menu denk mee beslis mee maak mee

Het Andere Gedicht 2017/2018

 

Dit is de weblog behorende bij het project 'Het Andere Gedicht 2017/2018'.

Het Groot Poëziefeest: verrijkte voordracht van Manuel Poelstra

Manuel Poelstra had bij Jans Pakhuys het gedicht Verrijkt geschreven voor de landelijke poëziewedstrijd Het Andere Gedicht. Naast het atelier in Amersfoort gaat Manuel ook naar het MultiMediaStation in Hilversum. Dit is een  creatieve broedplaats voor jongeren met een licht verstandelijk beperking en/of een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij kunnen hier hun eigen ideeën uitwerken in de vorm van animatie, nieuwsitems, videoclips, foto’s, muziekproducties en video-installaties. Manuel besloot een filmpje te maken over zijn gedicht.

Begeleidster Pam: “Met het gedicht als basis is Manuel eerst vrij gaan associëren. Al die gedachten die opkwamen bij het gedicht, heeft hij omgezet in beelden. Toen volgde het schrijven van een concept en uiteindelijk het maken van een story board. Hij koos voor een split screen, waardoor de twee werelden waar hij over dicht heel goed verbeeld worden.”

In samenwerking met Judith Kamerman, zangeres, zang- en spreekdocent en theatermaakster heeft Manuel een performance voorbereid voor Het Groot Poëziefeest. Zij gaf Manuel les hoe hij zijn werk het beste kon voordragen. Judith: “Op zich heeft Manuel het al in zich om voor te dragen. Hij vindt het leuk en kan bijvoorbeeld ook heel goed Donald Trump imiteren. Met het gedicht merkten we dat het vooral goed ging als hij het bijbehorende filmpje kon zien. Omdat tijdens Het Groot Poëziefeest het scherm achter hem hing, hebben we geoefend met timing. Manuel wil met zijn kunst uitdragen dat hij niet verstandelijk beperkt is, maar verstandelijk verrijkt. Dat is echt zijn missie. En dat heeft hij ontzettend goed gedaan”. Judith heeft genoten van haar workshop bij het Multimediastation. “Nadat ik met Manuel klaar was, heb ik nog twee medestudenten een korte coaching gegeven. Een les over hoe je je stem kunt laten klinken en hoe belangrijk lichaamshouding is. Ik vind het een ontzettend mooi project wat ze daar in Hilversum hebben en ben blij dat ik hieraan heb mee mogen doen”.

VERRIJKT

Niet geestelijk beperkt maar
juist extra verstandelijk verrijkt
De mensen die dat niet
weten ten spijt.

Net als alle anderen,
het overgrote merendeel
wordt het menselijk leven
voor ons ook wel eens erg veel.

En daarom net als jullie
moeten wij ook onze
gedachten
en ideeën kwijt.

Manuel Poelstra

Het Andere Gedicht Groot Poëziefeest - Waar ik weg waai

Nog een kwartier en het Poëziefeest begint, de feestelijke afsluiting van de landelijke poëziewedstrijd Het Andere Gedicht. Alle deelnemende dichters - mensen van twaalf jaar of ouder met een verstandelijke beperking - zijn uitgenodigd, al dan niet met begeleiders. Ik word ontvangen door piccolo’s in vol ornaat en passeren een balie waaraan vriendelijk personeel staat dat buttons en oranje bloemenkettingen uitdeelt aan de dichters; wie niet op foto of film wenst te worden vastgelegd, kan dat laten zien door een bloemenketting te dragen.

Geroezemoes. De fanfare begint te spelen. Ik maak een praatje met de vrouw naast mij. Zij blijkt een van de dichters te zijn. “We maken er vanmiddag een feestje van. Ik heb er heel veel zin in!”, zegt ze enthousiast. Ondertussen is het twee uur geweest. De spanning in de zaal stijgt. Dan gaat het gordijn open en daar staat Amber Jansen van Gaalen in de spotlight met het gedicht IQ, daarna volgen duo’s van stadsdichters en maatjes met bijzondere gedichten. Vrijwel meteen voel ik me geraakt. Soms door het thema (‘leven in het nu’) of de woorden, maar vooral omdat het verschil tussen de mens met en de mens zonder verstandelijke beperking lijkt weg te vallen, zodra het over kunst gaat. Met energie en humor, waarbij hij enige spot niet schuwt, wervelt presentator Art-Jan de Vries over het podium en loodst hij het publiek moeiteloos door het uitermate afwisselende feestprogramma.

Ik kijk naar een strakgechoreografeerde act van de Witte Olifant en luister naar het muzikale duo The Mockingbirds. Zij brengen een lied ten gehore waarvan de tekst is samengesteld uit ingezonden gedichten, terwijl op een groot scherm illustraties verschijnen die live worden gemaakt door tekenaar Stijn Zeelenberg. Ik geniet van de meeslepende manier waarop ArtORO zang, beeld en poëzie weet te combineren. Ik lach mee met de zaal als Art-Jan zowat in katzwijm valt wanneer ‘Goede-tijdenacteur’ Guido Spek het podium betreedt, om samen met Terts Brinkhoff, de fanfare en het publiek een spreekkoor te vormen voor het gedicht Onderweg van Oualid Benakcha. Ik zing luidkeels mee als Sebastiaan Mulder met de zaal het refrein van zijn lied Gedicht voor jou oefent. Ook de Friese zangeres Elske DeWall weet het publiek mee te krijgen, met het lied Modder en met een lied over verliefdheid (baby cupido). De teksten zijn afkomstig van dichters uit Drogeham en zij staan dan ook, een beetje onwennig, samen met Elske vol in de spotlights. Het ontroert me.

Maar de tranen springen mij pas echt in de ogen als Manuel Poelstra zijn podiumact begint. Hij staat met zijn rug naar het publiek, draait zich dan om en zegt met krachtige stem: “Niet verstandelijk beperkt, maar verstandelijk verrijkt.”

De middag vliegt voorbij. Voor ik het weet verzamelt de jury, bestaande uit schrijver, dichter, scenarist en beeldend kunstenaar Ted van Lieshout, dichter en schrijver Erik Jan Harmens, politica Vera Bergkamp en Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin (voorzitter), zich op het podium voor de prijsuitreiking. Maar niet nadat ze elk hun persoonlijke parel hebben laten horen, de themaprijs hebben uitgereikt en de dichters naar voren hebben gehaald die een eervolle vermelding verdienen. Een van de prijzen is de dichtbundel ‘Waar ik weg waai’, waarin 156 van de bijna duizend inzendingen zijn terug te lezen. Niet alleen de winnaars van de poëziewedstrijd krijgen ‘m, álle dichters worden naar voren geroepen en krijgen een exemplaar. Meedoen is belangrijker dan winnen.

De zaal klapt en juicht voor de eindeloos toestromende rij dichters die nu stralend op het podium staan. Het past maar net. De fanfare Blij met muziek vertrekt musicerend naar de foyer. Terwijl ik mijn tas van de grond pak, hoor ik schuin achter mij een jonge man enthousiast zeggen: “Ik ga de volgende keer meedoen. Dus ik ga morgen meteen al beginnen te… te…’ Hij maakt een schrijfgebaar. “Want ik vond het zó leuk!” Dit is waarom Het Andere Gedicht er is, realiseer ik me. Omdat het infecteert met het poëzievirus. Inspireert. Mensen een stem geeft.

Anita Drost

Stage lopen in Flint Theater Amersfoort tijdens Het Groot Poeziefeest 

Voorafgaand aan Het Groot Poëziefeest plaatsten wij de volgende oproep: Lijkt het je leuk om een dag stage te lopen in een theater? Meld je dan aan als stagiair in de keuken of bij het evenementenbureau van Flint Theater Amersfoort. 

Daar hadden Juan, Inge en Gert-Jan wel oren naar en ze waren dan ook trots en blij dat zij werden uitgekozen stage te komen lopen. De dag van het evenement meldden zij zich om 10.30 uur bij het theater. Juan en Inge waren met begeleidster Jolanda; Gert-Jan was alleen gekomen. Ook Devin voegde zich bij hen. Hij studeert aan het ROC van Hilversum en wil medewerker evenementenorganisatie worden. Voor zijn opleiding moet hij het proces van een evenement in wording volgen en hij had voor Het Groot Poëziefeest gekozen.  

Na een kopje thee konden Juan en Gert-Jan direct aan de slag in de keuken waar ze fantatsische lekkere (letter)koekjes bakten die later die middag door hen op het feest geserveerd werden. Maar uiteraard is er in de theaterkeuken nog veel meer te doen. Zowel Juan als Gert-Jan hebben ervaring in respectievelijk de keukens van Amerpoort en Bij Johannes van Abrona en de koks waren dan ook blij met de extra hulp die de jongens boden. 

Inge liep stage op het evenementenbureau. Ze werkte samen met Tricia en ontdekte dat hun rol was: alle vragen of problemen die mensen hebben, oplossen. Een tafelkleed regelen om een tafel er netter uit te laten zien, parkeerkaarten scannen zodat artiesten gratis hun auto kunnen wegzetten of kopietjes maken van draaiboeken. Alle stagiairs voelden zich al snel als een vis in het water. Juan wilde ook niet om 14 uur de zaal in om naar de optredens te gaan kijken. Hij bleef liever aan het werk in de keuken. 

Jolanda: “Juan was helemaal in de wolken! In de auto terug naar huis bleef hij maar vertellen hoe leuk het was en hoe ontzettend aardig de mensen in de keuken waren. Ook zijn moeder, die ik later sprak, zei: Het is lang geleden dat ik Juan zo enthousiast over iets heb gezien.” Volgens Jolanda die werkzaam is bij Amerpoort in Hilversum zijn dit soort stages ontzettend waardevol. “Bij ons werkt hij ook in de keuken, maar daar heeft hij alles wel zo’n beetje gezien. En het is natuurlijk een beschermde omgeving. Het is zo mooi om te zien dat hij nu ervaart dat hij gewoon als volwaardig medewerker mee kan draaien in een restaurant als dat van de Flint.” Ook voor Inge was het een leerzame dag. “Inge vond het eerst best spannend en met alle drukte in het theater dacht ze: wow, wat overkomt mij nou?! Maar het is juist een van Inge’s leerdoelen om wat steviger in haar schoenen te leren staan. Al snel werd ook zij heel enthousiast. Ze heeft een leuke, leerzame dag gehad en dat heeft zeker ook te maken met de hartelijkheid en warmte van de  mensen van Flint Theater!” 

Het Groot Poëziefeest: een podium voor bijzondere samenwerkingen

Op 11 april 2018 zijn tijdens een groot Poëziefeest in Flint Theater de winnaars bekendgemaakt van de poëziewedstrijd Het Andere Gedicht 2017/2018. De hele middag van Het Andere Gedicht Groot Poëziefeest bestond uit bijzondere samenwerkingen. Zo werd de opening verzorgd door stadsdichters uit verschillende delen van het land die vooraf hadden samengwerkt met een deelnemer aan de landelijke poëziewedstrijd. Verder goot zangeres Elske DeWall de gedichten van deelnemers van Kunstwerkplaats Daeldersplak uit Drogeham in liedvorm; presenteerden drie ateliers ondersteund door professionals op het gebied van performing art hun gedichten als podiumact en prijkte op het podium een instrument in de vorm van een fietswiel dat DJ Lubbertus samen met deelnemers van fietswerkplaats ZOMO Dagbesteding Fort Lunet IV heeft gemaakt.

Meer over deze samenwerkingen is te lezen in onze volgende blogs.

Onderweg naar Het Groot Poëziefeest: ’n Bont Palet krijgt voordracht training

In aanloop naar Het Groot Poëziefeest heeft Marco de Bruin van Zappatrainingen een workshop gegeven aan zeven deelnemers van ’n Bont Palet. Bonnita, Chantal, Helmich, Marjolein, Martine, Roy en Yvette leerden hoe ze hun zelfgemaakte gedicht het beste kunnen voordragen. Er wordt twee uur lang echt heel hard gewerkt.

Marco: “Als je een tekst voordraagt zijn er drie dingen belangrijk, namelijk: tempo, stemrichting en het aanbrengen van pauzes. Daar hebben we uitvoerig mee geoefend”.

Begeleidster Dorien Jacobs: “De dichters luisterden heel aandachtig. Marco vertelde bijvoorbeeld hoe ‘andante’ vertellen is. Hij las eerst te langzaam, toen te snel en daarna op een prettig rustig tempo, dat is andante. Verder legde hij uit dat als je bijvoorbeeld je hoofd naar beneden houdt, je stem ook naar beneden klinkt. Dan ben je niet goed te horen. Je stemrichting moet naar de luisteraar toe zijn, dus je hoofd rechtop houden. Marco liet ook horen hoe belangrijk pauzes zijn in je gedicht. Het geeft de luisteraar tijd om te begrijpen waar het over gaat. ‘Neem de tijd!’ zeggen onze dichters hier”.

Iedereen kwam goed aan bod. Sommige deelnemers kunnen zelf lezen; anderen kregen hulp van Dorien. Er is ook samengewerkt door naast elkaar zittend of staand, het werk van degenen die niet kunnen lezen voor te dragen.Er werd geoefend met een microfoon (een verfkwast) in de ene hand en handgebaren maken met de andere hand. Zo had degene die niet zelf kan lezen toch een actieve rol bij zijn of haar gedicht.
Marco: “Het daadwerkelijk toepassen van alle tips, was voor de meesten toch nog wel lastig. Als ik het vertel, klinkt het allemaal heel logisch en ook best makkelijk. Maar als je het zelf gaat doen, komen er ineens ook andere dingen om de hoek kijken. Sommigen vonden het toch wel spannend om te doen, anderen hadden al hun concentratie nodig voor het lezen. Er waren ook deelnemers die gewoon heel eigengereid vonden dat hoe ze het zelf deden het beste was. En dat mag natuurlijk ook. Eén ding pakten alle deelnemers direct op en dat is het maken van gebaren. Op die manier kun je je tekst onderstrepen en dat vonden alle deelnemer heel feestelijk om te doen. Zo werd het namelijk een beetje theater.”Dorien: “Het was heel inspirerend en ook heel intensief. Eind van de ochtend was iedereen bekaf en zeer voldaan.”
 

Het Groot Poëziefeest
Het thema van de wedstrijd ‘Onderweg’ kwam volgens de jury het best tot uiting in het gedicht van Marjolein Ribbers van ’n Bont Palet. Zij kreeg dan ook de themaprijs. De jury: "Grote ideeën zitten soms in hele alledaagse gedachten. Je pakt bijvoorbeeld een tas in en bedenkt wat je allemaal nodig hebt. En eigenlijk ben je dan al onderweg. Marjolijn Ribbers schreef dat op en zo werd een kleine gedachte een prachtig gedicht. Een gedicht dat je altijd kunt gebruiken als je ergens heen gaat. En ook als je thuisblijft. Het is een gebruiksaanwijzing voor het leven. Een gedicht om altijd in de buurt te houden."

 

Blij met Muziek en Sebastiaan Mulder

Wie woensdag 11 april aankomt bij Flint Theater in Amersfoort weet direct dat het feest is. Bezoekers worden namelijk begroet door de vrolijke klanken van het slagwerk en de blaasinstrumenten van drumband Blij met Muziek.

Op woensdag 28 maart kreeg de drumband bezoek van Sebastiaan Mulder, singer songwriter en student conservatorium. Hij liet zich inspireren door het kunnen van alle muzikanten. Hierop heeft hij muziek geschreven, die de band op één avond heeft ingestudeerd om te gaan spelen bij Het Groot Poëziefeest. Zij begeleiden de zang van Sebastiaan. Volgens Blij met Muziek voorzitter Juria van der Lubbe, vinden de muzikanten dat best spannend: “We hebben maar een keer kunnen repeteren en dat zijn ze niet gewend. Maar het gaat helemaal goed komen. Iedereen heeft er veel zin in. Voor de band is dit sowieso echt een uitje. In vol ornaat, met de bus van Haarlem naar het theater in Amersfoort. Dat is bijzonder. We gaan er een echt feest van maken woensdag!”

Blij met Muziek bestaat uit 26 muzikanten met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Ze repeteren iedere week, doen mee met muziekuitvoeringen en lopen shows met een ingestudeerde choreografie. Op Koningsdag en bij de Avondvierdaagse is Blij met Muziek altijd present. En afgelopen jaar namen ze deel aan het WereldMuziekConcours in Kerkrade. Het seizoen 2017 werd afgesloten af ‘Wij gaan ervoor’, een evenement met optredens van groepen van mensen met een verstandelijke beperking. Ze kwamen uit het hele land voor de uitvoering in de Haarlemse Stadschouwburg.

Nieuwsgierig naar de samenwerking tussen Sebastiaan en Blij met Muziek? kom naar Het Andere Gedicht Groot Poëziefeest in Flint Theater in Amersfoort.

Ester Naomi Perquin over de poëziewedstrijd Het Andere Gedicht

De jury van Het Andere Gedicht bestaat uit Vera Bergkamp, Ted van Lieshout, Erik Jan Harmens en Ester Naomi Perquin.

Zaterdag 7 april was Dichter des Vaderlands en juryvoorzitter van Het Andere Gedicht Ester Naomi Perquin te gast in het Radio 1-programma De Taalstaat. Hier vertelde zij over de jurering en de te verschijnen dichtbundel. 
Luister naar de uitzending van NPO Radio 1: https://bit.ly/2GKD2XZ

Eerder beantwoorde Ester Naomi Perquin voor ons de vraag: Waar beoordeel jij gedichten op?
Ester Naomi Perquin: "Eigenheid. Eigen beelden gebruiken, ook als die vreemd zijn. Dat vind ik spannend. Geen beelden en zinnen waar je halverwege al kunt voorspellen hoe ze gaan lopen. Als dichter moet je een soort ‘verlekkering’ aan de taal voelen. Het vermogen om woorden als klank lekker of mooi of goed te vinden, wordt minder naarmate je meer rationele kennis vergaart. Mensen die meer in contact staan met hun zintuigen hebben hierbij dus een voordeel."

Wil je de prijsuitreiking meemaken? Dat kan op Het Andere Gedicht Groot Poëziefeest op woensdagmiddag 11 april in Flint Theater Amersfoort.  Meld je aan via poezie@specialarts.nl o.v.v. Jij maakt het mee 

Elske DeWall zingt speciale teksten van bijzondere dichters

Als Elske DeWall nieuwe nummers schrijft, begint ze meestal met de muziek; later volgt de tekst. Donderdag 5 april in Drogeham (Fr) is het precies andersom. De zangeres is die ochtend namelijk te gast bij Kunstwerkplaats Daeldersplak waar zij de teksten van dichters met een handicap op muziek gaat zetten. Elske, geboren in het Friese Veenwouden, vertelt: “Ik dacht: ik bereid niets voor. De muziek moet op gevoel ontstaan”. Zowel Elske als de dichters vinden het spannend. Nergens voor nodig, want tijdens deze bijzondere ontmoeting ontstaan prachtige liedjes die Elske op woensdag 11 april tijdens Het Groot Poëziefeest in Flint Theater Amersfoort voor het voetlicht zal brengen.

Tal van gedichten komen op tafel en met de dichters wordt gezocht naar de juiste sfeer. Bijvoorbeeld het gedicht van Timmy:

Verliefd vliegeren 
Met wie 
Met jou
Pijl en boog
Blij in blauwe hemel
Baby Cupido 
zweeft hoog 

Elske zingt haar tekst romantisch mooi. Samen kiezen ze de titel voor het liedje': ‘Cupido’. Het gedicht 'Serenade van Menno wordt uitvoerig besproken en bekeken op klank met als resultaat een serenade voor zijn Beppe op muziek. Heinze, die niet kan lezen, schrijven en praten, maar het thema Onderweg heeft gevisualiseerd in allerlei vervoersmiddelen, reist samen met Elske in een liedje op de trekker.
Elske: “Ik vind het best spannend om iets persoonlijks als een gedicht op muziek te zetten. Poëzie kan soms onbegrijpelijk ingewikkeld, of juist heel duidelijk en kort zijn, en dat is het leuke. De mogelijkheden zijn oneindig en dat is met liedjes schrijven net zo.”

Na deze bijzondere ochtend gaat Elske met veel inspiratie naar huis om verder te werken aan een song. Het liedje zal woensdagmiddag 11 april gezongen worden tijdens Het Andere Gedicht Groot Poëziefeest in Flint Theater Amersfoort. Elske zingt en de Daeldersplak-dichters staan met haar op het podium, als de trotse tekstdichters van een nieuw lied van Elske.

 

Onderweg naar Het Groot Poëziefeest: Verrassing!

De podiumact die de deelnemers van de Witte Olifant tijdens Het Groot Poëziefeest doen, is gebaseerd op het gedicht van Nancy, getiteld: Verrassing. Nancy Joey, Jorick, Jeroen en Ralph zijn al weken aan het voorbereiden. Ze worden hierin begeleid door muzikant en improvisatiedanscoach Marc Nukoop. Danser Jeroen vindt het lastig te vertellen wat het nu precies is dat Marc hen leert. “Hij kwam binnen met een koffertje met muziekinstrumenten, daarvan mochten we er allemaal eentje uitkiezen. Toen gingen wij rondlopen en hij liep tussen ons door. Dat was het.”
Begeleidster Kristien vult aan: “Omdat Marc heel organisch en natuurlijk te werk gaat, heb je niet direct het gevoel dat je iets aangeleerd wordt, maar ‘spelenderwijs’ wordt er toch iets overgebracht. Hij daagt de deelnemers uit en prikkelt hen en dat werkt heel erg goed. Voordat hij kwam hadden wij al een vaste choreografie bedacht. Daar kwam Marc ineens tussendoor. Dat was verwarrend voor de deelnemers maar vooral ook heel leuk. Het brak het stuk een beetje open. De dansers waren namelijk heel erg serieus met de choreografie bezig. Marc kwam met kleine instrumentjes, objecten en ballonnen en dat bracht heel veel lichtheid”. Zo veel dat iedereen verviel in gelach en hilariteit. Daarna was het dus zaak die twee elementen weer samen te brengen. Serieus waar het moet, licht en vrolijk waar het kan. Straks op het podium is Marc ook aanwezig als muzikant, niet op de voorgrond maar als onderdeel van de act tussen de dansers. Nancy leest voor over een verrassing, maar is zelf ook verrassend aanwezig in de act. Want zij die nooit een jurk aan wilde, heeft voor de gelegenheid een prachtig glitterrokje gevonden en staat nu al te stralen.

Het resultaat van de samenwerking tussen Marc Nukoop en de Witte Olifant is op woensdagmiddag 11 april te zien in Flint Theater Amersfoort.
Wil je komen? Meld je aan via poezie@specialarts.nl o.v.v. Jij maakt het mee

Pagina's