menu denk mee beslis mee maak mee

Veem Huis Diner #2 - Feminisme (Een gelijkwaardige ontmoeting)

 

Afgelopen zaterdag, 14 oktober, heeft ons tweede Veem Huis Diner plaatsgevonden. Omdat niet iedereen hier bij heeft kunnen zijn doen we graag verslag van deze bijzondere avond! We houden je graag betrokken en op de hoogte van dit collectieve initiatief!

Het diner heeft o.a. vorm gekregen door twee denksessies. Tijdens deze sessies kwamen verschillende mensen uit de buurt, kunstenaars uit ons huis en mensen uit het Veem gebouw samen om na te denken over een diner met als thema: Feminisme. Dit diner kreeg al snel de ondertitel: Een gelijkwaardige ontmoeting. In aanloop naar het diner zelf zijn er uit verschillende persoonlijke verhalen in relatie tot het thema gerechten bedacht om samen met ‘het publiek’ te kunnen koken. Het werd een actief diner waarin alle verschillende mensen, gedachten en smaken bij elkaar gebracht in Veem Huis voor Performance de smaak van de avond vormen!

Impressie Veem Huis Diner 
Vanaf 16.00 waren wij aanwezig. Een club van 9 hele verschillende mensen stonden klaar om de verschillende kookeilanden in de ruimte in te richten. De plekken werden zo ingericht, dat we er klaar voor waren om samen met het publiek, in 50 minuten tijd, drie bijzondere gerechten op tafel te kunnen zetten.
Met veel energie en een leuke sfeer zorgden we voor de basis van onze ‘gelijkwaardige ontmoeting’

Om 18.00 kwamen de eerste buren, kunstenaars, vaders, tantes en ander publiek om mee te komen eten. Althans.. eten.. er was eerst werk aan de winkel! 

Na een introductie en een amuse van kiemgroentjes (als symbool voor een nieuw, nog onvolgroeid, begin) werd het publiek opgedeeld over de kook eilanden om door een van ons mee genomen te worden in een persoonlijk verhaal, dat tevens ook de aanleiding  voor de keuze van het gerecht was: 
- Aardappels met verschillende sausjes- omdat we in de kern allemaal het zelfde zijn maar ons net anders versieren.
- Vegetarische Italiaanse gehaktballetjes, het gerecht van een feministische Oma uit Italië.
- En een salade bar van rauwe groenten, noten, olies etc. Ingrediënten, onbewerkt, klaar om gekozen- en naar eigen smaak en zin gebruikt te worden. 

Na 50 minuten stond er een tafel vol prachtige salades, heerlijke aardappels, Italiaanse balletjes en diverse sausjes. Ieder gerecht op eigenwijze bereidt door de samenwerking van de verschillende aanwezige mensen.

Toen het tijd was om te eten viel er een korte stilte, die al snel gevuld werd met verschillende verhalen die nog gedeeld moesten worden. Naast dat Theatermaker Anne Fleur een gedicht van Annie MG Schmidt voor liet dragen, werd er door Marianne een video getoond, gemaakt door Boliviaanse studenten en werd de avond afgesloten met een lied gezongen door Isadora, Jan.. en de rest van de aanwezige mensen. Een etentje propvol verhalen en verschillende perspectieven op het thema feminisme. Om 20 uur eindigde het diner met de gelegenheid nog naar een de voorstelling Tonight, Lights out! te gaan. Ik denk dat bij de rest van ons het licht vroeg is uit gegaan door alle indrukken van een bijzondere avond!