menu denk mee beslis mee maak mee

Lud fan de Middelsee

 

Dit is de weblog behorende bij het project 'Lud fan de Middelsee'.

Lûd fan de MIddelsee feest van muziek en ontmoeting

Vrolijke fietsers onderweg, mensen op kaatsbankjes of zomaar in het gras en muziekverenigingen van hun allerbeste kant. Dat was de sfeer afgelopen zondag bij Under de Toer-project Lûd fan de Middelsee. Crescendo Hijum/Feinsum, Pasveerkorpsen en de Graham Lowlander Pipes and Drums zorgden voor een onvergetelijk openingsconcert tegen het decor van de terp en kerk van Hijum. Het gezamenlijk gespeelde High Cathedral bezorgde menigeen kippenvel.

Korpsen onder de molen, op de terp, in de boomgaard of op zomaar een veld in het Leeuwarder Bos. De variatie in programma’s en het enthousiasme van muzikanten en publiek was groot.

’s Avonds kon het publiek op een prettig vol Oldehoofsterkerkhof genieten van Sound of the Middlesea, de gloednieuwe compositie van Geert Jan Kroon. De muziek vanaf de vier podia, de showkorpsen tussen de mensen, de tekst en het prachtige spel van Fabian Jansen in de huid van de Oldehove maakten Lûd fan de Middelsee als belevenis compleet. Geen toeschouwer die de Oldehove nog voorbij zal gaan zonder even gedag te zeggen!

Lûd fan de Middelsee in de steigers

Lûd fan de Middelsee staat letterlijk in de steigers! Op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden, onder de Oldehove, staan de podia klaar voor het Slotspektakel. De vrijwilligers in de dorpen maken de concertlocaties voor de 17 muziekverenigingen van Samenwerkende Muziekverenigingen Leeuwarden in orde. En de muzikanten hebben afgelopen zaterdag voor het eerst met elkaar en Fabian Jansen gerepeteerd. Prachtig om te horen hoe tekst en muziek elkaar ondersteunen, soms groeien tot een mooie climax.

30 september sil it heve, Lûd fan de Middelsee! Fietsen langs de oevers van de oude Middelsee. Dat is jezelf wanen in een landschap ver voor onze tijd. Stel je het water voor, soms rustig kabbelend en dan weer onstuimig. Laat je omringen door de onmetelijke luchten. Ruik de kleiige aarde. En ervaar het vuur en de passie van de muziek.

17 Muziekverenigingen brengen met hun muziek de verdwenen zee opnieuw tot leven. Ze doen dat op bijzondere plekken, in ongewone combinaties en met ontzettend veel plezier!

De zee is er niet meer. Het landschap verandert, zoals wijzelf. Daarom: nieuwe dingen doen, jezelf opnieuw uitvinden, dat is het motto van Lûd fan de Middelsee. Weten waar je voor staat. Als muziekvereniging én als ….. toren.

Wie kent de Oldehove nu eigenlijk echt? Nooit deelde hij met ons zijn gedachten. Op 30 september komt daar verandering in. De Oldehove legt z’n diepste wezen bloot en vertelt eindelijk het verhaal dat ie altijd al heeft willen vertellen. Kwetsbaar en stoer, gevoelig en trots. Lucht, aarde, water en vuur.

En hij staat niet alleen. Honderden muzikanten steunen hem van alle kanten. Ze kleuren met hun muziek zijn verhaal én dat van henzelf. Luister naar de toren en laat de muziek als de oude Middelsee over je heen spoelen!

Lûd fan de Middelsee: met Fabian Jansen, Nynke de Jong en honderden Leeuwarder muzikanten! 

Nynke de Jong en Fabian Jansen doen mee aan 'Lud fan de Middelsee'!

Op zondag 30 september 2018 klinkt het Lûd fan de Middelsee! Dit Under de Toer-project bestaat uit 7 bijzondere locatieconcerten in het gebied van de oude Middelsee (middag) en een Slotspektakel op het Oldehoofsterkerkhof te Leeuwarden (avond).

Het Slotspektakel van Lûd fan de Middelsee krijgt steeds meer vorm. Bouke Oldenhof heeft een script geschreven over 17 muziekverenigingen, een verdwenen zee en een toren (de Oldehove).

Stel je de oude Middelsee voor met Leeuwarden als bedrijvige havenstad. De stad leeft, de zee is verdwenen, maar wie goed kijkt kan de oevers nog steeds herkennen. Ze zijn het decor voor zeven bijzondere concerten door de 17 muziekverenigingen van SML. Op prachtige locaties in Hijum, Feinsum, Stiens, Britsum, Koarnjum, Jelsum en Leeuwarden vullen zij de verdwenen zee met muziek. Geïnspireerd door de elementen vuur, water, lucht en aarde én de locatie vertellen ze hun verhaal. Publiek doet de locaties per fiets aan. De beste manier om de onmetelijke luchten en de weidsheid van het oude landschap te ervaren.

Slotspektakel (ook apart te bezoeken)

Tegelijkertijd trekt de toren (de Oldehove). Publiek en meer dan 500 muzikanten verzamelen zich in de schemering op het plein in Leeuwarden onder de toren. Ze luisteren naar zijn verhaal. Over hoe het is om mislukt te zijn als kathedraal en de wens om vuurtoren te willen worden. Hoe hij van uitgelachen symbool van de stad (“ut het noait wat weest en it sal noait wat wurde”) een grote attractie van Culturele Hoofdstad is geworden. Steeds weer een nieuwe rol aannemen, ongemakkelijk soms, maar de kop ervoor houden. Kortom: jezelf opnieuw uitvinden. Dat is wat SML gemeen heeft met de Oldehove en in de grote finale laat zien. Leeuwarder componist Geert Jan Kroon heeft hiervoor de compositie Sound of the Middlesea geschreven. Een muziekstuk waarin hij muzikanten een andere entourage en nieuwe rollen geeft (o.a. een grote rol voor improvisatie). Dit Slotspektakel is los van het middagprogramma te bezoeken. Als muziekliefhebber mag je dit niet missen!

Nynke de Jong en Fabian Jansen doen mee!

Nynke de Jong, tien jaar bugelspeelster bij de fanfare, voelt zich verbonden met de ha/fa/bra-cultuur. Nynke is niet alleen bekend van radio, tv, kranten en tijdschriften maar is daarnaast ook een echte Friezin. Ze werd geboren in 1985 te Goënga en speelde jarenlang bugel bij Christelijke Muziekvereniging Excelsoir te Scharnegoutum. Begin juli schreef ze in een column een brief aan haar dochter. Hierin benoemd ze wat ze geleerd heeft van haar tien jaar bij de fanfare.

Samenwerken, doorzetten, omgaan met vreselijke mensen.
Die dingen heb je nodig in het leven.
En bij de fanfare leer je ze allemaal.

Deze woorden sluiten perfect aan bij de mentaliteit van SML en de boodschap van Lûd fan de Middelsee dat wij haar gevraagd hebben haar medewerking te verlenen aan ons uniek evenement.’s Middags snuift ze fietsend de sfeer op en 's avonds opent ze het Slotspektakel zoals alleen zij dat kan: Met een frisse verwoording van haar originele blik.

Fabian Jansen is acteur, regisseur en theatermaker. Daarnaast zingt hij en speelt hij trompet. Recent speelde hij in een stal in Goutum de voorstelling Maalkop. In deze voorstelling vertolkt Fabian de rol van boer die zijn koe uitlegt waarom het bedrijf ten onder gaat. Fabian is ook bekend van zijn rol als Hazes in de musical Zij Gelooft In Mij. 

Tijdens het Slotspektakel neemt Fabian ons op zijn onnavolgbare, ontwapenende wijze mee in de zielenroerselen van de Oldehove en geeft de toren krachtig een stem. Deze stem heeft onze 'mislukte' toren nodig om duidelijk te maken dat jezelf opnieuw uitvinden lastig, maar soms noodzakelijk is. 

Praktische informatie concerten/fietstocht overdag

Startlocatie fietsroute: parkeerterrein NHL/Stenden (parkeren tegen geringe vergoeding)

Starttijden: 12.00 / 13.00 / 14.00 /15.00 uur

Lengte en duur route: 30 km, ± 5 uur

Voorzieningen onderweg: toiletten / koffie, thee, fris en versnaperingen op locatie

Eindpunt route: Stadspark de Prinsentuin, pleister- en ontmoetingsplaats met vanaf 16.00 uur foodtrucks (eten en drinken), fietsenstalling aanwezig

Praktische Informatie Slotspektakel 's avonds

Start Slotspektakel op het Oldehoofsterkerkhof te Leeuwarden, 20.30 uur

Duur: ± 60 minuten / staanplaatsen

Passepartout (voor fietsroute en Slotspektakel): € 21,50

Losse kaart finale: € 16,50

Voor meer informatie of voor kaarten zie www.sml.frl