menu denk mee beslis mee maak mee

Verhalen in het landschap

 

Dit is de weblog behorende bij het project 'Verhalen in het landschap'.

2 augustus: VERRIJKINGSBIJEENKOMST

Het project 'verhalen in het Landschap' nadert z'n voltooiing. Nog één keer organiseren we een lezing ter verrijking van de geest. En daar nodigen we je van harte voor uit.

Verrijkingsbijeenkomst met Paul de Kort.
Vrijdag 2 augustus vanaf 20.00 uur, Le Brocope in Oldeberkoop, toegang gratis. Je hoeft je van te voren niet aan te melden.

Beeldend kunstenaar Paul de Kort creëert bijzondere kunstwerken in het landschap en vertelt daar bijzondere verhalen mee. Het is werk dat je niet elke dag tegenkomt.
Tijdens deze presentatie vertelt Paul de Kort over zijn projecten. De pointe van zijn lezing zal zijn: de steeds terugkerende vraag hoe je als landschapskunstenaar kunt weten wanneer 'een kunstwerk letterlijk én figuurlijk op zijn plek valt'. Voor meer informatie zie: http://www.pauldekort.nl/

Open Stal 2019

Open Stal 2019

Deelnemers aan Open Stal 2019 in Oldeberkoop

De deelnemers aan de masterclasses hebben hun tentoonstelling in de galerie van Steven Sterk gehad en maken zich nu op voor Open Stal 2019.

Melda Wibawa, Martina Hladikova en Johannes Bosgra zijn gekozen om een solotentoonstelling in te richten in de kunstroute in Oldeberkoop.

Mark Algra, Sybrand Alle, Evelyn Bos, Vera Damhuis, Elly van Elp, Jan Moes, Margriet Reinalda, Milena Tzankova, Roel van der Veer en Valère Wittevrongel laten elk een werk zien in een groepstentoonstelling.

Van 20 juli t/m 18 augustus. Elke dag geopend van 13.00 tot 16.00 uur. Entreebewijs en catalogus verkrijgbaar in de kiosk op het Appie Tjalmaplein.

Op naar de volgende ronde

Op 28 april werd de tentoonstelling bij Stevin Sterk afgesloten. De jury had het er moeilijk mee om tot twee winnaars te komen. Het werden er drie: Johannes Bosgra, Martina Hladikova en Melda Wibawa. Zij krijgen deze zomer een soloexpositie in de Open Stal. De overigen zijn dan te zien in een groepsruimte.

Alle deelnemers aan de masterclasses keken met dankbaarheid terug op een zeer intensieve en inspirerende periode, wat zij uitten met een persoonlijk groepskaartje aan de begeleiders en de organisatie.

Een prachtig compliment voor ons project vonden we ook terug in de kop van een artikel in het Friesch Dagblad: Verhalen in het Landschap als "Goed begin voor een Kunstenaarsdroom".

Talenten tentoonstelling

Morgenmiddag op 16.00 uur openen we de talenten tentoonstelling. Alle exposanten hebben deelgenomen aan de masterclasses die aan het project verbonden zijn. De deelnemers hebben grote stappen in hun ontwikkeling gemaakt en zorgen voor een interessante tentoonstelling.

In oktober 2018 werd in de voormalige CAV fabriek in Oldeberkoop de eerste tentoonstelling van Verhalen in het Landschap georganiseerd. Bijna 130 deelnemers brachten meer dan 260 werken in. Door een professionele jury en het publiek werden 15 deelnemers gekozen om masterclasses te volgen bij vijf bekende Fries kunstenaars. Christiaan Kuitwaard, Gerrit Terpstra, Tryntsje Nauta, Anne Feddema en Tjibbe Hooghiemstra hebben de 15 begeleid in een serie masterclasses waarvan nu het resultaat is te zien in Gorredijk.

Op 28 april om 16.00 uur wordt bekend gemaakt welke twee deelnemers de grootste ontwikkeling hebben doorgemaakt. Zij verdienen een plekje in Open Stal 2019 die van 20 juli t/m 18 augustus 2019 in Oldeberkoop wordt gehouden.

Openingstijden Talentententoonstelling: 13 april t/m 28 april, do t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Locatie: Steven Sterk Gorredijk, Hellingbaas 1, 8401 JH.

Masterclasses

Afgelopen maanden zijn er op diverse plaatsen in Friesland masterclasses gegeven door Christiaan Kuitwaard, Anne Feddema, Tjibbe Hooghiemstra, Tryntsje Nauta en Gerrit Terpstra. Hier enkele impressies.

Volgens de meesters hebben de veertien deelnemende talenten zich behoorlijk ontwikkeld. Elk van hen heeft bij twee masters les gehad gedurende een aantal dagdelen. Het is een intensief traject geweest. We zijn benieuwd naar de resultaten !

Vanaf 13 april is het werk te zien bij Galrie Steven Sterk in Gorredijk. Nader bericht volgt.

Kick-off Masterclasses

Zaterdag 22 december jongstleden vond de startbijeenkomst voor de Masterclasses plaats in MFA Mejander te OLdeberkoop.

Alle vijftien winnaars waren aanwezig en maakten in groepjes van drie nader kennis met de vijf meesters die het project begeleiden. Dit gebeurde aan de hand van meegenomen werk. Bij een aantal deelnemers leidde dit gelijk al tot nieuwe inzichten waarmee ze aan het werk willen.

Aan het eind van de bijeenkomst werden groepen gevormd van vier tot zeven deelnemers. De groepen zijn zo ingedeeld dat een optimaal leereffect mag worden verwacht. Elke deelnemer krijgt de komende twee maanden les bij twee meesters. Het werk dat in deze periode wordt geproduceerd is in april te zien op een nieuwe tentoonstelling.

 

Tentoonstelling afgerond met bekendmaking winnaars Masterclasses

Voor sommigen was het een enorm spannende bijeenkomst, anderen vonden het al prachtig genoeg dat ze mee hadden gedaan aan de tentoonstelling ' Verhalen in het Landschap ' in het bijzondere CAV-gebouw in Oldeberkoop. Zo kon het gebeuren dat bij de aankondiging van de winnaars van de Masterclasses niet elke winnaar aanwezig was.

De blijdschap was er niet minder om en dat is mooi, want een goed kunstklimaat - dat wij met ons project willen bevorderen - is meer gebaat bij meedoen dan met winnen !

Expositie in volle gang

Opening 7 oktober

Honderen mensen kwamen naar Oldeberkoop om de opening van de tentoonstelling 'Verhalen in het Landschap' bij te wonen. Kunstminnend Friesland was goed vertegenwoordig. Het is ook niet niks. De enorme fabriekshal van de CAV is door vrijwilligeres van 'Open Stal' omgetoverd tot een prachtige expositieruimte. Er doen 129 kunstenaars mee met 261 werkstukken die anoniem gegroepeerd zijn rond de werkstukken van de vijf meesters en er is prachtig divers werk van een hoge kwaliteit. Ook bijzonder dat er zo'n mooie balans is tussen amateurs en profs.

Verdiepingsdag 20 oktober

In het kader van talentontwikkeling konden de deelnemende kunstenaars tijdens de verdiepingsdag deelnemen aan werkbesprekingen en workshops. De helft van de deelnemers meldde zich hiervoor aan.

De verdiepingsdag begon met een indrukwekkende lezing van prof. dr. ir. Cees Buisman van Wetsus. Vanuit het perspectief van kringlooptechnologie nam hij de ademloos luisterende deelnemers mee in de wereld van landschap, water, gebruik van grondstoffen, technologie en gezondheid, om te eindigen met spiritualiteit.

Daarna volgde de ene workshop na de andere. Kunstenaar Gerrit Terpstra naam een ieder mee naar buiten en gaf een workshop plaats bepalen in het landschap. Waar sta je, wat doe je er mee en het belangrijkst: hoe ontdek je een eigen plaats. Fotografe en kunstenaar Tryntsje Nauta (bekend van de serie oranjekoek) gaf en workshop fotograferen met de mobiele telefoon en gaf de deelnemers een kijkje in haar keuken als kunstenaar. Schrijver Peter Veen gaf een workshop creatief schrijven waarin hij de deelnemers intens aan het werk zette en o.a. confronteerde met de vraag: hoe pak ik het aan als ik iets moet schrijven over m'n eigen werk.

Tegelijkertijd hielde de kunstenaars Christiaan Kuitwaard, Anne Feddema en Tjibbe Hooghiemstra kleine groepsbesprekingen met de deelnemers over hun ingebrachte werk. Die konden ook ander meegebracht werk laten zien en aan de meesters voorleggen. Hier werd greting gebruik van gemaakt.

Zondag 28 oktober afsluiting eerste fase

Aanstaande zondag wordt om 16 uur bekend gemaakt welke 15 kunstenaars de komende winter een Masterclass krijgen aangeboden. Een van hen wordt gekozen door het publiek. Stemmen kan nog tot zondag 15 uur.

De tentoonstelling is nog te bezichtigen van donderdag 25 t/m zondag 28 oktober van 13.00 tot 17.00 uur.

Pagina's