menu denk mee beslis mee maak mee

Workshop Theaterkleding - verslag

 

Zaterdag 29-09-2018 heeft Reindert Kruse een theaterkledingworkshop (11.00-15.00 uur) gegeven in het gebouw van kledingverhuur La Mascarade in Creil (www.lamascarade.nl).  La Mascarade is onderdeel van muziektheater La Mascotte (www.lamascotte.nl)  in Emmeloord.

Reindert Kruse heeft een opleiding tot kostuumontwerper gevolgd, daarna styling en vormgeving in Amsterdam. Hij is momenteel de vaste kostuumontwerper van theatergezelschap “The Young Ones” uit Zwolle.

De deelnemers zijn benaderd via het eigen netwerk van La Mascotte, via de website van Cultuurbedrijf Noordoostpolder, website en facebook pagina van La Mascotte en La Mascarade en via een agenda item op de website van koepelorganisatie BALK. In totaal waren acht enthousiaste workshopdeelnemers aanwezig.

Na een voorstelrondje en rondleiding door het gebouw gingen wij aan de slag. Reindert had een aantal zaken meegenomen die voor ons heel praktisch kunnen zijn. Een grote map met voorbeelden van kostuums, die heel verrassend, maar toch herkenbaar zijn: een sprinkhaan uitbeelden kan heel goed met een grasgroen pak (gewone broek en shirt), groen glad kapje met 2 sprieten en een ouderwetse motorbril. Een mensfiguur, maar toch herkenbaar als sprinkhaan. Ook het heel makkelijk pimpen van bestaande kleding kwam aan de orde: de revers van een colbertjasje “bekleden” met een felle contrastkleur. Houd er rekening mee dat het publiek op grote afstand zit en kleine details niet kan zien. Houd ook rekening met het feit dat het soms maar eenmalig gebruikt wordt. Verder is het aanschaffen van een groot plakboek handig om daarin afbeeldingen te plakken van extravagante kostuums of details daarvan uit modetijdschriften.

La Mascotte voert ieder jaar een eigen productie “opera light” op en ontwerpt en maakt daarvoor bijna alle kleding voor de betreffende productie. Dit komt neer op het aan- en omkleden van ongeveer 65 mensen per productie (soms 2-3 outfits per productie).

Reindert Kruse en de deelnemers aan de workshop waren een uitstekende match die elkaar heel goed aanvulden!