menu denk mee beslis mee maak mee

Hoofddorp Aan Zee

 

Dit is de weblog behorende bij het project 'Hoofddorp Aan Zee'.

De slotdag

Vandaag waren de kinderen én de begeleiders een beetje opgelaten, altijd spannend zo'n laatste dag. 

Een aantal kids zijn al vroeg bezig met 'Ik wil niet dat het voorbij is', maar gelukkig wordt deze emotie positief gebruikt en wordt er een heel gezellige laatste dag van gemaakt. Er is veel 'gekunst', maar door een aantal meiden ook heerlijk zelf pannenkoeken gebakken voor de lunch. 

Vandaag was ook de enige dag dat we samen dineren. Hiervoor heeft de lokale groenteboer en heerlijke en gezonde catering in gevlogen. Erg gezellig.

Het was ook wel even spannend vandaag, want er werd gefilmd door rtvNH én door het landelijke Kinderen Aan Zee. Er ontpopte zich ware 'camera diva's' en enkele mannen mochten helpen met de geluidshengel en zijn zo weer een hele andere ervaring rijker. 

De kinderen hebben s avonds kun ouders meegenomen over het terrein en door hun fantasie. Dit, in combinatie met het afscheid, maakte het een warm, mooi en bij vlagen emotioneel moment, waar zowel kinderen als begeleiders nog lang aan terug zullen denken. 

 

Binnenkort komen de foto's op de site te staan en krijgen de kinderen de film. En kunnen we hopelijk wat zeggen over wel of niet Hoofddorp Aan Zee 2018. Als het aan ons ligt...

 

Een grote dank aan alle deelnemers voor hun enthousiasme en eerlijkheid; de ouders die ons dit vertrouwen hebben gegeven; de begeleiders voor hun fantastische werk; en aan alle anderen die dit project hebben helpen slagen (sponsors, Fonds voor Cultuurparticipatie, Het Cultuurgebouw,  De Voedselbank, Vluchtelingenwerk en wie ik hier in mijn enthousiasme nog vergeet).

 

Afsluitend wijs ik jullie op het prachtige gedicht van en meisje wat nog geen 2 jaar geleden upt Syrië vluchtte. Zij zag het bord met wat er allemaal niét mag in het wandelbos en maakte haar eigen versie door de ogen van een vogel.

Verrassing

Er werd al dagen over gesproken en uiteindelijk werd hij ook gemaakt: de badkuip-kar. Maar het wachten was nog op wat laswerk op de laatste dag.  Gisteravond hebben de begeleiders dit als verrassing alvast gedaan. Benieuwd naar de gezichtjes straks...

De laatste dag begint zo dadelijk alweer... Er staat nu al zoveel moois, met mooie verhalen en mooie betekenissen. Kijken wat daar de laatste dag nog bij ontstaat voordat de kinderen vanavond hun creaties presenteren. 

Dag 3

Dag 3;

Wéér lekker weer!

De 3D printer is helemaal in trek en ook ontpoppen zich steeds meer  dichters. 

Zowel de kunstwerken als de vriendschappen krijgen steeds meer kleur en betekenis.

Een uitstapje naar de kinderboerderij was een fijne afwisseling in alle inspanning. Met handen vol veren komen de kinderen terug op het terrein en storten zich vol nieuwe energie op hun projecten. 

Morgen alweer de laatste dag. Het belooft wat te worden.

Hoofddorp Aan Zee is begonnen

Hoofddorp Aan Zee is begonnen. Het terrein in het Hoofddorp Centraal gebied ademt een echte 'festival sfeer' en de 25 deelnemers voelen zich er echt thuis. De eerste dag zit erop en de kunstwerken worden letterlijk uit de grond gestampt. Vooral het 'grove werk' krijgt eerste prioriteit van de kinderen, zo zijn er van pallets een 'limonade bar' en een ' politiebureau' met echte cel gebouwd. Vandaag op dag twee wordt er meer tijd gestoken in tekenen, schilderen en woord-kunst, wat vervolgens aan de gebouwde objecten wordt toegevoegd.

Doordat er iets minder deelnemers zijn dan het maximum plekken is er ruimte om de begeleiding op verdieping te richten. Het 'hoe' en 'waarom' krijgen veel aandacht in de begeleiding, waar de kinderen in eeste instantie vooral met het 'wat' bezig zijn. Erg mooi om die ontwikkelingen te zien. Zeker bij kinderen die via Vluchtelingenwerk ingestroomd zijn en de Nederlandse taal nog niet machtig zijn. Expressie kent vele vormen.