menu denk mee beslis mee maak mee

Kunst maakt de mens

 

Dit is de weblog behorende bij het project 'Kunst maakt de mens'.

Kunst maakt de mens in Rijsbergen

Afgelopen woensdag hebben we weer een enorm leuke workshop gedraaid in Rijsbergen. Deze groep was enorm stimulerend naar elkaar!

Bij deze een aantal anekdotes die in onze beleving aantonen hoe waardevol het project is voor ouderen:

Een mevrouw had heel haar leven in Zundert gewoond en wist dat van Gogh daar ook geboren was. Maar verder wist ze niet zoveel van Vincent af, wat ze erg jammer vond. Dus ze is bewust naar de workshop gekomen om iets meer te weten te komen over het leven en het werk van van Gogh. De tekenopdrachten vond ze ook erg leuk en ze wil daar zeker mee doorgaan.

Een andere mevrouw werd na afloop opgehaald en haar man was erg onder de indruk van het feit dat ze zelf iets had getekend. Hij werd zelfs een beetje emotioneel. Hij had niet gedacht dat zijn vrouw dat nog kon.

Weer een andere mevrouw ging helemaal op in het natekenen van een fles en was echt aan het zoeken hoe ze de achtergrond invulling zou geven.

Het was mooi om te zien hoe deze gevarieerde groep elkaar stimuleerde om te tekenen ondanks het niveau verschil heeft iedereen naar zijn eigen kunnen iets gemaakt om trots op te zijn. En heeft iedereen met plezier gewerkt. Na afloop sprak iedereen dan ook zijn of haar waardering uit naar elkaars tekening. En men hoopte dat ik nog eens terug kwam om met ze te komen tekenen of schilderen.

Vliegende start met rollatorworkshop

Op deze foto zie je de eerste krasoefening die hoort bij les 1. Dit is om de drempel te verlagen. Het hoeft nog even nergens op te lijken. Als iedereen wat gekrast heeft wordt de tekening doorgeschoven en noteert iedereen bij andermans tekening de eerste associatie die bij hen opkomt. De docent liet weten dat het houtskool erg in de smaak valt en er volop mee geëxperimenteerd werd. Niet enkel op het papier, maar bij sommige ook op de handen en het gezicht. Ondanks dat de groep aan dementie leed, werd er veel herkend. Men sprak uit dat ze het mooi vonden. .