menu denk mee beslis mee maak mee

Een publiek resultaat

 

De afgelopen maanden mochten we twee eindresultaten presenteren aan de wijk Bospolder. Bij buurtcentrum BoTu maakten deelnemende kinderen van 'Onze Wijk' een groot, publiek werk op de houten schutting van het speelterrein. Onder begeleiding van kunstenaar Kenneth Letsoin maakten zij hier hun eigen stad, waarin schilderkunst werd gecombineerd met sculpturen gemaakt van gevonden materialen en gerecycled hout. Het resulteerde in de skyline van Rotterdam volgens de kinderen, compleet met euromast, auto's en trams. Op 25 september werd het kunstwerk geopend voor ouders en buurtbewoners.

In oktober gingen we nog even verder met de lessen 'sculpturen maken', in eerdere lessen hadden de kinderen gewerkt aan houten sculpturen onder begeleiding van kunstenaar Danny Rumbl. Helaas kon de kunstenaar het project niet afmaken vanwege gezondheidsproblemen en nam de Rotterdamse Jelmer Konjo het over. Samen met de kinderen ontwerpte hij een vrolijk, kleurrijk sculptuur dat geheel werd geverfd door de kinderen. Dat sculptuur werd afgelopen maan onthuld in het Dakpark Rotterdam waar het de komende tijd de winterse omgeving opfleurt voor bezoekers.

We hebben het workshopprogramma ervaren als een succes. We zijn blij met de positieve reacties en inzet van de kinderen. Het is goed om te zien dat er zoveel talent, creativiteit en met name enthousiasme leeft onder kinderen die kunst niet altijd van huis uit meekrijgen. Het programma biedt voor ons in ieder geval reden tot vervolg. Draagvlak is er in ieder geval en talent ook, dus dat moet worden benut, zeker in Rotterdams armere wijken waar aanvullende ontwikkeling van groot belang is. De inhoud van de workshop bood de kinderen duidelijk iets extra's in hun creatieve ontwikkeling door de schaal en locatie waarop de werken werden gemaakt en het doel van het eindresultaat. We vinden het belangrijk om ook een jongere doelgroep onderdeel te laten zijn van de publieke ruimte en hen daar grip op te geven. Een actueel gegeven binnen de huidige ontwikkelingen in de stad waarin wijken van bovenaf worden herontwikkeld en bewoners vaak geen inspraak hebben.

We zijn erg blij dat we dit project hebben kunnen waarmaken en danken alle partners en mensen die op het project hebben gestemd.