menu denk mee beslis mee maak mee

Hack Glow - lichtkunst door jonge techneuten

 

Dit is de weblog behorende bij het project 'Hack Glow - lichtkunst door jonge techneuten'.

Successen Tech Playgrounds

De investeringen van het cultuurfonds zijn goed terecht gekomen binnen de Tech Playgrounds & Hack Glow. Hack Glow leverde een waanzinnige samenwerking tussen de urban freerunners & de 20 techneuten op. Daarnaast zijn er vanuit Hack Glow twee vrijwilligers duurzaam actief geworden binnen de Tech Playgrounds. 

Dankzij de Shitty Robots-leerlijn hebben we inmiddels wekelijks 150 kinderen en jongeren die actief zijn in meer dan 12 werkplaatsen in evenzoveel wijken. We hebben in twee workshopdagen 8 docenten opgeleid, van wie de jongste 12 jaar is (inmiddels 13). Onder de docenten zijn ook twee Syrische statushouders, die door de leservaringen en het vrijwilligerswerk inmiddels zijn begonnen aan een HBO-studie ICT en een BBL-baan. Een derde jonge vrijwilliger heeft zoveel positieve ervaringen opgedaan, dat hij sinds september aan een hbo-studie is begonnen. Hij was al enkele jaren uit het schoolsysteem gebleven. 

We zijn qua werkplaatsen uitgebreid naar Helmond en Bergeijk, waar onze eigen docenten die zijn opgeleid met de Shitty Robots leerlijn nu les geven aan nog meer kinderen. De pop up werkplaats in de Helmondse bibliotheek is zo succesvol, dat we gevraagd zijn nog een lesreeks te verzorgen, zodat meer kinderen mee kunnen doen. Daarna komt er een HUB, een vaste Tech Playground, verzorgd door een externe partner, maar onder onze verantwoordelijkheid qua visie en leerlijn. De gemeente Nuenen, Geldrop-Mierlo en nog enkele gemeentes onder voorbereid, gaan komende weken ook starten met pop up werkplaatsen.

Workshops
Ook in Eindhoven hebben we afgelopen maanden zo'n 15-20 workshops gegeven met onze zelf opgeleide docenten. Steeds hebben we daarmee zo'n 20 kinderen en jongeren geinspireerd. Tijdens de Dutch Technology Week hebben we met de vrijwilligers in samenwerking met Brainportbedrijven twee workshops ontwikkeld, die we op één dag aan 300 (!!) kinderen hebben gegeven. Zij maakten een hefbrug of een lichtgevende onderzetter.  

In samenwerking met Brunel hebben we voor de Volvo Ocean Race een workshop gemaakt, waarin kinderen een Viking Boot programmeren. Vrijwilligers hebben de workshop gemaakt en ontwikkeld, waarbij ze volop gebruik hebben gemaakt van de ervaringen uit de leerlijn, zoals het lasersnijden en 3D-printen. Deze workshop is tijdens de Volvo Ocean Race door een team van zes vrijwilligers (leeftijd vanaf 13 jaar oud) en een jeugdwerker gegeven in Scheveningen. Hierbij zijn honderden kinderen geinspireerd. 

Ook hebben we met onze eigen docenten workshops gegeven aan jonge statushouders en nieuwkomers. Deze zijn zo succesvol, dat de school een tweede reeks boekte. 

De centrale werkplaats is inmiddels vijf dagen per week open. Iedere dinsdagavond komen er alle vrijwilligers samen. 

Tijdens de Dutch Design Week gaan we workshops geven in de expositie van Manifestation. Er zijn al vier scholen die een workshop hebben geboekt. Daarnaast gaan onze Tech Playgrounds-techies samen met senioren shitty bibberbots maken tijdens de DDW. Dat doen ze zowel op Manifestations, als in een seniorencomplex. 

Hack Glow #4

De vierde editie van Hack Glow staat gepland, en gaat naast drie workshops en een hackaton weekeinde, nog eens zes dagen expositie betekenen! Mooi om te zien is dat we naast een aantal vaste deelnemers, ook vaste vrijwilligers hebben, die vanuit allerlei expertises aanhaken. 

MensenWerk 2018 - Afl. 13 Lumens Dynamo Jeugdwerk

Brunel foundation - Tech Playgrounds

Eerste workshops Hack Glow succesvol

De eerste twee workshops voor Hack Glow zijn ontzettend succesvol. Het testen van de leerlijn-in-wording verloopt enorm goed. We hebben 20 techies van 9-17 jaar oud die meedoen, van meer dan tien verschillende scholen en allerlei onderwijsniveaus. We hebben een ontzettend goede en gemotiveerde groep vrijwilligers. Zes studenten van Fontys Hogeschool worden volop meegenomen in het geven van de workshops en de lesvormen die daarbij passen. Marloes bereidt de input voor en hiermee geven de studenten de workshops. 

Daarnaast hebben we een technische workshop gegeven, deze is opgezet voor de vrijwilligers zelf en was ook een enorm succes. Heel tof was dat de freerunners al meteen zijn aangehaakt en onder de indruk waren van de capaciteiten van de techies. Er ontstonden direct gezamenlijke plannen. Het is gaaf om te zien dat passie leidend is, en niet wat je precies leuk vindt (sport of techniek). De freerunners hebben meteen gezegd dat ze nu steeds mee komen doen. Daarnaast kunnen ze ook in de werkplaats aan hun parcours bouwen. 

Start ontwikkelen leerlijn Tech Playgrounds

Dankzij de subsidie van het Fonds voor Cultuurparticipatie is Marloes Homburg vorige week gestart met het werken aan de leerlijn. Dat vordert al heel goed, komende maandag gaan we de eerste groep vrijwilligers van Hack Glow meenemen in dit ontwikkelproces. Zij krijgen een briefing en korte workshops over de manier waarop we tijdens Hack Glow met de inmiddels al 16 aangemelde jongeren aan de slag gaan. Daarnaast gaat een groepje tech-vrijwilligers komende week samen een workshop ontwikkelen rond het aansturen van licht, deze geven we tijdens de DDW aan de deelnemers van Hack Glow.

Het is gaaf om te zien dat ook bedrijven aanhaken. Ultimaker heeft een 3D-printer gesponsord, deze staat al in de nieuwe werkplaats in de Lindenlaan, we gaan hem samen met jonge techies in elkaar zetten. Als klap op de vuurpijl heeft BRM Lasers een lasermachine aangeboden! We hebben dus meteen de twee meest kostbare apparaten gesponsord gekregen. Mooi compliment is de snelheid waarmee deze bedrijven aanhaken: ze hebben veel vertrouwen in onze duurzame aanpak vanuit het jeugdwerk. 

We hebben ook de verbinding tot urban sports gemaakt. Freerunners en skaters gaan meedoen in de interactieve installatie tijdens Glow. Deze is te zien op het belangrijkste plein in de stad! Ook weer een vet compliment aan onze jonge makers en sporters!