menu denk mee beslis mee maak mee

Elske DeWall zingt speciale teksten van bijzondere dichters

 

Als Elske DeWall nieuwe nummers schrijft, begint ze meestal met de muziek; later volgt de tekst. Donderdag 5 april in Drogeham (Fr) is het precies andersom. De zangeres is die ochtend namelijk te gast bij Kunstwerkplaats Daeldersplak waar zij de teksten van dichters met een handicap op muziek gaat zetten. Elske, geboren in het Friese Veenwouden, vertelt: “Ik dacht: ik bereid niets voor. De muziek moet op gevoel ontstaan”. Zowel Elske als de dichters vinden het spannend. Nergens voor nodig, want tijdens deze bijzondere ontmoeting ontstaan prachtige liedjes die Elske op woensdag 11 april tijdens Het Groot Poëziefeest in Flint Theater Amersfoort voor het voetlicht zal brengen.

Tal van gedichten komen op tafel en met de dichters wordt gezocht naar de juiste sfeer. Bijvoorbeeld het gedicht van Timmy:

Verliefd vliegeren 
Met wie 
Met jou
Pijl en boog
Blij in blauwe hemel
Baby Cupido 
zweeft hoog 

Elske zingt haar tekst romantisch mooi. Samen kiezen ze de titel voor het liedje': ‘Cupido’. Het gedicht 'Serenade van Menno wordt uitvoerig besproken en bekeken op klank met als resultaat een serenade voor zijn Beppe op muziek. Heinze, die niet kan lezen, schrijven en praten, maar het thema Onderweg heeft gevisualiseerd in allerlei vervoersmiddelen, reist samen met Elske in een liedje op de trekker.
Elske: “Ik vind het best spannend om iets persoonlijks als een gedicht op muziek te zetten. Poëzie kan soms onbegrijpelijk ingewikkeld, of juist heel duidelijk en kort zijn, en dat is het leuke. De mogelijkheden zijn oneindig en dat is met liedjes schrijven net zo.”

Na deze bijzondere ochtend gaat Elske met veel inspiratie naar huis om verder te werken aan een song. Het liedje zal woensdagmiddag 11 april gezongen worden tijdens Het Andere Gedicht Groot Poëziefeest in Flint Theater Amersfoort. Elske zingt en de Daeldersplak-dichters staan met haar op het podium, als de trotse tekstdichters van een nieuw lied van Elske.