menu denk mee beslis mee maak mee

Haarlem Oogst

 

Dit is de weblog behorende bij het project 'Haarlem Oogst'.

Haarlem Oogst terugblik

Beste allemaal,

De laatste dag van het jaar! Tijd voor een korte terugblik…
Voor alle aanwezigen, geïnteresseerden, workshopdeelnemers, koorleden, vrijwilligers, betrokken organisaties, workshopleiders, donateurs en sponsors van Haarlem Oogst hebben we een filmpje van het festival gemaakt. Je kunt dit hier kijken: www.haarlemoogst.nl.
Op de website staan ook heel mooie foto’s van alle festivaldagen. Wat een mooi weer hadden we! Wat was het eten lekker en wat fijn dat dat zoveel van jullie erbij waren!
Dank voor jullie interesse en wie weet tot een volgende oogst!!!

Een heel fijne jaarwisseling en alvast een fantastisch groen 2019!

Juliette van Dijk

Dag 4 van Haarlem Oogst

Dag 4 van Haarlem Oogst was een mooie bijzondere dag met twee uitverkochte workshops.

De zondagmiddag begon met een workshop improvisatiezang in het Badhuis, gegeven door de muzikaal leider van Genetic Choir uit Amsterdam, Thomas Johannsen. De aanpak van Genetic Choir is erop gericht bewust de grens tussen amateurs en professionals te doorbreken. De workshop trok dan ook zowel zeer ervaren zangers en acteurs als amateurzangers en mensen met weinig zangervaring. Dit bleek wonderbaarlijk goed en verrassend uit te pakken, iedereen bracht iets heel eigens en onvervangbaars in. Het was een intense beleving, die prachtige klanken en muzikale interacties teweegbracht.

Daarna begon de workshop 'koken met biologische groenten' bij Eef en Lien in het Patronaat. De groenten, die al de dag ervoor geoogst waren omdat dat logistiek beter uitkwam, kwamen weer grotendeels van Wij Telen Groente. Op de aardperen na, die geoogst waren op de tuin van een van de vrijwilligers. In anderhalf uur kookten de deelnemers onder leiding van Eef en Lien een aantal heerlijke verrassende vegetarische en veganistische gerechten, zoals gnocci met palmkool, knolselderijsoep met witte wijn en saffraan, aardpeersoufflés en geroosterde pompoen met tahin-za'atar-dressing... Bij de soep werd fantastisch lekkere focaccia van sponsor Bakkerij Mama geserveerd. Heerlijk was het allemaal en ook heel cool om in de backstage van het Patronaat samen met de bands van die avond te eten aan lange tafels.

Nog 1 festivaldag voor de boeg en dan zit Haarlem Oogst er alweer op! Voor dit jaar althans...

Juliette van Dijk

P.S. Foto's van de zangworkshop volgen later...

 

Dag 2 en 3 van Haarlem Oogst

Op zaterdag 29 september was het tijd om te gaan oogsten. Bij zelfoogsttuin Wij Telen Groente bij het Haarlemse Ramplaankwartier werd er een terras ingericht waar koffie en thee werd gedronken, terwijl de vaste klanten van WTG af en aan liepen om hun wekelijkse oogstdeel te komen ophalen. Boer Erik, de beheerder, vertrok met zijn tractor met daarachter een kar vol vrolijke en opgewonden kinderen het veld op om daar pompoenen te gaan oogsten. Hij reed wel vier keer af en aan. Intussen ging er een workshop Bulgaarse oogstliederen van start. Aan het eind van de ochtend verschenen de deelnemers op de akker, waar ze oogstgebaren makend hun stemmen over het veld lieten schallen, en tussen de middag gaven ze een optredentje voor de verzamelde terrasbewoners. Tussen de middag werd er pompoen- en courgettesoep geserveerd met overheerlijk brood van Bakkerij Mama. Er werd een vuurtje gestookt in vuurkorven en er werd brooddeeg om stokken heen gewikkeld en erboven gebakken. ’s Middags was er voor de volwassenen een goed bezochte workshop groente fermenteren van Lady Fruitcake, terwijl kinderen onder begeleiding wortelfluitjes mochten gaan maken met een handboor, priem en mesje. Om een uur of vier was deze goedgevulde dag met volop zonneschijn afgelopen.

Op zondag 30 september werd het minifestival voortgezet in het Badhuis in de Leidsebuurt. Om vier uur was er een workshop body percussion onder leiding van Fredrike de Winter. De ritmische aspecten van peultjes, tomaten en aardappels bleken met elkaar te kunnen uitgroeien tot een lied. Om vijf uur was er een concert van het speciaal voor dit festival opgerichte Oogstkoor, dat vanaf april had gerepeteerd, aangevuld met een groepje Wereldkunstzangeressen. Er werden liederen gezongen uit allerlei windstreken, zoals een Schots lied in het Gaelic over varens oogsten, een lied uit het Midden-Oosten dat bekend is geworden via de zangeres Fairuz, gezongen in het Arabisch en Farsi, en een oud Nederlands lied over een koninklijke vrijage onder een boom. Er was een melig liedje van Drs. P. over de augurk met kazoobegeleiding en zelfs een wereldpremière van een Engelstalig nummer van mij, ‘If Life Gives You Lemons (Make Lemonade)’. Intussen was er in de keuken van het Badhuis door een kookploeg onder leiding van Henriette Tichelman keihard gewerkt aan een copieus vegetarisch diner waarin groenten waren verwerkt die de vorige dag waren geoogst. De wijn erbij was gesponsord door importeur Karakter.

Jan Willem Reitsma

 

Eerste workshopdag Haarlem Oogst

Hoi allemaal,

Wat een superfijne eerste Haarlem Oogst-workshopdag was dat gisteren!! De ene groep zong het lied Rozemarijn, (we waren zelfs even te horen op Haarlem Radio105!) terwijl de andere groep met biologische groenten van Zelfoogsttuin Wij Telen Groente en heerlijke Syrische lunch maakte onder leiding van Mohamed en Lilian. Daarna nog even naar de Buurttuin, waar Mirjam een rondleiding gaf en we een pompoen mochten oogsten bij Ecoring (en waar ik moest poseren omdat mijn jurkje zo goed paste bij de bloemetjes op de Pluktuin aldaar). Iedereen heel erg bedankt!!! Tot de volgende Haarlem Oogst-dagen! (29 sept, 30 sept, 7 okt en 13 okt).

Groentjes!

Juliette

Landgoud

Hallo allemaal,

Even een kleine update van Haarlem Oogst,

De repetities/zangsessies bij Wereldkunst op de maandagochtend zijn heerlijk, we leren elkaar tijdens het zingen kennen in allerlei talen, zoals Arabisch, Perzisch, Nederlands... Een beter begin van de week is er eigenlijk niet. 's Avonds is het ook elke week weer een feestje om te repeteren met het Oogst- en Improkoor in de zaal van de Pletterij. 

Ondertussen draait ook de organisatie op volle toeren: het festival gaat komend weekend echt beginnen!!! De workshops van a.s. zaterdag zitten bijna vol en de lunch wordt heerlijk, dat is zeker. Als het weer meewerkt, fietsen we na afloop samen naar de Wereldtuin. Het weekend daarop wordt een groot feest: we gaan groenten fermenteren, wortelfluitjes maken, Bulgaarse oogstliederen zingen, meedoen met bodypercussie, zingen, zingen, zingen en natuurlijk heerlijk biologisch eten. Geef je bijtijds op voor de workshops dit weekend! www.haarlemoogst/aanmelden.

Annemarieke van Dijk organiseerde afgelopen weekend tijdens een privéfeest nog even een geweldige crowdfundingsactie voor Haarlem Oogst met potjes jam, appelmoes en sambal, op ambachtelijke wijze gemaakt van de oogst van haar moestuin. Het La Vialla-pakket is inmiddels naar de hoogste bieder gegaan. Maar wellicht dat haar Landgoud-standje ook nog te bezoeken is tijdens de festivaldagen... Dank je wel, Annemarieke!

En dank ook aan alle andere vrijwilligers en koorleden voor jullie inzet!

Nog 4 nachtjes slapen...

Groentjes!

Juliette

 

 

Haarlem Oogst in het Haarlems Dagblad!

Hallo allemaal,

Dat was leuk gisteren! Eerst bij het Badhuis op de foto met een aantal deelnemers aan het Oogst- en Improkoor, daarna een fijn interview met de journalist van het Haarlems Dagblad! 's Middags met Mohamed en Lilian overlegd over de workshop Syrische lunch bereiden... Heerlijke gerechten gaan er getoverd worden 22 september!!!

Groentjes,

Juliette

Haarlem Oogst gaat door!

Beste allemaal,

Vandaag kwam het nieuws binnen dat de subsidie van het FCP gegund is! Haarlem Oogst gaat dus door!!! Heel blij nieuws om te melden bij het vrijwilligersoverleg van het Badhuis van vanavond. Aldaar alvast verdergaande plannen gemaakt voor het Oogstfeest 30 september in het Badhuis en kennis gemaakt met een Syrische vertaler Arabisch die voor ons wil vertalen!

Iedereen bedankt voor het stemmen, zonder jullie was dit nooit gelukt!!!

Nu alleen nog een buitje voor al die prachtige groenten die we straks gaan oogsten...

Groentjes,

Juliette

P.S. Aanmelden voor de workshops, het eten, oogsten, koken en zingen kan vanaf half augustus. Voor vragen of de nieuwsbrief mail info@haarlemoogst.nl. En kijk ook op www.haarlemoogst.nl of https://www.facebook.com/Haarlem-Oogst-230117887598425