menu denk mee beslis mee maak mee

Thijs Hazeleger

 

afbeelding van Thijs Hazeleger

Thijs Hazeleger

Werkzaam bij: 
ArtEZ hogeschool voor de Kunsten en zelfstandig ondernemer in fanfareprojecten


Thijs Hazeleger is FCP-coach. De coaches ondersteunen
met hun expertise projecten bij hun aanvraag.

Expertise: 
Fanfarevernieuwing en dramaturgie. Als docent begeleid ik HBO-studenten in het doen van theaterhistorisch onderzoek, het werken in het sociaal-artistieke veld en het schrijven van een scriptie. Dat doe ik bij de opleiding voor Docent theater in Zwolle. Daarnaast werk ik als zelfstandig ondernemer in Utrecht; eerst als dramaturg, maar nu als coach binnen de blaasmuziek. Na het ontwikkelen van innovatieve fanfareprojecten (zoals Fanfare 2.0) bied ik muziekverenigingen nu inspiratie voor de toekomst, zie http://www.fanfarecoach.nl
Interesses: 
Muziek, theater, festivals, community arts

Recente reacties

Open Jam Sessies Klassieke Muziek

woensdag 28 juni 2017 - 16:41

Beste Robert,

Welkom op JMHM! Ik ben jullie coach op dit platform en zal jullie voorzien van tips en inspiratie.

Wat een mooi idee om meer amateurmuzikanten in contact te brengen met improvisatie. Zeker de combinatie met klassieke muziek vind ik verrassend. Het doet me denken aan een project dat ik een keer bij mijn fanfare heb geïnitieerd met een improviserend saxofoonkwartet (Esquire). Ik merkte toen veel weerstand, maar er waren ook een aantal mensen erg geïnteresseerd. Nadat iedereen eraan geproefd had, hebben we een verdiepend project gedaan voor mensen die dat uitdagend vonden. Een artikel daarover vind je in het magazine Fanfare 2.0 op mijn website (fanfarecoach.nl). Dat brengt mij tot de tip om muziekverenigingen op te zoeken maar daar wel iets workshopachtigs te doen, als begin, om vervolgens te kijken wie ermee door zou willen. In welke omgeving zijn jullie actief?

Groeten Thijs

NJFO - Zomerweek ter voorbereiding op het concert van De Uitmarkt

woensdag 28 juni 2017 - 16:27

Beste Stefan, 

Nu het einde van de Denk mee fase nadert, geef ik je graag nog wat laatste advies. Als je als doel hebt om het imago van het fanfareorkest te verbeteren zou ik wat concretere vormen bedenken om mensen daar actief bij te betrekken. Je geeft dat  veel mensen geen of een verkeerd beeld hebben bij de orkestvorm ‘fanfare’ en haar muziek. Hoe wil je dat veranderen of doorbreken? De deelnemers die nu centraal staan kennen de fanfare al van binnenuit. Misschien ludieke acties bedenken om publiek van buiten te verleiden om naar de openbare repetitie te komen? En daarin ook iets bij te dragen aan een gesprek over oubollige beeldvorming? Heeft de fanfarewereld daar zelf ook niet een belangrijke invloed op gehad? Ik denk van wel namelijk. 

Succes met de afronding!

Groeten Thijs 

Drumotions

donderdag 22 juni 2017 - 10:41

Beste Bas,

Leuk om te zien hoe de aanvraag is gegroeid en hoe divers het concert gaat worden. Het doet me denken aan een soort Promsconcert maar dan met meer verschillende samenwerkingen, ook in ongebruikelijke combinaties. Gaan de turnvereniging en de slagwerkers ook nog samen repeteren, net als bij het koor gebeurt? Want dat kan de kwaliteit verhogen en je creëert meteen een moment van ontmoeting.

Andere associaties die ik krijg zijn Slagerij van Kampen, Blue Man Group en Yamato Drummers, ken je die? Zij maken er ook echt een show van.

Nog een laatste tip: misschien nog even ingaan op waarin jullie bij deze versie out-of-the-box gaan in vergelijking tot de vorige versie? Waarmee gaan jullie voor het eerst experimenteren?

Succes met de afronding van de aanvraag!

Groeten Thijs

Kleine Sofie en Lange Wapper

donderdag 22 juni 2017 - 10:19

Dag Anne,

Nu het einde van de Denk mee fase in zicht komt, geef ik je ook graag nog wat laatste tips.

Ik was benieuwd of het nog gelukt is om in contact te komen met het Sophia Kinderziekenhuis?

Net als Giovanni raad ik je aan je tekst kernachtiger te maken en ook onnodige herhalingen eruit te halen. In je plan lees ik weinig meer terug over jullie multiculturele ambities, is dat plan nog actueel?

En misschien is het nog goed om te formuleren welke experimenten op het gebied van participatie jullie willen doen na Hamlet?

Succes met de afronding!

Groeten Thijs

ZID project Vrijheid van dichtbij

zondag 18 juni 2017 - 17:09

Beste Karolina,

Welkom op JMHM! Ik ben jullie coach op dit platform en zal jullie voorzien van tips en inspiratie.

Mooi idee om de verhalen die jullie vangen te verduurzamen. Vooral naar de samenwerking met de HKU ben ik benieuwd, hoe zie je die voor je?

Verwijs je in je inleiding naar de aanslag in Manchester? Als dit de aanleiding voor jullie thematiek is geweest dan zou ik dat expliciet vermelden.

En op welke manier is het initiatief van Ramsey Nasr een voorbeeld voor jullie? Het lijkt een eenmalige vastlegging van gedichten in 2013 terwijl jullie op zoek zijn naar een platform dat blijft leven toch? Hoe ga je dat realiseren?

Groeten Thijs

Project 'Enter into His Gates

zondag 18 juni 2017 - 16:41

Beste Hilda,

Welkom bij JMHM! Ik ben jullie coach op dit platform en zal jullie voorzien van tips en inspiratie.

Interessant dat jullie meer projectmatig willen gaan werken. Als fanfarecoach merk ik dat steeds meer muziekgroepen dat doen. Wat is voor jullie de reden om deze verandering in te zetten?

Je geeft aan dat je de optredens meer een concertachtig karakter wil geven. Moet ik dan denken aan de stijl van Sister Act? En betekent dit dat deze concerten buiten de kerkdiensten plaatsvinden? Ik neem aan dat je daarmee ook een breder publiek probeert te bereiken, klopt dat?

Groeten Thijs

Nederlands Koorfestival

woensdag 14 juni 2017 - 16:42

Beste Michiel,

Nu het einde van de Denk Mee fase nadert, geef ik jullie graag nog wat laatste tips. Goed idee om een professionele coach als procesbegeleider in te zetten. Misschien kun je hier nog wat uitgebreider op ingaan? Waarom is een professionele procesbegeleider belangrijk volgens jullie? En waarom hebben de koren zo iemand als rolmodel nodig? Je schrijft ook dat deze procesbegeleider zichzelf overbodig moet kunnen maken. Kun je op langere termijn wel eenzelfde soort coaching verwachten van de koren zelf zonder zo'n procesbegeleider? Wat kunnen ze straks zelfstandig oppakken na dit traject? Waar hoop je op? 

Succes met de afronding!

Groeten Thijs

NJFO - Zomerweek ter voorbereiding op het concert van De Uitmarkt

vrijdag 26 mei 2017 - 15:42

Beste Stefan,

Welkom terug op JMHM! Goed om te zien dat er in jullie plannen wat meer aandacht is voor de participatie van de amateurmuzikant in plaats van alleen de dirigent (in wording). Je zegt dat ze een kijkje achter de schermen krijgen; hoe dan?

Over het actieve aspect: ze zullen later zelf groepsrepetities leiden; waarom daar niet nu al mee oefenen? Op die manier kun je dirigenten in spe ook coaches laten zijn van de muzikanten. Is er ruimte in jullie programma om experimentele participatie te onderzoeken? Bijvoorbeeld door de amateurmuzikanten zelf te laten ervaren hoe het is om voor een orkest te staan?

Je centrale vraag is hoe je het imago van het fanfareorkest kan verbeteren. Ik denk dat je project meer impact heeft als je ook met mensen werkt die daar nog niet mee bekend zijn. Dat vind ik zelf het inspirerende aan het Maestro-concept; dat je daarmee mensen uit verschillende werelden in contact brengt met de fanfarecultuur van nu. Wie zou je willen uitnodigen voor de openbare repetities? En zouden die mensen ook actief deel kunnen nemen?

Groeten Thijs

PS: let op, er zit veel onnodige herhaling in je tekst. 

Drumotions

donderdag 18 mei 2017 - 16:26

Beste Bas,

Welkom op JMHM! Ik ben jullie coach op dit platform en zal jullie voorzien van tips en inspiratie. 

Mooi idee om een vervolg te geven aan Drumotions. Wat is er 2.0 aan deze versie? Ik ben benieuwd wat je ervaringen zijn van de 1e editie en wat er nieuw is aan het komende evenement. Is dat vooral de techniek? Voor deze subsidieregeling schat ik in dat de samenwerking met de technicus (en het hoge bedrag dat je daarvoor begroot) niet past bij de doelstellingen van JMHM, waarbij het gaat om experimentele cultuurparticipatie.  

Ik zie meer kansen in de samenwerking met andere verenigingen. Hoe gaan jullie precies samenwerken, bijvoorbeeld met de athletiekclub? En wat kunnen jullie voor elkaar betekenen? 

Groeten Thijs 

Nederlands Koorfestival

maandag 15 mei 2017 - 14:31

Dag Michiel, welkom terug! Kun je iets met de vragen die ik hieronder formuleerde? 

Groeten Thijs

Nederlands Koorfestival

maandag 15 mei 2017 - 14:26

Beste Michiel,

Ook namens mij van harte welkom op JMHM! Ik ben jullie coach op dit platform en zal jullie voorzien van tips & inspiratie. Mooi idee om coaching onderdeel te maken van jullie festival. Tijdens een Provinciale Competitie zijn er veel koren tegelijkertijd aanwezig, klopt dat? Misschien is het interessant om een peer-to-peer-methode toe te passen, waarin koren elkaars klankbord zijn onder leiding van de coaches. Zou dat een spannend tegenwicht kunnen geven aan het competitie-element van het festival? Of zou je je ook gespreksvormen kunnen voorstellen waarin het publiek feedback geeft op de presentatie van een koor? 

Verder las ik op jullie website dat koren ook een gratis coachingspakket kunnen kiezen. Wie betaalt dit en hoe zorg je ervoor dat niet iedereen voor dit pakket gaat?

Groeten Thijs

Kleine Sofie en Lange Wapper

maandag 15 mei 2017 - 14:22

Dag Anne, 

Welkom bij JMHM! Ik ben jullie coach op dit platform en zal jullie voorzien van tips en inspiratie. 

Mooi streven om een cultureel gevarieerd publiek te bereiken. Waarom willen jullie dat zo graag? En wat is er 'mono-cultureel' aan jullie eigen samenstelling? 

Bij de thematiek van de voorstelling kreeg ik het kinderziekenhuis als associatie. Misschien interessant om daarmee contact te zoeken? Want ziek worden kan ieder kind overkomen, welke culturele achtergrond je ook hebt. 

Groeten Thijs

Muziek en Technologie in Zoetermeer

dinsdag 9 mei 2017 - 14:23

Dag Steven, mijn taak zit erop.

Succes met de afronding!

Groeten Thijs

Muziek en Technologie in Zoetermeer

maandag 8 mei 2017 - 14:50

Dag Piem, alleen de tekst in de linkerkolom wordt beoordeeld door het fonds. Ik zou niet alle toelichtingen van rechts naar links kopiëren, maar even goed kijken welke zinnen je definitief opneemt in de aanvraag (links) zonder dat deze te lang wordt. 
Groeten Thijs

Dutch Dynamics in Wind Music

vrijdag 5 mei 2017 - 12:13

Dag Bas, 

Het focussen op de Summer Academy lijkt mij ook een goed idee. Lukt het je om dit in de linkerkolom centraal te stellen i.p.v. WASBE? 

Nu het einde van de Denk-mee-fase in zicht komt geef ik je graag nog wat laatste advies. Ik denk dat het goed is om in te gaan waarin jullie willen experimenteren tijdens de Summer Academy ten opzichte van de eerste editie vorig jaar. Wat heb je daarin geleerd in het betrekken van je deelnemers? Zelf triggert de term 'motivatiesessie' (uit de tekst van Erik) mij het meest. Waarin wil je je deelnemers motiveren en hoe doe je dat op een inspirerende manier? En wat is daarin nieuw voor jullie? Wat wil je graag ontwikkelen tijdens deze editie? 

Succes!

Groeten Thijs

PAIXÂO MUSICAL / MUZIKALE PASSIE

vrijdag 5 mei 2017 - 12:02

Beste Titia,

Ook namens mij van harte welkom op JHMH! Ik ben jullie coach op dit platform en zal jullie voorzien van tips en inspiratie. Wat mij triggert is de zin: “Ze zingen opzwepende Braziliaanse muziek; juist die combinatie met de Europese koormuziek is spannend en confronteert.” Is Europese koormuziek niet opzwepend dan? Ik zou deze spanning en confrontatie nog wat concreter uitwerken. Hoe vindt de muzikale ontmoeting plaats? En wat nemen jullie mee van de ervaringen tijdens jullie bezoek aan Brazilië?

Verder ben ik benieuwd wat voor soort flashmobs je inspireren. Denk je in de richting van de beroemde Sound of Music flashmob in Antwerpen? In deze uitwerking adviseer ik je om ook in te gaan op de reden waarom je flashmobs wil organiseren en hoe je daar recette voor gaat verzamelen. Het idee van een flashmob is toch juist dat het openbaar is en dus gratis?

Groeten Thijs

Muziek en Technologie in Zoetermeer

donderdag 4 mei 2017 - 16:37

Dag Steven,

Ik heb je antwoord gezien, dankjewel. Het is voor mij helderder geworden. Wel vind ik het nog lastig om concrete activiteiten te ontdekken omdat het plan zo groot is. In deze laatste fase van het meedenken adviseer ik je dan ook om op een bepaald aspect uit fase 1 of 2 de nadruk te leggen. Zelf vind ik de betrokkenheid van de stuurgroep interessant, omdat zij een actieve rol hebben en echt inspraak hebben. Je zou kunnen overwegen om hun concrete werkzaamheden op dit gebied en de manier waarop ze daarin samenwerken met professionals nog even uit te lichten. 

Succes!

Groeten Thijs

Dutch Dynamics in Wind Music

zondag 2 april 2017 - 15:05

Beste Bas,

Welkom op JMHM! Ik ben jullie coach op dit platform en zal jullie voorzien van tips & inspiratie. Mooi dat jullie dit jaar concerten geven op diverse gelegenheden. Je vraagt je af hoe jullie nog meer jongeren kunnen interesseren voor symfonische blaasmuziek. Dat kan door te luisteren, maar ik zou je willen uitdagen om actieve (participerende) werkvormen te ontwikkelen. Alleen een concert is te receptief om in aanmerking te komen voor subsidie op dit platform. Misschien een vernieuwende workshop bedenken waarmee je jonge mensen in aanraking brengt met jullie orkest? Wat doen jullie bijvoorbeeld in de Summer Academy, zou je die misschien kunnen doorontwikkelen?

Verder zijn de WASBE-conferentie en het projectorkest niet jullie initiatief, maar evenementen waar jullie aan deelnemen toch? Op welke manier geef je vorm aan internationale kruisbestuiving? Wat is jullie bijdrage hieraan?

Groeten Thijs

Muziek en Technologie in Zoetermeer

woensdag 29 maart 2017 - 15:25

Beste Piem, 

Welkom op JMHM! Ik ben jullie coach op dit platform en zal jullie voorzien van tips en inspiratie. Mooi initiatief om muziek & technologie samen te brengen in een programma voor jongeren. Je schrijft dat zij zelf een stuurgroep opgericht hebben. Ik ben benieuwd hoe dit gegaan is; hadden zij een concrete vraag op het gebied van muziektechnologie? Wat wilden zij graag leren en hoe kwamen ze daar achter? Misschien is het interessant hen ook uit te nodigen om mee te denken op dit platform.

Verder geef je aan dat er met geschikte voorzieningen kruisbestuiving tussen kunstdisciplines en het overige culturele aanbod gestimuleerd kan worden. Welke kunstdisciplines bedoel je precies en op welke manier kan die kruisbestuiving plaatsvinden?  

Groeten Thijs