menu denk mee beslis mee maak mee

LIBERTAD TA ...- voor en tijdens Corona

 

2019: Door wat technische misverstand tijdens het werken aan LIBERTAD TA.. op Curaçao en Aruba, bleek het ingewikkeld om van oktober t/m december 2019 in dit blog te schrijven. Dat is jammer, want werken tussen deze eilanden en NL bleek intensief, enerverend, enorm leerzaam, warm, rijk en wanhopig, soms tegelijkertijd. Ik moet dus putten uit mjn geheugen en het PR materiaal. Dat is niet zo moeilijk want dankzij de partners is er veel mooi foto en videomateriaal. De beste structuur - zonder in EN TOEN EN TOEN ;-) te vervallen - is per data in 2019 en 2020:

Aankomst op Aruba op 7 oktober 2019. Eraan voorafgaand talrijke skypesessies met name met Rose-Marie Provence van MUCHILA CREATIVO en CEDE Aruba. Als overal blijkt werken op afstand - zeker waar het om werving en communicatie van deelnemers gaat - ingewikkeld. Daarom hakken we de knoop door en stappen op het vliegtuig. (Ik ben gevlogen via Alabama, want dat bleek €600 goedkoper dan rechtstreeks vanwege de lange duur van mijn verblijf op de Cariben)

7/10/19. CEDE Aruba regelde dat ik bij Alice van Romondt in het centrum van Oranjestad mag verblijven, 50 meter van zee en 5 minuten van het kantoor van CEDE. Een betere plek is niet denkbaar en beter gezelschap ook niet. Mw van Romondt is oa voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds en wat zij niet weet van cultuur op Curaçao en Aruba, is de moeite van het weten niet waard. 

Curaçao en Aruba, is de moeite van het weten niet waard.

Er waren meerdere voorbereidende bezoeken in de afgelopen jaren. Want Willemijn in ‘t Veld van het FCP bracht de directeur van CEDE en MusicGenerations al in 2015 met elkaar in contact. Achterliggende gedachte is dat er veel eenzaamheid – en armoede – is onder ouderen op de Cariben vanwege migratie van hun kinderen naar Europa, de VS en rest van Zuid-Amerika. De jongeren die achterblijven, daarvan zijn er ook een aantal kwetsbaar in de zin van zelfredzaam en in staat een bestaan op te bouwen. De intergenerationele werkwijze van MusicGenerations zou oud en jong samenbrengen en hen bevestigen op hun immaterieel erfgoed – muziek en verhalen – en zelfherkenning bevorderen om het over hén gaat. Op zich was het in 2015/16 nog niet zo duidelijk waarom de eigen uitstekende organisaties als MUCHILA dat niet zelf zou kunnen met enige kennisoverdracht. De toenemende aantallen vluchtelingen uit Venezuela vormen wel een reden om de nauwe betrokkenheid van MusicGenerations naar de eilanden te halen omdat we daar in NL een aantal jaren ervaring mee opdeden.

12/10/19

CEDEAruba heeft als welzijn en educatie organisatie een groot netwerk onder de talrijke stichtingen op het eiland. Het helpt daarbij dat zij ook fondsenloket zijn voor de samenwerkende fondsen waaronder Oranjefonds, Kans, RCOAK en Sluyterman van Loo. Directeur Daniël Tecklenborg organiseert meteen voor vrijdag 11/10 en netwerkbijeenkomst met een groot aantal van hen. Zodat wij samen iedereen kunnen informeren over de plannen en hen uitnodigen de mensen uit hun netwerken te enthousiasmeren voor de eerste ontmoetingen. (Zo werken we veelal ook in Nederland of waar dan ook;-). Er komen zo’n 20 organisaties die stuk voor stuk zeer enthousiast zijn. (later blijkt dat dit ook Caribische beleefdheid is;-)