menu denk mee beslis mee maak mee

TransTaalKinderen - reizende expositie in Amsterdam Oost, Noord, Nieuw West, Centrum

 

Moving Arts Project nodigt je uit voor TransTaalKinderen
over kinderen die vertalen voor hun ouders
OBA Javaplein, Amsterdam
 
Woensdag 11 juli 16.00 - 17.30         TransTaalForum
Uitwisseling tussen professionals, ervaringsdeskundigen en belangstellenden
over de rol van kinderen die vertalen voor hun ouders
 
Over TransTaalKinderen, bruggenbouwers en sleuteldragers
Vertalen voor je ouders. Legio kids doen dat dagelijks, gewoon tussen het voetballen, vlogs kijken en huiswerk maken door. Denk aan kids van ouders met een fysieke of verstandelijke beperking of die de omgevingstaal niet machtig zijn. Zij openen deuren, verbinden werelden en spelen een essentiële rol in het gezin. Maar in die rol als verbinder blijven ze vaak onzichtbaar. Hoe is het om te vertalen voor je ouders? Wie zijn die kinderen, wat maken zij mee? Benieuwd naar hun verhaal? Kom op 11 juli naar de OBA op het Javaplein, Amsterdam Oost.
TransTaalKinderen toont de maatschappelijke rol van deze kinderen. Het vertalende kind treedt op als bemiddelaar tussen verschillende werelden, belangen, normen en verwachtingen. Soms gaat dat vlekkeloos, soms botst het. Zonder kwesties als taalachterstand en loyaliteitsdilemma’s te bagatelliseren wil Moving Arts Project met TransTaalKinderen de kwaliteiten zichtbaar maken die kinderen hebben opgedaan door te vertalen, zoals verantwoordelijkheidsgevoel, empathisch vermogen, creativiteit, improvisatie en aanpassingsvermogen.
 
TransTaalKinderen  is een multidisciplinair community arts project van Moving Arts Project. Met een levensgrote foto-expositie op het plein voor  geven deze kinderen een kijkje bij hun thuis, precies op de drempel tussen de werelden die zij verbinden. Hoe is het om te bewegen tussen talen binnen en buiten het gezin, tussen generaties? Wat gebeurt er in dat grensgebied? Over die fascinatie gaat TransTaalKinderen. De titel verwijst naar de Transvaalbuurt waarin kunstenaarscollectief Moving Arts Project haar basis heeft en waar een aantal van de deelnemende kinderen vandaan komt.
Met workshops van professionele kunstenaars geven ‘kindvertalers’, ervaringsdeskundigen van alle leeftijden, vorm aan hun eigen (beeld-)verhaal. Die verhalen vinden hun weg in een reizende tentoonstelling, die deze zomer door Amsterdam trekt langs openbare bibliotheken, parken en pleinen. Ook creëert TransTaalKinderen ruimte voor gesprek over hoe het is om te vertalen voor je ouders.
Team
Artistieke Team: Janine Toussaint, Noud Verhave en Diane Elshout
Zakelijke Leiding: Kristien van den Oever
PR en Communicatie: Ay Mey Lie
Advies: Redouane Amine en Nagla Elsayed
Gesprekleiding TransTaalFora: Redouane Amine
Stagiairs: Colin van Drie en Bo Bogaert
 
Partners
TransTaalKinderen wordt mogelijk gemaakt dankzij: Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds Cultuurparticipatie, VSB Fonds, AMVJ – fonds,  Prins Bernard Cultuur Fonds, Herman Divendal Award, Leeuwenstein Stichting, Openbare Bibliotheek Amsterdam, Stichting Tolhuistuin, We make the city, Tolk-en Vertaalcentrum Nederland (TVCN), AGA Lab, Noorderparkfestival, Roots Festival, PontMeyer, FOAM, Volkshotel,  De Taalstudio, BOOST.
Vanuit het hart van de wijk
Diane Elshout, Janine Toussaint en Noud Verhave vormen samen Moving Arts Project (MAP). Met de stad als bron van inspiratie én podium maken zij community arts vanuit het hart van de wijk. MAP wil letterlijk en figuurlijk mensen bewegen. De projecten van MAP zijn urgent, herkenbaar, op straat en vieren de veelzijdigheid van de stad. Eerder realiseerde MAP community art projecten zoals WAAG, ontKIEM West, HEIM Romeo|Julia en de Schalkburgerramen op locaties variërend van een braakliggend landje tot aan de Stadsschouwburg Amsterdam en Frascati Theater. MAP maakt onderdeel uit van het Kunstenplan 2017-2020.
 
Moving Arts Project @Culturele Wijkonderneming Tugela85
Tugelaweg 85
1091 VN Amsterdam
info@movingartsproject.nl | http://movingartsproject.nl
Twitter @MovArtsProject | Facebook @MovingArtsProject | Instagram @movingartsproject | https://www.linkedin.com/company/moving-arts-project