menu denk mee beslis mee maak mee

Even bijkomen...

 

Zondag 27 januari rond de klok van 11.00 uur. Aan menig keukentafel in Roggel zitten mensen nog een beetje duf en slaperig voor zich uit te staren. Door het hoofd spoken de beelden van de dag ervoor. 's Ochtends om 10.00 uur verzamelen zich in de BMV te Ell ongeveer 75 jonge blaasmuzikanten om onder de bezielende leiding van Fer Koolen van Myouthic aan de slag te gaan met maar liefst zes carnavalsnummers. Ga er maar aan staan als jonge muzikant. Op prima vista (eerste blik) een stuk spelen met een groot orkest, dat is een hele (mooie) uitdaging. Na twee uur repeteren is het tijd voor een broodje, een appel en een spelletje, om even te kunnen ontspannen. De dames van de jeugdcommissie hebben de zaak strak in de hand. Na de middag gaan ook de slagwerkers aan de slag, onder de bezielende leiding van Sjoerd Ceelen. Rond 14.30 uur komen de artiesten aan: Hannah Lahaije, Ron van Roy en Toeter Thijs. Het is kwart over vier als de zaal uiteindelijk langzaam vol begint te lopen. De eerste "mutsen en veren" verschijnen, want de volledige Raad van Elf van zowel de Sjansemaekers als de JeugdSjansemaekers geven acte de presence. En op het indrukwekkende podium zitten ook nog eens twee jeugdprinsen. Het concert met in totaal 100 muzikanten is voor hen de apotheose van een bijzonder inspannende dag. Het publiek is enthousiast en de kinderen zijn trots. Wij als organisatie zijn trots op de samenwerking tussen CV de Sjansemaekers, harmonie Amicitia en stichting Myouthic. Super dat er kinderen uit tien dorpen hier verenigd worden!

Dan snel terug naar Roggel. Na een korte maaltijd wordt alweer de gang naar La Rochelle gemaakt, waar de eerste bezoekers inmiddels hun plaatsen hebben ingenomen voor de theaterproductie Roggel Leef Live. Er zit veel energie in de zaal en de eerste biertjes smeren de kelen. De bezoekers krijgen een reis door 6 x 11 jaar carnaval in Roggel voorgeschoteld aan de hand van het leven van Pierke en Marieke. De voorstelling wordt aan het begin meteen "verstoord" door zatlap Ger Frenken en ging daar niet een klarinet aan diggelen? Het hoort gelukkig allemaal bij het spel. De eerste lach is een feit. We zien Pierke en Marieke als kinderen, als verliefde tieners, als getrouwd stel en als bejaard echtpaar. Elke keer weer blijkt dat het vastenaovundjblood kruipt waar het niet gaan kan. De scenes zijn uit het leven gegrepen. Op enig moment waant de bezoeker zich op de bonte avond, het volgende moment trekt er een heuse optcht door de zaal. Het feest is compleet als Pierke en Marieke zich als bejaard echtpaar op het matinee vertonen en samen met de prins de polonaise lopen. Na het oplaten van de "wever", waarbij de hele zaal meezingt, is de theaterproductie voorbij.

De voorstelling heeft veel herinneringen naar boven gebracht en er blijkt veel behoefte om daar, onder het genot van een pilsje, samen van na te genieten. De stemming is opperbest en het is een onverwacht en spontaan volksfeest. Spontaan worden er op de bühne nog een paar nummers gezongen en de Breurkes geven de zaal nog een extra impuls. Henk, de voorzitter van CV de Sjansemaekers, slaat de arm om mij heen en haalt het beeld terug van drie jaar geleden, waarbij we aan de keukentafel tegen elkaar zeiden dat het mooi zou zijn om als Roggelse verenigingen samen een activiteit te organiseren. Alleen ben je niks, samen kun je alles. Du en ich, wae zeen saame schuldj, voegt hij mij lachend toe. 

Vandaag vieren we nog de jubileumreceptie. Vandaag staat CV de Sjansemaekers in de spotlight. Van harte gefeliciteerd met jullie jubileum en fantastisch dat we dit samen hebben mogen doen. Samen houden we onze dorpen leefbaar, zorgen we voor sociale cohesie en ontstaan er nieuwe verhalen.

Onze dank is aan Jij maakt het mee is groot! Onze dank (als ik ook voor Henk mag spreken) gaat ook uit naar de organisatie van zowel de play-in als die van de theaterproductie. Iedereen die daaraan heeft bijgedragen, ieder naar vermogen, super bedankt!