menu denk mee beslis mee maak mee

Dwaaldansen en woest grappig zijn in 'Beauty en het beest'

 

Dit is de weblog behorende bij het project 'Dwaaldansen en woest grappig zijn in 'Beauty en het beest''.

Update #3: Beauty in Rotterdam

Het is bijna gedaan. Beauty en het beest gaat alweer haar laatste weekend in. Nog één keer reizen technici, acteurs en zangers het land door. Vanavond is de voorstelling nog te zien in Leeuwarden, morgen in Maastricht en zondag eindigt de tournee in Zeist. Nog drie kindercasts, drie finales, drie keer David Langs' prachtige Dearest Heart, drie keer beautytips van Anna & Maria, wel meer dan drie keer 'hou van mij'. Maar voordat we helemaal afscheid nemen kijken we eerst nog even terug naar vorige week.

Van 2 t/m 6 maart speelde Maas wel zeven keer in thuisstad Rotterdam. In totaal bezochten ruim 2.600 bezoekers Beauty en het beest in de Rotterdamse Schouwburg, waaronder twintig basisscholen en één middelbare school. Dertig kinderen speelden in drie kindercasts mee. En wat deden ze het goed! RTV Rijnmond en Open Rotterdam maakten allebei een item over het meespeelproject. Abigail, Lotti, Pranay, Damian en Ayleen vertellen over hun ervaringen bij Beauty en het beest. Bekijk de items via onderstaande links.

Daarnaast maakt technicus Peter van iedere kindercast een eigen filmpje, zodat alle 270 kinderen zichzelf nog terug kunnen zien na afloop van de voorstelling. Deze filmpjes zijn te zien op het YouTube kanaal van Maas theater en dans. En vergeet vooral niet te stemmen voor Beauty en het beest voor de Zapp Theaterprijs 2018!    

Stem op Beauty en het beest voor de Zapp Theaterprijs 2018

Update #2: bericht uit de coulissen

Deze keer een bericht vanuit de coulissen van "Beauty en het beest". Sara Giampaolo coordineert vanuit Maas het meespeelproject. Samen met vijf andere begeleiders en ruim twintig docenten begeleidt zij de meespelende kinderen van begin tot einde: van wervende workshop tot aan de toast met kinderchampagne na iedere "premiere". In deze blog beschrijft Sara haar ervaringen tot nu toe. 

Ontmoetingen
“Wat gebeurt er eigenlijk volgens jouw God als je varkensvlees eet?” We hebben net geluncht met de tien kinderen die zondag 7 januari meespelen in de Stadsschouwburg in Amsterdam en staan nu van twee meisjes de haren te vlechten in de kleedkamer. Er ontstaat een gesprek tussen de twee over dingen die wel en niet mogen en een conclusie dat je toch altijd nog minder van je ouders mag dan van je God. We zijn nu op de helft van de tour en komen er steeds meer achter dat het jongerenproject naast een waardevolle artistieke toevoeging op de voorstelling ook veel bijzondere ontmoetingen oplevert. Ontmoetingen tussen kinderen uit verschillende sociale lagen en achtergronden, tussen ouders en ons gezelschap, schouwburgen en scholen, kinderen en kamerkoor en kinderen en echte theaterzalen.

Stuiteren
We lopen de vloer op in Stadsschouwburg in Amsterdam en de tien kinderen die net nog met veel kabaal door de gangen stormden worden even stil. “Komen al die stoelen naar ons kijken?” vraagt het kleinste meisje. “Het is net echt” zegt een andere jongen. Als we ze vervolgens vertellen dat er straks bijna 500 mensen in die zaal zitten beginnen de zenuwen toe te slaan en stuiteren ze weer over de vloer. Gelukkig spelen ze zich in iedere stad dapper door hun zenuwen heen en draaien ze mee alsof ze al jaren niets anders doen. Terwijl er toch echt kinderen tussen zitten die soms nog nooit een voet in het theater hebben gezet. Na afloop van de voorstelling lopen we door de foyer in Amsterdam, de kids staan met rode wangen en wilde gebaren alles aan hun ouders te vertellen. “Ik was echt niet zenuwachtig hoor!” hoor ik het meisje zeggen dat vlak voor de voorstelling toch even bij mij op schoot kroop om rustig te worden.

De shit
In Den Haag spelen we twee voorstellingen op een dag. Na de eerste voorstelling vraag ik aan een van de puberende jongens wat hij het leukste vond. “Het applaus!” zegt hij meteen. Als ik hem vraag waarom antwoordt hij “Omdat ik vanuit mijn tenen trots was op mijzelf. Ik voelde mij echt een held. Ik denk dat Ronaldo zich ook zo voelt als hij een doelpunt scoort. Ik was gewoon even DE shit. Terwijl normaal op school ben ik gewoon shit. ”

270 kinderen
In totaal spelen er deze tour 270 kinderen mee, doen er meer dan 1000 kinderen auditie en geven 21 verschillende theaterdocenten workshops in klassen, bibliotheken, buurthuizen, clubjes en groepen van Groningen tot Hasselt. Op al die plekken spreken ze met kinderen en jongeren over wat schoonheid aan de binnenkant is. Over hoe je weet of iets echte liefde is. En over wat voor beest ze in zichzelf hebben.

Twijfelende tenen
In de workshop spelen ze de bosloop uit de voorstelling na. Ze moeten langzaam en heel geconcentreerd naar de overkant lopen. Dit doen ze op het nummer Come Daughter van David Lang wat in de voorstelling door het Nederlands Kamerkoor live gezongen wordt tijdens de scene. De enige opdracht die ze krijgen is je loopt door een bos, het is er donker, eng, koud, je moet er doorheen maar je durft eigenlijk niet. En dat mag je allemaal alleen maar spelen met je voeten, niet met je gezicht. Iets wat best lastig voor ze is. Maar zelfs in de drukste klassen ontstaan er mooie loopchoreografieën. Schuifelende voeten, twijfelende tenen, kleine stapjes achteruit en in Rotterdam stampt er een jongen over de vloer. “Mijn voeten stampen zichzelf moed in juf!” In Breda is ook de meester heel blij met de bosloop. “Die ga ik vaker met ze doen, ik probeer ze altijd rustig te laten worden door ze stil te laten zitten, maar van zo bewegen worden ze veel rustiger.”

Waardevol
Vanmiddag rijden we naar Drachten voor de audities in de Lawei, morgen repeteren we met de dertig kinderen in Rotterdam. In Amsterdam en Haarlem zetten dit weekend de laatste puntjes op de i in hun repetitie en in Spijkenisse staan tien kinderen te trappelen want die hebben zaterdag hun première in de Stoep. Er zijn nog bergen reacties van ouders, anekdotes uit workshops en verfrissende uitspraken van kinderen die we zouden kunnen delen hier. Bergen verhalen over grote en kleine ontmoetingen. Maar wat we vooral kunnen stellen, zelfs al voor het eind van de tour, is dat de kinderen ontzettend waardevol zijn in deze voorstelling. Waardevol in hun tomeloze inzet, verbeelding, professionaliteit, nieuwsgierigheid en hun vermogen om te verbinden. Verbinden met elkaar, met ons, met hun kinderlijke blik op onze volwassen wereld en met het verhaal. Een verhaal wat toch al meer dan duizend keer verteld is. Een verhaal wat de kinderen in iedere staat actueel weten te houden en waarin ze laten zien dat met verbeelding en spelplezier het niet uitmaakt waar je vandaan komt, hoe je er uitziet en hoeveel ervaring je hebt. Zolang je maar vanuit het puntje van je tenen onbevangen durft te spelen. En het is een feestje om dat in al die steden te mogen begeleiden.

Volg het meespeelproject op de Facebookpagina of Instagram van Maas theater en dans. 

Update #1: Première in Utrecht en aanvang tournee

De eerste paar weken van Beauty en het beest zitten er alweer op. Het was geen rustige kerst voor spelers, zangers, technici en veertig meespelende kinderen en jongeren. Veertien keer speelden zij in een bijna uitverkochte Stadsschouwburg Utrecht. In totaal zagen bijna 8.000 bezoekers de voorstelling in de kerstvakantie, waarvan 600 jongeren en hun docenten uit het Utrechtse Voortgezet Onderwijs tijdens een feestelijk gala op de avond voorafgaand aan de premiere. We zijn nu al trots op alle kinderen die hebben meegespeeld in casts A, B, C en D. Ze hebben het allemaal fantastisch gedaan! 

Moeder Dorine van Rij reageerde op Facebook: "Ontzettend veel dank voor alles.Grote complimenten voor de geweldige voorstelling en goede zorgen voor onze dochter. Rosalie heeft genoten van haar tijd bij jullie (...) Bovendien is ze sinds #beautybeest nog vastbeslotener om actrice te worden ;)) Ook ik heb genoten van Beauty en het Beest en de prachtige bijdrage van het Nederlands Kamerkoor. Heel veel succes met jullie tournee en alle goeds voor 2018!"

Na een korte pauze is Beauty en het beest aan haar tournee begonnen. De voorstelling was op 4 januari in Theater Kerkrade te zien en op 6 en 7 januari in de Stadsschouwburg Amsterdam. Net als in Utrecht proberen we in de tourneesteden een gevarieerd publiek naar binnen te halen. Niet alleen de mensen die gewend zijn het theater te bezoeken (hoewel die natuurlijk ook van harte welkom zijn!), maar ook kinderen en jongeren die nog niet zo vaak in het theater geweest zijn. Zo werd de voorstelling in Amsterdam bezocht door kinderen van de Voorlees Express, leerlingen van de vier jeugdtheaterscholen en waren leerlingen van de Nelson Mandelaschool speciale gast. Zij kregen voorafgaand aan de voorstelling workshops en een aantal leerlingen werden geselecteerd tijdens de auditie.

Ruud Sahertian, directeur van de Nelson Mandelaschool, schreef na afloop: "We hebben afgelopen zaterdagavond een geweldige avond gehad! Prachtige voorstelling! (...) Al met al, ondanks dat het in de kerstvakantie viel en het voor de schoolorganisatie toch wel veel werk was, is dit echt voor herhaling vatbaar in de toekomst! Ouders en kinderen waren na het weekend nog vol enthousiasme over zaterdagavond!". En Elze van der Steen, hoofd educatie van de Stadsschouwburg Amsterdam liet ons weten: "Heel veel dank daarvoor en dank voor de prachtige voorstelling en workshops.Onze jongeren en kinderen hebben genoten!" We hopen dat de voorstelling en de deelname van kinderen en jongeren op andere plekken in het land net zoveel enthousiaste reacties op gaan leveren. 

Houd vooral de Facebookpagina van Maas theater en dans in de gaten voor meer actuele informatie over Beauty en het beest en het meespeeltraject. Voor nu vindt u bij deze blog een aantal foto's uit Utrecht, Kerkrade en Amsterdam en een filmpje van de auditanten van de Stadsschouwburg Amsterdam.  

Auditieverhalen meespeelkinderen Amsterdam Beauty en het beest

‘Beauty en het beest’ nu echt van start

Nog maar drie nachten slapen tot de grote première van ‘Beauty en het beest’ in de Stadsschouwburg Utrecht. Vandaag verplaatsen cast en crew zich naar Utrecht, waar de laatste hand gelegd wordt aan de voorstelling. Op woensdag spelen we tijdens een gala-avond voor bijna 600 leerlingen en docenten van Utrechtse middelbare scholen. Er is een feestelijke ontvangst met rode loper, drankjes, fotomoment, ontmoeting met de cast en Beauty of beest make-up stand.

Try-outs in Dordrecht
Vorige week vonden de eerste voorstellingen plaats in Schouwburg Kunstmin in Dordrecht. In de middag speelden we daar voor klassen uit het voortgezet onderwijs en in de avond voor vrij publiek. Enorm spannend, zo’n eerste voorstelling. Niet alleen voor de spelers van Maas en de zangers van het Nederlands Kamerkoor, maar ook voor de eerste ‘kindercast’ die meespeelde. Niek, Luuk, Carlijn, Nika, Tessel, Isa, Sorsha, Jeslene, Alec en Lola waren in Dordrecht de stille helpers van Beauty. De jongste is 9 jaar en de oudste 14 jaar. Op 11 november deden ze auditie, samen met 36 andere kinderen uit de regio. Ze vielen direct met hun neus in de boter. De kinderen uit Dordrecht repeteerden niet alleen voor de voorstelling, ze mochten ook meedoen tijdens de montage.

Alec (13 jaar)
“Ik vind het echt super dat ik mee mag doen. Ik heb van de hele groep de minste ervaring, buiten school doe ik niets met toneel. Maar vorig jaar op school vond ik erg leuk om mee te doen aan de musical. Dus toen mijn zus auditie ging doen, ben ik mee gegaan en uitgekozen. Er komen drie klassen van mijn school kijken naar de schoolvoorstelling, dat vind ik wel eng maar ook leuk.”

Tessel (10 jaar)
“Er komen heel veel mensen kijken naar de voorstelling, mijn papa en mama, mijn opa’s en oma’s, twee vriendinnen met hun ouders en mijn teamgenootjes, heel erg gezellig. Ik vind het spannend natuurlijk, maar heb er vooral veel zin in.”

En verder in het land
In 18 andere steden wordt eenzelfde groep gezocht en in sommige steden zijn er zelfs meerdere kindercasts. In Utrecht, Rotterdam, Amsterdam en Den Haag (waar we vaker spelen) werken we met respectievelijk 40, 30, 20 en 20 kinderen. De reacties op de audities waren zo enthousiast dat Maas er uiteindelijk voor koos tien kinderen en jongeren tussen 8 en 16 jaar mee te laten spelen, in plaats van acht. Dat betekent dat er uiteindelijk 270 kinderen te zien zijn in de voorstelling.

Dit betekent ook dat onze educatie medewerkers door het hele land op reis zijn om deze talenten te vinden. Alleen al in het afgelopen weekend werden in 4 steden audities gehouden (Breda, Kerkrade, Delft en Den Haag), in 2 steden gerepeteerd (Utrecht en Amsterdam) en in Rotterdam werd een voorbereidende workshop gegeven aan leerlingen van de Weekendschool. In totaal zagen we dit weekend ruim 250 kinderen voorbijkomen.En we zijn nog lang niet klaar!

Houd de Facebook pagina van Maas theater en dans in de gaten voor actuele informatie over het meespeelproject.

Trailer Beauty en het beest - Maas theater en dans