menu denk mee beslis mee maak mee

De Maakfabriek

 

April 2019. Ons project De Maakfabriek loopt meteen al tegen vertraging op. De financiering is nog niet (helemaal) rond en daardoor starten we niet in de meivakantie, zoals we ons hadden voorgenomen, maar in de zomervakantie.

Juni 2019. De voorbereidingen zijn in volle gang. We zijn druk bezig met het verder ontwikkelen van de activiteiten en het uitzoeken wat wel en wat niet goed geschikt is om te doen. Een aftrapje met collega-instellingen in de regio is prettig om de gedachten te scherpen. Fijn is ook dat een aantal maatschappelijke stagiaires meewerken. Ze willen straks ook met de activiteit aan de slag. Aangezien ze net ietsjes ouder zijn als onze doelgroep, zijn het fijne klankborden. Verder hebben we twee nieuwe gastdocenten geworven. Voor de werving gold wel een heel bijzonder traject, tijdens een training van Masja van de Ven voor vrijwilligers over het gebruik van metaal liepen de sollicitanten gezellig mee en zo kregen we een mooi beeld van hun mogelijkheden.

Onze ervaringen tijdens eerder vakantie-activiteiten (dat alle ouders en kinderen tegelijkertijd op de stoep stonden), doen ons besluiten om met inschrijvingen te gaan werken. In de zomervakantie iedere woensdag en dan twee starttijden per dag. 

Alles nog eens goed doornemend besluiten we toch ook om op één dag geen heel uiteenlopende werkplaatsen aan te bieden, maar een aantal die in elkaars verlengde liggen. Simpelweg omdat we het anders logistiek en qua bemensing niet voor elkaar krijgen. We starten met verschillende metaalbewerkings-technieken.

September 2019. De hele zomervakantie lekker geëxperimenteerd met De Maakfabriek. De hoge temperaturen zorgden er voor dat we niet iedere keer in onze normale ruimte terecht konden, maar ook vaak uitweken naar de tuin. Geen straf natuurlijk! Werken met metaal blijkt allerlei mogelijkheden te bieden, de kinderen en de jongeren kunnen er heerlijk mee aan de slag. Een goed begin van ons traject! We bereiden ook alvast de herfstvakantie voor en besluiten om op deze dagen steeds vier startmomenten aan te bieden, met op ieder moment plaats voor ca. 15 kinderen. Dan kun je goed ondersteunen en begeleiden. Als thema kiezen we voor servies, waar we verschillende technieken en ‘werkplaatsen’ aan kunnen koppelen. Plan is ook om de kinderen te laten starten met een kort onderzoek in het museum. Zodat ze zien wat voor soorten servies er gemaakt worden, van wat voor materialen en met welke vormen. Dat heeft praktische redenen, de kinderen staan dan nl. niet allemaal tegelijkertijd in onze werkruimte en als ze per gezin komen, kunnen we ze gemakkelijker op gang helpen. En we vinden het toch ook fijn dat ze iets van het museum zien. We sleutelen nog wat aan het format. Voortaan is het verhaal bij de opstart dat de kinderen ‘in de huid kruipen van een ontwerper’ en voordat ze aan de slag gaan en een ‘prototype’ maken, zelf op onderzoek uit gaan.

In september en oktober doen we ook een kleine verbouwing van onze zolder. Een extra muurtje, een andere kleur verf, werkbanken, e.d. Het ziet er opeens veel meer uit als een Maakfabriek. Mooi!

November 2019. We kijken terug op een succesvolle herfstvakantie. Het waren vier drukke dagen, met samen ca. 150 kinderen. Het thema Servies blijkt goed te werken, er is in het museum veel te zien en te onderzoeken.  Het in de huid kruipen van een ontwerper werkt ook goed. We starten het project met het drinken van een kopje thee in het museumcafé, waarbij we de kinderen vragen om goed te kijken, te voelen en te proeven waar goed servies aan moet voldoen. We bieden rondom dit thema verschillende technieken/werkplaatsen aan, sommige blijken niet goed te werken of te weinig uitdaging te bieden. We willen niet dat kinderen alleen maar een voorbeeldje namaken. Juist zelf uitproberen is het devies. In de kerstvakantie gaan we twee middagen aanbieden rondom hetzelfde thema en willen we juist dat aspect beter belichten.

Januari 2020. De twee dagen in de kerstvakantie gingen heel goed. We hebben het juiste format te pakken, dat ons wat praktische structuur biedt, maar de kinderen ook veel ruimte geeft. Het onderzoek door het museum geeft verdieping en het werken in de Maakfabriek daarna is een mooie combinatie. Het is erg mooi om te zien hoe sommige kinderen zich lange tijd kunnen verliezen in het werken met verschillende materialen en het uitproberen van technieken. Dat geldt eigenlijk voor een verrassend groot deel van de kinderen. Nu met gezwinde spoed de voorjaarsvakantie voorbereiden, deze valt vroeg in het Noorden. Het thema is ‘Drukken’ deze keer. Een techniek waar je veel mee kunt, maar waar we zelf ook nog alle ins en outs van moeten ontdekken.

Maart 2020. We kijken terug op een goede voorjaarsvakantie, waarbij het thema Drukken centraal stond. Een mooi project, maar we merken wel dat het experimenteren snel wegvalt en het risico bestaat dat kinderen ‘alleen maar’ aan het stempelen zijn. We gaan hier mee verder tijdens de Maakdagen en kijken of we nog iets aan het format kunnen aanpassen, om meer ruimte voor experiment te realiseren.