menu denk mee beslis mee maak mee

Onderweg naar Het Groot Poëziefeest: ’n Bont Palet krijgt voordracht training

 

In aanloop naar Het Groot Poëziefeest heeft Marco de Bruin van Zappatrainingen een workshop gegeven aan zeven deelnemers van ’n Bont Palet. Bonnita, Chantal, Helmich, Marjolein, Martine, Roy en Yvette leerden hoe ze hun zelfgemaakte gedicht het beste kunnen voordragen. Er wordt twee uur lang echt heel hard gewerkt.

Marco: “Als je een tekst voordraagt zijn er drie dingen belangrijk, namelijk: tempo, stemrichting en het aanbrengen van pauzes. Daar hebben we uitvoerig mee geoefend”.

Begeleidster Dorien Jacobs: “De dichters luisterden heel aandachtig. Marco vertelde bijvoorbeeld hoe ‘andante’ vertellen is. Hij las eerst te langzaam, toen te snel en daarna op een prettig rustig tempo, dat is andante. Verder legde hij uit dat als je bijvoorbeeld je hoofd naar beneden houdt, je stem ook naar beneden klinkt. Dan ben je niet goed te horen. Je stemrichting moet naar de luisteraar toe zijn, dus je hoofd rechtop houden. Marco liet ook horen hoe belangrijk pauzes zijn in je gedicht. Het geeft de luisteraar tijd om te begrijpen waar het over gaat. ‘Neem de tijd!’ zeggen onze dichters hier”.

Iedereen kwam goed aan bod. Sommige deelnemers kunnen zelf lezen; anderen kregen hulp van Dorien. Er is ook samengewerkt door naast elkaar zittend of staand, het werk van degenen die niet kunnen lezen voor te dragen.Er werd geoefend met een microfoon (een verfkwast) in de ene hand en handgebaren maken met de andere hand. Zo had degene die niet zelf kan lezen toch een actieve rol bij zijn of haar gedicht.
Marco: “Het daadwerkelijk toepassen van alle tips, was voor de meesten toch nog wel lastig. Als ik het vertel, klinkt het allemaal heel logisch en ook best makkelijk. Maar als je het zelf gaat doen, komen er ineens ook andere dingen om de hoek kijken. Sommigen vonden het toch wel spannend om te doen, anderen hadden al hun concentratie nodig voor het lezen. Er waren ook deelnemers die gewoon heel eigengereid vonden dat hoe ze het zelf deden het beste was. En dat mag natuurlijk ook. Eén ding pakten alle deelnemers direct op en dat is het maken van gebaren. Op die manier kun je je tekst onderstrepen en dat vonden alle deelnemer heel feestelijk om te doen. Zo werd het namelijk een beetje theater.”Dorien: “Het was heel inspirerend en ook heel intensief. Eind van de ochtend was iedereen bekaf en zeer voldaan.”
 

Het Groot Poëziefeest
Het thema van de wedstrijd ‘Onderweg’ kwam volgens de jury het best tot uiting in het gedicht van Marjolein Ribbers van ’n Bont Palet. Zij kreeg dan ook de themaprijs. De jury: "Grote ideeën zitten soms in hele alledaagse gedachten. Je pakt bijvoorbeeld een tas in en bedenkt wat je allemaal nodig hebt. En eigenlijk ben je dan al onderweg. Marjolijn Ribbers schreef dat op en zo werd een kleine gedachte een prachtig gedicht. Een gedicht dat je altijd kunt gebruiken als je ergens heen gaat. En ook als je thuisblijft. Het is een gebruiksaanwijzing voor het leven. Een gedicht om altijd in de buurt te houden."