menu denk mee beslis mee maak mee

Een bijzondere voorstelling die je niet mag missen

 

Dit schreef de recencent Elly Godijn in het Noordhollands dagblad vanochtend:

Een bijzondere voorstelling die je echt niet mag missen

Toneelgroep Drommedaris mixte vier toneelstukken van Tsjechov in een eigenzinnige vertelling, bewerkt door Irma Sijs en Anna Hinse. Met ’Tsjechov Remixed’ zette TGD afgelopen vrijdagavond een eigenzinnige locatievoorstelling neer die je meeneemt in de gedachten van een gekwelde schrijver. De locatie is uniek: het vroegere Snouck van Loosen ziekenhuis in Enkhuizen.

Het publiek wordt voor de voorstelling verdeeld in twee groepen, iedere groep kijkt naar een andere voorstelling en deze wordt na de pauze gewisseld. Dit vergt veel van de acteurs, zij spelen hun stuk twee keer per voorstelling en dit maar liefst elf keer.

In de ene helft wordt het publiek getrakteerd op ’Drie Zusters’ en ’Vanya’. ’Drie Zusters’ is een dans waarin de drie dansers hun worsteling omzetten in een expressieve, intrigerende dans: Ik wil los, ik wil zelf beslissen, ik wil naar buiten.

’Vanya’ speelt zich af rond de keukentafel. De spelers brengen hun innerlijke strijd en de triestheid van het bestaan goed over. Soms gaan de emoties iets te snel en wordt er vanuit het niets geschreeuwd en te hard met een deur geslagen. Op die momenten verliest het zijn geloofwaardigheid.

Hard pistoolschot

In de andere helft word je meegenomen in ’Een meeuw’. Tsjechov (Rigo Wijdoogen) deelt zijn gedachten met het publiek. De personages worden door alle spelers erg goed neergezet. Het geheel klopt: de muziek, de zang en de techniek. En er is een mooie interactie in het publiek. Een minpuntje: het pistoolschot is veel te hard waardoor het effect wegvalt.

Speciale vermelding voor Jenny Tuytel in de rol van Irina, de moeder van Kostja. Ze speelt zo overtuigend. En de negentienjarige debutant Anissa Hortensius, haar zang brengt het stuk naar een hoger plan. En last but nog least Jim Blom in de rol van Kostja. De gefrustreerde schrijver die worstelt door zijn bestaan. De kwelling, het verdriet weet hij subliem neer te zetten en dit komt intens binnen. Het spel in de gangen van het ziekenhuis en de figuranten zorgt voor een extra dimensie. ’Tsjechov Remixed’ is anders, vernieuwend, bijzonder, een voorstelling die je echt niet mag missen en dan in het bijzonder vanwege ’Een meeuw’ en ’Kersentuin’.