menu denk mee beslis mee maak mee

Utopia = Nu voorbij

 

Utopia = NU voorbij
Jongens en meisjes, dames en heren, Utopia = NU voorbij... Een jaar lang keihard werken, is beloond. Een tentoonstelling van onbekend creatief talent uit Parkstad, met in totaliteit 350+ bezoekers, verdeeld over 4 tentoonstellingsavonden en verschillende groepsbezoeken. Oprechte verbindingen zijn gemaakt met ontzettend veel partijen, waar we super trots op zijn. Pure passie en vuur met een resultaat waar ook wij verbluft door zijn. Wij pakken door, helpen jullie mee?

De tentoonstelling
Om de tentoonstelling vorm te geven is middels een checklist, toegespitst op praktische voorwaarden, gehandeld en uitgevoerd. Overall conclusie is dat er grote tevredenheid is over het verloop van de avonden. Bezoekers zijn verrast en geïnspireerd, wat o.a. blijkt uit het gastenboek. 

De tentoonstellingen, georganiseerd op 21, 22, 28 en 29 juni, zijn op zichzelf staande evenementen geworden. Om deze evenementen te laten plaatsvinden zijn er verschillende voorwaarden waaraan moest worden voldaan om de bezoeker een prettige ervaring te geven. Er is over de volgende voorwaarden nagedacht:

- uitstraling, aankleding en beleving
- het totale programma (inloop, openingswoord, tentoonstelling, afsluiting)
- muzikale randprogrammering
- faciliteiten (stroomvoorziening, toilet, bar etc.)
- inkoop hospitalities (drankjes en een hapje)
- communicatie voor bezoekers (programma folder, bewegwijzering, banner, promotiemateriaal etc.)

Eerste weekend met 2 tentoonstellingen
In het eerste weekend van de tentoonstellingen heeft Utopia ruim 150 bezoekers weten te trekken. Tijdens de opening op de vrijdag waren er +/- 100 bezoekers en op de zaterdag 50 bezoekers. Dit was meer dan verwacht en gaf ons een trots gevoel. De reacties van zowel publiek als deelnemers zijn lovend. Mensen die dichtbij de organisatie staan zijn ingezet om bardienst te draaien, en jus d'orange of een prosecco langs te brengen bij bezoekers.

Tijdens de inloop van de tentoonstellingsopening op 21 juni heeft gedeputeerde Ger Koopmans van Provincie Limburg een bezoek gebracht aan Utopia. Dit kwam onverwacht en gaf de organisatie naast gezonde spanning een enorm trots gevoel. Dhr. Koopmans heeft een indrukwekkende speech gegeven waarin hij het belang van projecten als project Utopia in een stad als Heerlen onderstreept en een warm hart toedraagt.
Op 22 juni heeft de wethouder van cultuur van Gemeente Heerlen, Jordy Clemens, een bezoek gebracht aan de tentoonstelling. Ook Dhr. Clemens gaf een lovende speech en was zichtbaar gecharmeerd van het eindresultaat. 

Tweede weekend met 2 tentoonstellingen
In het tweede weekend met 2 tentoonstellingen heeft Utopia ruim 125 bezoekers getrokken. Op de vrijdag waren dit er +/- 50 en op de zaterdag 75. Met bezoek van o.a. de beleidsmedewerker cultuur van Gemeente Heerlen; betrokken ondernemers uit het centrum; ouders; vrienden; bekenden én onbekenden; en tevens overall gezien een leeftijdsspreiding van 4 jaar t/m 75 jaar, kunnen we spreken van een zeer gemêleerde groep bezoekers, wat we erg mooi vinden. Allen zijn zeer te spreken over de tentoonstelling, wat een ontzettend fijn en voldaan gevoel geeft.

Gastenboek
Hier volgen enkele quotes uit het gastenboek:
“Mooi resultaat”
“Was een mooie ervaring. Het delen waard!”
“Jullie zijn geweldig! Bedankt voor het creëren van dit platform. Het begin van iets moois!”
“Echt super gedaan! Ook namens het Huis voor de Kunsten Limburg. Veel succes en positiviteit voor de toekomst!”
"Emoties, innovatief, geen spijt geweest te zijn hier. Thanks!”
“Dapper en super indrukwekkend! Succes in de toekomst!”

Groepsbezoeken
In totaliteit wilden we na de tentoonstellingsavonden 100 personen in groepsbezoeken rondleiden. Tijdens de aanloop naar de week met groepsbezoeken is er een open call gekomen in het krantenartikel op 28 juni in De Limburger voor groepen om zich aan te melden. Hier is echter geen aanmelding via binnengekomen. Wel zijn er in totaliteit 100 personen middels een groepsbezoek rondgeleid.

Kinderen
Basisschool De Horizon uit GMS is op dinsdag 2 juli naar de tentoonstelling gekomen met in totaal 60 personen. De kinderen hebben zich ontzettend vermaakt en met veel enthousiasme hebben ze vragen gesteld aan de organisatie. Het meest verrassende voor de kinderen was de klaagmuur, waar zij hun eigen, laatste, nutteloze geklaag voor hebben opgeschreven en achtergelaten.

Omwonenden
Voor omwonenden van het Maanplein is een speciale inloopavond georganiseerd. Dit is met name gepland geworden om de bewoners te vertellen over de tentoonstelling, die heeft plaatsgevonden en om hen te betrekken bij de leegstaande commerciële omgeving waarin zij wonen. De 13 aanwezige bewoners waren ontzettend enthousiast over de activering van jongeren uit Heerlen. Zij zijn allen ervan overtuigd dat leegstand op deze wijze tijdelijke invulling behoeft. Van de kunstwerken van de deelnemers vinden zij dat met name de street-art murals dienen te blijven, zodat zij deze vanuit hun appartementen aan de overkant kunnen blijven zien, zolang het gebouw leeg staat.

Stadsbewoners 
Op zondag 23 juni heeft deelnemer Eline Dabekaussen twee groepen van 15 personen rondgeleid door de tentoonstelling. Op 23 juni vond het Geluksweekend plaats in Heerlen, georganiseerd door twee partnerorganisaties van De Positieve Stad. Een processie, met ongeveer 100 deelnemers, eindigde op het Maanplein in Heerlen. Op het Maanplein is de tentoonstellingslocatie van Utopia. Eline heeft de deur open gezet en de opvallende banner van Utopia buiten voor de deur gezet. Middels een enthousiast praatje heeft Eline tweemaal 15 bewoners van Heerlen geënthousiasmeerd voor een rondleiding door de tentoonstelling. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 65+. Enorm onder de indruk en met veel inspiratie en positiviteit hebben deze bezoekers de tentoonstelling na de rondleiding verlaten.

Grootste leerpunten
Samen met de coach en de masters is het gehele proces een zoektocht geweest naar de wijze waarop een project als Utopia dient plaats te vinden met de mooiste resultaten voor deelnemers, als publiek. Iedereen heeft hierin geleerd welke mogelijkheden er zijn in dit type samenwerking tussen amateurs en professionals. De grootste leerpunten worden hieronder kort toegelicht.

Van belang is het in kaart hebben van het profiel voor de coach de masters. Er dienen duidelijke afspraken te worden gemaakt over de verwachtingen van beide kanten. Voor de organisatie betreft het met name het maken van afspraken over verantwoordelijkheden, die een coach en master als professional dient na te leven in de voorbereiding en gedurende de looptijd van het project. 

Tijdens het wervingsproces is het van belang om de deelnemers te toetsen op commitment en hierover e.e.a. vast te leggen op papier, zodat de deelnemers aan gemaakte afspraken kunnen worden gehouden.

Een waardevolle aanvulling op een project als Utopia is een bouwteam, eventueel aangevuld met handige vrijwilligers. Tevens heeft een uitvoerende coach voor een project als Utopia een groter aantal werkuren benodigd om een resultaat, zoals geboekt met Utopia, met de deelnemers te bereiken. Om dit resultaat te boeken is het tevens gewenst dat de coach als uitvoerder ook praktisch de handen uit de mouwen steekt om deelnemers te helpen bij praktische klussen, waar nodig.

Media
De Limburger, als Provinciale krant, heeft project Utopia kort toegelicht vooraf aan de start van Utopia op 7 maart in een volledig artikel [met foto] over De Positieve Stad. Hierin is nog een oproep gedaan voor deelnemers voor het project. Op 26 juni heeft De Positieve Stad wederom beknopt in een artikel gestaan over het creëren van een broedplek in Heerlen met een 6-tal partners. Ook in dit artikel is Utopia benoemd. Op 27 juni heeft er in De Limburger een volledig artikel gestaan, gewijd aan project Utopia en de tentoonstelling. Deze media-aandacht vinden wij te gek! [Jullie kunnen deze artikelen vinden op onze Facebook pagina facebook.com/utopiaheerlen]

Bij Utopia is een filmmaker betrokken geweest. Er zijn twee trailers gemaakt gedurende het proces en een aftermovie. Tevens hebben twee deelnemers een film gemaakt voor een crowdfunding met beelden van Utopia. Op social media zijn deze veelvuldig bekeken en gedeeld. Waaronder door organisatie Heerlen Mijn Stad; Gemeente Heerlen; Schunck en Huis Voor De Kunsten Limburg.

Toekomst
Wij gaan doorpakken, want Utopia = nog niet klaar. We werken graag naar een blijvende broedplek toe waar inititatieven kunnen opbloeien en behoeften van creatievelingen en kunstenaars omarmd en ondersteund worden. Hieronder volgen nog enkele quotes van deelnemers over de toekomst van Utopia uit de final evaluatie, waarin is gevraagd of deelnemers behoefte hebben aan een blijvende plek:

Eline
“Als het op projectbasis is, lijkt me dat enorm leuk. Werken aan een nieuwe expo of samen projecten opstarten/uitvoeren lijkt me heel tof. Voor masterclasses of een tweede Utopia ben ik altijd in! En zoals ik al zei, wil ik graag meer workshops op de markt brengen. Momenteel geef ik de workshop smartphonefotografie, basiscursus digitale fotografie en portretfotogafie. Het lijkt me ook gaaf om een jonger publiek aan te spreken en wellicht een workshop te brengen in de trant van nabewerken voor de ideale Instagramfoto o.i.d.”

Jaqueline
“Ik heb behoefte aan een blijvende plek in Heerlen waar ik andere creatievelingen en kunstenaars kan ontmoeten; kan samenwerken en simpelweg aan m’n eigen kunstwerken te werken. Ik zou er een fotostudio willen zien waar fotografen die daar niet de gelegenheid voor hebben om het zelf aan te schaffen of andere redenen daar terecht kunnen om wel te kunnen groeien. Dus: zet er een fotostudio waar fotografen die daar niet de gelegenheid voor hebben om het zelf aan te schaffen of andere redenen daar terecht kunnen om wel te kunnen groeien. Openingstijden door de week en in het weekend, maar wel rekening proberen te houden met werkende mensen. Het lijkt me erg leuk om zelf het aanbod ervan aan te vullen: Kinderen kennis laten maken met de fotografie en ze zelf aan kleine projecten ondersteunen. Voor kinderfeesten lijkt het me leuk om met de kinderen samen een groepsfoto te bedenken en uit te werken met een surrealistische stijl. kinderen laten zien wat er allemaal mogelijk is. verbazing en plezier dat wil ik graag overbrengen op kinderen.”

Robert
“Een blijvende plek zou wel echt heel cool zijn. Ik wil dan dat er plek is waar ik kan painten met m’n spuitbussen, zodat ik geen verf hoef te happen in m’n kleine kelder.”

Tom
“Zoals reeds besproken is het voor mij lastig om te werken in mijn piepkleine keldertje . Ik denk dat het ook erg stimulerend kan werken om vanuit een omgeving te werken waar creatievelingen bij elkaar zitten. Initiatieven worden sneller gemaakt, connecties zijn sneller gelegd. Samenwerking komt sneller tot stand etc. Dus ja ik heb enorm de behoefte aan zo’n plek. Ik wil op die plek chillen en ik zou graag willen dat jullie het volgende kunnen aanbieden: Een stuk begeleiding bij het opstarten van een bedrijf; Utopia is een utopie, maar ja graag nog een utopia. Alleen dan in een andere vorm, zie pt2; een (grote) werkruimte. Met name grote deuren waar groot werk in en uit kan haha. Ik wil vooral zelf creëren en leren.”

Fabi
“Ik vind het erg leuk om met kunstprojecten te werken en zelf verder te groeien in mijn werk, dus ik doe graag mee met een volgende Utopia.”

Afsluitende quotes
In de evaluatie is als allerlaatste aan de deelnemers gevraagd om een open boodschap achter te laten. Hier volgen nog enkele van deze afsluitende boodschappen:

“Bedankt, bedankt, bedankt! Lieve Sidney en Daniël, Bedankt dat ik deel mocht nemen aan dit super gave project. Toen ik eind 2017 Madrid achter me moest laten, heb ik heel wat tranen gelaten. Mijn draai vinden in Nederland heeft me heel veel tijd gekost. Want ik liet niet alleen de stad achter waar ik me enorm thuis voelde, maar ook een grote creatieve scene en 80% van mijn vriendenkring en mijn sociale netwerk. Na een lastig jaar in Breda, verhuisde ik terug naar Limburg. Verhuizen naar Heerlen in juli 2018 voelde eigenlijk als een beetje als falen. Want daar wil je toch nog niet dood gevonden worden? Met Utopia hebben jullie me laten zien dat er in Heerlen ook veel mogelijk is, dat er toffe creatieve mensen in de omgeving te vinden zijn en dat er de ruimte is om creatief bezig te zijn. In bovenstaande evaluatie komt een hoop shit aan bod, maar dat is omdat ik hoop dat jullie eventuele volgende projecten daarmee kunnen verbeteren. Overall heb ik heel erg genoten van het hele Utopia proces én ik heb een hoop opgestoken. Ik ben me wat meer thuis gaan voelen in de stad en heb mezelf kunnen ontwikkelen. Bovendien heb ik hele toffe mensen mogen ontmoeten. Dat hebben jullie allemaal voor mij gefaciliteerd en dat zie ik als een cadeautje! Daarnaast vind ik het onvoorstelbaar dat er nu ineens mensen zijn die iets van mijn hand aan de muur gaan hangen. Dat had ik me 3 maanden geleden echt niet voor kunnen stellen! Daar ben ik jullie dan ook enorm dankbaar voor! Ik hoop dat we in de toekomst nog een keer samen aan een project o.i.d. kunnen werken en ik wens jullie suuuuper veel succes met alles wat jullie nog willen gaan doen met jullie positieve business! Ik weet zeker dat er gave dingen op jullie pad gaan komen en dat jullie daar dan weer iets heel moois van gaan maken. Jullie mogen supertrots zijn op jezelf! En nogmaals: THANKS!”

-----------------------------------------------------------------------

“Ik vond het een erg lastig proces in het begin, maar verder in het proces heb ik mijn werk erg mooi kunnen afronden en met mensen er met andere invalshoeken naar kunnen kijken en erover kunnen praten. Dit initiatief is erg veel biedend voor kunstenaars die verder willen groeien en mensen hun werk willen laten zien. Het mooie is dat het bijna niks kost voor de kunstenaars, dus dat er ook veel mogelijk is. Bedankt voor deze kans!”

-----------------------------------------------------------------------

“Ik vind het idee van een tentoonstelling als totaalbeleving onwijs gaaf. Dus dat het veel meer is dan alleen je werkje op te hangen. Het stuk performance en dat werken op elkaar aansluiten vind ik echt tof. Evenals de diversiteit aan expertises dat aanwezig was tijdens deze expo. De opkomst van bezoekers was echt goed en dat is veelal ook aan jullie te danken. Ik wil jullie namens deze weg onwijs bedanken voor jullie inzet en überhaupt het mogelijk maken van dit alles. Ik kan oprecht zeggen dat het mijn creatieve leven een richting heeft gegeven en een plek om er te kunnen zijn. Life changing!”

Facebook en Instagram
De aftermovie komt binnenkort online te staan op social media! 

Volg de Facebook pagina van Utopia www.facebook.com/utopiaheerlen
Volg ons ook op Instagram @depositievestad

[onze website behoeft nieuwe content. working on it!]

Bedankt!
Fonds Cultuurparticipatie; wij bedanken jullie ontzettend voor jullie support en het vertrouwen in onze organisatie! Tot een volgende keer <3