menu denk mee beslis mee maak mee

Onze Wijk

 

Dit is de weblog behorende bij het project 'Onze Wijk'.

Een publiek resultaat

De afgelopen maanden mochten we twee eindresultaten presenteren aan de wijk Bospolder. Bij buurtcentrum BoTu maakten deelnemende kinderen van 'Onze Wijk' een groot, publiek werk op de houten schutting van het speelterrein. Onder begeleiding van kunstenaar Kenneth Letsoin maakten zij hier hun eigen stad, waarin schilderkunst werd gecombineerd met sculpturen gemaakt van gevonden materialen en gerecycled hout. Het resulteerde in de skyline van Rotterdam volgens de kinderen, compleet met euromast, auto's en trams. Op 25 september werd het kunstwerk geopend voor ouders en buurtbewoners.

In oktober gingen we nog even verder met de lessen 'sculpturen maken', in eerdere lessen hadden de kinderen gewerkt aan houten sculpturen onder begeleiding van kunstenaar Danny Rumbl. Helaas kon de kunstenaar het project niet afmaken vanwege gezondheidsproblemen en nam de Rotterdamse Jelmer Konjo het over. Samen met de kinderen ontwerpte hij een vrolijk, kleurrijk sculptuur dat geheel werd geverfd door de kinderen. Dat sculptuur werd afgelopen maan onthuld in het Dakpark Rotterdam waar het de komende tijd de winterse omgeving opfleurt voor bezoekers.

We hebben het workshopprogramma ervaren als een succes. We zijn blij met de positieve reacties en inzet van de kinderen. Het is goed om te zien dat er zoveel talent, creativiteit en met name enthousiasme leeft onder kinderen die kunst niet altijd van huis uit meekrijgen. Het programma biedt voor ons in ieder geval reden tot vervolg. Draagvlak is er in ieder geval en talent ook, dus dat moet worden benut, zeker in Rotterdams armere wijken waar aanvullende ontwikkeling van groot belang is. De inhoud van de workshop bood de kinderen duidelijk iets extra's in hun creatieve ontwikkeling door de schaal en locatie waarop de werken werden gemaakt en het doel van het eindresultaat. We vinden het belangrijk om ook een jongere doelgroep onderdeel te laten zijn van de publieke ruimte en hen daar grip op te geven. Een actueel gegeven binnen de huidige ontwikkelingen in de stad waarin wijken van bovenaf worden herontwikkeld en bewoners vaak geen inspraak hebben.

We zijn erg blij dat we dit project hebben kunnen waarmaken en danken alle partners en mensen die op het project hebben gestemd.

Opening Onze Stad

Op 25 september is het zover: het eindresultaat van de projecten muurschilderen en installaties maken wordt officieel geopend en gepresenteerd aan alle ouders en buurtbewoners. In de tuin van buurthuis de Bolder wordt het zeer kleurrijke resultaat getoond van 16.00 - 17.00. De deelnemers hebben de afgelopen maanden gewerkt aan een concept. Het onderwerp dat zij kozen is 'de stad', geheel passend bij het medium openbare kunst. Op de grote houten schutting heeft zich een fantasierijke stad ontwikkeld, die wordt aangevuld met driedimensionale elementen, gemaakt van gevonden materialen en restproducten.

Het project is na de opening nog niet geheel klaar, de kinderen kunnen zich nog verheugen op een staartje. Enkele lessen van het project 'houten dieren maken' die in de zomer niet door konden gaan vanwegen het weer, worden in oktober ingehaald. Na de voorbereidende lessen die schetsen en proefmodellen hebben voortgebracht, wordt in deze laatste lessen het eindresultaat gemaakt. Ook dit zal nog officieel worden geopend. Daarover houd ik jullie op de hoogte!

Lastig weer maar goede uitkomsten

De afgelopen weken is Onze Wijk voortgezet. Vrij extreme weersomstandigheden (warmte boven 35 graden, storm en hagelbuien) maakten dat enkele lessen moesten worden verschoven. Het enthousiasme van de deelnemers was er echter niet minder om. Het project 'muurschildering maken' was erg populair. In overleg is tijdens de lessen besloten om van het terrrein van het buurtcentrum waar de projecte plaatsvinden één grote stad te maken zoals de kinderen die graag zouden zien. Hierdoor beinvloeden ze niet alleen de publieke ruimte van de wijk, maar geven ze ook hun eigen stad vorm. Twee vliegen in één klap dus. Het is goed om te zien dat iedere deelnemer zijn eigen kwaliteiten meebrengt: goede communicatie, creativiteit, behulpzaamheid en zelfstandigheid. Onder de deelnemers bestaan ook enkele duidelijke talentjes, leuk om te zien en dat biedt grond voor toekomstige projecten.

Eind van deze maand wordt de grote kinderstad gepresenteerd aan de buurt, ouders en bekenden.

Eerste lessen een Onze Wijk

Vorge week vonden de eerste lessen plaats van de workshopserie Onze Wijk. Met kunstenaar Danny Rumbl werden voorbereidingen gemaakt voor het creeren van houten sculpturen. Danny bracht voorbeelden van de houten dieren die hij zelf maakt en de deelnemers gingen aan de slag met schetsen. Ze leerden het verschil tussen 2-D en 3-D en bespraken de mogelijkheden voor de sculpturen die zij wilden maken. Dat was niet gemakkelijk want ronde en ingewikkelde vormen bleken niet gemakkelijk naar 3-D te vertalen zijn. Met veel nadenken, proberen en erover praten lukte het om tot een goed concept te komen.

Op naar de volgende lessen en het eindresultaat!