menu denk mee beslis mee maak mee

Ongeremde creatie met een open houding voor het onbekende

 

UTOPIA IS IN BEWEGING

Bezoek van beleidsmedewerkers van Gemeente Heerlen
Bij werksessie 8 kregen de kunstenaars bezoek van 2 beleidsmedewerkers van Gemeente Heerlen. Zij zijn in gesprek gegaan met de kunstenaars om een beeld te krijgen van de thematiek en kunstwerken van de expo.

Op de vraag 'Waarom doe je mee aan Utopia?' hebben de deelnemers alsvolgt geantwoord:

'Ik heb geen kunstacademie gedaan, dus dit is voor mij heel goed om me te ontwikkelen. Daarnaast bevalt de persoonlijke begeleiding me heel erg goed en daarnaast vind ik de persoonlijke begeleiding ontzettend fijn.'

"Ik ga vaker naar Amsterdam om met creatieve lui af te spreken, maar ik wist niet dat hier ook zoveel creatieve mensen zaten. Die mensen zijn hier niet zichtbaar.." 

Het universele antwoord van de groep was: Het is heel leuk om andere creatievelingen uit de buurt te leren kennen.

Twee omschrijvingen van kunstwerken
Tom Meijer:
Ik maak twee á drie lichtsculpturen in de ruimte vóór de ingang van de belevingsruimte. De sculpturen zullen op een kleine verhoging komen te staan, maar staan geïsoleerd. Deze overgangsruimte zal de bezoekers helpen op een rustige manier in hun gevoel te komen zodat de transitie van de benedenverdieping naar de beleving geleidelijk verloopt. De ruimte moet sereniteit uitstralen vanuit minimalisme. Wellicht dat een soundscape met een engelachtige vibe hieraan kan bijdragen.

Evelyn Simon:
Ik maak een video, die wordt geprojecteerd. De video duurt circa 4 minuten en wordt geloopt. De inhoud van de video gaat over "angst voor het onbekende" (op een surrealistische wijze weergegeven). Dit kan door de ene kijker als een Utopia worden geinterpreteerd en bij de andere kijker als een vorm van angst overkomen. 

Schunck
Schunck gaat voor de transitieruimte, waar Tom Meijer zijn lichtsculpturen plaatst, een elektronisch muziekstuk componeren van 15 minuten waarin een sonische sfeer wordt neergezet die bijdraagt aan de totaalbeleving van de transitieruimte en mensen meeneemt naar de tentoonstelling. De input van Tom betreft de engelachtige vibe wordt hierin meegenomen. Tom en de muziekdocent van Schunck hebben gezamenlijk gesproken over het muziekstuk.

Laurent Malherbe
Laurent Malherbe heeft als master uitvoerig de tijd genomen om met elke deelnemer na te denken en te spreken over zowel de conceptuele benadering van elk kunstwerk, als over de praktische uitvoering ervan. Laurent is onder de indruk van de deelnemers en vindt dat het totaalplaatje veel meer body begint te krijgen. Het denkvermogen van Laurent spreekt de deelnemers aan. Ze vragen hem dan ook veelvuldig om hulp.

Kunstenaars en praktisch werken
Het valt ontzettend op dat de tentoonstelling praktisch steeds meer concrete vormen aanneemt. Het wordt mega-tof!

ZIEN WE JOU BIJ DE TENTOONSTELLING?