menu denk mee beslis mee maak mee

De slag bij Bergen, de Vergeten Oorlog uit 1799

 

Dit is de weblog behorende bij het project 'De slag bij Bergen, de Vergeten Oorlog uit 1799'.

Gradioos succes de Slag bij Bergen

Het was een grandioos succes, de Slag bij Bergen, de vergeten oorlog uit 1799!

Twee dagen lang was Bergen teruggekeerd in de geschiedenis met zo'n 12.000 bezoekers. De videoverslagen en komen nog en er zijn honderden foto's gemaakt. Maar deze erfgoedmanifestatie heeft zijn doel voor 100% bereikt! Vanaf nu wordt het lastig om te spreken van de vergeten oorlog, omdat met deze manifestatie een wel heel bijzondere beleving is gerealiseerd voor de inwoners van Bergen en ver daar buiten.

Het verslag wordt vervolgd!

De laatste loodjes

Wij zijn in de laatste fase van alle voorbereidingen gekomen voor de Slag bij Bergen. Achter de schermen wordt er volop gewerkt om de gehele erfgoedmanifestatie soepel te laten verlopen. De vergunningen zijn binnen! De grote afficheborden staan langs de wegen, de spandoeken hangen op strategische plekken, de bouwploeg start donderdag met de inrichting van de bivak en alle ambachtslieden zetten hun op donderdag en vrijdag hun workshoptenten op. Verkeersregelaars worden ingevlogen, de technische bouwploeg voor het geluid staat zondag voor dag en dauw op om alles perfect af te regelen. De acteurs zijn er klaar voor, Frank van Wijk (de organist van de Ruïnekerk, die live zal spelen) heeft er vreselijk veel zin, de workshops voor alle figuranten waren een groot succes, de pers besteedt veel aandacht aan de Slag bij Bergen en het gonst in het dorp. De horeca werkt enthousiast mee, in kostuum. Honderden kostuums zijn gehuurd en de re-enactors komen vrijdag met 250 man richting Bergen om hun tenten op te zetten. Zaterdag 23 september vindt er op 4 bijzondere locaties, van alles plaats rondom de Brits-Russische invasie van 1799, van archeologische workshops tot het beoefenen van ambachten, gesprekken met de soldaten, rondleidingen, lezingen, het is teveel om op te noemen. Er is een blokkenschema gemaakt, zodat het publiek keuzes kan maken. Zondag de 24ste gaat het dan gebeuren, de slagnabootsing van de Slag bij Bergen. 250 re-enactors, 100 figuranten en 3 acteurs spelen de strijd na op het terrein van de Ruïnekerk in het centrum van Bergen dat een bijzonder slot zal krijgen (maar dat blijft een verrassing natuurlijk). Op alle fronten is de medewerking van vrijwilligers werkelijk geweldig, iedereen werkt mee! De laatste loodjes, op naar een bijzonder weekeinde en hopen dat de weergoden ons goed gezind zijn!

tijdgeest journaal 3 - 17 9 2017

krantenbericht

Twee dagen spektakel tijdens De Slag bij Bergen

Behalve de honderd leden van de Historische vereniging doen ook 250 Engelse, Russische, Franse en Nederlandse uit binnen- en buitenland mee soldaten mee. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - Zo’n honderd leden van de Historische vereniging Bergen en een speciaal gevormd projectteam zijn al maanden bezig met een bijzondere gebeurtenis. Op 23 en 24 september wordt De Slag bij Bergen nagebootst. Een belangrijke stuk geschiedenis van Bergen.

Behalve de honderd leden van de Historische vereniging doen ook 250 Engelse, Russische, Franse en Nederlandse uit binnen- en buitenland mee soldaten mee. De Slag bij Bergen uit 1799 geldt als één van de meest bloedige veldslagen uit de Nederlandse geschiedenis. Het evenement is gratis toegankelijk.

Terug in de tijd

Het evenement speelt zich op verschillende plekken in Bergen af. Zaterdag 23 september ligt het accent op het evenement dat zich afspeelt aan de Voert 15, net buiten Bergen. De soldaten, allemaal re-enactors, hebben daar hun bivak opgeslagen. Zij keren tweehonderd jaar terug in de tijd. Bezoekers zijn van harte welkom. De soldaten vertellen hun verhaal en laten zien hoe ze zich voorbereiden op De Slag bij Bergen. Er is ook een historisch festivalhart ingericht met talloze activiteiten voor jong en oud. Op dezelfde dag vinden ook activiteiten plaats op Landgoed Het Hof en Museum Het Sterkenhuis. 
Zondag 24 september vormt het centrum van Bergen het decor van De Slag bij Bergen. In de ochtend zorgen de kleurrijk geüniformeerde soldaten voor de opbouw rond de Ruïnekerk. Zij marcheren door het centrum van Bergen. ’s Middags om 14.30 uur wordt De Slag bij Bergen nagespeeld door het internationale gezelschap van 250 re-enactors, de leden van de Historische Vereniging en een drietal acteurs. Bijzonder wordt de integratie van muziek vanuit de kerk bij dit evenement.

Bijzonder project

Hij is best wel wat gewend als producent van grootschalige locatietheaterprojecten, maar deze is wel bijzonder. Producent Harry Katstra noemt De Slag bij Bergen ‘bijzonder in meerdere opzichten’. Natuurlijk het thema: Een onbekend stuk geschiedenis. Maar vooral ook de invulling. In het weekend van 23 en 24 september staat Bergen in het teken van De Slag bij Bergen, de vergeten oorlog uit 1799.
"Het gebeurt niet dagelijks dat publiek 250 figuranten van levende geschiedenisgroepen bijeen ziet. Tel daar nog de 100 gekostumeerde vrijwilligers van de Historische Vereniging Bergen bij op en je hebt een bühnebezetting die er echt toe doet. Het is voor artistiek leider Hans Langeree en dramaturg Pamela Koevoets nog een hele uitdaging om alle deelnemers in de juiste positie te krijgen. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat lukken", vertelt Katstra.
De afgelopen maanden is hard gewerkt aan de realisatie van dit project. In het Erfgoed Platform Bergen, Egmond, Schoorl is enkele jaren geleden de wens geuit iets te gaan doen met de onbekende historie van deze omgeving. Het idee voor ‘De vergeten oorlog uit 1799’ was geboren. Stichting Tijdgeest nam het initiatief voor de realisatie ervan. Al snel werd het initiatief omarmd door de Historische vereniging Bergen. Aanvankelijk was De Slag bij Bergen gepland voor 2016, maar dat bleek een stap te ambitieus. De financiering was niet rond. Met steun van verschillende partijen, zoals landelijke cultuurfondsen en de gemeente, is het voor dit jaar wel gelukt. Spektakel wordt het absoluut, zo verzekert Harry Katstra. “Alleen al de kostumering van soldaten en figuranten is prachtig om te zien. Ook de kanonschoten en optrekkende kruitdampen gaan tot de verbeelding spreken. Voor jong en oud. Dit project ruikt letterlijk naar vroeger.” 
Kijk voor meer informatie op www.deslagbijbergen.nl

Artikel geplaatst op dinsdag 05 september 2017 - 09:27

Pagina's