menu denk mee beslis mee maak mee

WATERTHEATER

Een unieke theaterroute langs vier prachtige...

LINK Locatietheater
4 februari 2019 tot 26 mei 2019

€10.000

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee

Ga direct naar de reacties

WATERTHEATER

Een unieke theaterroute langs vier prachtige locaties

afbeelding van Kirsten Robben

Ingediend door:

Kirsten Robben

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Hoe kan LINK Locatietheater een duurzame succesformule ontwikkelen zodat we komende jaren aan een regionaal publiek de onontdekte parels en verhalen van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden kunnen (blijven) tonen?

Wat ga je doen?: 

WATERTHEATER

Op 17, 18, 24 en 25 mei 2019, tijdens het Waterjaar 2018/2019, gaat de voorstelling WATERTHATER spelen. Een locatietheatervoorstelling door LINK Locatietheater over de ontmoeting tussen mens, water en land, in de prachtige, waterrijke omgeving van Everdingen.

Samen met professionele theatermakers creëren bewoners en leden van lokale verenigingen een viertal theatervoorstellingen waarin historie, erfgoed, beeld, beweging, tekst en live muziek samen komen in een spetterend en oogstrelend totaalspektakel. Op vier verschillende locaties, midden in de weilanden, vier korte voorstellingen met ieder een eigen karakter. Theater waarin nieuwe perspectieven en waardevolle verbindingen ontstaan tussen de omgeving en haar bewoners.

Aanleiding:

Plaats van handeling is Everdingen en omgeving, omdat het waterrijke landschap daar vele vormen kent: authentiek polderlandschap doorsneden met sloten, grachten rondom het fort en natuurlijk, de breed stromende Lek. Bovendien blijven Everdingen en de andere kernen vaak op de achtergrond bij activiteiten in de gemeente Vianen. Dit project zet een schijnwerper op het gebied rondom Everdingen. Op dit kleine stukje land is eeuwenlang gevochten tegen het water en er is hevig gestreden tijdens WOII. Sporen ervan zijn tot op de dag van vandaag terug te vinden in het landschap.

LINK Locatietheater:

Initiatiefneemster van stichting LINK Locatietheater is de in de gemeente Vianen opgegroeide theatermaakster Kirsten Robben. Na een aantal succesvolle voorstellingen in Vianen op kleinere schaal  en jarenlange ervaring op het gebied van wijk en locatietheater in Gelderland besluit zij om dit jaar onder de vlag van stichting LINK Locatietheater projecten te gaan ontwikkelen waarin ze een nieuw licht wil laten schijnen op de nog onbekende plekken in het gebied tussen de Lek en de Linge- het gebied waar zij is opgegroeid. Het doel van LINK Locatietheater is als volgt te omschrijven: het verbinden van mensen onderling in wisselwerking met de omgeving waarin ze wonen – het gebied tussen Lek en Linge. In dit gebied is er nog geen organisatie die dergelijke projecten opzet en uitvoert terwijl er zo ontzettend veel mogelijkheden liggen. LINK wil deelnemers en toeschouwers kennis laten maken met de parels op het gebied van erfgoed, cultuur en natuur in dit gebied. Deze parels worden op een toegankelijke, onderscheidende en artistiek hoogwaardige manier verbeeld in locatietheater-voorstellingen en/of andere kunstprojecten. Door deze culturele activiteiten wil LINK inwoners, toeschouwers en samenwerkingspartners met elkaar te verbinden om zo wijk, kern, stad of streek te versterken. Dit alles met inzet van de eigen kracht van de gemeenschap en die te ontwikkelen, zodanig dat de unieke waarden en kenmerken van ieder individu, organisatie en gebied ten volste tot hun recht komen.

Locaties:

In WATERTHEATER wordt er op 4 locaties een theaterstuk gemaakt. De 4 locaties hebben ieder een eigen karakter en elk stuk zal dan ook een andere inhoud en vorm krijgen rondom het thema Water. De stukken zullen ieder zo’n 15 minuten duren. Makers, spelers en muziekverenigingen en/of muzikanten zullen zorgvuldig worden gematcht zodat het geheel elkaar zal versterken en er stuk voor stuk pareltjes van theaterstukken uit zullen komen.

Het begin- en eindpunt van de voorstelling is Fort Everdingen. Vanaf daar wordt het publiek in 4 groepen van 40 verdeeld. Iedere groep start op een andere locatie en rouleert. Sommige afstanden tussen locaties zijn te voet af te leggen, bij langere afstanden wordt het publiek vervoerd. Per voorstelling komen er 160 mensen kijken. In totaal worden er 6 voorstellingen gespeeld en kunnen er dus 960 mensen komen kijken.

De andere speellocaties zijn ook al bekend. Op het fort zelf zal een theaterstuk worden gespeeld met als inspiratie de geschiedenis en de huidige functie van het fort. Naast de ligging aan de lek en de grachten rondom het fort is er een uniek waterfiltersysteem dat de soldaten tijdens de belegering van schoon drinkwater voorzag en vandaag de dag wordt dit water gebruikt in het bierbrouwproces van Fortbrouwerij Duits en Lauret. Op de Diefdijk zal een groot ensemble stuk worden gespeeld over de thema’s schuilen, verdedigen en water als wapen tegen de achtergrond van de indrukwekkende bunkers die er staan. In de kas van Landgoed Everstein zal er door een spelersgroep van mensen met en zonder beperking (samenwerking met Winkel&zo en Zorgboerderij de Witte schuur) een stuk worden gespeeld over de invloed van het water op alles wat groeit en bloeit in de kas. In boerderij Rustenburg zal een scène worden gespeeld gebaseerd op waterverhalen van bewoners van vroeger en nu. Over hoogwater in 1995, schaatsen op de lek en het boerenleven.

Werving, deelnemers en samenwerkingspartners:

Op dit moment is de werving in volle gang. Afgelopen week was er een goed bezochte informatie avond voor geïnteresseerde bewoners en  zijn er al verschillende samenwerkingen bevestigd en uitgezet. Van een in Everdingen wonende klassieke zangeres tot een groep met actieve 50+ers die vroeger toneel hebben gespeeld en dit graag weer op willen pakken. Ook hebben we contact met lokale muziekverenigingen en koren en krijgt de spelersgroep voor mensen met en zonder beperking bij de kas van Landgoed Everstein steeds meer vorm. Ondertussen gaan we langs bij allerlei activiteiten om nieuwe inwoners te ontmoeten en verhalen te verzamelen. Zo is er een flinke lijst met namen en telefoonnummers ontstaan met mensen die we kunnen benaderen die vol verhalen zitten. Bij een deel van deze bewoners zijn we al op de koffie geweest en zo krijgt de inhoud en de deelnemersgroep steeds meer vorm. Het project wordt erg enthousiast ontvangen in Everdingen, er wordt ontzettend veel meegedacht en in het tweewekelijkse krantje staat elke keer een update van de status van het project.

Planning:

September, oktober, november staan in het teken van werven. Het verzamelen van verhalen, spelers, vrijwilligers en samenwerkingspartners. In December worden de matches gemaakt. Wie gaat spelen/helpen op welke plek. In de kerstvakantie en begin januari worden gebaseerd op deze ingrediënten de regieconcepten gemaakt. Vanaf februari starten de repetities. Op 17,18, 24 en 25 mei gaat de voorstelling spelen.

Communicatie:

Met WATERTHEATER wil LINK bezoekers uit de hele regio trekken. LINK wil zich met deze voorstelling op de kaart zetten als een stichting die als nieuwe speler in de regio artistiek hoogwaardig vernieuwend theater maakt én laagdrempelig blijft, dichtbij bewoners en omgeving.

In de eerste plaats zullen er natuurlijk een groot aantal toeschouwers zijn die familie en vrienden die deelnemen komen bewonderen. Daarnaast zal de communicatie regionaal breed worden uitgezet. Lokale en regionale kranten worden benaderd en ook op social media zal LINK Locatietheater actief posten en mensen op de hoogte houden. Dit gebeurd tijdens verschillende fases van het proces. Zo zal er na aanleiding van de informatiebijeenkomst op 16 oktober persberichten verschijnen in lokale kranten en in het AD. Als de kaartverkoop gestart is zullen er op allerlei plekken flyers worden verspreid en zal er meermaals een driehoeksborden campagne worden uitgezet. Bovendien is WATERTHEATER onderdeel van het Waterjaar Vianen en zal daardoor ook meeliften op de communicatie vanuit de Gemeente Vianen (vanaf 2019 Gemeente Vijfheerenlanden)


afbeelding van Alexander Klapwijk

Betse Kirsten,

Welkom terug bij Jij Maakt Het Mee!

Mooi dat je bent begonnen met de werving, en goed dat dat al het een en ander heeft opgeleverd. Wat ik goed vind aan je plan, is dat je vanuit de deelnemers werkt. Zoals je weet is de rol van de deelnemers in het maakproces belangrijk bij Jij Maakt het Mee. Wat gaan de deelnemers doen, hoe worden ze uitgedaagd, wie zijn daarbij de coaches/begeleiders, etc? Dat zijn vragen waarop wij graag een antwoord zien. Wat - nog steeds - wel lastig is aan je plan, is dat een aantal zaken waarschijnlijk pas in december - bij de matching - duidelijk wordt. Op 7 december moet deze aanvraag door naar de Beslis mee-fase. Weet je tegen die tijd genoeg details over de invulling van je project om inderdaad door te kunnen naar die volgende fase?

afbeelding van Daniëlle Koelemij

Beste Kirsten, laat ik mezelf kort introduceren: ik ben coach op dit interactieve platform en geef tips, adviezen en inspiratie; zodat je jouw idee voor innovatieve actieve cultuurparticipatie in de vrije tijd kunt vervolmaken. Zelf heb ik ook ervaring met het ontwikkelen en organiseren van community art projecten en theaterroutes door de buurt en in het landschap.

Jouw Watertheater plan klinkt goed doordacht en ik zal me daarom richten op jouw meedenkvraag naar input voor een duurzame succesformule. Ten eerste de tip om actief samenwerking te zoeken met de Gemeente en het Hoogheemraadschap. Vijfheerenlanden bestaat pas vanaf 1 januari 2019 en de lokale overheid heeft er belang bij om bij inwoners van Zederik, Leerdam en Vianen eenheidsgevoel te creëren. Daar kan Watertheater aan bijdragen, bijvoorbeeld door iedere editie in een andere kern van de gemeente te laten plaatsvinden.

Ook kun je samenwerking zoeken met het Hoogheemraadschap en andere organisaties die zich richten op agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Zo kun je groengidsen inzetten om het publiek tijdens de theaterroute te begeleiden en ondertussen ook nog over de natuurelementen in dat gebied te vertellen.

Hartelijke groet, Daniëlle