menu denk mee beslis mee maak mee

Zomerfestival Westernwind

Een fantastisch samenwerking tussen docenten en...

Het Muziekpakhuis
8 juli 2017
muziek
jongeren, kinderen, ouderen, volwassenen
onze website / check facebook
€4.000

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee
Login of registreer om dit project te volgen.

Ga direct naar de reacties

Zomerfestival Westernwind

Een fantastisch samenwerking tussen docenten en leerlingen

afbeelding van Mechteld Bannier

Ingediend door:

Mechteld Bannier

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Wij zijn in gesprek met samenwerkingspartners maar staan zeker open voor suggesties en meedenken!

Projectomschrijving: 

Het Muziekpakhuis Zomerfestival is een eendaags, gratis toegankelijk muziekfestival dat plaatsvindt nabij het MPH in de Helmersbuurt in Amsterdam West. Dit kleinschalige festival zal voor de vijfde keer worden georganiseerd in en met de buurt. Dit jaar zijn er voor het eerst 3 buitenpodia ipv 2. Een voor versterkte muziek, het andere met een akoestisch karakter (geschikt voor klassieke acts), het derde podium zal een intiemere setting krijgen waardoor we bijvoorbeeld de ruimte kunnen geven aan singer-songwriters. De diversiteit van het Muziekpakhuis wordt op deze wijze geëtaleerd en elke muziekstijl die op het Muziekpakhuis beoefend wordt krijgt de ruimte.

Docenten werken daarnaast bij dit festival op andere wijze samen met de leerlingen dan bij reguliere voorspeelavonden en concerten. Zo komt er een docentencombo dat leerlingen begeleidt, is er een docenten bigband waarin leerlingen kunnen meespelen, gratis workshops en speelt een een professionele band die ook ruimte geeft aan leerlingen om met hen samen op het podium te staan. De horeca uit de buurt draagt bij door kostendeling en kraampjes. De buurtbewoners zijn betrokken bij evaluties en invulling van het thema.

Onderbouwing van het project: 

Het muziekpakhuis is bezig zich meer als buurtfaciliteit te profileren. De buurtvereniging vergadert bijvoorbeeld al bij ons. Met dit festival wilen we een aanzet geven tot een grotere buurtfunctie. We zijn nu bezig met:

1. een supergroot gitaar/kampvuurorkest oprichten voor het festival. Samenwerking met gitaar/zangdocenten uit de buurt en via het conservatorium is hier voor gestart.

2. Met Vondelstede samenwerken door daar de bewoners te bewegen om mee te komen zingen in een speciaal gelegenheidskoor. Ook hebben we ander aanbod gericht op ouderen.

3. Met de Hollandse Manege een wat minder voor de hand liggende samenwerking aangaan om het Western thema wat meer cachet te geven.

4. Met de horeca uit de buurt samen het festivaldeel organiseren.

Het vernieuwende aspect zit hem in de functie die de school voor de buurt wil ontwikkelen. We willen de huiskamer worden.We gaan hier uiteindelijk grootschalig voor verbouwen maar met het jaarlijkse festival, met steeds een ander thema, proberen we we vast een begin te maken met samenwerken en mensen naar binnen halen door zelf naar buiten te gaan.

Westernwind komt voort uit een combinatie van West (Amsterdam West), kampvuur, Westenwind en western. Elk jaar hebben we een thema, de docenten en leerlingen werken daarmee en de samenwerkingen krijgen dat thema ook mee.

 

We bereiken op deze manier een steeds grotere kring rondom het muziekpakhuis.

 

 

 

Meerwaarde van de samenwerking: 

De meerwaarde van de samenwerking met gitaristen en zangers is dat het festival spannender wordt, dat er verassingen ontstaan. Daarnaast vergroot het de bekendheid van het pakhuis in de buurt. Muziekmaken en zingen met een grote groep heeft een positief effect op het geluksgevoel dat mensen ervaren. dat willen wij die dag proberen te bereiken met het grote kampvuur orkest. De dirigent staat op het kruispunt op een verhoging en in alle hoeken en gaten staan gitaristen en zangers/zangeressen te musiceren met elkaar. Dit wordt allemaal al voorbereid in hun eigen lessen en repetities en komt op het festival tot een climax.

Vondelstede, een ouderenhuis, willen wij graag betrekken bij onze activiteiten en hen vragen wat wij voor hun kunnen betekenen.

Achtergrondinformatie over de aanvrager en/of de instelling: 

Het Muziekpakhuis is opgericht in 1982 als particulier initiatief. Sinds de verhuizing van de Amsterdam Centrum naar Amsterdam West, vijf jaar geleden zijn wij gegroeid naar ruim 1000 leerlingen en circa 50 toegewijde docenten en zijn daarmee een van de grotere muziekscholen van Amsterdam. Wij bieden een scala aan keuzemogelijkheden in instrumenten, lessen en workshops en hebben als doel een omgeving te scheppen waarin mensen zich vrij voelen om zichzelf muzikaal te uiten. Salsa, jazz, popmuziek, klassiek, Afrikaanse, Braziliaanse en fado workshops, dagen die in het teken staan van een specifiek instrument zoals de drummersdag met Cesar Zuiderwijk; het aanbod is ruim. Muzikale groei staat centraal en daarom stimuleren wij samenspel op alle niveaus en bieden professionele podia voor concerten. Het Muziekpakhuis (MPH) heeft nooit structurele subsidie ontvangen maar voor bijzondere projecten zijn wij aangewezen op fondsenwerving.

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
1 gitaarorkest 300 600
1 versterkt podium 100 200
1 akkoestisch podium 15 30
1 klassiek podium 30 60
1 paardrijden 20 40
       

 

Motivatie voor bijdrage FCP: 

Doelstellingen voor dit project zijn:

 

  • Talent stimuleren om zich te presenteren op het podium, waarbij zowel ruimte is voor de beginnende als de vergevorderde muziekschoolleerling;
  • De verschillende groepen, ensembles en orkesten binnen het MPH de mogelijkheid bieden om speelervaring op een festival op te doen;
  • Het aanspreken van een nieuw publiek dat op een laagdrempelige manier kennis kan maken met het veelzijdige aanbod van het MPH;
  • Nieuwe doelgroepen (alle leeftijden) enthousiast maken voor lessen en ensembles op het MPH;
  • Samenwerking tussen professionals en amateurs: wij boeken een grote naam om het festival af te sluiten. Leerlingen van het MPH mogen samen met deze band/act optreden. Ervaring leert dat dit een enorme muzikale stimulans is voor leerlingen van alle leeftijden;
  • Het vergroten van bekendheid van het Muziekpakhuis om op die manier meer en nieuwe leerlingen uit de buurt, maar ook uit de rest van Amsterdam aan te trekken.

 

Voor de buurt

Het festival is bedoeld voor een groot en breed publiek, naar schatting ontvangen wij verspreid over de dag een kleine 3000 bezoekers.

Hierbij richten wij ons zowel op mensen die al een culturele interesse hebben als op de buurtbewoners zonder directe culturele affiniteit. Door de laagdrempelige gratis concerten willen wij deze nieuwe doelgroep in aanraking brengen met bijzondere cultuuruitingen.

Daarnaast denkt het MPH na over de eigen toekomst en die van muziekeducatie voor amateurs. Wij realiseren ons dat wij meer moeten zijn dan louter een muziekschool. Een buurtfunctie creëren is een van de doelen die wij nastreven met het oog op die toekomst. Buurtinitiatieven, buurtverenigingen, buurtconcerten en andere initiatieven zijn van harte welkom in ons gebouw. Met het festival willen wij benadrukken dat wij als instelling een open karakter hebben en diversiteit nastreven in activiteiten met en in de buurt.

 

Het Muziekpakhuis dient al jaren als voorbeeld voor andere muziekscholen die opgericht worden of verzelfstandigen. Het MPH zomerfestival wil met het realiseren van een nieuwe editie extra aantonen dat het MPH geen doorsnee muziekschool is en dat samen muziek maken op een hoog niveau en voor een publiek superleuk en verslavend is. Door het organiseren van dit festival als afsluiter van het seizoen willen wij het MPH nog meer op de kaart zetten in Amsterdam en in de buurt, en daarbij nieuwe leerlingen aantrekken.

Begroting: 

Bijdragen 

investering Muziekpakhuis€ 2.100,00

crowdfunding€ 1.500,00

met de pet rond€ 300,00

  

Sponsoring 

hoofdact€ 2.250,00

  

Subsidie 

stadsdeel west€ 1.000,00 (toegezegd)

Prins Bernhard Fonds€ 1.500,00 (toegezegd)

AFK€ 2.500,00

Cultuurparticipatie€ 4.000,00

Stichting Fonds voor geld en effecten handel€ 1.000,00 (toegezegd)

  

Toussaint 

hoofdact bijdrage€ 250,00

vergunnning bijdrage€ 400,00

bijdrage huur tafels€ 100,00

Locatie(s): 
helmersbuurt Amsterdam West

afbeelding van Thijs Hazeleger

Dag Mechteld, nu het einde van de Denk mee fase in zicht komt, geef ik je graag nog wat laatste advies. Je aanvraag is nog niet verder uitgewerkt; kun je iets met onze vragen en tips? Hebben jullie al meer zicht op de vorm waarin jullie de buurtbewoners een podium willen geven? Waarom heet het festival eigenlijk Westernwind? Het lijkt me interessant meer te horen over de ontstaansgeschiedenis van jullie festival. Wat gebeurt er allemaal in the Wild Wild West? Groeten Thijs

afbeelding van Lidian Fleers

Beste Mechteld, lukt het je om op het tweede tabblad (Denk mee, meer info) de rest van het formulier in te vullen? Dan kan ik je nog wat beter adviseren, want hetgeen je aangeeft als vernieuwend aspect is nog wat beperkt om het bij de regeling te laten passen. Mijn advies zou nu zijn: Focus je vooral op de actieve buurtparticipatie. Geef in het schema duidelijk aan welke (deel)activiteiten er tijdens en voorafgaand aan het festival plaatsvinden, bij welke onderdelen jullie met wie samenwerken en waarom. Kan je wat meer vertellen over de professionals die betrokken zijn bij het project en welke artistieke bijdrage zij leveren. Het belangrijkste is dat we een beeld krijgen van wat de deelnemers zelf aan kunstbeoefening gaan doen en hoe vaak, dus in hoeverre het project van invloed kan zijn op hun ontwikkeling. Wat verwachten jullie dat het project daarnaast bijdraagt aan de versterking van het cultuurklimaat in de buurt/gemeente/regio? Vergeet ten slotte niet om de modelbegroting in te vullen. Succes!

 

afbeelding van Mechteld Bannier

Het festival is omdat het inderdaad de vijfde keer is, niet meer als project vernieuwend, dat was het de eerste keer wel. We expirimenteren elk jaar met de invulling en de wijze waarop we de buurt betrekken. En we proberen elk jaar opnieuw een uitdagende culturele samenwerkingspartner te vinden. Gesprekken daarvoor zijn nog bezig. Ook is het idee om buurtbewoners een podium te geven voorbij gekomen. Dat lijkt ons heel leuk, maar we zijn nog aan het nadenken over de vorm waarin dat moet gebeuren.

afbeelding van Lidian Fleers

Dag Mechteld, welkom op Jij maakt het mee. Als adviseur denk ik graag met je mee over in hoeverre jullie project binnen de subsidieregeling past. Jij maakt het mee is gericht op vernieuwende projecten in de actieve kunstbeoefening met bijvoorbeeld een experimentele werkwijze. In de projectomschrijving zie ik nu voornamelijk een omschrijving van reguliere activiteiten die jullie al vaker gedaan hebben. Daarom ben ik net als Thijs benieuwd naar wat er vernieuwend is aan het festival t.o.v. de eerdere edities. Kan je tevens een beeld schetsen van actieve uitwisseling tussen amateurs en professionals? Ik lees het graag terug in de linkerkolom, vul vooral ook het tabblad Denk mee (meer projectinfo) in met o.a. de activiteiten die op of voorafgaand aan het festival plaatsvinden. Succes!

afbeelding van Thijs Hazeleger

Beste Mechteld,
Welkom bij JMHM! Ik ben jullie coach op dit platform en zal jullie voorzien van tips en inspiratie. Leuk dat jullie al voor het vijfde jaar een muziekfestival organiseren. Wat willen jullie tijdens deze editie ontwikkelen ten opzichte van de vorige edities? Voor deze subsidieregeling moet er iets vernieuwends/experimenteels in je project zitten. Waar zijn jullie tegenaan gelopen in eerdere edities? In welke onderdelen is de buurt betrokken? Programmeren zij ook mee? En hebben jullie al eerder met singer-songwriters gewerkt? Ik heb bij het Zuilens Fanfare Corps uit Utrecht een project gedaan waarin singer-songwriters (o.a. Luckiest Man Alive) liedjes schreven over de wijk, wellicht inspirerend voor jullie. Groeten Thijs