menu denk mee beslis mee maak mee

Einde en doorgang

 

We zijn bijna aan het eind van het project. We hebben 52 donderdagen met een groep mensen getekend. Soms was de groep groter en soms was de groep wat kleiner, maar altijd voelde het als een familie.
Het goede nieuws: we gaan ook in 2019 door met Ik teken voor je. Zorrggroep Almere steunt ons in ieder geval met een bijdrage en hopelijk ook de gemeente Almere. We gaan kijken of we wat extra fondsen kunnen vinden, maar het begin is er in ieder geval weer.

We hebben een verslag geschreven voor de subsidienten. Op dit weblog het voorwoord:

Ik ben in mijn leven een aantal keer op retraite geweest; in verschillende kloosters, maar wel altijd bij de Benedictijnen. Een van de dingen die ik me van die bezoeken goed herinner, is dat een van de monniken vertelde over de functie van het klooster. Hij betoogde dat het klooster is als een altijd stromende rivier. Of er nu wel of geen bezoekers zijn, de monniken houden het gebed stromend. Als mensen de behoefte voelen om zich aan die altijd stromende rivier te sterken, dan kunnen ze dat. Die stroom is beschikbaar.

Wij hebben vanuit stichting De Zijderups het afgelopen jaar het project Ik teken voor je gerealiseerd. De vergelijking met het klooster en de altijd stromende rivier kwam steeds helderder naar voren. Ik durf zelfs de vergelijking te maken tussen het bidden van de monniken en de concentratie van de tekenaars bij Ik teken voor je.
Wij hebben in het zorgatelier van Woonzorgcentrum Archipel een stromende rivier van creativiteit gemaakt. Mensen kunnen er even binnen stappen, meedoen, kracht opdoen… en weer gesterkt naar huis gaan. Het is er meestal niet stil, zoals in het klooster, maar er is een goede balans tussen concentratie en gesprek/ontmoeting waarin iedereen zichzelf kan zijn.
Er wordt ook regelmatig door iemand opgemerkt dat het ‘zo gezellig is’. En dat is het ook.
Een andere opmerking die vaak gemaakt wordt, is dat het lijkt alsof we een familie zijn. Ook dat gevoel wordt dan door anderen beaamd. Het bijzondere is dat alle nieuwkomers vrijwel direct bij de ‘familie’ worden opgenomen.

Als er mensen vanuit andere instanties op bezoek kwamen, omschreef ik het atelier soms als een tekenfabriek, een plek waar productie wordt gedraaid. En ook dat is waar. We hebben in het afgelopen jaar honderden tekeningen gemaakt. En al die tekeningen zijn door andere mensen ontvangen. We zijn ervan overtuigd dat die tekeningen bij hen weer kleine positieve rimpelingen teweeg hebben gebracht.

We danken u, subsidienten, voor uw steun en vertrouwen: gemeente Almere, het Fonds voor Cultuurparticipatie, Fonds Sluyterman van Loo en Zorggroep Almere. We danken het Wijkteam van Literatuurwijk en basisschool De Omnibus voor het vertrouwen en de goede samenwerking.

Hein Walter
artistiek leider van stichting De Zijderups