menu denk mee beslis mee maak mee

WG vd Hulstfestival

De jaren '50 herleven in Hanzestad Hasselt

Stichting met Man en Muis
30 december 2013
letteren, muziek, muziektheater, theater
jongeren, kinderen, ouderen, volwassenen
onze website
€4.500

Dit project heeft subsidie ontvangen en is afgerond. Denk mee Beslis mee Maak mee

Bekijk de weblog van dit project

Het festival begint nu!

Door Marieke van Bolderen op wo 4 dec

Op 30 december vindt het WG vd Hulstfestival plaats, maar komende maand zijn er al tal van activiteiten in Hanzestad Hasselt. De voorbodes van het...

lees verder op de weblog

Ga direct naar de reacties

WG vd Hulstfestival

De jaren '50 herleven in Hanzestad Hasselt

afbeelding van Marieke van Bolderen

Ingediend door:

Marieke van Bolderen

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Hoe maak je de WG vd Hulst-verhalen in 2013 toegankelijk en aantrekkelijk voor kinderen en jongeren?

Wat ga je doen?: 

Het WG vd Hulstfestival in Hasselt is een literair en cultuurhistorisch evenement in de kerstvakantie.
Het festival is genoemd naar de bekende jeugdboekenschrijver en onderwijzer WG van der Hulst Sr (1879-1963), wiens boeken 50 jaar na zijn dood nog steeds worden gelezen en wiens gedachtegoed over het onderwijs ook in deze tijd opgeld doen.
Het is het enige festival met deze naam en het trekt 3000 bezoekers uit het hele land.
Voor de ouderen is het festival een herinnering aan hun jeugdjaren, voor de jongeren biedt het festival mogelijkheden om kennis te maken met het klassieke jeugdboek en met het leven van de jaren ’50.

Het programma bestaat uit:
*Tentoonstellingen van boeken, illustraties, schoolplaten
*Lezingen en concerten, o.m. Wim Daniels, Koos Postema, Lenny Kuhr en Ede Staal.
*Festivalproducties: Willem Wilmink, Vaderlandse Liederen, Annie MG Schmidt, Streektaalliedjes.
*Vertellers, toneeltoneelspelers van WG vd Hulstverhalen in huiskamers en schepen.
*Oude School met lessen en verhalen, zoals deze vroeger werden gegeven.
*Straattheater en Bert Haanstra films
* 25 schrijvers over thuis in de Kop van Overijssel
* Straatspelen en kinderworkshops.

 

Hoe ga je te werk?: 

In de afgelopen jaren is aangetoond dat het WG vd Hulstfestival een landelijk festival met een goede en brede publieke belangstelling is.
In 2013 wil de organiserende stichting de (amateur)kunst in de regio actiever en productiever betrekken bij dit festival. Dit doet zij aan de hand van zes projecten.
Het zal zorgen voor een fikse opleving van de kunstbeoefening in de Kop van Overijssel. Het levert nieuwe producties op, die in 2014 op koordagen, theaterdagen en festivals elders in het land te zien en te horen zijn.

Project 1 – Er hangt hier een WG vd Hulstsfeertje
Een boek met korte verhalen en columns van schrijvers uit de Kop van Overijssel

De Kop van Overijssel (tussen Zwolle, Kampen en Steenwijk) kent enkele kringen van (amateur)schrijvers en dichters. Zij publiceren in regionale bladen en op internet en ze zijn regelmatig te horen op de regionale radio. Daarnaast treden ze op tijdens literaire avonden. Een deel van deze schrijvers schrijft in de streektaal.
Deze schrijvers worden uitgenodigd om een kort verhaal over de winter, hun  jeugd, hun thuis en hun roots in de Kop van Overijssel te schrijven.
De verhalen worden gebundeld in een boek, dat als titel krijgt ‘Een WG vd Hulstsfeertje’. (wanneer het winter is, de klompen voor de deur staan, iedereen bij de kachel zit, er stamppot wordt gegeten, families een bordspel spelen en de kinderen in pyjama’s lopen, wordt gezegd ‘Er hangt hier een WG vd Hulstsfeertje’)
Het boek krijgt een oplage van duizend exemplaren en wordt vanaf eind november verkocht via de boekhandel. Hiermee vormt het de opmaat voor het WG vd Hulst festival. Tijdens het festival wordt er een literaire avond georganiseerd. De schrijvers van het boek lezen tijdens deze avond hun verhaal live voor. Ook na het festival is het boek volop te krijgen in regionale boekwinkels en bij het VVV kantoor.
Het is voor het eerst dat er speciaal voor het WG vd Hulstfestival een boek wordt uitgegeven. Dit project kan als voorbeeld dienen voor andere culturele festivals in het land.

Project 2 – Singer- songwriters in streektaal
Streektaal in het café

De streektaal singer-songwriters Jerry Hoekman (Genemuiden), Gooswijn van Rees en de streektaalband Juust (Genemuiden) verzorgen een liedjesprogramma in café’s met zes nieuwe liedjes in de streektaal. De liedteksten worden geschreven door de dichters Geke Mateboer, Casper de Jong (beide uit Hasselt) en Wim Schluter (Kampen). Deze dichters zijn allen aangesloten bij de Gedichtenmakelaar, het collectief van dichters en taalkunstenaars uit Overijssel. Zij schrijven speciaal voor het WG vd Hulstfestival nieuwe teksten die aansluiten bij de sfeer van de jaren ’50 en het winterse, melancholische karakter van het festival.
De singer-songwriters treden tijdens het festival op in diverse kroegen in Hasselt. Op deze manier wordt ook het café publiek bereikt.
De liedjes worden opgenomen in het vaste repertoire van de muzikanten, zodat ze ook na het festival nog regelmatig te horen zijn.

Project 3 –  Projectkoor Vaderlandse liederen
Een nieuwe uitvoering van oude liederen

De koren Con Amore, Crescendo en het blazerskwartet van Hasselts Fanfare maken onder leiding van musicus/dirigent Jan van de Kamp (Hasselt) een programma van een half uur met Vaderlandse Liederen uit Valerius Gedenckklanken. Deze liederen (o.a. Merck toch hoe sterck, Nederland let op uw zaak, Waar de blanke top der duinen, het Wilhelmus) werden in de jaren ’50 volop gezongen, maar zijn in 2013 weggezakt in het collectieve geheugen. Ze worden met dit projectkoor weer naar boven gehaald. Het projectkoor treedt twee keer op tijdens het festival.

Project 4 – Gelegenheidskoor 50’er jaren liedjes
Drie generatie liederen

Er zijn in de regio geen projectkoren, alleen verenigingskoren. Ter gelegenheid van het festival vormt de musicus/dirigent Hannie Becker een gelegenheidskoor van ongeveer 20 à 30 individuele zangers. Het gelegenheidskoor geeft op 30 december een optreden van een half uur met 50’er jaren liederen, met name van Annie MG Schmidt. Het gelegenheidskoor treedt twee keer op tijdens het festival.

Project 5 – Toneelspelers en vertellers 
WG vd Hulstverhalen opnieuw verteld

WG vd Hulst was niet alleen een excellent schrijver, hij was ook een goed verteller. Hij had als onderwijzer de gewoonte om elke dag een half uur te vertellen.
In deze traditie brengen tien vertellers en toneelspelers uit het oosten en noorden van het land op een eigentijdse manier een Van de Hulstverhaal. Zij maken hierbij gebruik van eigentijdse taal en vertellen op een levendige, enthousiasmerende manier. Waar mogelijk maken de vertellers gebruik van moderne technieken, zoals animaties en beelden of brengen ze het op een originele manier (zoals een poppenspel). De jonge luisteraars worden betrokken bij het verhaal en kunnen bij sommige verhalen actief mee doen, door bijvoorbeeld met muziekinstrumentjes achtergrond geluiden te maken.
Alle verhalen worden drie keer verteld op een bijzondere locatie, zoals een huiskamer, een woonboot of in een sfeervol winkelpand.
De verhalen kunnen in 2014 ook tijdens andere vertelfestivals verteld worden door de vertellers en acteurs.

De vertellers die mee doen zijn:
• Toverlantaarn Monique Wezenberg brengt De Pruikenmaker
• Marjo Dames vertelt De drie jagers
•  Janna van de Berg vertelt Jozef in Egypte
• Toneelgroep Adhoc brengt In de Soete Suikerbol
• Poppentheater Janneke Beltman speelt Het Huisje in de sneeuw
• Age Veldboom vertelt schippersverhalen
• De jonge verteller van het jaar Marieke van Bolderen vertelt Het zwarte poesje
• Eric van Dort vertelt Het plekje dat niemand wist
• Schrijfster Alie Hilbers vertelt Bruun de Beer
• Schrijfster Janna Ymker vertelt Rozemarijntje

Project 6 – Toneelspelers als meester in de klas
Verhalen in de oude school

WG vd Hulst was een meesterverteller en een representant van de Oude School. Er wordt op 30 december in Hasselt een ruimte als oude school ingericht. In deze oude school brengen toneelspelers en vertellers uit de regio lessen en verhalen zoals deze vroeger werden gegeven in de tijd van WG vd Hulst. Want in die tijd was het nog gebruikelijk op school dat er verhalen verteld werden. In de oude school komen kinderen in aanraking met de cultuur van het vertelde verhaal.
De ‘lessen’ die gegeven worden zijn:
- Meester Dijkstra geeft een schrijfles met kroontjespen en inkt
- Meester Fritschy geeft een les over tweehonderd jaar koninkrijk
- Meester Popma geeft een biologieles aan de hand van de Koekoek-wandplaten
- Juffrouw Rosa geeft een zangles.

Overig

Kinderen wordt tijdens het festival workshops aangeboden. De workshops worden gegeven in winkelpanden in de oude binnenstad.
Het gaat om de volgden workshops:
• Workshop en tentoonstelling Mecano
• Workshop Schimmenspel
• Klei atelier De Heidevlinder
• Workshop baljongleren, hoelahoep en steltlopen door Marco Bonissimo
• Workshop hoorspel maken

Wat is verder van belang om te weten?: 

De subsidie wordt aangevraagd door de stichting met Man en Muis.
Deze stichting organiseert culturele en literaire festivals, waaronder het WG vd Hulstfestival in Hasselt, Doake in Zwartsluis, Kopje Cultuur in Steenwijkerland, het Brecht festival in Deventer, het straattheaterfestival in Hoorn en diverse eenmalige producties, zoals huiskamertheater producties.De Stichting Met Man en Muis is een vrijwilligersorganisatie. Het bestuur wordt gevormd door inwoners van de regio, die buiten de regio professioneel werkzaam zijn in de cultuursector

Bereik: 
aantal investering/activiteit aantal deelnemers aantal bezoekers
Project 1: Boek 4600 euro, waarvan 600 euro aangevraagd 25 schrijvers 1000 kopers, 200 bezoekers literaire avond
Project 2: Singer-songwriters 600 euro, waarvan 400 euro aangevraagd 10 muzikanten/schrijvers 200 bezoekers
Project 3: Projectkoor 400 euro 80 deelnemers 500 bezoekers
Project 4: Gelegenheidskoor 400 euro 25 deelnemers 300 bezoekers
Project 5: Toneelspelers en vertellers 2500 euro waarvan 2000 euro aangevraagd 10 toneelspelers/vertellers 600 bezoekers
Project 6: Toneelspelers als meester 700 euro 4 toneelspelers 300 bezoekers

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

Het gaat om nieuwe producties/projecten die alleen worden gemaakt wanneer er een financier wordt gevonden die het verschil tussen directe kosten en inkomsten à 4500 euro dekt.

Begroting: 

De aanvraag van uw fonds heeft betrekking op de zes hierboven beschreven programma onderdelen.

Andere bronnen van inkomsten zijn:
* de gemeente Zwartewaterland (toegezegd);
* VSB/SNS (gevraagd);
* Entreegelden;
* Sponsorgelden.

Locatie(s): 
De oude binnenstad van Hasselt, Overijssel

Uitslag Beslis mee

FCP25
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek50
max 50 / 113 gestemd
totaal75
75 is gehaald!
De stemperiode is voorbij.

Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Willemijn in 't Veld

(vervolg beoordeling). Zie hiervoor: www.hetliteratuurhuis.nl/festivals/wgvdhulstfestival

Over het effect van dit project voor de amateursector is in de projectbeschrijving weinig informatie te vinden. De bereidheid van kunstbeoefenaars om deel te nemen en nieuw werk te maken is op zich positief. Maar ik zou het interessant vinden als het festival amateurgroepen en individuele kunstbeoefenaars uitnodigt om met voorstellen te komen voor producties, programma's en activiteiten. Bjivoorbeeld aan de hand van een thema uit het werk van de schrijver of door een of meer personages centraal te stellen.

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Het FCP beoordeelt een subsidieaanvraag aan de hand van de criteria kwaliteit, samenwerking en effect.

Goed om te lezen dat zoveel schrijvers, vertellers, dichters en singer-songwriters willen deelnemen aan het WG vd Hulstfestival. Net als in voorgaande jaren slaagt de festivalorganisatie erin met veel partners een gevarieerd programma samen te stellen. Toch heb ik twee kritische opmerkingen. Door de nogal eenzijdige aandacht voor het verleden, het terugkijken naar vroeger, komen andere aspecten van het werk van Van de Hulst minder tot hun recht. Meer verbinding tussen vroeger en nu zou het festival kunnen verlevendigen en de zeggingskracht van het programma kunnen versterken. Wellicht biedt het Utrechtse W.G. van de Hulst Festival in september inspiratie voor de toekomst.

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Het FCP beoordeelt een subsidieaanvraag aan de hand van de criteria kwaliteit, samenwerking en effect.

Goed om te lezen dat zoveel schrijvers, vertellers, dichters en singer-songwriters willen deelnemen aan het WG vd Hulstfestival. Net als in voorgaande jaren slaagt de festivalorganisatie erin met veel partners een gevarieerd programma samen te stellen. Toch heb ik twee kritische opmerkingen. Door de nogal eenzijdige aandacht voor het verleden, het terugkijken naar vroeger, komen andere aspecten van het werk van Van de Hulst minder tot hun recht. Meer verbinding tussen vroeger en nu zou het festival kunnen verlevendigen en de zeggingskracht van het programma kunnen versterken. Wellicht biedt het Utrechtse W.G. van de Hulst Festival in september inspiratie voor de toekomst.

afbeelding van Femie Willems

Het FCP beoordeelt de subsidieaanvragen op de criteria kwaliteit, samenwerking en effect.
Het WG vd Hulstfestival is naar verwachting een mooie en sfeervol festival dat de (toch enigszins onbekende jeugdboekenschrijver) van der Hulst onder de aandacht brengt. Mooi is de samenwerking met de amateurkunstsector in de regio die hierbij betrokken worden en een rol krijgen in het festival. Jammer vind ik dat de opzet en inhoud nogal traditioneel is. Een hedendaagse dimensie zou een aansprekende toevoeging kunnen zijn. De aandacht voor een breder bereik en bekendheid zou wat mij betreft wat ambitieuzer mogen. Maar al met al een mooi project en ik kom graag kijken!

afbeelding van Manouck Kwakernaat

Het lijkt me leuk de bibliotheken hierbij te betrekken.Wellicht kunnen zy dmv een projectweek kinderen langs laten komen bij de bibliotheken zodat zij naar aanloop van het festival kunnen voorlezen uit de boeken van WG vd Hulst. Daaraan gekoppeld kaner in de klassen een wedstrijd/opdracht uitgezet worden; teken een scene/bedenk een bijbehorende illustratie naar aanleiding van het verhaal wat je is voorgelezen. De meest bijzondere tekeningen worden ineen expositie tentoon gesteld tijdens het festival.Het voorlezen (in de klassen) kun je ook overlaten aan jongeren die voorhun maatschappelijke stage oid 40 uur een instelling of organisatie moeten helpen. Ik zie een "jonge verteller" staan in de programmering. Ook leuk om kinderen een kans te geven voor te lezen aan ouderen?

afbeelding van Femie Willems

Mooi festival! Mooie traditie ook met deze 7e editie. Wel goed om in de gaten te houden is dat deze subsidieregeling bedoeld is voor actieve kunstbeoefening. Ik denk dat dergelijke activiteiten een bijzondere dimensie aan het festival kunnen geven. Ik ben benieuwd naar je verdere ideeen hierover.

afbeelding van Marieke van Bolderen

Dank voor jullie reacties! Ik zal deze week meer informatie over het project en de plannen publiceren, zodat iedereen kan reageren en meedenken. Het idee van kinderen met muziekinstrumentjes spreekt me in ieder geval erg aan. Meer informatie volgt dus z.s.m.

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Ha Marieke,

Een schrijversfestival, leuk! Bij mij gaat het al borrelen, ideeën genoeg. Maar wat voor soort project zou je voor kinderen en jongeren willen organiseren? Of wil je iets ondernemen om meer jonge bezoekers te trekken? Je hoort het al: het is mij nog niet helemaal duidelijk waarvoor je subsidie nodig hebt. Graag een toelichting!

 

afbeelding van Leendert van Maaren

Willem Gerrit van de Hulst schrijft poetischer en muzikaler dan alle andere kinderboekenschrijvers die ik ken. Soms lijkt het wel alsof de dichter Guido Gezelle aan het woord is... Goed idee dus! Zijn er ook onderdelen waarin jullie van plan zijn om de kinderen ook actief mee te laten doen? Voorbeeldje waar ik meteen aan denk. In het boek "Zo'n vreemde jongen" rent in het eerste hoofdstuk een groepje kinderen van school naar huis, terwijl de wind ze in een symphonie van geluid voortjaagt. Wat zou het mooi zijn om in een voorstelling de kinderen met muziekinstrumentjes de wind te laten spelen terwijl de verteller vertelt. Nou ja, of alles wat je nog meer kunt bedenken!