menu denk mee beslis mee maak mee

Pluswhat deal term 2: Beperkingen of mogelijkheden?

 

De tweede termijn van onze pluswhat deal is nu afgerond en het is een prachtige ervaring geweest!

We waren in staat om door te voeren wat we geleerd hebben van onze eerste termijn en om nieuwe resultaten te zien met onze nieuwe pluswhat talenten. We vinden het belangrijk om onze activiteiten te blijven verbeteren, dankzij de voortdurende inzet van de jongeren met wie we samenwerken. Een van de meest relevante punten die we hebben geleerd was om steeds strenger te zijn met onze deadlines en hen nog meer te begeleiden in het idee vormingsproces, om te garanderen dat op de dag van de productiedag (het filmen) de pluswhat talenten alles op orde hebben. Dit vermindert de hoeveelheid dingen die mis kunnen gaan op de opnamedag.                            

In de maanden september, oktober en november kwamen Sema, Linn, Daniel, Shan, Manuela en Chirag samen om 4 nieuwe video's te maken en tegelijkertijd hun vaardigheden te verbeteren om audiovisuele producties van A tot Z te maken. Deze groep was zeer heterogeen als het gaat om culturele achtergrond en audiovisuele vaardigheden: 3 van onze talenten kwamen respectievelijk uit Bangladesh, China en de Filippijnen en 3 hadden een Nederlandse achtergrond. Bovendien was Daniel al behoorlijk goed in het monteren van video's. Ook Manuela, Sema en Linn hadden al enige vaardigheden in de kunst van het filmen, vooral op het conceptuele vlak. Aan de andere kant hadden Chirag en Shan nog nooit eerder iets met video's gedaan. Het was geweldig om te zien hoe de pluswhat talenten samenwerkte en elkaar hielpen, niet alleen aan de technische kant, maar ook aan de creatieve kant, waar ook mensen zonder audio-visuele achtergrond zeer waardevolle bijdragen kunnen leveren en hun verbeelding niet beperken. Tijdens onze pluswhat deal maken we onze talenten duidelijk hoe belangrijk het is om onze creativiteit te gebruiken om eenvoudige maar krachtige concepten te creëren. Met voldoende oefening kan iedereen het feit van een korte tijd en een klein budget als een kans zien in plaats van als een beperking.  

Een van de meest tastbare doelen van onze pluswhat deal is om onze talenten in eerste instantie te helpen hun creativiteit om te zetten in sterke concepten en de concepten om te zetten in werk, waarbij we leren hoe we een zeer realistisch en solide plan kunnen ontwikkelen.

Het blijft me verbazen hoe de talenten steeds beter worden in hun proces vanaf de eerste video die ze maken tot en met de tweede. Dit resulteert niet alleen in kwalitatief betere video's, maar ook in het verbeteren van hun projectmanagement, conceptualisering en productievaardigheden die de pluspunten van de talenten in hun professionele leven met zich mee kunnen dragen. De pluswhat deal is een serie werksessies die de herhaling van een eenvoudig proces zien. Conceptideeën en planning, video-opname en postproductie. Tijdens de eerste werksessie moeten de talenten in teams van twee personen een concept voor hun video's bedenken. Het enige uitgangspunt dat we geven is het beantwoorden van de volgende vraag: wat maakt dat je je ongemakkelijk voelt in de wereld om je heen?

Het geven van zoveel vrijheid aan de talenten heeft zijn nadelen, omdat niet iedereen zich creatief of geïnspireerd voelt om met hun filmideeën te komen. Onze coaches, Aiman en Cristian, zijn er altijd om te helpen, door specifieke vragen te stellen die hen helpen hun ideeën vorm te geven.

De eerste stap in het filmproces is de belangrijkste en waarschijnlijk ook de moeilijkste. Een creatief concept met een zeer uitvoerbaar plan vormt een zeer sterke basis voor kwalitatief hoogstaand werk.

Terwijl de opnamedatum de leukste is, is het post-productieproces het meest stresserend, aangezien de tijd dat onze talenten hun film moeten afmaken beperkt is. Het feit dat ze de druk voelen, stelt hen in staat om zich te concentreren en hun werk tot een goed einde te brengen.

Zij waren het thema van de 4 video's die de talenten in dit tweede semester uitbrachten:

Eenzaamheid: Een sfeervolle korte film, die 3 eenzame mensen in hun dagelijks leven volgt. Een boodschap van verdriet en hopeloosheid werd overgebracht door de intense beelden en het uiterlijk van de personages. Een leuke video, die met behulp van teksten emoties kan overbrengen op de kijker.

Plastic afval:  "Don't suck" was de korte stop-motion film van Sema en Linn. Een zeer creatieve manier om te laten zien hoe het plastic dat we gebruiken, in dit geval een rietje, het zeeleven kan doden door zich letterlijk te transformeren in een bom die klaar is om te exploderen. We hielden echt van deze video, een eenvoudig, sterk concept met een zeer uniek creatief tintje.

Vooroordelen:  Een korte film met een komisch tintje, waarin de toeschouwer wordt gevraagd twee keer na te denken over veel vooroordelen, waarbij we een arm persoon als een oneerlijke man en een goed uitziende schone man als een onschuldige man laten zien. Deze video beviel ons goed en we bespraken met de talenten hoe we ons kunnen verbeteren en waarom het conceptueel gezien niet helemaal stabiel is.

Een viering van multiculturele samenlevingen: Een food centered video die laat zien hoe de Nederlandse keuken veel rijker en leuker wordt met de toevoeging van het eten van de verschillende culturen die vandaag de dag integreren in de Nederlandse samenleving. Een leuke en eenvoudige manier om te laten zien hoe elke cultuur de samenleving rijker maakt en een manier om de kijker te laten nadenken over de voordelen van een diverse samenleving. Een zeer belangrijke boodschap, gezien het huidige klimaat van angst en afzondering in de Europese samenleving.

We zijn blij dat we dit project doen! We ontmoeten veel geweldige jonge mensen, waar we graag mee samenwerken en die hun creativiteit met ons delen.