menu denk mee beslis mee maak mee

Wij zijn van start

 

Van start, dat waren we al. Maar nu gaan we dat écht!

De deelnemers
De groep deelnemers is betreft leeftijd zeer divers. De jongste deelnemer is 18 jaar en de oudste deelnemer is 34. De disciplines van de deelnemers lopen enorm uiteen: Tekenen; schilderen; aquarel; graffiti, street art, tekenen, schilderen; verhalen, gedichten, foto, illustratie, vormgeving; fotografie; jewelry; digitaal, verf; grafische vormgeving; kalligrafie; video; collage; dans (hiphop); beeldende kunst; model, comedy.

De kunstenaars hebben uiteenlopende redenen voor deelname. In de aanmeldingsprocedure heeft een groot deel van de deelnemers hun beweegreden reeds aangegeven. Hieronder beschrijven we een aantal beweegredenen beknopt.

“Ik werk met strakke richtlijnen van klanten. Ook heb ik nog niet veel fotografie gedaan in Heerlen. Ik vind het prettig om te kijken wat er tot stand kan komen als ik geen pakket met regels mee krijg.”

“Ik doe graag dingen die me dicht bij het hart liggen en hoop dat Utopia een van die dingen mag zijn. Ik ben er van overtuigd dat Utopia een mooie gelegenheid is om mezelf te ontwikkelen, maar wat nog belangrijker voor me is, is dat ik een positieve bijdrage kan leveren aan de wereld om mij heen. Ik vind jullie visie prachtig en ik verlang er constant naar om anderen te inspireren middels mijn werk. Ik hoop dat ik met mijn creatieve brein jullie mag helpen om de wereld om ons heen gelukkiger en gezonder te maken.”

“Ik doe mee om te netwerken met kunstenaars en middels de events. Ik regisseer mijn groep dansers naar een tof eindproduct en help graag mee met alle materialen die ik met mijn bedrijf tot de beschikking heb om er een totaalbeleving van te maken.”

“Ik wil gewoonweg bezig zijn met mijn kunst en wil me daarin verder ontplooien.”

“Ik zit op de kunstacademie in Maastricht en vind het ontzettend leuk om te experimenteren.”

“Het lijkt me leuk om met Utopia samen met de groep aan een eindproduct te werken. Zelf wil ik inspiratie opdoen uit de samenwerking en wil ik aan iets werken waar bijv. in de media weinig aandacht aan wordt besteed. Het lijkt me ook tof om met anderen mee te denken en te werken.”

“Ik werk voornamelijk met spuitbus en acrylverf en wil graag werken maken op grotere schaal en met mixed media.”

De eerste sessie
In de eerste sessie is het project door de projectmakers beknopt toegelicht. De deelnemers hebben deze informatie bij inschrijving reeds ontvangen en hadden geen vragen meer over het verloop van het project. Coach Toon Hezemans heeft toegelicht wie hij is en hoe hij Utopia voor zich ziet; zo heeft hij o.a. een inspirerend filmpje laten zien. Er zijn afspraken gemaakt over de afmelding en aanwezigheid en alle mogelijkheden betreft interventies, materialen en de openingstijden van het atelier zijn besproken. De deelnemers hebben allen een portfolio toegestuurd bij aanmelding en de deelnemers hebben zichzelf dan ook direct voorgesteld in de eerste werksessie. Na het voorstellen hebben de deelnemers elkaar vragen gesteld om elkaar beter te leren kennen. Als laatste heeft er op coachende wijze een brainstorm plaatsgevonden over de thematiek. Als opdracht voor de tweede sessie heeft elke deelnemer nagedacht over de thematiek en mogelijke samenwerking; tevens zou er ook over persoonlijke leerdoelen nagedacht gaan worden. Aan de start van de tweede sessie zou de expo en groepsshow locatie bekeken worden.

Tijdens de eerste sessie hebben de deelnemers meegedacht over het project en wensen die zij nog hebben. Met name de vraag hoe als kunstenaar geld verdient kan worden, was een opvallende behoefte. Dit heeft bijgedragen aan een open proces. Deze wens is meegenomen in de invulling van het traject. Master Theo Ploeg zal hier mee aan de slag gaan.

Om de eerste ideeën aan elkaar door te geven is er een Slack communicatiebord aangemaakt voor alle deelnemers. Dit initiatief kwam uit de groep. Tevens is er direct een groepsapp aangemaakt.

De deelnemers waren zeer enthousiast!

De tweede sessie
Tijdens de tweede sessie is allereerst de groepsshow en expo locatie in het Maankwartier bekeken. De deelnemers zijn verbaasd over de ruimte, echter, er zitten ook uitdagingen aan de locatie. Zo mag er niet geboord worden in de muren en kan niks aan de muur hangen. 

Tijdens de tweede werksessie is de coach met elke deelnemer individueel in gesprek getreden over de persoonlijke leerdoelen. Een gedeelte van de kunstenaars heeft een doelstelling aangegeven, maar voor het grootste gedeelte van de kunstenaars bleek het moeilijk te zijn om een eigen (leer)doel te stellen. De coach heeft aangegeven dat het belangrijk is om doelen te stellen, zodat er een gedegen leerrendement voor hen uit kan komen. In de derde werksessie wordt hierop teruggekomen in persoonlijke gesprekken.

De brainstormsessie is zeer creatief en goed verlopen. Er is met name nagedacht over praktische zaken. Er zijn direct oplossingen bedacht om de expo en event ruimte uitermate goed in te vullen.

De derde sessie
De eerste twee werksessies zijn goed verlopen. In de derde sessie is het hands on en gaan de kunstenaars daadwerkelijk aan het werk! Wij hebben er zin in!