menu denk mee beslis mee maak mee

WATERTHEATER

Een unieke theaterroute langs vier prachtige...

LINK Locatietheater
4 februari 2019 tot 26 mei 2019
dans, erfgoed, muziek, muziektheater
jongeren, kinderen, ouderen, volwassenen
onze website
€10.000

Dit project heeft subsidie ontvangen en is afgerond. Denk mee Beslis mee Maak mee

Bekijk de weblog van dit project

Promo WaterTheater

Door Kirsten Robben op zo 19 mei

Komt dat zien op 17, 18 24 en 25 mei!

lees verder op de weblog

Ga direct naar de reacties

WATERTHEATER

Een unieke theaterroute langs vier prachtige locaties

afbeelding van Kirsten Robben

Ingediend door:

Kirsten Robben

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Hoe kan LINK Locatietheater een duurzame succesformule ontwikkelen zodat we komende jaren aan een regionaal publiek de onontdekte parels en verhalen van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden kunnen (blijven) tonen?

Wat ga je doen?: 

WATERTHEATER

Op 17, 18, 24 en 25 mei 2019, tijdens het Waterjaar 2018/2019, gaat de voorstelling WATERTHATER spelen. Een locatietheatervoorstelling door LINK Locatietheater over de ontmoeting tussen mens, water en land, in de prachtige, waterrijke omgeving van Everdingen.

Samen met professionele theatermakers creëren bewoners en leden van lokale verenigingen een viertal theatervoorstellingen waarin historie, erfgoed, beeld, beweging, tekst en live muziek samen komen in een spetterend en oogstrelend totaalspektakel. Op vier verschillende locaties, midden in de weilanden, vier korte voorstellingen met ieder een eigen karakter. Theater waarin nieuwe perspectieven en waardevolle verbindingen ontstaan tussen de omgeving en haar bewoners.

Aanleiding:

Plaats van handeling is Everdingen en omgeving, omdat het waterrijke landschap daar vele vormen kent: authentiek polderlandschap doorsneden met sloten, grachten rondom het fort en natuurlijk, de breed stromende Lek. Bovendien blijven Everdingen en de andere kernen vaak op de achtergrond bij activiteiten in de gemeente Vianen. Dit project zet een schijnwerper op het gebied rondom Everdingen. Op dit kleine stukje land is eeuwenlang gevochten tegen het water en er is hevig gestreden tijdens WOII. Sporen ervan zijn tot op de dag van vandaag terug te vinden in het landschap.

LINK Locatietheater:

Initiatiefneemster van stichting LINK Locatietheater is de in de gemeente Vianen opgegroeide theatermaakster Kirsten Robben. Na een aantal succesvolle voorstellingen in Vianen op kleinere schaal  en jarenlange ervaring op het gebied van wijk en locatietheater in Gelderland besluit zij om dit jaar onder de vlag van stichting LINK Locatietheater projecten te gaan ontwikkelen waarin ze een nieuw licht wil laten schijnen op de nog onbekende plekken in het gebied tussen de Lek en de Linge- het gebied waar zij is opgegroeid. Het doel van LINK Locatietheater is als volgt te omschrijven: het verbinden van mensen onderling in wisselwerking met de omgeving waarin ze wonen – het gebied tussen Lek en Linge. In dit gebied is er nog geen organisatie die dergelijke projecten opzet en uitvoert terwijl er zo ontzettend veel mogelijkheden liggen. LINK wil deelnemers en toeschouwers kennis laten maken met de parels op het gebied van erfgoed, cultuur en natuur in dit gebied. Deze parels worden op een toegankelijke, onderscheidende en artistiek hoogwaardige manier verbeeld in locatietheater-voorstellingen en/of andere kunstprojecten. Door deze culturele activiteiten wil LINK inwoners, toeschouwers en samenwerkingspartners met elkaar te verbinden om zo wijk, kern, stad of streek te versterken. Dit alles met inzet van de eigen kracht van de gemeenschap en die te ontwikkelen, zodanig dat de unieke waarden en kenmerken van ieder individu, organisatie en gebied ten volste tot hun recht komen.

Locaties:

In WATERTHEATER wordt er op 4 locaties een theaterstuk gemaakt. De 4 locaties hebben ieder een eigen karakter en elk stuk zal dan ook een andere inhoud en vorm krijgen rondom het thema Water. De stukken zullen ieder zo’n 15 minuten duren. Makers, spelers en muziekverenigingen en/of muzikanten zullen zorgvuldig worden gematcht zodat het geheel elkaar zal versterken en er stuk voor stuk pareltjes van theaterstukken uit zullen komen.

Het begin- en eindpunt van de voorstelling is Fort Everdingen. Vanaf daar wordt het publiek in 4 groepen van 40 verdeeld. Iedere groep start op een andere locatie en rouleert. Sommige afstanden tussen locaties zijn te voet af te leggen, bij langere afstanden wordt het publiek vervoerd. Per voorstelling komen er 160 mensen kijken. In totaal worden er 6 voorstellingen gespeeld en kunnen er dus 960 mensen komen kijken.

De andere speellocaties zijn ook al bekend. Op het fort zelf zal een theaterstuk worden gespeeld met als inspiratie de geschiedenis en de huidige functie van het fort. Naast de ligging aan de lek en de grachten rondom het fort is er een uniek waterfiltersysteem dat de soldaten tijdens de belegering van schoon drinkwater voorzag en vandaag de dag wordt dit water gebruikt in het bierbrouwproces van Fortbrouwerij Duits en Lauret. Op de Diefdijk zal een groot ensemble stuk worden gespeeld over de thema’s schuilen, verdedigen en water als wapen tegen de achtergrond van de indrukwekkende bunkers die er staan. In de kas van Landgoed Everstein zal er door een spelersgroep van mensen met en zonder beperking (samenwerking met Winkel&zo en Zorgboerderij de Witte schuur) een stuk worden gespeeld over de invloed van het water op alles wat groeit en bloeit in de kas. In boerderij Rustenburg zal een scène worden gespeeld gebaseerd op waterverhalen van bewoners van vroeger en nu. Over hoogwater in 1995, schaatsen op de lek en het boerenleven.

Werving, deelnemers en samenwerkingspartners:

Op dit moment is de werving in volle gang. Afgelopen week was er een goed bezochte informatie avond voor geïnteresseerde bewoners en  zijn er al verschillende samenwerkingen bevestigd en uitgezet. Van een in Everdingen wonende klassieke zangeres tot een groep met actieve 50+ers die vroeger toneel hebben gespeeld en dit graag weer op willen pakken. Ook hebben we contact met lokale muziekverenigingen en koren en krijgt de spelersgroep voor mensen met en zonder beperking bij de kas van Landgoed Everstein steeds meer vorm. Ondertussen gaan we langs bij allerlei activiteiten om nieuwe inwoners te ontmoeten en verhalen te verzamelen. Zo is er een flinke lijst met namen en telefoonnummers ontstaan met mensen die we kunnen benaderen die vol verhalen zitten. Bij een deel van deze bewoners zijn we al op de koffie geweest en zo krijgt de inhoud en de deelnemersgroep steeds meer vorm. Het project wordt erg enthousiast ontvangen in Everdingen, er wordt ontzettend veel meegedacht en in het tweewekelijkse krantje staat elke keer een update van de status van het project.

Planning:

September, oktober, november staan in het teken van werven. Het verzamelen van verhalen, spelers, vrijwilligers en samenwerkingspartners. In December worden de matches gemaakt. Wie gaat spelen/helpen op welke plek. In de kerstvakantie en begin januari worden gebaseerd op deze ingrediënten de regieconcepten gemaakt. Vanaf februari starten de repetities. Op 17,18, 24 en 25 mei gaat de voorstelling spelen.

Communicatie:

Met WATERTHEATER wil LINK bezoekers uit de hele regio trekken. LINK wil zich met deze voorstelling op de kaart zetten als een stichting die als nieuwe speler in de regio artistiek hoogwaardig vernieuwend theater maakt én laagdrempelig blijft, dichtbij bewoners en omgeving.

In de eerste plaats zullen er natuurlijk een groot aantal toeschouwers zijn die familie en vrienden die deelnemen komen bewonderen. Daarnaast zal de communicatie regionaal breed worden uitgezet. Lokale en regionale kranten worden benaderd en ook op social media zal LINK Locatietheater actief posten en mensen op de hoogte houden. Dit gebeurd tijdens verschillende fases van het proces. Zo zal er na aanleiding van de informatiebijeenkomst op 16 oktober persberichten verschijnen in lokale kranten en in het AD. Als de kaartverkoop gestart is zullen er op allerlei plekken flyers worden verspreid en zal er meermaals een driehoeksborden campagne worden uitgezet. Bovendien is WATERTHEATER onderdeel van het Waterjaar Vianen en zal daardoor ook meeliften op de communicatie vanuit de Gemeente Vianen (vanaf 2019 Gemeente Vijfheerenlanden)

Hoe ga je te werk?: 

 Tijdens de werving spreken we zoveel mogelijk mensen. Van jong tot oud, van iemand die geboren en getogen is in het dorp tot de nieuwkomers. Dit doen we door veel in het dorp te zijn en ons gezicht te laten zien op allerlei plekken, bij bestaande initiatieven en activiteiten en vervolgens met allerlei mensen een afspraak te maken voor een kop koffie. We vinden het belangrijk om een zo compleet en gevarieerd mogelijk palet van mensen en verenigingen in kaart te brengen. Tijdens deze periode zullen er al verschillende terugkerende thema’s naar boven komen. Ook de historie wordt onderzocht.

Gedurende de wervingsperiode zal het artistieke team een aantal keer bij elkaar komen voor een tussenstand. Welke verhalen komen op welke locatie het meest tot hun recht? Welke spelers en verenigingen passen het beste bij deze verhalen en locaties?

Tijdens de tweede informatiebijeenkomst worden de eerste ideeën gepresenteerd en kunnen de spelers, vrijwilligers en verenigingen zich definitief inschrijven en hun voorkeur aangeven. In december gaat het artistieke team aan de gang met de matching en worden de definitieve spelersgroepen per locatie bekend. Daarna start het schrijven van de regie concepten. Dit gebeurt niet eerder omdat we juist de eigen verhalen en kwaliteiten van de deelnemers als een van de belangrijkste uitgangspunten nemen.

In januari volgt er een derde bijeenkomst waarbij de regieconcepten worden gepresenteerd aan de spelersgroepen. We gaan ook met de hele groep een aantal kennismakingsoefeningen en spelopdrachten doen. Zo leren we elkaar beter kennen en wordt de drempel om te gaan spelen lager.

Vanaf februari starten de repetities per groep. Elke groep wordt begeleid door een professionele regisseur met ervaring met dit soort locatietheaterprojecten. In het repetitieproces is de inbreng van de deelnemers nog steeds welkom. De deelnemers worden gecoacht op het inzetten van hun eigenheid. Als deze door de theatermaker in een goede theatrale vorm wordt gegoten dan stijgen de deelnemers en het theaterstuk tot grote hoogte.

Met wie werk je samen?: 

Kirsten Robben is de Artistiek Leider van LINK Locatietheater. Zij studeerde in 2015 af aan de opleiding Docent Theater (ArtEZ Arnhem) en is sindsdien werkzaam als theatermaker in het sociaal artistieke werkveld. Ze werkte onder andere als maker in allerlei wijk- en locatietheaterprojecten voor Muziektheater de Plaats, Cultuurbedrijf RIQQ en stichting Kunst op de Bult. In Vianen (haar geboorteplaats) maakte ze in 2015 haar afstudeervoorstelling op de oude Lekbrug. Deze voorstelling was een groot succes, werd beoordeeld met een 10 en deze vernieuwende vorm van locatietheater liet een diepe indruk achter bij deelnemers en toeschouwers. In 2016 maakte ze in het kader van het Brederodejaar een voorstelling in twee kasteeltuinen waarbij inwoners, dansers van een lokale dansschool en een koor samenwerkte aan de goedbezochte voorstelling. In 2018/2019 heeft zij een team van professionals om zich heen verzameld om haar ambitie vanuit de stichting LINK Locatietheater door te ontwikkelen en vernieuwende en verbindende locatietheaterprojecten op te zetten. Te beginnen in Everdingen met de voorstelling WATERTHEATER.

Remy Klerx is de Zakelijk Leider van de voorstelling WATERTHEATER. Remy studeerde in 2015 af aan de opleiding Theater Management (HKU) en werkt sindsdien als productieleider en zakelijk leider bij allerlei (theater) projecten in de Culturele sector. Hij werkt onder andere voor Theater Utrecht en het Kameroperahuis. Hij heeft geruime ervaring opgedaan in het werken op locatie en doordat hij een paar jaar voor de Gelderlandfabriek heeft gewerkt heeft hij bovendien een bruikbaar netwerk in de omgeving van Everdingen/Culemborg.

Het team wordt voor de voorstelling WATERTHEATER nog aangevuld met een productiemedewerker, communicatiemedewerker en een extra regisseur. Binnen het bestuur van de stichting zit ook voldoende professionele expertise om het projectteam te kunnen ondersteunen.

Daarnaast werkt het team van LINK Locatietheater samen met allerlei partners uit de regio. In Everdingen is dat Stichting Vitaal Dorp, Samen Ouder Everdingen, Stichting Forten Honswijk Everdingen en muziekvereniging D.E.S. Ook wordt er samengewerkt met Zorgboerderij de Witte Schuur uit Culemborg en de Toneelroute uit Vianen. We zoeken deze samenwerkingen nadrukkelijk op zodat we gebruik kunnen maken van bestaande kanalen en tegelijktijd nieuwe verbindingen kunnen leggen. De betrokkenheid bij het project verspreid zich als een olievlek, perspectieven worden verbreed en verbindingen versterkt door deze samenwerkingen.

Een van de belangrijkste partners bij dit project is de Gemeente Vianen. LINK locatietheater heeft goed contact met de gemeente Vianen. De gemeente heeft deze en eerdere projecten van Kirsten Robben gesubsidieerd en de samenwerking wordt steeds sterker. Tijdens de themajaren vraagt de gemeente specifiek naar projecten waarbij inwoners verbonden worden met elkaar en de saamhorigheid wordt bevorderd. Daarbij worden wij als serieuze partner gezien en persoonlijk benaderd met de vraag een project op te zetten. Wij zijn van plan om ons ook komende jaren te blijven inzetten voor de gemeente Vijfheerenlanden en gaan ervan uit dat de bekendheid met ons werk en onze werkwijze doorgroeit en nog meer zichtbaar wordt voor de hele regio. De ambitie is om elk jaar een locatietheaterproject op te zetten in een andere kern in het gebied tussen de Lek en de Linge. Voor 2020 ligt er al een plan om door locatietheater de inwoners van het oude dorp Hagestein met het nieuwbouwdorp Hoef en Haag te verbinden. Daarbij blijven we in goed contact met de gemeente en zijn we ook bezig om andere partijen zoals de Provincie, het Hoogheemraadschap en het Waterschap te betrekken.

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
  Verhalen verzamelen 25  
  Voorstelling +- 100 +- 1000
       
       
       
       

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

Het project is een bijzonder project omdat er in deze regio nog geen dergelijke projecten bestaan waarbij er vanuit de eigen kracht en verhalen van inwoners en verenigingen wordt gewerkt aan een locatietheatervoorstelling. Het geeft een unieke mogelijkheid om nieuwe verbindingen te leggen en bestaande verbindingen te versterken. Theater is een kunstvorm die zich heel goed leent voor allerlei samenwerkingen omdat het een kunstvorm bij uitstek is die elementen als beeld, taal, muziek, erfgoed en beweging kunnen laten samen smelten. Met dit project wordt kunstbeoefening in de vrije tijd op een toegankelijke en laagdrempelige manier aangeboden voor mensen die niet zo snel in aanraking komen met kunst. Door dit project komt kunstbeoefening in de vrije tijd dichtbij op een laagdrempelige manier.

Begroting: 

Andere financiers zijn de Gemeente Vianen, Rabobank Coöperatiefonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht, Fentener van Vlissingen fonds en het Carel Nengerman fonds. We hebben de subsidie van het fonds voor cultuurparticipatie nodig om onze begroting sluitend te maken. Met name op het gebied van techniek, logistiek en pr hebben we dit bedrag nodig zodat we een breed publiek naar Everdingen kunnen halen en ervoor kunnen zorgen dat het publiek een onvergetelijke en zorgeloze theaterroute kan beleven. Comfortabel en passend vervoer en overdekte tribunes bij de buitenlocaties zijn daarvoor een belangrijke randvoorwaarde.

Bovendien is dit een fonds dat bij uitstek aansluit bij de opzet, inhoud en uitvoering van het project. Cultuurparticipatie bevorderen in gebieden waarbij deze nog erg minimaal is, dat is een van de voornaamste doelen van onze organisatie. We willen door met onze projecten naar de kernen toe te komen cultuurparticipatie en samenwerking stimuleren. Door deze culturele activiteiten wil LINK inwoners, toeschouwers en samenwerkingspartners met elkaar te verbinden om zo wijk, kern, stad of streek te versterken. Dit alles met inzet van de eigen kracht van de gemeenschap en die te ontwikkelen, zodanig dat de unieke waarden en kenmerken van ieder individu, organisatie en gebied ten volste tot hun recht komen.

Locatie(s): 
Everdingen

Uitslag Beslis mee

FCP27
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek50
max 50 / 109 gestemd
totaal77
75 is gehaald!
De stemperiode is voorbij.

Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Alexander Klapwijk

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Met Watertheater ga je een locatievoorstelling maken op verschillende bijzondere locaties in Everdingen. Uitgangspunt is volgens je plan de deelnemer: mensen uit de omgeving die cultureel actief zijn, al dan niet in een culturele vereniging. Net als Lidian ben ik echter kritisch of die deelnemer vervolgens ook wordt begeleid en gestimuleerd om tot nieuwe hoogten te stijgen, daarover lees ik in je plan te weinig. Toch zie ik in dit plan voldoende aanknopingspunten bij Jij Maakt Het Mee om tot een positief oordeel te komen. In de organisatorische kwaliteit heb ik vertrouwen vanwege je verder goed onderbouwde plan en de locale samenwerkingspartijen, die getuigen van een goed lokaal netwerk en een open blik. De impact die het project daarmee op de deelnemers en de omgeving zal hebben, is in mijn ogen zeker aanwezig. Je ambitieuze doelstellingen zijn inderdaad een uitdaging, ik ben benieuwd en kijk uit naar je blog!

afbeelding van Lidian Fleers

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Wat mooi dat de samenvoeging van gemeenten wordt versterkt met activiteiten die uitgaan van de diverse identiteiten van de kernen in plaats van het bij elkaar vegen van een nieuw kunstmatig geheel. De projectomschrijving en ervaring van de professionals geeft voldoende vertrouwen in de organisatorische kwaliteit en professionele begeleiding aan het project. Uit jullie aanvraag spreekt een weloverwogen gefaseerde aanpak en een betrokken netwerk binnen de gemeente dat vertrouwen geeft in de samenwerking. De aanloop en het procesmatige bouwen van draagvlak is duidelijk omschreven. Ik mis echter de inhoudelijke bijdrage van zowel de samenwerkingspartners en de deelnemers in het creatieve proces van februari tot aan de voorstellingen. Mij is nog niet goed duidelijk wat jullie, buiten een bijzondere ervaring, de deelnemers in artistiek opzicht bieden en in hoeverre dit aansluit op hun wensen en behoeften. Versterkt door de grootschalige opzet vraag ik me af in hoeverre er sprake zal zijn van een artistiek-inhoudelijke ontwikkeling en impact bij elke deelnemer, die verder gaat dan deze voorstelling. Het geschatte aantal deelnemers en bezoekers vind ik, gezien de logistieke complexiteit van het project en het aantal inwoners van Everdingen, zeer ambitieus. Ik hoop dat het lukt, maar wellicht biedt een kleinere aanpak met meer gedeeld eigenaarschap een stevigere en duurzamere basis voor de versterking van Everdingen die jullie voor ogen hebben. Veel succes!

afbeelding van Alexander Klapwijk

Beste Kirsten,

Je hebt nog twee weken in de Denk mee-fase. Kom je eruit? Ik raad je aan om je aanpassingen niet allemaal op het laatste moment te doen, dan kunnen Daniëlle en ik je niet meer helpen om je plan kansrijker te maken.

afbeelding van Kirsten Robben

Hoi Alexander, 

Excuses, ik zag het tweede tabblad met de vragen mbt de projectinformatie (ipv alleen de basisinformatie) veel te laat. 

Ik heb deze afgelopen vrijdag ingevuld met de info van de al eerder geplaatste reacties op jou en Daniëlle erin verwerkt. 

Heb je nu voldoende zicht op het project, de samenwerkingspartners en de aanpak mbt de coaching van de deelnemers? 

Of heb je nog meer info nodig zodat hij vrijdag door kan naar de volgende fase? 

Ik hoor het graag, nogmaals excuses voor de vertraging, 

Kirsten 

afbeelding van Alexander Klapwijk

Betse Kirsten,

Welkom terug bij Jij Maakt Het Mee!

Mooi dat je bent begonnen met de werving, en goed dat dat al het een en ander heeft opgeleverd. Wat ik goed vind aan je plan, is dat je vanuit de deelnemers werkt. Zoals je weet is de rol van de deelnemers in het maakproces belangrijk bij Jij Maakt het Mee. Wat gaan de deelnemers doen, hoe worden ze uitgedaagd, wie zijn daarbij de coaches/begeleiders, etc? Dat zijn vragen waarop wij graag een antwoord zien. Wat - nog steeds - wel lastig is aan je plan, is dat een aantal zaken waarschijnlijk pas in december - bij de matching - duidelijk wordt. Op 7 december moet deze aanvraag door naar de Beslis mee-fase. Weet je tegen die tijd genoeg details over de invulling van je project om inderdaad door te kunnen naar die volgende fase?

afbeelding van Kirsten Robben

Tijdens de werving spreken we zoveel mogelijk mensen. Van jong tot oud, van iemand die geboren en getogen is in het dorp tot de nieuwkomers. Dit doen we door veel in het dorp te zijn en ons gezicht te laten zien op allerlei plekken, bij bestaande initiatieven en activiteiten en vervolgens met allerlei mensen een afspraak te maken voor een kop koffie. We vinden het belangrijk om een zo compleet en gevarieerd mogelijk palet van mensen en verenigingen in kaart te brengen. Tijdens deze periode zullen er al verschillende terugkerende thema’s naar boven komen. Ook de historie wordt onderzocht.

Gedurende de wervingsperiode zal het artistieke team een aantal keer bij elkaar komen voor een tussenstand. Welke verhalen komen op welke locatie het meest tot hun recht? Welke spelers en verenigingen passen het beste bij deze verhalen en locaties?

Tijdens de tweede informatiebijeenkomst worden de eerste ideeën gepresenteerd en kunnen de spelers, vrijwilligers en verenigingen zich definitief inschrijven en hun voorkeur aangeven. In december gaat het artistieke team aan de gang met de matching en worden de definitieve spelersgroepen per locatie bekend. Daarna start het schrijven van de regie concepten. Dit gebeurt niet eerder omdat we juist de eigen verhalen en kwaliteiten van de deelnemers als een van de belangrijkste uitgangspunten nemen.

In januari volgt er een derde bijeenkomst waarbij de regieconcepten worden gepresenteerd aan de spelersgroepen. We gaan ook met de hele groep een aantal kennismakingsoefeningen en spelopdrachten doen. Zo leren we elkaar beter kennen en wordt de drempel om te gaan spelen lager.

Vanaf februari starten de repetities per groep. Elke groep wordt begeleid door een professionele regisseur met ervaring met dit soort locatietheaterprojecten. In het repetitieproces is de inbreng van de deelnemers nog steeds welkom. De deelnemers worden gecoacht op het inzetten van hun eigenheid. Als deze door de theatermaker in een goede theatrale vorm wordt gegoten dan stijgen de deelnemers en het theaterstuk tot grote hoogte.

afbeelding van Daniëlle Koelemij

Beste Kirsten, laat ik mezelf kort introduceren: ik ben coach op dit interactieve platform en geef tips, adviezen en inspiratie; zodat je jouw idee voor innovatieve actieve cultuurparticipatie in de vrije tijd kunt vervolmaken. Zelf heb ik ook ervaring met het ontwikkelen en organiseren van community art projecten en theaterroutes door de buurt en in het landschap.

Jouw Watertheater plan klinkt goed doordacht en ik zal me daarom richten op jouw meedenkvraag naar input voor een duurzame succesformule. Ten eerste de tip om actief samenwerking te zoeken met de Gemeente en het Hoogheemraadschap. Vijfheerenlanden bestaat pas vanaf 1 januari 2019 en de lokale overheid heeft er belang bij om bij inwoners van Zederik, Leerdam en Vianen eenheidsgevoel te creëren. Daar kan Watertheater aan bijdragen, bijvoorbeeld door iedere editie in een andere kern van de gemeente te laten plaatsvinden.

Ook kun je samenwerking zoeken met het Hoogheemraadschap en andere organisaties die zich richten op agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Zo kun je groengidsen inzetten om het publiek tijdens de theaterroute te begeleiden en ondertussen ook nog over de natuurelementen in dat gebied te vertellen.

Hartelijke groet, Daniëlle

afbeelding van Kirsten Robben

Duurzame succesformule

LINK locatietheater heeft goed contact met de gemeente Vianen. De gemeente heeft deze en eerdere projecten van Kirsten Robben gesubsidieerd en de samenwerking wordt steeds sterker. Tijdens de themajaren vraagt de gemeente specifiek naar projecten waarbij inwoners verbonden worden met elkaar en de saamhorigheid wordt bevorderd. Daarbij worden wij als serieuze partner gezien en persoonlijk benaderd met de vraag een project op te zetten. Wij zijn van plan om ons ook komende jaren te blijven inzetten voor de gemeente Vijfheerenlanden en gaan ervan uit dat de bekendheid met ons werk en onze werkwijze doorgroeit en nog meer zichtbaar wordt voor de hele regio. De ambitie is om elk jaar een locatietheaterproject op te zetten in een andere kern in het gebied tussen de Lek en de Linge. Voor 2020 ligt er al een plan om door locatietheater de inwoners van het oude dorp Hagestein met het nieuwbouwdorp Hoef en Haag te verbinden. Daarbij blijven we in goed contact met de gemeente en zijn we ook bezig om andere partijen zoals de Provincie, het Hoogheemraadschap en het Waterschap te betrekken.