menu denk mee beslis mee maak mee

Pluswhat deal termijn 3: een geweldig avontuur is ten einde gekomen!

 

Terwijl we afscheid namen van de pluswhat deal talenten van onze derde termijn, begonnen we te beseffen dat het einde van de derde termijn ook betekent dat ons pluswhat deal project tot een einde is gekomen. Het is tijd voor wat reflectie en tijd om een reis af te ronden die vorig jaar in april is begonnen.

We zijn erg trots op wat we hebben bereikt en we zijn erg blij met de momenten die we samen met alle jonge talenten hebben doorgebracht tijdens deze reis. Hier enkele van de meest waardevolle dingen die we hebben bereikt en gerealiseerd:

  • hoe te conceptualiseren: de reis van een vaag idee naar een solide concept is vaak moeilijk geweest, maar het is ons altijd gelukt. De begeleiding van de verschillende groepen om tijdens hun conceptualiseringssessie voldoende duidelijkheid te bereiken, is lonend geweest en heeft vaak tot verrassende resultaten geleid. De belangrijkste leerpunten voor onze talenten is dat ze, als ze eenmaal de kernboodschap kennen die ze helder willen communiceren, een enorme hoeveelheid manieren hebben om die kernboodschap altijd als uitgangspunt te gebruiken. Onze belangrijkste leerpunten waren het stimuleren van de talenten, zodat ze in korte tijd een goed contact kunnen leggen, een proces van correcte vragen over de talenten en hen onder druk zetten om de talenten in de resterende tijd die ze tot hun beschikking hebben, te leveren.
  • hoe maak je een video: onze talenten vanaf de eerste dag laten weten dat hun meest uiteenlopende ideeën moeten kunnen worden vastgelegd in een video, het is een mooie manier om creativiteit te verbinden met praktische actiestappen. Onze belangrijkste leerpunten waren het verfijnen van het proces om onze talenten te helpen begrijpen dat ze hun ideeën moeten omzetten in een echte video waar ze verantwoordelijk voor zijn. Na enkele iteraties zijn we erin geslaagd om al onze talenten naar de opnamedatum te laten komen, met een duidelijk script in gedachten en een duidelijk idee van hoe de apparatuur die ze voor de opnames kiezen te gebruiken.
  • hoe een video te bewerken en af te ronden: na de opnamedag dachten de meeste van onze talenten dat het grootste deel van het video creatieproces was voltooid. We leerden hen te laten inzien dat het post-productieproces vaak het meest tijdrovende is door hen onder druk te blijven zetten (natuurlijk op een vriendelijke manier) om geen tijd te verspillen en zich te concentreren. Het vinden van nieuwe manieren om onze talenten te motiveren en te focussen was voor ons een belangrijk leerpunt.
  • hoe te werken in een team: niet alle teams klikte perfect. Soms moesten we ingrijpen in de dynamiek van het team om het team soepel te laten functioneren, zeker als we merkten dat de chemie in het team niet de beste was. We leerden al voor het maken van de thema's de juiste team match te herkennen en hoe we de verschillende talenten de waarde van het werken met verschillende mensen kunnen laten zien, zowel wanneer ze elkaar leuk vinden als wanneer ze elkaar niet zo leuk vinden.

Al met al hebben deze processen er ook toe bijgedragen dat onze talenten meer inzicht kregen in hoe ze verantwoordelijkheden kunnen nemen, hoe ze plezier kunnen hebben bij het uitvoeren van projecten op een professionele manier en hoe ze tijd effectief kunnen zijn.

We hadden het genoegen om met een groep jongeren te werken, met zeer verschillende achtergronden en persoonlijkheden. Dit zijn de jongeren met wie we tijdens onze pluswhat deal term 3 hebben samengewerkt:

Patricia. oorspronkelijk afkomstig uit Slowakije, is Patricia een zeer goede danseres, zonder voorkennis in de videowereld. Ze had zeer precieze ideeën over wat ze in de video's die ze produceerde en vond in haar partners solide technische ondersteuning.

Daniel. Daniel had al enige ervaring, vooral als het gaat om video-editing. Hij was in staat om een zeer waardevolle bron voor zijn partners te vertegenwoordigen, en hij kon er baat bij hebben om met andere creatieve mensen samen te werken en zich te richten op het conceptualiseren van een deel van de video's, om zo zijn creativiteit verder uit te dagen.

Bente. Bente had geen bijzondere ervaring in het maken van films. Ze bleek een zeer goede cameravrouw te zijn, met precieze productievaardigheden, ook als het erom gaat mensen ter verantwoording te roepen. Bente werd ook bedreven in het gebruik van de montagesoftware, première pro.

Taoufik. Taoufik is een zelfgemaakte youtube vlogger die graag praat over onderwerpen die dicht bij hem staan.  Hij heeft niet alleen een inspirerend concept over vriendschap ontwikkeld, hij speelde ook een hoofdrol als hoofdrolspeler.

Lena. Lena is een zeer creatieve jonge vrouw met een achtergrond als illustrator en grafisch ontwerper. Uiteindelijk ontwikkelde ze een zeer interessant concept voor de post-productie van de video die ze samen met Tyson ontwikkelde en werd ze ook actrice in de eerste van de twee video's die ze tijdens de pluswhat deal produceerde.

Sanne. Sanne drukt haar creativiteit uit in ambacht en kunst, ze toonde een ongelooflijk vermogen om in teamverband te werken en verbinding te maken met een van haar groepsleden, terwijl ze waarschijnlijk de persoon is die het meest ruzie maakt tijdens het programma, ze krijgt zelf enige ervaring in het bewerken van software en door een cameravrouw te zijn in beide video's die ze maakte.

Tyson. Tyson heeft de wens om zich verder te ontwikkelen als freelance videograaf en filmmaker, maar heeft geen formele achtergrond in film gerelateerde onderwerpen. Hij was een van de meest enthousiaste deelnemers aan de pluswhat deal, omdat hij vastbesloten was om zoveel mogelijk kennis op te nemen, terwijl hij nieuwsgierig en gemotiveerd bleef.

Renate. Renate heeft een zeer solide technische achtergrond, vooral als het gaat om tekst animatie en speciale effecten. Tijdens de pluswhat deal verkende ze haar creatieve kant, door op te treden als een etende plastic panda in een van de korte filmpjes.

Er zit altijd een gedachte achter de manier waarop we onze creatieve talenten met elkaar verbinden tijdens elke pluswhat deal. Omdat we van te voren een idee hebben van hun achtergrond (omdat we de jongeren al kennen of omdat ze er tijdens het sollicitatieproces op hebben gewezen) doen we altijd ons best om mensen samen te stellen die zowel aan de creatieve kant als aan de technische kant een sterk team kunnen vormen. We zijn altijd blij verrast om te zien hoe de talenten in hun team gaan samenwerken, zowel tijdens het proces als door te kijken naar het eindproduct dat ze gecreëerd hebben.

Tijdens onze pluswhat deal, term 3, hebben we gezien dat er oude thema's terugkwamen en nieuwe thema's werden gepresenteerd.

1) Een panda die sterft van plastic: hier zien we een panda omringd door afval dat uiteindelijk bamboe van plastic eet. Deze video's willen een oproep zijn om actie te ondernemen om mensen aan te moedigen meer respect te tonen voor het milieu.

2) Een korte visuele documentaire over een trainingsdag van een rolstoel professional. Tyson en Lena volgden een Belgische rolstoel professional tijdens een van zijn trainingen en maakten er een inspirerende korte documentaire clip van, met inspirerende citaten van de atleet zelf op een mooi grafisch vormgegeven manier.

3) Anderen niet zien, omdat we verloren zijn in onze eigen gedachten. Een sfeervolle video met een jonge dame die op een drukke straat loopt terwijl ze in haar gedachten verdwaalt. Deze video wil een oproep tot actie zijn om mensen minder te focussen op hun problemen en zich meer bewust te maken van wat er om hen heen gebeurt.

4) Te veel zorgen als je met anderen praat. Een zeer creatieve video die een whatsapp gesprek tussen twee vreemden laat zien. Een gesprek dat lastig wordt. Een oproep tot actie om minder bang te zijn om onze gedachten te richten tot de mensen met wie we besluiten in contact te komen.

5) Vriendschap gaat ook over vergeving. Een korte film met twee vrienden, die door een misverstand heengaan, maar eindigen met vergeving en een hernieuwde vriendschap.

6) Muziek maakt ons dagelijks leven beter. Een zeer eenvoudige en duidelijke video die ons eraan herinnert dat we soms alleen maar platy moeten raken om ons beter te voelen.

We zijn erg dankbaar dat we deze kans hebben om met getalenteerde jonge mensen te werken, terwijl we hen tegelijkertijd in staat zijn om hun echte waarde te laten halen uit ons project, dat hen kan helpen in hun toekomstige avonturen. We kijken ernaar uit om met meer jonge mensen samen te werken. In feite zijn we momenteel bezig met het ontwikkelen van intensievere projecten rond het thema video maken en professionaliseren voor jongeren. Blijf op de hoogte!