menu denk mee beslis mee maak mee

WATERTHEATER

 

Dit is de weblog behorende bij het project 'WATERTHEATER'.

Voorbereidingen Watertheater in volle gang

‘Het begon allemaal in 2015 toen ik op de fiets vanuit Vianen naar het Fort reed voor een rondleiding. Ik werd meteen verliefd op het prachtige uitzicht. Mijn makershart begon te kloppen. Hier wil ik ooit nog iets maken, dacht ik. Toen de gemeente met het idee voor het Waterjaar 2018/2019 kwam, wist ik dat dit het moment was.’ Voor theatermaker Kirsten Robben van LINK Locatietheater was dit de start van haar theaterproject Watertheater. En nu is het bijna zover! Een theatrale rondreis langs 5 korte voorstellingen in en om Fort Everdingen in de Vijfheerenlanden. Er zijn voorstellingen op 17 en 18 mei en op 24 en 25 mei. Wat is er allemaal gebeurd in de tussentijd?

Waterverhalen verzamelen en mensen samenbrengen

Vanaf september 2018 startten we met het verzamelen van ‘waterverhalen’ in Everdingen. Verhalen over de ontmoeting tussen water, land en mens. Verhalen over vechten tegen het water. Verhalen over waterpret en te water laten. Verhalen van bewoners uit Everdingen en omstreken. Na vele kopjes koffie in Everdingse huiskamers was de rugzak van Kirsten gevuld met inspiratie. Ze wilde de inwoners uit Everdingen en omstreken uitnodigen maar ook uitdagen. Dit leidde tot prachtige samenwerkingen met en tussen mensen van binnen en buiten Everdingen. Bijvoorbeeld met Zorgboerderij de Witte Schuur uit Culemborg, de Utrechtse Dansacademie en de Toneelroute Vianen.

Repetities van begin 2019 in volle gang

Eind 2018 lagen de scripts in grote lijnen klaar en hadden we onze spelersgroep bij elkaar bestaande uit zo’n 80 spelers, muzikanten en dansers. Naast Kirsten Robben regisseert Anne-Marie Grosfeld een van de voorstellingen. Vanaf begin 2019 zijn we keihard aan het repeteren om de voorstellingen samen met de spelers vorm te geven.

Organisatie en publiciteit

In de afgelopen maanden hebben we met ons team en het bestuur van LINK Locatietheater keihard gewerkt aan het maken van de voorstellingen, regelen van locaties, werven van spelers en vrijwilligers, het uitdokteren van het logistieke plaatje, het regelen van fondsen om de productie mogelijk te maken en nog tienduizend (in onze beleving) andere dingen. En dan was er natuurlijk, niet onbelangrijk, het onderwerp: publiciteit. Zonder bezoekers, geen voorstelling.

Ook daarin krijgen we alle medewerking van betrokken vrijwilligers. Beroepsfotograaf Hennie Marks maakt voor ons, als hij even tijd heeft in zijn drukke agenda, schitterende foto’s van de repetities die we gebruiken voor allerhande promotiemateriaal. Professionele tekstschrijvers maken wevende teksten. En Studio Jan de Boer neemt de vormgeving voor zijn rekening. Mensen gaan op pad met flyers en posters om te verspreiden in de Vijfheerenlanden en in Culemborg dat op steenworp afstand ligt van Fort Everdingen. Er wordt geflyerd tijdens feesten en events in het nabijgelegen Vianen en er gaan persberichten naar de regionale en lokale pers en media. Zij besteden regelmatig aandacht aan het Watertheater in de vorm van artikelen en interviews met Kirsten Robben en spelers. Via Facebook en Twitter houden we onze volgers op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. En natuurlijk is er de mond-tot-mond reclame van onze enthousiaste spelers en vrijwilligers. Bezoekers kunnen kaarten kopen via onze website www.linklocatietheater.nl Daar vind je ook meer informatie over LINK Locatietheater en de voorstelling Watertheater.

Rondreis langs vijf parels van Everdingen

De bezoekers reizen straks in groepjes in 2,5 uur tijd langs de vijf locaties. Stuk voor stuk pareltjes in en om Everdingen. De reis begint bij het Fort en gaat vervolgens over de Diefdijk, langs landgoed Everstein, over de Zomerdijk en langs Boerderij Rustenburg. Deels leggen de bezoekers de reis te voet af. Deels worden ze vervoerd door niet alledaagse voertuigen, zoals een Amerikaanse schoolbus en een amfibievoertuig uit de tweede wereldoorlog.

Samenwerking kunstenaars en Kunst Centraal

Het Watertheater neemt je ook mee langs verschillende kunstwerken. De Everdingse kunstenaar Wytske Bolt bedacht een manier om de verhalen uit Everdingen te bewaren! In een kast op het Fort hoor je als je een QR code scant de mooiste verhalen over Everdingen. Kunstenaar Heleen Lemaire uit Vianen maakt speciaal voor het Watertheater een installatie bestaande uit een klankkast van een piano en flesjes water. De interactie tussen de natuurlijke elementen en de installatie biedt een intrigerend schouw- en geluidsspel.  

Ook is er samenwerking gezocht met Kunst Centraal die kunstzinnige lesprogramma’s verzorgt op basisscholen in regio Vianen. Hiermee zijn twee verbindingen gelegd: Met het lesprogramma over de Nieuwe Hollandse Waterlinie hebben kinderen uit 17 groepen 5/6 kennis gemaakt met de bondgenoot water. Door filmpjes te maken van water en deze te vertragen of versnellen, hebben vele groepjes zich mogen verwonderen over hoe water zich gedraagt. Een aantal van deze filmpjes zijn te zien in het proeflokaal van Fort Everdingen. Daarnaast zijn de groepen uit de meest nabijgelegen scholen door Kunst Centraal uitgenodigd om het kinderprogramma te bekijken, die speciaal door LINK Locatietheater is ontwikkeld. Hierbij is een gedeelte van de voostelling te zien en spelen de gemaakte filmpjes een rol.

Mis het niet! Koop snel kaarten voor één van de voorstellingen

Het Watertheater belooft een bijzondere voorstelling te worden. Door de combinaties van dans, muziek, toneel en kunst in een prachtige omgeving. En dat allemaal mede dankzij jouw steun! Zorg dat je erbij bent. Kaarten zijn verkrijgbaar op onze website www.linklocatietheater.nl We houden je op de hoogte via deze blog. Dus neem regelmatig een kijkje.

 

 

 

 

WaterTheater leert je kijken met andere ogen

"EVERDINGEN • Hoog water in de rivier, spelen in de uiterwaarden, de Nieuwe Hollandse Waterlinie: iedereen in het rivierengebied heeft er wel een verhaal bij. In Watertheater worden die verhalen op een verrassende manier gedeeld.

Vianen heeft 2019 uitgeroepen tot Waterjaar en Kirsten Robben uitgenodigd om daar een voorstelling over te maken. Het resultaat is een unieke locatievoorstelling. Startpunt is Fort Everdingen, van daaruit 'reist' het publiek naar vier andere locaties. Op alle vijf de plekken staat de bezoekers een verrassende ervaring te wachten." 

In de lentespecial van Het Kontakt is een uitgebreid achtergrondartikel gewijd aan het project. Klik op de link voor het volledige artikel! 

De kaartverkoop van WaterTheater is gestart!

Mis het niet! Koop snel kaarten voor één van de voorstellingen

Het Watertheater belooft een bijzondere voorstelling te worden. Door de combinaties van dans, muziek, toneel en kunst in een prachtige omgeving. En dat allemaal mede dankzij jouw steun! Zorg dat je erbij bent. Kaarten zijn verkrijgbaar op onze website www.linklocatietheater.nl We houden je op de hoogte via deze blog. Dus neem regelmatig een kijkje!