menu denk mee beslis mee maak mee

Slogans & Hands-on

 

Gisteren zijn we aanbeland bij de vierde werksessie, wat gaat dat snel!

De derde werksessie
Bij de derde werksessie zijn verschillende deelnemers aangesloten. Er zijn twee muziekproducers aangesloten, die graag willen meedoen om muzikaal te reageren op de kunsten om de beleving kracht bij te zetten. Daarnaast zijn twee filmmakers aangesloten, die veelal in opdracht werken en graag willen meedoen om creatief bezig te zijn met eigen werk.

Naast de deelnemers zijn drie studenten van de opleiding Kunst Theater Media aangesloten om ‘headshots’ te maken van de deelnemers ter promotie op social media. Ze gaan dit nog tof vormgeven om de kunstenaars in de spotlight te zetten.

De derde sessie is een bijzondere geweest. Vanwege het plaatsvinden van de Utopia groepsshows op de locatie van het Migratiemuseum in het Maankwartier heeft museumcoördinator Milena Mulders vertelt over haar visie op migratie en het gedachtegoed waaruit het Migratiemuseum in Heerlen is opgezet en gestart. Daarnaast heeft ze verteld over fondsenwerving, wat nodig is om een dergelijk project aan te pakken. De intrinsieke motivatie om mensen aan het denken te zetten is hierbij naar voren gekomen. Tevens heeft Milena verteld over het toewerken naar een gezamenlijke eindshow waarbij het belangrijk is om na te denken over welk verhaal de kunstenaars afzonderlijk van elkaar willen vertellen en dat ze dat in 1 verhaal combineren. Een tip van Milena is: ‘Werk van binnen uit!’. De kunstenaars hebben enthousiast vragen gesteld en het heeft hen aan het denken gezet. Zo zei deelnemer Tom: Hier moeten we mee aan de slag! De conclusie volgens de deelnemers was: Ben authentiek; Creëer een goed verhaal [dat uit jezelf komt] en ben niet bang, maar laat het groeien!

Vervolgens heeft Theo Ploeg de eerste masterclass verzorgd waarbij de golden circle methodiek is behandeld middels de volgende vragen:
- Wie ben ik zelf?
- Wat wil ik in Utopia?
- Welke waarden en normen heb ik?

De deelnemers hebben nagedacht over de golden circle: Why; How; What. Deze hebben zij ingevuld, waarbij Theo uitleg heeft gegeven over het maken hiervan. Na gezamenlijk deze waarden besproken te hebben en genoteerd in teamverband op een whiteboard hebben de deelnemers in groepjes voor de expo een propositie gemaakt, c.q. Een slogan rondom de ‘why’.

De slogans zijn:
- Utopia is NU;
- Voor toen is nu;
- Met gezonde tegenzin tegen het individualisme in.

Deze slogans en waarom deze bedacht is, hebben de teams gepresenteerd aan de groep. De essentie van Utopia wordt vervolgens vertaald naar een storyscape. Aan het einde van sessie heeft Theo aangeboden aan alle deelnemers dat hij de Golden Circle ook afzonderlijk met iedereen wilt maken voor privé/business gebruik om van te leren.

De vierde werksessie
De aanwezigen hebben zich met enthousiasme ingezet tijdens de vierde werksessie om velerlei materialen bij elkaar te zoeken. Laurent Malherbe heeft meer eigen werk laten zien, inclusief zijn wijze van werken met materialen. Laurent maakt veelal ‘van niets - iets’ en is een kunstenaar die met weinig budget kan werken. Samen met de deelnemers heeft Laurent in het Carbon-6 gebouw gezocht naar bruikbare restmaterialen. Uiteindelijk stond het gehele atelier vol met materialen waarmee wandjes gebouwd gaan worden. Tevens zijn verschillende wanden reeds in elkaar gezet en kunnen hergebruikt worden om de totaalbeleving tijdens de groepsshow te maken. De foto bij deze blog geeft een beeld van de gevonden materialen.

Workshop met kids uit de wijk
Voor de workshops met kinderen en ouderen hebben we flyers ontworpen met een enthousiasmerende wervingstekst en de twee data waarop de workshops plaatsvinden. In samenwerking met Basisschool De Horizon hebben 40 kinderen van 10 en 11 jaar zich ingeschreven voor de twee workshops. In samenwerking met het wijk-zorgteam en twee oudere vrijwilligers uit de buurt hebben we verspreiding van de flyers verzorgd bij twee appartementencomplexen in de wijk waar voornamelijk ouderen wonen. Daarnaast hebben we middels een artikel in de veel gelezen buurtkrant ouderen trachten te enthousiasmeren. Helaas hebben geen ouderen zich aangemeld. In samenwerking met het wijk-team en de vrijwilligers is gebleken dat enthousiasmering deur-aan-deur beter had kunnen werken. Dit nemen we mee naar de toekomst.

De disciplines van de workshop waren fotografie en street art. 

Betreft de materialen hebben we gekozen voor wegwerpcamera’s voor de fotografie workshop. Dit vonden de kinderen ontzettend leuk, maar het was erg onwennig voor hen omdat het een echte telefoon-generatie is. Het is bijzonder dat de kinderen niks konden wissen en tussentijds het resultaat niet konden zien. Zo moesten ze zorgvuldig met de 30 foto’s per camera omgaan. De kinderen vonden dit ontzettend leuk, maar ook spannend.

De workshop is alsvolgt opgezet:
- Kennismaking met de coaches
- Uitleg gebruik fotocamera [hoe werkt een camera]
- Groepsindeling gemaakt van 4 groepen met 5 personen
- Elk groepje een schrift om antwoord op te schrijven [Leukste plekken in de wijk; waarom kom je hier graag en met wie; wat zou je toevoegen aan de wijk als je de plek nog leuker kan maken; welke kleuren zie je daarbij voor je.]

Aan de hand van de antwoorden is er een route door de buurt samengesteld om foto’s te gaan maken. In 2 groepen van 10 personen; met 2 camera’s per groepje van 10 personen; is de route gelopen

Betreffende de street art hebben we gekozen voor schildersezels met houten panelen; spuitbussen; acrylmarkers én acrylverf. Dit om optimaal te experimenteren met verschillende middelen in combinatie met elkaar.

De workshop is alsvolgt opgezet:
- Wandelen naar het Utopia atelier
- Aankleden in beschermende kleding
- Uitleg over de spuitbus en overige materialen
- Experimenteel hun positieve gedachten betreft de buurt uitgewerkt op de panelen
- Afsluiting in Utopia atelier

Deze opzet was zeer geschikt en is goed aangeslagen bij de kids. Lekker praktisch aan de slag, in de eigen wijk, gedurende schooltijd voornamelijk buiten het schoolgebouw. Ook de leraren zijn ontzettend enthousiast over de workshops. Ze vonden het street art gedeelte het leukste, omdat je direct resultaat ziet. Bij de vraag aan de kids ‘wie er na vandaag kunstenaar wilt worden?’, gaf iedereen een ‘ja’ als antwoord. Dit is natuurlijk fantastisch om te horen.