menu denk mee beslis mee maak mee

Roggel Leef Live

 

Dit is de weblog behorende bij het project 'Roggel Leef Live'.

Even bijkomen...

Zondag 27 januari rond de klok van 11.00 uur. Aan menig keukentafel in Roggel zitten mensen nog een beetje duf en slaperig voor zich uit te staren. Door het hoofd spoken de beelden van de dag ervoor. 's Ochtends om 10.00 uur verzamelen zich in de BMV te Ell ongeveer 75 jonge blaasmuzikanten om onder de bezielende leiding van Fer Koolen van Myouthic aan de slag te gaan met maar liefst zes carnavalsnummers. Ga er maar aan staan als jonge muzikant. Op prima vista (eerste blik) een stuk spelen met een groot orkest, dat is een hele (mooie) uitdaging. Na twee uur repeteren is het tijd voor een broodje, een appel en een spelletje, om even te kunnen ontspannen. De dames van de jeugdcommissie hebben de zaak strak in de hand. Na de middag gaan ook de slagwerkers aan de slag, onder de bezielende leiding van Sjoerd Ceelen. Rond 14.30 uur komen de artiesten aan: Hannah Lahaije, Ron van Roy en Toeter Thijs. Het is kwart over vier als de zaal uiteindelijk langzaam vol begint te lopen. De eerste "mutsen en veren" verschijnen, want de volledige Raad van Elf van zowel de Sjansemaekers als de JeugdSjansemaekers geven acte de presence. En op het indrukwekkende podium zitten ook nog eens twee jeugdprinsen. Het concert met in totaal 100 muzikanten is voor hen de apotheose van een bijzonder inspannende dag. Het publiek is enthousiast en de kinderen zijn trots. Wij als organisatie zijn trots op de samenwerking tussen CV de Sjansemaekers, harmonie Amicitia en stichting Myouthic. Super dat er kinderen uit tien dorpen hier verenigd worden!

Dan snel terug naar Roggel. Na een korte maaltijd wordt alweer de gang naar La Rochelle gemaakt, waar de eerste bezoekers inmiddels hun plaatsen hebben ingenomen voor de theaterproductie Roggel Leef Live. Er zit veel energie in de zaal en de eerste biertjes smeren de kelen. De bezoekers krijgen een reis door 6 x 11 jaar carnaval in Roggel voorgeschoteld aan de hand van het leven van Pierke en Marieke. De voorstelling wordt aan het begin meteen "verstoord" door zatlap Ger Frenken en ging daar niet een klarinet aan diggelen? Het hoort gelukkig allemaal bij het spel. De eerste lach is een feit. We zien Pierke en Marieke als kinderen, als verliefde tieners, als getrouwd stel en als bejaard echtpaar. Elke keer weer blijkt dat het vastenaovundjblood kruipt waar het niet gaan kan. De scenes zijn uit het leven gegrepen. Op enig moment waant de bezoeker zich op de bonte avond, het volgende moment trekt er een heuse optcht door de zaal. Het feest is compleet als Pierke en Marieke zich als bejaard echtpaar op het matinee vertonen en samen met de prins de polonaise lopen. Na het oplaten van de "wever", waarbij de hele zaal meezingt, is de theaterproductie voorbij.

De voorstelling heeft veel herinneringen naar boven gebracht en er blijkt veel behoefte om daar, onder het genot van een pilsje, samen van na te genieten. De stemming is opperbest en het is een onverwacht en spontaan volksfeest. Spontaan worden er op de bühne nog een paar nummers gezongen en de Breurkes geven de zaal nog een extra impuls. Henk, de voorzitter van CV de Sjansemaekers, slaat de arm om mij heen en haalt het beeld terug van drie jaar geleden, waarbij we aan de keukentafel tegen elkaar zeiden dat het mooi zou zijn om als Roggelse verenigingen samen een activiteit te organiseren. Alleen ben je niks, samen kun je alles. Du en ich, wae zeen saame schuldj, voegt hij mij lachend toe. 

Vandaag vieren we nog de jubileumreceptie. Vandaag staat CV de Sjansemaekers in de spotlight. Van harte gefeliciteerd met jullie jubileum en fantastisch dat we dit samen hebben mogen doen. Samen houden we onze dorpen leefbaar, zorgen we voor sociale cohesie en ontstaan er nieuwe verhalen.

Onze dank is aan Jij maakt het mee is groot! Onze dank (als ik ook voor Henk mag spreken) gaat ook uit naar de organisatie van zowel de play-in als die van de theaterproductie. Iedereen die daaraan heeft bijgedragen, ieder naar vermogen, super bedankt!

Play-in bijna van start!

Vandaag is dé dag. Na een spetterende eerste uitvoering van de theaterproductie in Roggel, staat vandaag overdag de play-in gepland. Meer dan 100 jonge blaasmuzikanten en slagwerkers gaan aan de slag met carnavalsmuziek. De play-in wordt vanmiddag afgesloten met een optreden, inclusief lokale artiesten zoals Toeter Thijs en Ron van richting Roy. Prinsen en raden van elf uit heel de gemeente Leudal geven acte de presence. De bladmuziek zit in de mapjes, de naamkaartjes zijn klaar, de adrenaline stroomt!

Vanavond is dan de finale avond van de theaterproductie. Nog een keer alles uit de kast voor de mensen uit het Leudal. De zaal is al weken stijf uitverkocht en het publiek was gisteren al dolenthousiast!

Het wordt een topdag voor jong en oud, met dank aan Jij maakt het mee!

Roggel Leef Live is live!

Leden van de Raad van Elf van carnavalsvereniging De Sjansemaekers draaien pirouettes, lopen op de punten van hun tenen, springen in de lucht en maken andere balletbewegingen. Ik ben terecht gekomen op een van de doorlopen van Roggel Leef Live. Wanneer ik gemeenschapshuis La Rochelle in Roggel binnenloop, zitten ze ergens midden in het programma. Regisseur Roger Lataster van MAXX Productions Parkstad kijkt met een schuin oog naar het draaiboek terwijl hij druk gebarend aanwijzingen geeft aan de dansende mannen. Ondertussen proberen de leden van Harmonie Amicitia hun lach in te houden terwijl ze de begeleidende muziek van deze dans spelen.

Aanleiding van Roggel Leef Live is het 6 x 11 jarig bestaan van de Roggelse carnavalsvereniging. De vereniging wil dit groots vieren en onder het genot van een pilsje werd al snel besloten dat een samenwerking met de harmonie van het dorp dit wel eens tot iets heel moois kon maken. Ze wilden absoluut geen ‘gewone feestavond’. Daarom werd een professioneel productiebedrijf benaderd, dat samen met de verenigingen een bijzondere voorstelling bedacht. Muziek door de harmonie, zang door jong talent uit het dorp, theater door de carnavalsvereniging en meer lokale talenten.

Maxx Productions heeft ruime ervaring met dialectproducties, maar werkt over het algemeen meestal met professionele muzikanten en acteurs. Regisseur Roger Lataster licht toe: ‘Wanneer we voor een nieuw project benaderd worden, gaan we altijd eerst naar degene die ons vraagt op gesprek. En ik werk alleen met mensen waar ik een goed gevoel over heb. Er moet iets zijn, dat mij het gevoel geeft dat het goed zit.’ Toen de repetities eenmaal van start waren, groeide zijn enthousiasme alleen maar: ‘Ik ben echt onder de indruk van het talent in dit dorp. Sommige acteurs hebben totaal geen ervaring, maar ze leren zo ontzettend snel!’

De voorstelling geeft een beeld van de Roggels vasteloavendj door de jaren heen. Lol, plezier, muziek, tradities en folkore staan centraal. We volgen het koppel Piërke en Merieke door vier generaties, van hun kindertijd totdat zij bejaard zijn. Gedurende al deze jaren zien wij hoe zij carnaval vieren en ervaren. We zien het kiezen van een nieuwe Prins Carnaval, de Bonte Avond, de optocht en nog veel meer momenten van de carnaval. Muzikante van de harmonie en actrice Paula Bakker legt uit waarom de voorstelling ook de moeite waard is, als je niet uit Roggel komt: ‘Ut vastelaovesgeveul is väör ederein!’ Met een grote lach voegt ze daaraan toe: ‘De humor is super herkenbaar en er zijn genoeg meezingers.’