menu denk mee beslis mee maak mee

wat we delen (werktitel)

 

Dit is de weblog behorende bij het project 'wat we delen (werktitel)'.

Wat we delen heet nu Comuna

Hierbij een berichtje van ons, team Comuna.

We zijn al flink op weg in het project, morgen spelen we alweer de 4e voorstelling. Doordat alles veel meer tijd kostte dan gedacht is het nu pas gelukt om iets te schrijven, onze excuses hiervoor! 

We zijn begonnen met repeteren en workshops een paar weken geleden. We begonnen met een groep van 10 deelnemers. Helaas zijn er gaandeweg een aantal afgevallen door toch een gebrek aan tijd. Maar nu hebben we nog een te gekke groep van 6 deelnemers, die een heel goede en verrijking zijn aan het project. 

Op 13 juni organiseerden we een diner samen met Zinnig Noord om te praten over 'wat we delen'. Aan de hand van tafelvragen, die geformuleerd waren vanuit het thema, spraken tafelgenoten over wat ze met elkaar delen en wat niet, in hoeverre ze het gevoel hadden bij iets te horen of juist niet en waar ze graag bij zouden willen horen. Samenvattingen van de gesprekken zijn opgeschreven en meegenomen naar de repetities en workshops als input voor de inhoud van de voorstelling. 

Tijdens de repetities en workshops met de deelnemers werd er veel gesproken over het thema, maar ook werd er veel materiaal gemaakt. Hoe kan je samen iets bouwen als je elkaar niet kent? Hoe maak je samen iets als je niet allemaal dezelfde achtergrond hebt? Op basis van wat je toch deelt, wat kan je dan samen bouwen? In de repetities is veel geimproviseerd, uitgeprobeerd, handvatten aangereikt om iets te bereiken, handvatten gecreerd naar aanleiding van wat er wel en niet bereikt werd. Scenes zijn er gecreerd, gevormd en omgevormd, samen met de deelnemers. 

Op dinsdag en woensdag, in de eerste week van juli gingen we dan ook werkelijk bouwen! Bouwen aan de installatie naar het ontwerp van architect Andres Novo. Samen met de deelnemers, vrijwilligers en de performers bouwden we ons eigen dorp/wijk. Ondanks enig gedoe rondom de levering van de kratten, is het ons gelukt om in twee dagen de wijk op te bouwen. Gelukkig hadden we daarna nog anderhalve week om ons het eigen te maken, alle mogelijkheden te ontdekken en alle beperkingen per ongeluk tegen te komen.

Met ongelooflijk veel geluk qua zonuren hebben we onze zoektocht naar wat we delen kunnen voortzetten op de werf. Nu hebben we naar ons idee een voorstelling gemaakt waarin een gedeelde ruimte en tijd is ontstaan met de spelers, de deelnemers en het publiek. Bij deze willen we jullie ook nogmaals uitnodigen en welkom heten bij Comuna en zijn we heel benieuwd naar wat jij ons delen wilt. 

Tot dan! 

Groetjes, team Comuna

Voor meer foto's en inzichten zie de website, instagram en facebook.

Ps. De titel is veranderd van Wat we delen naar Comuna