menu denk mee beslis mee maak mee

Persbericht

 

Zeist Filmstad? Ja zeker!

 

Het 81ste UNICA International Film Festival „Cinema without Borders” vindt plaats in de Hendrik Marsmanzaal van Hotel Theater Figi in Zeist van 24 t/m 31 augustus a.s.

 

De spectaculaire openingsceremonie met o.a. een lasershow met dansers, is de aftrap voor een week met 150 prachtige, niet-commerciële films uit 28 landen, in verschillende genres. Een breed spectrum aan diverse culturen komt voorbij tijdens de festivalweek.

Film is en blijft een universele taal!

De individuele films strijden om medailles, bijzondere prijzen en oorkondes en de landen om het meest interessante landenprogramma. Uit ideële overwegingen is de toegang bij UNICA festivals voor alle activiteiten gratis!

 

Je kunt ook een aantal masterclasses en seminars bijwonen.

Voor het volledige programma zie: https://unica2019.videofilmers.nl/index.php/nl/programma-mega/programma

 

Masterclasses “Schilderen met licht” en “Alle filmwetten overboord”

Seminar “De waarde van de amateurfilm als cultureel erfgoed” en YOUNG meets OLD(er), een discussie tussen jonge filmmakers en seniore festivaldeelnemers over de ‘grenzen’ waar jonge – en oudere filmmakers vroeger en nu mee geconfronteerd worden/werden. Hoe zit het nu met de vrijheid van meningsuiting in de verschillende landen en wat voor veranderingen hebben social media teweeggebracht?

 

De World Minute Movie Cup -een speciale wedstrijd, waaraan films van maximaal 60 seconden deelnemen- vindt plaats op vrijdagavond 30 augustus en is traditioneel een spektakel omdat het publiek de winnaar bepaalt. Na loting strijden de films paarsgewijs tegen elkaar. Een-minuutfilms zijn ware huzarenstukjes, elk shot moet raak zijn om je verhaal aan het publiek over te brengen.

 

Gedurende de week vindt ook de YOUNG UNICA Workshop plaats, 22 jonge filmmakers uit 16 landen worden die week gecoacht door Dylan en Lazlo Tonk in het maken van een eigen productie in een internationale context. Het thema is “Visualising change”. Hun films worden vertoond tijdens de slotceremonie op zaterdag 31 augustus om 18.00 uur.

 

Eveneens vindt op zaterdag 31 augustus het 10e NOVA Jonge Filmers Festival plaats waar Nederlandse en Vlaamse jongeren in 3 leeftijdscategorieën aan deelnemen. Er zijn maar liefs 54 films ingestuurd! Ook films van Zeister kinderen, die in de aanloop naar dit festival een Film in EEN dag gemaakt hebben! Aanvang 10.00 uur in de Johan de Meesterzaal in Figi.

 

En last but not least: L'Amour, Liebe, Love'

Een interactief project dat filmclubs uit de hele wereld documenteert. De titel van het project verwijst naar de oorsprong van de term 'amateur' en is een viering van niet-commerciële films en filmclubs. Het project is samengesteld door de Britse filmmaker Kate Sullivan, die filmmakers uitnodigde om korte 'fly on the wall' films over hun clubs in te sturen. De collectie wordt tentoongesteld via het gebruik van QR-codes, zodat het publiek filmclubs uit de hele wereld 'virtueel' kan bezoeken.

 

Het project loopt nog steeds, clubs kunnen films blijven sturen en voor UNICA 2020 in Birmingham zal Kate een boek produceren met QR-code links naar clubs. Kate: “Samen creëren we een stukje sociale geschiedenis”

 

Het festival en de vele activiteiten daar omheen worden mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Zeist en een keur aan Goede Doelen- en Cultuurorganisaties: Fonds voor Cultuurparticipatie, Cultureel Fonds van de Audiovisuele Producenten, Elise Mathilde Fonds, K F Heinfonds, Rotary Club Zeist, Rabobank Stimuleringsfonds, Hotel Theater Figi en vele particulieren. Zonder hen zou het festival onmogelijk gratis toegankelijk zijn.