menu denk mee beslis mee maak mee

Remix Tsjechov, tweede poging

 

Dit is de weblog behorende bij het project 'Remix Tsjechov, tweede poging'.

reacties.

Onverwachts kregen we gister een vlogger op bezoek van de website My daily shot of culture.. Geattendeerd door een van de bezoekers op vrijdag.

Jean Botman van het Prins Bernhardfonds kwam ook kijken. Haar reactie:

Wat een fantastische voorstelling gisteren. Erg indrukwekkend.

 

 

nogmaals de open dag

Rondleidingen in het Snouck van Loosenziekenhuis

Niet alleen de voorstellingen zijn enorm goed ontvangen, ook de rondleidingen, zaterdag 2 juni, waren een succes. We hebben met de 4 gidsen van Oud Enkhuizen en de hulp van de 2 EHBO'ers, ongeveer 160 mensen ontvangen. Iedereen wilde graag nog eens kijken hoe het was, is en hoe het wellicht gaat worden.

Zuster Eline en zuster Anna liepen 's morgens rond. Op de foto zie je zuster Anna met de 'pasgeborene', poseren voor de foto van een bezoekster.

Tussen de foto's, die veel herinneringen opriepen, meneer de Jong en zijn vrouw. Zo fijn, dat we al deze foto's konden afdrukken, dankzij zijn verzameling over het Snouck van Loosenziekenhuis.

Verder een foto van een van de gidsen, die veel mensen wist te boeien met haar verhaal. Tijdens de rondleiding liep je door de tuin, een deel van de zalen beneden en boven. Zelfs op de zolder mocht gekeken worden.

Het leukst vond ik de verhalen, die los kwamen en gedeeld werden. Soms ontroerend, humoristisch, verdrietig en zelfs traumatisch.

Als de muren van het ziekenhuis konden praten, had ik nog veel meer verhalen met jullie kunnen delen.

160 bezoekers bij de open dag

Zaterdag 2 juni deden we de deuren open voor een rondgang door het gebouw. Gidsen van oud Enkhuizen hielden elk uur, samen 7 keer, een rondgang met toelichting over de geschiedenis van het gebouw. 160 bezoekers hadden er 2 Euro voor over, voor het Prins Bernhardfonds, om het nog eens te zien en ervaringen te delen. Verpleegsters, andere medewerkers en zelfs een arts kwamen kijken, en vooral patienten en mensen die hier geboren waren. Het knippen van de amandelen had vele trauma's veroorzaakt. Na het zien van de door ons ingerichte ruimtes beloofde een aantal mensen ook een kaartje voor de voorstelling te zullen kopen.

Een bijzondere voorstelling die je niet mag missen

Dit schreef de recencent Elly Godijn in het Noordhollands dagblad vanochtend:

Een bijzondere voorstelling die je echt niet mag missen

Toneelgroep Drommedaris mixte vier toneelstukken van Tsjechov in een eigenzinnige vertelling, bewerkt door Irma Sijs en Anna Hinse. Met ’Tsjechov Remixed’ zette TGD afgelopen vrijdagavond een eigenzinnige locatievoorstelling neer die je meeneemt in de gedachten van een gekwelde schrijver. De locatie is uniek: het vroegere Snouck van Loosen ziekenhuis in Enkhuizen.

Het publiek wordt voor de voorstelling verdeeld in twee groepen, iedere groep kijkt naar een andere voorstelling en deze wordt na de pauze gewisseld. Dit vergt veel van de acteurs, zij spelen hun stuk twee keer per voorstelling en dit maar liefst elf keer.

In de ene helft wordt het publiek getrakteerd op ’Drie Zusters’ en ’Vanya’. ’Drie Zusters’ is een dans waarin de drie dansers hun worsteling omzetten in een expressieve, intrigerende dans: Ik wil los, ik wil zelf beslissen, ik wil naar buiten.

’Vanya’ speelt zich af rond de keukentafel. De spelers brengen hun innerlijke strijd en de triestheid van het bestaan goed over. Soms gaan de emoties iets te snel en wordt er vanuit het niets geschreeuwd en te hard met een deur geslagen. Op die momenten verliest het zijn geloofwaardigheid.

Hard pistoolschot

In de andere helft word je meegenomen in ’Een meeuw’. Tsjechov (Rigo Wijdoogen) deelt zijn gedachten met het publiek. De personages worden door alle spelers erg goed neergezet. Het geheel klopt: de muziek, de zang en de techniek. En er is een mooie interactie in het publiek. Een minpuntje: het pistoolschot is veel te hard waardoor het effect wegvalt.

Speciale vermelding voor Jenny Tuytel in de rol van Irina, de moeder van Kostja. Ze speelt zo overtuigend. En de negentienjarige debutant Anissa Hortensius, haar zang brengt het stuk naar een hoger plan. En last but nog least Jim Blom in de rol van Kostja. De gefrustreerde schrijver die worstelt door zijn bestaan. De kwelling, het verdriet weet hij subliem neer te zetten en dit komt intens binnen. Het spel in de gangen van het ziekenhuis en de figuranten zorgt voor een extra dimensie. ’Tsjechov Remixed’ is anders, vernieuwend, bijzonder, een voorstelling die je echt niet mag missen en dan in het bijzonder vanwege ’Een meeuw’ en ’Kersentuin’.

personeel

Ik vraag mij af of de tuin ooit eerder voor een feest gebruikt is door het personeel. Door alle namen en foto’s, die ik voorbij heb zien komen, slaat mijn fantasie op hol. De verpleegsters hebben vast stiekem feesten gevierd in een van de zusterhuizen. Maar zouden de heren doktoren dat ook gedaan hebben? Samen

Ik heb begrepen dat de afstand tussen hen en de zusters erg groot was, dus het zal er wel nooit van gekomen zijn. Hoewel ze wel gezamenlijke uitstapjes hadden naar b.v. het Klimduin in Schoorl.

Wie waren er ooit dokter in dit ziekenhuis? Ik hoorde de volgende namen in willekeurige volgorde: Oprichter Dr. Scholtens, Dr. v.d. Lee, Dr. van Noort, Dr. Swets, Dr. Scherpenisse, dr. Woelinga, dr. Moojen, Dr. Baldewsing,
dr. Kahler en alle huisartsen konden iedere dag tijdens het koffie-uurtje vragen stellen aan specialisten, ingesteld door zuster Kuijpers. Er waren er vast nog veel meer!

Dan de verpleegsters. Zuster Stafleu en zuster de Vlaming waren de eerste twee. Na het vertrek van zuster Vlaming werd zuster Westerman benoemd tot directrice. Zij bleef tot 1909. Daarna kwam zuster de Wit, zij vierde haar 25-jarig jubileum in het ziekenhuis.
Daarna las ik de namen: zuster van Dijk, zuster Kuijpers werd mw. Bekkering, zuster Kraai, zuster Aldering, zuster Höster en zuster de Munck.
Van zuster Broeksma, zuster Maurer, zuster Rosenkrantz en zuster Wil v.d.Haar-Uitterdijk staan persoonlijke verhalen in dit boekje. Wil trouwde met de patiënt van kamer 26!! Tja, de liefde en ziekenhuizen, boeken vol zijn erover vol geschreven!!
De verhalen van broeder Klein en broeder Sietses staan ook in dit boekje.

Verder kwamen deze namen nog voorbij: zuster (Elly) Hilderink, later getrouwd met Frits Dangermond. Zuster Buisman, zuster (Ank) Valentijn, zuster (Marian)Veenstra-Cupido, zuster(s) de Kroon, zuster v.d. Zee, zuster van Ginkel, zuster Hoek, zuster Büchner, zuster v.d. Horst, zuster Lub, zuster van Dam, zuster Appelman-Koper, zuster Lestrade, zuster de Jong-Bongers, broeder Jongejeugd, zuster Hakhof, zuster de Graaf, zuster Zee, zuster Stavenuiter, zuster Appelman-Koper. Ook deze lijst is absoluut onvolledig!

Maar ik hoop dat het helpt om mooie herinneringen op te halen aan verleden en die te verbinden aan het heden en de toekomst.
Dat is trouwens ook waar de locatievoorstellingen Tsjechov Remixed over gaan! Ik hoop u vandaag in het ziekenhuis te ontmoeten tussen 10 en 5 uur bij de rondleidingen die we organiseren i.s.m. gidsen van Oud Enkhuizen
 

Applaus voor de vrijwilligers

Applaus voor alle vrijwilligers in het Snouck van Loosenziekenhuis

Wat ik me nooit gerealiseerd heb, is dat bij het maken van een locatievoorstelling, zoals Tsjechov Remixed, zoveel vrijwilligers actief zijn achter de schermen. De spotlights staan meestal gericht op de regie, productie en de spelers van alle disciplines. Ik richt ze nu graag op alle mensen, die deze speciale productie mogelijk maken.

Vanaf de start mocht ik meekijken in het Snouck van Loosenziekenhuis, hierdoor heb ik de metamorfose van het gebouw kunnen zien. Eerst zag ik een prachtig gebouw uit 1900, dat nog de oude glorie uitstraalde, maar vies, rommelig en verwaarloosd was.

Enkele maanden later is het gebouw omgetoverd in de grandeur van weleer. Zalen en gangen zijn schoon en ingericht op een manier, waar Tsjechov trots op zou zijn.
Hij was zelf een Russisch schrijver én arts (1860-1904).
Zijn stukken: De Meeuw, Drie Zusters, Oom Wanja en de Kersentuin worden in het ziekenhuis gemixed tot een verweven vertelling.

Je wordt tijdens de voorstelling, door Tsjechov op sleeptouw genomen door het ziekenhuis van weleer, voor de allerlaatste wandeling. Je hebt al je zintuigen nodig om alles in je op te nemen, want zelfs aan de details is gedacht. Verleden, heden en toekomst lijken te versmelten.

Je begrijpt dat er heel veel werk is verzet en dat er tot de première op vrijdag 1 juni, steeds nog dingen aangepast worden. Vandaag waren we op zolder en daar vonden we nog een aantal bijzondere dingen, die zeer bruikbaar zijn. Heerlijk om zo met een groep enthousiaste mensen iets moois neer te zetten voor mensen uit Enkhuizen en omgeving.

Tsjechov Remixed mag je niet missen!!

Dus kom naar een van de voorstellingen. Er zijn nog kaarten voor zondag 3, zaterdag 9 en zondag 10 juni. Tijden 12.30, 16.00 en 20.30 uur. De vrijdagavonden zijn al uitverkocht. Kaarten zijn verkrijgbaar op www.drom.nl

Op zaterdag 2 juni, staan de deuren van het Snouck van Loosenziekenhuis wijd open (voor en achter) vanaf 10 uur, om iedereen te ontvangen die er nog eens wil kijken. In de tuin staan nog steeds de prachtige bomen. In deze lommerrijke omgeving kunt u genieten van een drankje.

Voor alle mensen, die hier ooit werkten of als patiënt lagen, wordt het een feest van herkenning. Samen verhalen delen en met de gidsen van Oud Enkhuizen rondlopen. Zij gaan op elk heel uur van start tussen 10 en 17.00 uur. Bijdrage 2 euro.
Mooie afwisseling tijdens al de Jazzmuziek in de binnenstad.

TBC huisje

Zou Tsjechov aan het einde van zijn leven, ook in zo'n TBC huisje gelegen hebben? Stuurde hij zijn familie een ansichtkaart of brieven uit het ziekenhuis waar hij lag?

Als je tot ongeveer 1970 tuberculose had, was frisse lucht goed voor je, vonden de doktoren. Daarom stond er in de tuin van het ziekenhuis een TBC huisje. Dit staat nu in het Buitenmuseum, in een mooie tuin.

Je lag vroeger meestal lang in het ziekenhuis en omdat je geen telefoon had, stuurde je elkaar brieven en kaarten. Er zijn heel wat ansichtkaarten gemaakt van het Snouck van Loosenziekenhuis. Zouden ze er ook verkocht zijn??

Dankzij de collectie van dhr. J. de Jong kunnen wij er een laten zien. Bedankt dat we gebruik mogen maken van uw beeldmateriaal.

Benieuwd naar Tsjechov Remixen, bestel dan snel kaarten op www.drom.nl

Of kom op 2 juni een kijkje nemen en luisteren in het Snouck van Loosenziekenhuis. Tussen 10 en 5 uur bent u van harte welkom. De gidsen van Oud Enkhuizen verzorgen elk uur een rondleiding. Kosten 2 euro.

Pagina's