menu denk mee beslis mee maak mee

EdvanHoornFucktheSystem (werktitel)

 

Dit is de weblog behorende bij het project 'EdvanHoornFucktheSystem (werktitel)'.

laatste drie voorstellingen

Wat een feest is het spelen van deze voorstelling. Vandaag beginnen we aan de laatste voorstellingen. Vanmiddag een extra voorstelling vanwege het grote succes. Na afloop van de voorstelling wordt er nog lang nagepraat: over de rol die de nieuwkomers in de voorstelling  hebben, hoe zij gezicht krijgen. Over Ed van Hoorn de man met een tomeloze energie en missie. En over de 'zwerm' de 40 spelers die elke keer weer een andere systeemwereld vertegenwoordigen. Ben je nog niet geweest dan is vanmiddag je kans. Er zijn nog 50 kaarten. De voorstelling start om 14.30 uur aan de Holenweg 4a in Hoorn

Mike Veerman doet verslag

Mike Veerman loopt stage bij Damar Lamers hij werkt samen met Damar vooral aan het plaatsen van de “Zwerm”. Hij schreef de volgende blog:

De groep (zwerm) staat in hun kostuum in de startblokken voor een doorloop. De theaterlampen en geluidsversterkers die vandaag zijn geïnstalleerd zorgen ervoor dat de groep helemaal in het theatergevoel komt. "Wanneer Arnoud de cue geeft gaan we van start"! Roept de repetitor.

De zwerm komt in een krachtig groepsbeeld naar voren en zet de toon voor de hele show. Scene na scene komt en verdwijnt de zwerm in dynamische wijze op en van de speelvloer. De zwerm is een krachtige ondersteuning in het verhaal van Ed van Hoorn en representeren de drempels op de weg van Ed zijn missie erg mooi.

Het was en is heel bijzonder om met een club van 35 personen te werken. Door slechts een kleine verandering in de houding ontstaan er krachtige beelden. De zwerm is voor mij een belangrijke factor in de visualisatie en beleving van het verhaal. Het maakt van de voorstelling in zijn totaliteit een complete ervaring waar acteren, zang en beweging naadloos samen komt. Trots dat ik daaraan mag meewerken.

leuke nieuwtjes op onze facebookpagina

Hier is de link van onze facebook pagina: https://www.facebook.com/StichtingOpRoet

Sinds ruim anderhalve week plaatsen we iedere dag een van de spelers op de site met een quote waarom ze meedoen in de voorstelling. Het is een mooi pallet. Verder is gister de tribune gekomen en hebben we met de hoogwerkers de lampen ingehangen. Gisteravond voor het eerst met wat theaterlicht gerepeteerd en met de zend microfoons. Wat een totaal andere en theatrale sfeer gelijk.

Nog een maand te gaan door Lyda

Nog een maand te gaan en dan breekt de voorstellingsperiode aan, ik heb er nu al zin in!

Vanaf het begin voel ik een mooie vibe en noodzaak dat we deze voorstelling met elkaar gaan maken. De noodzaak om met een persoonlijk verhaal woord, beeld en klank te kunnen geven aan de complexiteit van oorlog-en vluchtelingsgebieden. Een wereld die ik tot nu toe alleen uit de media kende en waar ik het moeilijk vond om mij toe te verhouden, zo veel en zo ver weg. Nu heb ik de kans om deze realiteit te kunnen verbeelden in een muziektheatervoorstelling die het publiek niet onberoerd laat. Ik kan iets te weegbrengen!

Ik kijk komende maand uit naar de integratie van filmbeelden-spel-zang/muziek-licht die ervoor zorgen dat de locatie (enorme hal) tot leven komt. Een grote puzzel hoe de diverse disciplines elkaar kunnen versterken; waar vullen ze aan, waar zitten ze in de weg. Prachtig om te zien hoe Damar, Arnoud en Ingrid op weg zijn om de juiste beweging, toon en woord te plaatsen. Intussen zoek ik naar het behoud van de eigenheid van 40 spelers/muzikanten, die nodig is om een werkelijke interactie met het publiek te kunnen realiseren. Hoe acteer je wat jij persoonlijk wilt zeggen zodat het publiek je gelooft?

Voor het eerst maak ik theater met nieuwkomers, hartverwarmend om culturen te delen, wat een verrijking.

Op zoek naar een 'Ed van Hoorn' die meeademt met het publiek, zoeken en vinden, dat is de uitdaging die ik als regisseur voel.

We zijn mooi onderweg!

Lyda Tijsen

regie

het beeld naar buiten

Altijd weer een moment. Het beeldmerk is er.
En de flyers en posters kunnen uitgedeeld omdat er vanaf vandaag ook gereserveerd kan worden.

Het is nog volop vakantie tijd maar de repetities vorderen gestaag.
Het uitzoeken en neerzetten van de  'zwerm' en kijken waar en hoe ze opkomen gaat ook met een wat kleinere club. Damar Lamers en  Mike Veerman hebben zichtbaar plezier in vormgeven van 35 spelers. Wat een enorme kracht gaat eruit van zo'n hoeveelheid.
Heel nieuwsgierig hoe snel de vakantiegangers weer in kunnen stormen.

We hebben nu een vaste groep van 6 nieuwkomers, het streven is 12. We hebben 29 augustus in samenwerking met Fiolet taaltraining nog een dansworkshop gepland op de locatie en hopen dat we dan nog flink wat mensen kunnen strikken voor dit project. Het is een van de spannendste projecten die ik ooit heb gedaan. Wordt vervolgd...

 

Wat maak ik mee?

Alleen de repetities al vind ik al een bijzondere ervaring. Regelmatig kippenvel en ontroering. De combinatie van autochtone spelers en nieuwkomers geeft het een extra dimensie. Dit zijn de mensen waar het stuk over gaat.

De teksten die ik tijdens de repetities hoor, lees ik de volgende dag over in de krant. En ook dat lees ik met een andere blik. Er zijn meer waarheden en even zoveel belangen, dat is heel sterk wat ik zie in onze voorstelling. 

En onzettend leuk om van spelers te horen dat zij niet wisten dat ze zoveel moesten zingen (dan hadden zij zich niet aangemeld) en nu zijn zij trots op wat ze kunnen en hoe het klinkt met elkaar. 

Hartelijke groet, Dorine Rustenburg, productieleider

We zijn onderweg

Afgelopen maand zijn we gestart met de repetities. We werken in een enorme fabriekshal, of eigenlijk twee. Enorm spannend om in zo'n grote rauwe ruimte beelden en scenes te ontwikkelen. We werken in verschillende lagen. Arnoud Landsdaal heeft de teksten van het spreekkoor op muziek gezet. Hij is nu als een echte repetitor bezig om met het spreekkoor tot vierstemmig gezang te komen. Damar Lamers is als choreograaf bezig met het expiremteren met beweging. Hoe krijg je het spreekkoor als een zwerm over het toneel en hoe heeft iedere zwerm zjn eigen bewegingspatroon en dynamiek. De zwerm United Nations beweegt op een hele andere manier dan de zwerm Barzani Charity Foundation. En Lyda is bezig met de rollen en sinds gister zijn de rollen dan ook verdeeld.

Afgelopen week kregen we onverwachts bezoek van onze inspiratie bron. Toen hebben we het werk even stil gelegd ;-)

De eerste nieuwkomers verbinden zich

Asad Ahmad is één van de eerste nieuwkomers die zich heeft aangemeld bij Op Roet voor de voorstelling over het leven van Ed van Hoorn. Hij is 26 jaar, komt uit Pakistan en is ingenieur met een technische achtergrond. Sinds enige tijd woont hij in Hoorn. ‘In Pakistan ben ik zijdelinks bij verschillende theaterproducties actief geweest. Maar dat ziet er dan toch heel anders uit. Ik wil me in ieder geval graag inzetten om er samen iets moois van te maken. Ik zie mogelijkheden bij de techniek, bij het maken van videoprojecties, maar ook de catering spreekt me aan. Dit laatste om zoveel mogelijk Nederlands te kunnen spreken met de bezoekers. Ja, voor nu graag nog even achter de schermen, maar ik geloof dat er ook een rol voor me ligt op het toneel. Ik beloof nog niks. We gaan het zien!’

Zohor Almasrij is 29 jaar en komt uit Syrië. Ze woont samen met haar man Mohammed en twee kinderen in Hoorn. Ze geeft karate- en aerobic lessen bij buurthuis De Zaagtand en zij gaat de rol van zangers in het locatieproject spelen. Zij staat symbool voor alle vluchtelingen die Ed van Hoorn in zijn werk tegenkomt. Een mooie rol waar ze veel zin in heeft. ‘Ik vind het spannend om gelijk bij zo’n grote productie aan te sluiten. Maar met samen zangcoach Arnoud, regisseur Lyda en alle andere spelers moet het gaan lukken. Wat ik tot nu toe gezien en beleefd heb, denk ik dat het echt bijzonder gaat worden.’