menu denk mee beslis mee maak mee

Verhalenbakkerij - de Caravan Editie

 

Dit is de weblog behorende bij het project 'Verhalenbakkerij - de Caravan Editie'.

Een caravan vol verhalen

Wat hebben we prachtige verhalen kunnen vertellen!

Na de workshops, zowel op het gebied van bakken (van turkse baksels tot appelcake van de buurvrouw), als het verhalen vertellen, is Sarah de verhalen gaan opschrijven en haar baksels gaan finetunen. We kunnen zeggen dat de ingredienten letterlijk uit de buurt komen. We hebben hard gewerkt om mensen te bereiken, maar uiteindelijk lukte het om ze uit te nodigen in ons Verhalenbakkerijhuisje. Daar werd de basis gelegd, de boter gesmolten, het vertrouwen gewonnen. Vervolgens werden verhalen en baksels gedestilleerd waar Sarah mee aan de slag is gegaan. Zij heeft de verhalen, zoals ze mondeling werden overgebracht, vertaald naar een theatrale wereld. Metaforen gezocht voor situaties, plekken en gebeurtenissen. Deze geschreven verhalen zijn vervolgens weer teruggeven aan de oorspronkelijke vertellers. Sarah heeft met ze gewerkt hoe ze het verhaal met nieuwe ogen moesten lezen en vervolgens moesten overdragen aan het publiek dat straks voor ze zou zitten in de caravan. Een hele spannende ervaring. Werken aan intonatie, aan spanningsopbouw, uitspraak... Een heel leerzame ervaring voor de meesten. Maar ze wisten van geen ophouden.

 

Een aantal voorbeelden van verhalen en hun baksels:

Een muffin, vernoemd naar de goudvis van een dame van 9 die daar haar eigen verhaal bij vertelt.

Overheerlijke wafels van een meneer voor wie het bakken zijn eerste activiteit buitenshuis weer was na het overlijden van zijn vrouw.

Verhalen over dansen in het bos, en dat het zo jammer is dat dat niet meer gebeurt. Verhalen over dat het zo fijn is, dat mensen elkaar nog begroeten in de wijk. 

Voor ons een fantastische ervaring dat de mensen op Cultura Nova in de rij stonden om een muffin met een verhaal te kopen en dat de mensen uit de buurt elke keer met zoveel enthousiasme hun eigen verhaal konden vertellen. Deze Verhalenbakkerij De caravan editie is voor herhaling vatbaar en zeker inzetbaar op andere plekken in deze formule. Een waardevolle ervaring met veel zin in de verhalen van de toekomst.

De oven staat heet!

Kick-off

Om de buurt warm te laten lopen voor dit project hebben we tot twee maal toe een kick-off georganiseerde met telkens verschillende groepen mensen. Een heel geanimeerde middag met veel vragen, overheerlijk gebak én een ontroerend verhaal van onze theatermaakster Sarah Bourgeois. Een dametje had zelfs reeds een volledig uitgewerkt verhaal meegebracht. Naast de kick-off momenten, hebben we nieuwe deelnemers bereikt via huis aan huis bezoeken, aanspreken van voorbijgangers en het bijwonen van buurtactiviteiten.

Fantasie

Opmerkelijk is het feit dat er vooral anekdotes en feiten verteld worden en dat de bewoners geen fantasie meer durven te gebruiken. Omdat we dit zelf niet verwacht hadden, hebben we de aanpak iets meer toegespitst op het bijbrengen van fantasie-elementen. Hiervoor zal Sarah de komende weken extra energie stoppen in het coachen en schrijven.

Workshops vs. Aanpak op maat

De drempel om deel te nemen aan een grotere workshop leek in het begin van dit project te hoog. Vandaar dat we al heel snel overgestapt zijn naar een-op-een coachingsgesprekken. En nu pas, na een aantal ontmoetingen, de mensen met elkaar in contact brengen. Het interessante aan deze aanpak is dat niet alleen onze verhalen afwijken van de standaard vorm, maar dat nu ook een muzikant de ruimte vindt om een nieuw geschreven lied vol fantasie te brengen.

Meer uitstraling, meer aanwezigheid

Het afstappen van de vaste workshops en het omzetten naar een aanpak op maat vergt sowieso meer tijd. Sarah is dan ook volledige dagen in de buurt aanwezig ipv tijdsblokken van 2-4 uur. Het aangeboden huisje van de woningcorporatie hebben we een aangename uitstraling gegeven. Leuke gordijntjes en tafelkleedjes zorgen voor een prettige sfeer. Via de grote ramen (waarop we met speciale stiften schrijven) communiceren we met de buurt over de openingstijden of speciale momenten.