menu denk mee beslis mee maak mee

De eerste workshop en clubavond waren een succes!

 

De eerste workshop van dit jaar liep snel vol, er was een overweldigend enthousiasme voor de accordeon middag. We moesten een aantal mensen teleurstellen, dus de middag is voor herhaling vatbaar! De groep bestond uit 15 deelnemers en werd gegeven door Amsterdam Klezmer Band accordeonist Theo van Tol samen met Acordeoniste Ellen van Vliet. Theo van Tol over de wokshop:

" Er waren aanmeldinge van zowel accordeons als van andere instrumentalisten. We (Ellen en ik) hebben daarom besloten de workshop zo in te richten dat de accordeonisten met mij in een aparte ruimte de eerste anderhalf uur apart zouden werken met de focus op het begeleiden van solisten, of het begeleiden binnen een band. Intussen zou gastworkshopleider, Ellen van Vliet, in een andere ruimte de andere instrumentalisten onder haar hoede nemen. Met hier als onderwerp het spelen van de melodiën en het improviseren. Het tweede deel van de workshop zouden de groepen worden samengevoegd en zou het gerepeteerde in praktijk worden gebracht. En zo is het gegaan, en het heeft gewerkt.

De aanmeldingen bleven binnenstromen tot vlak voor de workshopdag. Veel mensen willen zich kennelijk op het laatst pas aanmelden. Ik heb besloten om het maximum aantal te beperken tot 15, om het voor iedereen werkbaar te houden. Hierdoor hebben we wel een aantal aanmelders moeten teleurstellen. Er waren uiteindelijk 10 accordeonisten tegenover 5 andere instrumentalisten. Een bijzondere verhouding, maar het onderschreef wel het centrale thema van de workshop. Een maand van tevoren waren er 4 nummers door mij voorbereid en de bladmuziek plus klinkende voorbeelden opgestuurd naar de deelnemers. Inhoudelijk zijn Ellen en ik heel tevreden met hoe het is verlopen. Het niveauverschil tussen de deelnemers was best aanzienlijk, maar volgens mij is iedereen aan het eind blij naar huis gegaan. De reacties waren ook bijzonder positief."

We vragen deelnemers achteraf een enquete in te vullen hoe ze de workshop ervaren hebben. Twee derde van de deelnemers heeft gereageerd, daaruit blijkt dat de workshop hoog gewaardeerd werd. De waardering was gemiddeld een 7,9 en men gaf aan lekker gespeeld te hebben. Er waren goede en constructieve tips voor een vervolg en alle deelnemers die de enquete hebben ingevuld willen in de toekomst graag nog een workshop bijwonen.

Op de clubavond waren er drie acoordeonisten. Theo van Tol van de Amsterdam Klezmer Band, Ellen van Vliet en Erik de Jong. Hieronder een linkjes naar de voorbereidingen en naar de avond zelf. Het was een superfeestelijke avond vol virtuoze accordeon. Klezmer, Irish Jigs, Roemeense volksmuziek, allerlei stijlen passerden de revue.