menu denk mee beslis mee maak mee

pluswhat project

 

Dit is de weblog behorende bij het project 'pluswhat project'.

Pluswhat deal termijn 3: een geweldig avontuur is ten einde gekomen!

Terwijl we afscheid namen van de pluswhat deal talenten van onze derde termijn, begonnen we te beseffen dat het einde van de derde termijn ook betekent dat ons pluswhat deal project tot een einde is gekomen. Het is tijd voor wat reflectie en tijd om een reis af te ronden die vorig jaar in april is begonnen.

We zijn erg trots op wat we hebben bereikt en we zijn erg blij met de momenten die we samen met alle jonge talenten hebben doorgebracht tijdens deze reis. Hier enkele van de meest waardevolle dingen die we hebben bereikt en gerealiseerd:

  • hoe te conceptualiseren: de reis van een vaag idee naar een solide concept is vaak moeilijk geweest, maar het is ons altijd gelukt. De begeleiding van de verschillende groepen om tijdens hun conceptualiseringssessie voldoende duidelijkheid te bereiken, is lonend geweest en heeft vaak tot verrassende resultaten geleid. De belangrijkste leerpunten voor onze talenten is dat ze, als ze eenmaal de kernboodschap kennen die ze helder willen communiceren, een enorme hoeveelheid manieren hebben om die kernboodschap altijd als uitgangspunt te gebruiken. Onze belangrijkste leerpunten waren het stimuleren van de talenten, zodat ze in korte tijd een goed contact kunnen leggen, een proces van correcte vragen over de talenten en hen onder druk zetten om de talenten in de resterende tijd die ze tot hun beschikking hebben, te leveren.
  • hoe maak je een video: onze talenten vanaf de eerste dag laten weten dat hun meest uiteenlopende ideeën moeten kunnen worden vastgelegd in een video, het is een mooie manier om creativiteit te verbinden met praktische actiestappen. Onze belangrijkste leerpunten waren het verfijnen van het proces om onze talenten te helpen begrijpen dat ze hun ideeën moeten omzetten in een echte video waar ze verantwoordelijk voor zijn. Na enkele iteraties zijn we erin geslaagd om al onze talenten naar de opnamedatum te laten komen, met een duidelijk script in gedachten en een duidelijk idee van hoe de apparatuur die ze voor de opnames kiezen te gebruiken.
  • hoe een video te bewerken en af te ronden: na de opnamedag dachten de meeste van onze talenten dat het grootste deel van het video creatieproces was voltooid. We leerden hen te laten inzien dat het post-productieproces vaak het meest tijdrovende is door hen onder druk te blijven zetten (natuurlijk op een vriendelijke manier) om geen tijd te verspillen en zich te concentreren. Het vinden van nieuwe manieren om onze talenten te motiveren en te focussen was voor ons een belangrijk leerpunt.
  • hoe te werken in een team: niet alle teams klikte perfect. Soms moesten we ingrijpen in de dynamiek van het team om het team soepel te laten functioneren, zeker als we merkten dat de chemie in het team niet de beste was. We leerden al voor het maken van de thema's de juiste team match te herkennen en hoe we de verschillende talenten de waarde van het werken met verschillende mensen kunnen laten zien, zowel wanneer ze elkaar leuk vinden als wanneer ze elkaar niet zo leuk vinden.

Al met al hebben deze processen er ook toe bijgedragen dat onze talenten meer inzicht kregen in hoe ze verantwoordelijkheden kunnen nemen, hoe ze plezier kunnen hebben bij het uitvoeren van projecten op een professionele manier en hoe ze tijd effectief kunnen zijn.

We hadden het genoegen om met een groep jongeren te werken, met zeer verschillende achtergronden en persoonlijkheden. Dit zijn de jongeren met wie we tijdens onze pluswhat deal term 3 hebben samengewerkt:

Patricia. oorspronkelijk afkomstig uit Slowakije, is Patricia een zeer goede danseres, zonder voorkennis in de videowereld. Ze had zeer precieze ideeën over wat ze in de video's die ze produceerde en vond in haar partners solide technische ondersteuning.

Daniel. Daniel had al enige ervaring, vooral als het gaat om video-editing. Hij was in staat om een zeer waardevolle bron voor zijn partners te vertegenwoordigen, en hij kon er baat bij hebben om met andere creatieve mensen samen te werken en zich te richten op het conceptualiseren van een deel van de video's, om zo zijn creativiteit verder uit te dagen.

Bente. Bente had geen bijzondere ervaring in het maken van films. Ze bleek een zeer goede cameravrouw te zijn, met precieze productievaardigheden, ook als het erom gaat mensen ter verantwoording te roepen. Bente werd ook bedreven in het gebruik van de montagesoftware, première pro.

Taoufik. Taoufik is een zelfgemaakte youtube vlogger die graag praat over onderwerpen die dicht bij hem staan.  Hij heeft niet alleen een inspirerend concept over vriendschap ontwikkeld, hij speelde ook een hoofdrol als hoofdrolspeler.

Lena. Lena is een zeer creatieve jonge vrouw met een achtergrond als illustrator en grafisch ontwerper. Uiteindelijk ontwikkelde ze een zeer interessant concept voor de post-productie van de video die ze samen met Tyson ontwikkelde en werd ze ook actrice in de eerste van de twee video's die ze tijdens de pluswhat deal produceerde.

Sanne. Sanne drukt haar creativiteit uit in ambacht en kunst, ze toonde een ongelooflijk vermogen om in teamverband te werken en verbinding te maken met een van haar groepsleden, terwijl ze waarschijnlijk de persoon is die het meest ruzie maakt tijdens het programma, ze krijgt zelf enige ervaring in het bewerken van software en door een cameravrouw te zijn in beide video's die ze maakte.

Tyson. Tyson heeft de wens om zich verder te ontwikkelen als freelance videograaf en filmmaker, maar heeft geen formele achtergrond in film gerelateerde onderwerpen. Hij was een van de meest enthousiaste deelnemers aan de pluswhat deal, omdat hij vastbesloten was om zoveel mogelijk kennis op te nemen, terwijl hij nieuwsgierig en gemotiveerd bleef.

Renate. Renate heeft een zeer solide technische achtergrond, vooral als het gaat om tekst animatie en speciale effecten. Tijdens de pluswhat deal verkende ze haar creatieve kant, door op te treden als een etende plastic panda in een van de korte filmpjes.

Er zit altijd een gedachte achter de manier waarop we onze creatieve talenten met elkaar verbinden tijdens elke pluswhat deal. Omdat we van te voren een idee hebben van hun achtergrond (omdat we de jongeren al kennen of omdat ze er tijdens het sollicitatieproces op hebben gewezen) doen we altijd ons best om mensen samen te stellen die zowel aan de creatieve kant als aan de technische kant een sterk team kunnen vormen. We zijn altijd blij verrast om te zien hoe de talenten in hun team gaan samenwerken, zowel tijdens het proces als door te kijken naar het eindproduct dat ze gecreëerd hebben.

Tijdens onze pluswhat deal, term 3, hebben we gezien dat er oude thema's terugkwamen en nieuwe thema's werden gepresenteerd.

1) Een panda die sterft van plastic: hier zien we een panda omringd door afval dat uiteindelijk bamboe van plastic eet. Deze video's willen een oproep zijn om actie te ondernemen om mensen aan te moedigen meer respect te tonen voor het milieu.

2) Een korte visuele documentaire over een trainingsdag van een rolstoel professional. Tyson en Lena volgden een Belgische rolstoel professional tijdens een van zijn trainingen en maakten er een inspirerende korte documentaire clip van, met inspirerende citaten van de atleet zelf op een mooi grafisch vormgegeven manier.

3) Anderen niet zien, omdat we verloren zijn in onze eigen gedachten. Een sfeervolle video met een jonge dame die op een drukke straat loopt terwijl ze in haar gedachten verdwaalt. Deze video wil een oproep tot actie zijn om mensen minder te focussen op hun problemen en zich meer bewust te maken van wat er om hen heen gebeurt.

4) Te veel zorgen als je met anderen praat. Een zeer creatieve video die een whatsapp gesprek tussen twee vreemden laat zien. Een gesprek dat lastig wordt. Een oproep tot actie om minder bang te zijn om onze gedachten te richten tot de mensen met wie we besluiten in contact te komen.

5) Vriendschap gaat ook over vergeving. Een korte film met twee vrienden, die door een misverstand heengaan, maar eindigen met vergeving en een hernieuwde vriendschap.

6) Muziek maakt ons dagelijks leven beter. Een zeer eenvoudige en duidelijke video die ons eraan herinnert dat we soms alleen maar platy moeten raken om ons beter te voelen.

We zijn erg dankbaar dat we deze kans hebben om met getalenteerde jonge mensen te werken, terwijl we hen tegelijkertijd in staat zijn om hun echte waarde te laten halen uit ons project, dat hen kan helpen in hun toekomstige avonturen. We kijken ernaar uit om met meer jonge mensen samen te werken. In feite zijn we momenteel bezig met het ontwikkelen van intensievere projecten rond het thema video maken en professionaliseren voor jongeren. Blijf op de hoogte!

 

Pluswhat deal term 2: Beperkingen of mogelijkheden?

De tweede termijn van onze pluswhat deal is nu afgerond en het is een prachtige ervaring geweest!

We waren in staat om door te voeren wat we geleerd hebben van onze eerste termijn en om nieuwe resultaten te zien met onze nieuwe pluswhat talenten. We vinden het belangrijk om onze activiteiten te blijven verbeteren, dankzij de voortdurende inzet van de jongeren met wie we samenwerken. Een van de meest relevante punten die we hebben geleerd was om steeds strenger te zijn met onze deadlines en hen nog meer te begeleiden in het idee vormingsproces, om te garanderen dat op de dag van de productiedag (het filmen) de pluswhat talenten alles op orde hebben. Dit vermindert de hoeveelheid dingen die mis kunnen gaan op de opnamedag.                            

In de maanden september, oktober en november kwamen Sema, Linn, Daniel, Shan, Manuela en Chirag samen om 4 nieuwe video's te maken en tegelijkertijd hun vaardigheden te verbeteren om audiovisuele producties van A tot Z te maken. Deze groep was zeer heterogeen als het gaat om culturele achtergrond en audiovisuele vaardigheden: 3 van onze talenten kwamen respectievelijk uit Bangladesh, China en de Filippijnen en 3 hadden een Nederlandse achtergrond. Bovendien was Daniel al behoorlijk goed in het monteren van video's. Ook Manuela, Sema en Linn hadden al enige vaardigheden in de kunst van het filmen, vooral op het conceptuele vlak. Aan de andere kant hadden Chirag en Shan nog nooit eerder iets met video's gedaan. Het was geweldig om te zien hoe de pluswhat talenten samenwerkte en elkaar hielpen, niet alleen aan de technische kant, maar ook aan de creatieve kant, waar ook mensen zonder audio-visuele achtergrond zeer waardevolle bijdragen kunnen leveren en hun verbeelding niet beperken. Tijdens onze pluswhat deal maken we onze talenten duidelijk hoe belangrijk het is om onze creativiteit te gebruiken om eenvoudige maar krachtige concepten te creëren. Met voldoende oefening kan iedereen het feit van een korte tijd en een klein budget als een kans zien in plaats van als een beperking.  

Een van de meest tastbare doelen van onze pluswhat deal is om onze talenten in eerste instantie te helpen hun creativiteit om te zetten in sterke concepten en de concepten om te zetten in werk, waarbij we leren hoe we een zeer realistisch en solide plan kunnen ontwikkelen.

Het blijft me verbazen hoe de talenten steeds beter worden in hun proces vanaf de eerste video die ze maken tot en met de tweede. Dit resulteert niet alleen in kwalitatief betere video's, maar ook in het verbeteren van hun projectmanagement, conceptualisering en productievaardigheden die de pluspunten van de talenten in hun professionele leven met zich mee kunnen dragen. De pluswhat deal is een serie werksessies die de herhaling van een eenvoudig proces zien. Conceptideeën en planning, video-opname en postproductie. Tijdens de eerste werksessie moeten de talenten in teams van twee personen een concept voor hun video's bedenken. Het enige uitgangspunt dat we geven is het beantwoorden van de volgende vraag: wat maakt dat je je ongemakkelijk voelt in de wereld om je heen?

Het geven van zoveel vrijheid aan de talenten heeft zijn nadelen, omdat niet iedereen zich creatief of geïnspireerd voelt om met hun filmideeën te komen. Onze coaches, Aiman en Cristian, zijn er altijd om te helpen, door specifieke vragen te stellen die hen helpen hun ideeën vorm te geven.

De eerste stap in het filmproces is de belangrijkste en waarschijnlijk ook de moeilijkste. Een creatief concept met een zeer uitvoerbaar plan vormt een zeer sterke basis voor kwalitatief hoogstaand werk.

Terwijl de opnamedatum de leukste is, is het post-productieproces het meest stresserend, aangezien de tijd dat onze talenten hun film moeten afmaken beperkt is. Het feit dat ze de druk voelen, stelt hen in staat om zich te concentreren en hun werk tot een goed einde te brengen.

Zij waren het thema van de 4 video's die de talenten in dit tweede semester uitbrachten:

Eenzaamheid: Een sfeervolle korte film, die 3 eenzame mensen in hun dagelijks leven volgt. Een boodschap van verdriet en hopeloosheid werd overgebracht door de intense beelden en het uiterlijk van de personages. Een leuke video, die met behulp van teksten emoties kan overbrengen op de kijker.

Plastic afval:  "Don't suck" was de korte stop-motion film van Sema en Linn. Een zeer creatieve manier om te laten zien hoe het plastic dat we gebruiken, in dit geval een rietje, het zeeleven kan doden door zich letterlijk te transformeren in een bom die klaar is om te exploderen. We hielden echt van deze video, een eenvoudig, sterk concept met een zeer uniek creatief tintje.

Vooroordelen:  Een korte film met een komisch tintje, waarin de toeschouwer wordt gevraagd twee keer na te denken over veel vooroordelen, waarbij we een arm persoon als een oneerlijke man en een goed uitziende schone man als een onschuldige man laten zien. Deze video beviel ons goed en we bespraken met de talenten hoe we ons kunnen verbeteren en waarom het conceptueel gezien niet helemaal stabiel is.

Een viering van multiculturele samenlevingen: Een food centered video die laat zien hoe de Nederlandse keuken veel rijker en leuker wordt met de toevoeging van het eten van de verschillende culturen die vandaag de dag integreren in de Nederlandse samenleving. Een leuke en eenvoudige manier om te laten zien hoe elke cultuur de samenleving rijker maakt en een manier om de kijker te laten nadenken over de voordelen van een diverse samenleving. Een zeer belangrijke boodschap, gezien het huidige klimaat van angst en afzondering in de Europese samenleving.

We zijn blij dat we dit project doen! We ontmoeten veel geweldige jonge mensen, waar we graag mee samenwerken en die hun creativiteit met ons delen.

Pluswhat deal deel 1: Van een idee naar het scherm en alles ertussen in.

Pluswhat deal deel 1: Van een idee naar het scherm en alles ertussen in.

Het eerste deel van ons pluswhat deal is nu klaar.

Wat een gave rollercoaster was het!

In een periode van 2 maanden hebben 6 jonge mensen, 4 videos gecreëerd en opgeleverd.

Maar zij zijn niet zomaar jonge mensen, ze zijn pluswhat talenten, en hun namen zijn Bregje, Tim, Cid, Camiel, Ray en Amine.

We noemen ze pluswhat talenten: mensen met multi talenten, die kijken naar mogelijkheden om ze te combineren. Ze hebben allemaal creatieve talenten op verschillende vlakken, van (script) schrijven, naar editen, van acteren naar schrijven. Het was mooi om te zien hoe creatief en bekwaam de talenten worden als we de moeite nemen om een duidelijk proces te creëren. Doordat we met een bepaalde mindset werken en jongeren toestemming geven om dingen op verschillende manieren te bekijken.

Deel 1 was geweldig! We hadden veel lol. We hebben veel geleerd, zijn nieuwe relaties gecreëerd en hebben zaadjes geplant voor conceptualisatie, creativiteit en projectmanagement in onze pluswhat breinen.

Tijdens de workshops komen de verschillende stappen aan bod van het film maakproces. Van het idee naar editen, van tekst animatie naar script schrijven. De workshops zijn zo ingedeeld dat de eerste 3 de talenten begeleidt naar de creatie en het opleveren van hun eerste video, en de volgende 3 begeleidt bij hun tweede video. Elke workshop begint met de theorie (zoals storytelling) en daarna komt het praktische gedeelte, waar de pluswhat talenten creatoren worden. En tegelijkertijd bekend raken met audiovisueel werken: de editing software en diverse filmtechnieken. De eerste workshop focust op conceptualisatie en pre-productie, de tweede op productie (de officiële shoot dag) en de derde op post-productie; dat betekent alle opnames aan elkaar zetten en het laten zien aan de rest van het team. Door de talenten te laten leren van hun ervaringen, hebben ze alle dingen die ze geleerd hadden van hun eerste video meegenomen in de tweede video. Voor de tweede video zijn we dieper ingegaan op aspecten van content creatie en film maken, zoals tekst en animatie en de verspreiding op social media.   

Ook al klinkt dit heel technisch, dat was het zeker niet! Op het einde van de eerste workshop hebben onze pluswhat talenten, onderverdeeld in teams van 2, al een script afgemaakt en een creatieve briefing gehad waar alle praktische zaken behandeld werden om een georganiseerde en makkelijke shoot dag te hebben.

Om ervoor te zorgen dat onze talenten met een helder concept komen voor hun video, en met een onderwerp dat vanuit hun hart komt, lieten we hun de stappen doorlopen van het “dowe framework”. Gedurende deze (kleine) opdracht moesten de pluswhat talenten een onderwerp bedenken waar zij ongemakkelijk van worden in de wereld om hen heen. Nadat dit gedeelte duidelijk gemaakt werd begonnen ze met een creative brainstorm sessie om ideeën te genereren over hoe ze met dit onderwerp, en een mogelijke oplossing, waar ze dan een video over gingen maken.

De meest waardevolle leerpunten voor de talenten zaten in de onderwerpen. Conceptualisatie, aangezien conceptualisatie en project management serieuze disciplines zijn, waar een creatieve en georganiseerde geest erg belangrijk voor is. Een script schrijven dat werkt én uitvoerbaar is op de draaidag is geen makkelijke taak maar het is onze talenten gelukt om iets succesvols uit te voeren.

Een ander belangrijk leerpunt was het vermogen om een goede inschatting te maken van de tijd die nodig is om taken uit te voeren, zeker als het aankomt op post-productie, inclusief het werken met special effects en tekst animatie. Dit was allemaal onderdeel van een prachtig leerprocess met resultaten waar zowel wij als de pluswhat talenten trots op mogen zijn.

Het thema dat onze pluswhat talenten ongemakkelijk liet voelen over de wereld om hen heen varieerde van: hoe smartphones gevaarlijk kunnen zijn voor ons sociale leven, vervuiling en mensen die zich niet interesseren naar waar hun afval heen gaat, over een generatie die steeds meer apathisch wordt, en over meer in het moment zijn en in het hier en nu staan.

Na de eerste ronde van 3 sessies hadden wij het genoegen om uitgenodigd te worden om de werken van onze talenten te showcasen bij Hier Zijn Wij  een evenement van de KunstBende. Dankzij onze samenwerking met BROET, een platform wat ondersteuning biedt aan filmmakers in Eindhoven, zaten zelfs 2 van onze pluswhat talenten in de finale van de KunstBende!

Al met al was het een geweldig avontuur,  we hebben nieuwe vrienden gemaakt, onze talenten hebben veel geleerd over filmmaken, en wij hebben activerende content gemaakt wat relevant is voor de jeugd van vandaag.

Wij kijken uit naar de volgende serie workshops!