menu denk mee beslis mee maak mee

Reis om de wereld in tachtig dagen

 

Dit is de weblog behorende bij het project 'Reis om de wereld in tachtig dagen'.

Waarin Fogg -wederom- op reis gaat

Vandaag begon het festival. Er werd enthousiast gewerkt aan oplossingen om vanuit de haven van Egypte in India te komen. Nadat Fix, Fogg en Passepartout heeft geprobeerd tegen te houden, wordt met een voertuig voortgetrokken door guppen en een walvishoorn die kan toveren de reis naar India ondernomen. Onderweg klinkt een stevige muzikale storm. Gelukkig lukt het onze dappere helden om die te doorstaan. Ook werd druk gebouwd aan een multi inzetbaar voertuig voor de voorstelling van vrijdag.

Reis om de wereld op Feestival

Ook tijdens Feestival werd een reis rond de wereld in 80 dagen gemaakt. Er werd interdisciplinair gewerkt. Kinderen volgden een korte theaterworkshop waarbij ze zich klaar maakten voor de reis, bedachten en maakten daarna een oplossing voor een probleem en speelden daarna met het kleine decor de scene uit. Leuk!

Afrika?

Op de zesde- en voor het voortraject laatste reisdag-  schreven de kinderen in hun reisjournaal .Ze evalueerden het voortraject. Ze schreven een stuk of maakten een tekening. Alle bevindingen kregen een plek op het 'evaluatiebord'. Natuurlijk gingen we ook verder van de reis. Fogg was in de veronderstelling dat ze op het schip van Japan naar Amerika zaten, maar wat bleek... ze hadden de verkeerde boot genomen en kwamen aan in Afrika. Maar de mensen waren erg vriendelijk en leerden de kinderen een Afrikaanse dans. De dans en de resultaten van de evaluatie werden gepresenteerd aan ouders en andere geinteresseerden.

Op reis naar het Grafisch Lyceum Rotterdam

Op de vijfde reisdag vertrokken we naar het Grafisch Lyceum met onze decorstukken. Daar leerden de kinderen meer over hoe licht werkt in een voorstelling. Hoe laat je boos, blij, verdrietig of bang zien? Bij toerbeurt de kinderen aan de knoppen. Ook konden ze naar hartelust experimenteren met geluid. Hilarisch om je eigen stem met een effect te horen. Aan het einde plaatsten de kinderen hun decor in het schaaltheater en met zowel licht en het geluid van de storm speelden ze met het decor de reis van China naar Japan. Cool.

Waar technologische vooruitgang goed zichtbaar is

Op de vierde reisdag gingen we naar het Houweling Telecommuseum. Jules Verne was zijn tijd ver vooruit. Hij bedacht bijvoorbeeld de raket en een onderzeeboot voordat deze was uitgevonden. In het Telecommuseum kun je goed de technologische vernieuwing zien. Kinderen keken hun ogen uit, luisterden geinteresseerd en probeerden alles uit. Gelukkig mocht je alles aanraken. De enthousiaste mensen van het museum zijn bijna allemaal oud KPN monteurs en ze wisten veel te vertellen. Geen van de kinderen kende het museum.  Leuk om iets nieuws te ontdekken in je wijk.

Waarin Fogg een oplossing zoekt voor zijn probleem

Derde reisdag;Fogg blijft achter in de haven van Hongkong. De volgende boot naar Japan vertrekt over 8 dagen. Fix is daar blij mee, maar Fogg zoekt met de kinderen naar een oplossing. In de workshop decor bedachten kinderen een oplossing en maakten deze.  Oplossingen waren o.a. een trampoline met een jetpack en een onderzeeboot met balkon. Ook werd een kade met mensen gemaakt. Toen alles klaar was, werd de scene van een relaxte Fogg-figuur die de kade oploopt tot en met de oplossing die in een storm tercht komt met alle voertuigen en figuren uitgespeeld. We gingen ook op reis door de wijk. De decor workshop vond voor de jongste kinderen plaats in het Klooster. De oudere kinderen gingen naar Kinderparadijs Meidoorn waar extra kinderen konden aansluiten.

Waarin Passepartout in een piramide terecht komt

Tijdens de tweede reisdag bleek dat Fogg door toedoen van Fix de boot had gemist en dat Passepartout alleen naar Japan ging. Zonder Fogg heeft Passepartout geen geld. Hij zoekt een baan en vind deze in het Japanse circus.  Ook de kinderen gaan als ware circusartiesten aan de slag. Opvallend: veel kinderen kunnen geen koprol maken. Gelukkig weten de ervaren docenten hier wel raad mee.

Waarin Phileas Fogg een weddenschap sluit

Het voortraject is alweer een tijd geleden gestart. De tijd vliegt! We hoopten op 15 kinderen, maar maar liefst 35 kinderen melden zich aan, en kwamen ook allemaal op de eerste reisdag. Kinderen maakten d.m.v. theater zich klaar voor de reis. Ze pakten hun koffer en probeerden de belangrijkste personages Fogg, Passepartout, Fix en Aouda in hun lijf te krijgen.