menu denk mee beslis mee maak mee

Proeftuin Online

 

Dit is de weblog behorende bij het project 'Proeftuin Online'.

Scriptbank nadert eerste 100 gebruikers

Sinds begin januari 2014 is alle functionaliteit online. Nieuw sinds de start van de beta-versie van november is de mogelijkheid feedback te geven, projecten een aantakl dagen open te stellen, en is er een servicepagina met nuttige informatie voor filmmakers. Om gebruik te maken van Scriptbank heb je een vouchercode nodig SB2013EARLYBIRD. Die geven we gericht uit via netwerken van regisseurs, scenaristen of producenten, omdat je op de site meteen voor een van deze 3 rollen moet kiezen. Zo kunnen we een beetje sturen op mensen die actief aan de slag willen met een filmplan - of het netwerk dat de site biedt. Vooral in het begin willen we een balans bewaken tussen professionele makers en 'selfmade' makers met ambitie en/of talent. 

Scriptbank vandaag online

Vandaag gaat Scriptbank online! Ook al is de opzet simpel gebleven, het is toch een halve social media site geworden. We starten vandaag met een bèta-versie. Makers kunnen hun filmplannen uploaden en een profiel aanmaken, maar nog geen plannen bij elkaar bekijken. Pas als het eerste vlekkeloos werkt kunnen we plannen door makers laten openstellen.

Er is veel aandacht gaan zitten in beveiliging. Een speciale server, een beveiligde verbinding, zorgen dat documenten niet downloadable zijn en stricte gebruiksvoorwaarden. 

In eerste instantie willen we streng zijn aan de poort. Om je te registreren heb je een code nodig die je krijgt door even (via info@scriiptbank.nl)  te vertellen wie je bent en waarom je iets wilt doen op Scriptbank. We hebben namelijk gemerkt dat zich in eerste instantie veel mensen aanmeldden die als cameraman of actrice in beeld proberen te komen bij regisseurs. En daar heb je andere sites voor. Je moet op de site meteen kiezen voor de rol van scenarist, regisseur of producent. Hoeveel ervaring je hebt maakt niet uit, maar je moet wel serieus aan de slag willen met je ambitie. Het dwingt je ook meteen om na te denken over wie je nodig hebt en hoe je die vindt dan wel gevonden wordt.

In tweede instantie komt er meer ruimte voor mensen die misschien wel een goed plan hebben, maar nog aarzelen om zich als scenarist of regisseur neer te zetten. dat is misschien wel de meest revolutionaire scheiding die dit platform beoogt: dat een idee de maker vindt die het nodig heeft. Tegelijk is dit redelijk oneffen terrrein, want wie bepaalt de waarde van een idee, en hoe profiteert de bedenker van succes?

De komende weken komt er ook een servicepagina online, waarop je allerlei infromatie kunt vinden die van nut is bij het ontwikklen van je filmplan. 

Proeftuin Online wordt Scriptbank.nl

Met trots presenteer ik jullie het nieuwe logo en de nieuwe naam!

'Proeftuin Onlline' is altijd een tijdelijke naam geweest. De naam 'scriptbank' behoorde al langer tot de kanshebbers, en is het uiteindelijk geworden.

Het karakter van het platform is ongewijzigd: dé plek waar ideeën en filmmakers elkaar kunnen vinden. Via een dashboard registreer, beheer en presenteer je je ideeën en kun je contact houden met voor jouw belangrijke creatieve partners. Ook al ben je geen professional, je idee kan worden opgepikt, of je vindt mensen aan wie je je op kunt trekken. Ook zul je er op termijn allerlei 'how-to' informatie bij elkaar vinden.

We zijn nu een aantal maanden op weg met het aanscherpen van het functioneel ontwerp en de laatste weken ook het design. Op dit moment wordt het platform gebouwd en vlak voor het Nederlands Film Festival kun je je aanmelden. We kunnen dan gaan aftellen wanneer hij echt online gaat, vermoedelijk 1 november.

met vriendelijke groet.

 

Maarten Almekinders

Bedankt voor je support!

Iedereen die eind vorig jaar heeft meebeslist over De Proeftuin Online: hartelijk dank voor je support!

Wat is er sindsdien gebeurd?
Na een gesprek met Mediajunkies ontving ik deze week een gedetailleerd bouwplan voor het platform, met keuzes voor techniek, planning en begroting. Leuk om de te nemen stappen concreet voor je te zien.
Omdat de bescherming van ideeën en aansprakelijkheid van het platform goed geregeld moet zijn heb ik contact gezocht met SOLV advocaten, die veel expertise hebben op het gebied van digital rights management. Zij zullen helpen met het opstellen van gebruiksvoorwaarden.
De Proeftuin Online zal worden ondergebracht in een stichting. Ik ben in gesprek met een mogelijke penvoerder, of De Proeftuin Online wordt een eigen stichting.

Dit zijn de noodzakelijke stappen achter de schermen. Belangrijker is wat filmmakers van ons kunnen verwachten. Met Het Schrijfpaleis en Cinecrowd zijn we aan het kijken hoe we onze activiteiten beter op elkaar kunnen afstemmen met het oog op betere kansen voor zowel beginnende en gevestigde filmmakers. Een bundeling van netwerken, ontwikkelen, presenteren en financieren.

Met De Proeftuin Online koersen we op een proefversie voor de zomer en introductie rond het nederlands Filmfestival in september 2013. Intussen hou ik jullie via deze weg op de hoogte, en feedback is meer dan welkom.

vriendelijke groet,

Maarten Almekinders

NB check de vernieuwde website