menu denk mee beslis mee maak mee

Buitengalerie: van saai naar fraai

 

Dit is de weblog behorende bij het project 'Buitengalerie: van saai naar fraai'.

Gezellige start kunstkastjesroute

Het was een geslaagde start van de kunstkastjesroute. Bij de kast aan de Bentismaheerd, tegenover kerkelijk centrum De Bron, vertelden Koosje en ik met welke ideeën we vorig zomer een twintigtal saaie elektriciteitskastjes van Enexis een fraaier aanzien gaven. In bijpassende gelegenheidskledij deelden we cupcakes uit en was er koffie in kerkelijk centrum De Bron. Alles in overeenstemming met de voorstelling op de kast en het thema 'Welkom'.

Atsje Straatsma nam ons daarna mee op wandeltocht langs een deel van de andere kastjes. De lente liet zich van de kille kant zien, maar toch scheen de zon af en toe en een enkele regendrup kon de pret niet drukken.

Bij terugkomst in Centraal Wonen De Heerd gingen de mensen die nog niet moe waren uitbundig met de benen van de vloer. De groep Manof4 speelde de sterren van het plafond.

De kastjes van Willy Koolstra

Twee kastjes die door Willy zijn beschilderd binnen het thema natuur en dieren. Beide kastjes bevinden zich aan de Emingaheerd in Beijum. Enorme klaprozen sieren de deuren van de grote, groene kast. Het kleinere kastje midden in een grasveld is aan alle kanten beschilderd met planten en dieren uit elk van de vier jaargetijden. Zo is er een muis te zien die vanuit de zomer zijn koppie om de hoek steekt naar de lente. Het dier leeft het dichtst bij de aarde en Willy heeft een poos op haar buik gelegen om het in zijn natuurlijke habitat te 'vereeuwigen'. De foto's die ze maakte heeft ze later aan elkaar geplakt zodat een kleurig overzicht ontstond.

Het kastje van Afina

Welcome, kαλώς ήρθες, willkommen, bienvenue, witaj, wolkom, ترحيب, benvenuto, добро пожаловать, welkom... Het kastje met deze uitnodigende theepot met kop en schotel staat langs het fietspad aan de ingang van de wijk en is van wijkbewoonster Afina Buiter.

Het werk van Marijke met wijkbewoners

Een drietal wijkbewoners met al enige schilderervaring beschilderde onder begeleiding van Marijke Langius een kastje. Elroy zorgde voor een textuele achtergrond in graffiti techniek. Letters in alle talen van de culturen die onze wijk Beijum rijk is. Thérèse schrijft 'witaj' op haar kastje wat 'welkom' betekent in het Pools, het land waar ze vandaan komt. In veel andere talen is het woord 'welkom' ook te lezen. Veel passanten uit onze wijk herkenden hun moedertaal en lazen het hardop.
Een week later beschilderde Gabi uit Indonesië een kastje met daarop in veel talen 'koffie of thee?'
Tot slot was Lubna aan de beurt. Zij schilderde op een grote kast aan het winkelplein chocola en in sierlijke arabische letters de tekst 'chocola kan altijd'. Mensen die er langs liepen kregen er spontaan zin in.

Werken met Vrouwengroep Orchidee

We begonnen met een workshop waarin de deelnemers hun van huis uit meegebrachte koffie- en theepotten schilderden. Van deze ontwerpen maakten we een vergroting op A1- formaat en sneden die uit. Op de deuren van een grote elektriciteitskast maakten de kunstenaars alvast een compositie van de uitgesneden werkstukken nadat ze deze met graffiti verzvan een kleurige achtergrond hadden voorzien. Hierna was het weer de beurt aan de deelnemers:
“Dat ziet er gezellig uit, dat ziet er heerlijk gezellig uit”, zegt een langslopende moeder tegen haar jonge kind dat vervolgens goedkeurend achterom kijkt. Na toch wel even aarzelen, gaven een paar vrouwen zich op om op locatie hun verborgen talent voor streetart te ontplooien. Het was een middagje hard werken. Als begeleider had ik van tevoren een achtergrond gemaakt met daarop een compositie van de uitvergrote potten die eerder tijdens een workshop zijn gemaakt. We waren daarom vooral bezig met kleur. Welke kleuren passen bij elkaar en bij de kleuren in de achtergrond? Waar kun je bepaalde kleuren het beste terug laten komen? We deden steeds een stapje naar achter om het geheel beter te kunnen overzien. Mij gaf het veel voldoening om met mensen te werken die zelf nooit schilderen en om te zien dat ze steeds meer plezier kregen in het kleurige resultaat. Het leek alsof de potten dansten op het vlak met hun tuiten en handvaten als sierlijk gebogen armen. Wietske: “Ik vind het wel heel leuk dat mijn theepot er nu op staat.” Petra: “Nooit gedacht dat ik dit nog eens zou doen!”

Pagina's