Vrijheid is niet voor iedereen vanzelfsprekend.
Wij Nederlanders zijn gewend aan de vrijheid waar de meeste van ons mee opgegroeid zijn maar hier bij de Lola Lik hebben wij van dichtbij kunnen zien wat vrijheid voor nieuwe Nederlanders kan betekenen. Mede door deze ervaring is het idee ontstaan voor dit inter-culturele festival waar we met elkaar de aandacht willen vragen voor de verschillende culturen van de nieuwe Nederlanders en de culturele vrijheid van creatievelingen, kunstenaars en performers.
Gedurende het weekend van 16 & 17 september staat 'Vrijplaats in de Bijlmer Bajes' centraal voor een kruisbestuiving van de diverse culturen-en culturele concepten die we met verschillende groepen mensen van verschillende achtergronden samen willen brengen. Tijdens het weekend wordt er gezamenlijk kunst- , toneel- en muziek gemaakt en kunnen bezoekers diverse workshops volgen. We willen de bezoekers stimuleren echt aan de slag te gaan, samen met de Nieuwe Nederlander(s) & kunstenaars / artiesten. Ons doel is elkaar beter leren kennen, van elkaar leren en met elkaar op weg naar een creatieve en culturele verbroedering.
Lola Lik is een culturele broedplaats in de voormalige Bijlmer Bajes. Sinds eind 2016 zijn hier veel verschillende creatieve ondernemers gevestigd. De Bajes ademt geschiedenis en dat is aan alle kanten voelbaar. De bijzondere locatie heeft er mede toe geleid dat kleine creatieve ondernemingen zich in deze nieuwe broedplaats hebben gevestigd.
De Lola Lik zorgt samen met het COA dat de nieuwe Nederlander(s) hun taalvaardigheden ontwikkelen, stage kunnen lopen bij de verschillende ondernemers binnen Lola en mogelijker wijze ook hieruit werk kunnen vinden. Het is een open broedplaats waarin alle ondernemers en nieuwe Nederlanders zich openstellen voor contact met elkaar.
Wij werken samen met het Asielzoekerscentrum, LOLA-Lik en divers instellingen. Samen met het AZC kijken we naar de 'performance' list en maken we onze programmering samen met hun. Daarnaast hebben we diverse kunstenaars en videografen aan elkaar gekoppeld om gezamenlijk een activiteit neer te zetten. Op deze manier kunnen we de culturen (nieuwe Nederlanders) en culturele activiteiten aan elkaar koppelen. In het weekend zelf stimuleren we de bezoekers (amateur-kunstenaars-voor-één-dag) samen met de nieuwe Nederlander(s) én artiesten/kunstenaars aan de slag te gaan. Het wordt een interactief festival, waar de voormalige Bijlmer Bajes wordt omgebouwd tot creatieve broedplaats voor jong en oud.
Het is een open evenement, de bezoekers kunnen een kijkje nemen, eten/drinken en deelnemen aan de culturele activiteiten met boodschap. De bezoeker betaald slechts €5,- voor een 'beker'. Op deze manier houden we het festival schoon, omdat de beker Recyclebaar is en kunnen we met de 'verkoop' van de bekers, onze vrijwilligers betalen. Lola Lik huurt de voormalige Bijlmer Bajes van de Rijksoverheid en is in bezit van een omgevings- en horecavergunning op de binnentuin –, loods- en kantoren.
1.1 Visie
Dagelijks hebben wij zowel in de wereld als in Nederland te maken met onbegrip voor andermans cultuur of vrijheid van meningsuiting. Ons doel is elkaar beter leren kennen, van elkaar leren en samen met elkaar een aansluiting te vinden. Een connectie door muziek, een connectie door kunst of een connectie door een gesprek.
Een festival waar we onze vooroordelen buiten de poort achterlaten, en binnen verbroedering vinden. Muziek- en cultuur verbroederd. Iedereen danst op muziek: jong, oud, Moslims, Christenen, Atheïsten, Boeddhisten, hetero, homo of transgender. Een evenement waar het niet uitmaakt wat voor geaardheid, cultuur, nationaliteit, kleur of geloof je hebt. Binnen de poorten van de Bajes kunnen we deze vrijheid vinden. Door middel van onze uiteenlopende programmering willen we de bezoekers aan het denken zetten. Vertellen dat het op veel plekken in de wereld en Nederland niet zo vrij en vanzelfsprekend is. Samen kunnen we deze barrière doorbreken en een positieve boodschap Amsterdam en de rest van Nederland insturen.
Het festival is een toevoeging aan het huidige kunst- en culturele aanbod van Amsterdam. Naast het maatschappelijke impact en de boodschap, creëren we een divers en vernieuwende aanbod op kunst- en cultuur. Tijdens het festival wordt er gezamenlijk kunst gemaakt, in het breedste zin van het woord: schilderen, bouwen, kleien, muziek maken of een workshop volgen. Het programma voor de expositie stellen we samen door naar jong talent in Lola of AZC te kijken en brengen deze in contact met ervaren kunstenaars vanuit de broedplaats. Op deze manier ontstaat er een spel tussen de verschillende kunstenaars en het aanbod voor de bezoekers. Naast kunst kan de bezoeker ook naar muziek luisteren of een voorstelling zien. Het festival is breder dan een musea, heeft een boodschap met toch een fijn gevoel achteraf.
1.2. Doelstellingen (kruisbestuiving, verbroedering, eindresultaat)
Het is onze doelstelling om een groter publiek kennis te laten maken met de succesvolle kruisbestuiving die de Lola Lik, zijn mede-gebruikers en de nieuwe Nederlanders met elkaar bereikt hebben. Doordat we de gecombineerde netwerken kunnen gebruiken van alle mede-gebruikers en vrijwilligers geloven wij met dit project een zeer groot en breed publiek te kunnen bereiken. Deze positieve en creatieve voortgang willen we met meer mensen delen, laten zien dat met diversiteit, verschillende achtergronden en een open mind vele mooie doelen te bereiken zijn en we daar met elkaar van kunnen leren en genieten.
Waarom verbroedering met kunst en cultuur?
- Omdat je door middel van kunst op vele manieren kan communiceren met publiek zonder taal te hoeven gebruiken;
- Omdat een andere cultuur leren kennen een verrijking is op je eigen cultuur;
- Omdat kunst openstaat voor verschillende interpretaties;
- Omdat verschillende culturen je nieuwe inzichten geven op een bestaande wereldvisie;
- Omdat iedereen van kunst kan genieten ongeacht achtergrond, religie, educatie, leeftijd of geaardheid;
- Omdat als we onze cultuur met elkaar delen we dichter tot elkaar komen;
- Omdat genieten van kunst en cultuur een verrijking is van onze gezamenlijke samenleving;
Voorafgaand van het project zijn we in gesprek gegaan met alle mede-gebruikers en de nieuwe Nederlander(s). We zijn opzoek gegaan naar de vraag. Gaandeweg hebben we gezamenlijk de boodschap gevormd en hierop de programmering aangesloten.
De creatievelingen hebben een speciale selectie uit eerder werk gekozen en/of nieuw werk gemaakt.
Samen met Dynamo en COA creëren we stageplekken en vrijwilligersplekken voor de nieuwe Nederlanders. Op deze manier kunnen ze sneller integreren en een verblijfsvergunning aanvragen.
Wij hebben de afgelopen maanden veel tijd geinvesteerd om alle lola-medegebruikers en alle AZC'ers te leren kennen en bijelkaar te brengen. Dit hebben we gedaan door brainstormsessies en bijeenkomsten te organiseren. Hierin stimuleren we de samenwerkingen en participaties tussen de beginnende artiesten of deelnemers, ervaren & Nieuwe Nederlanders. Samen met Refugee en LOLA kunnen we dit monitoren en stimuleren. Zodra er een GO is voor het project, zullen we de bijeenkomsten en brainstormsessies wekelijks uitvoeren tot aan het festival. Het project geeft een mogelijkheid voor de nieuwe Nederlanders om een stage of tijdelijke werkplek te krijgen.
Project: Vrijplaats in de Bijlmer Bajes. Verbroedering door muziek, kunst en cultuur!
Het is een interactief festival: De bezoeker (amateurs-artiest-voor-één-dag) wordt gestimuleerd en geprikkeld om zelf mee te doen. Daarnaast kunnen ze ook kunst/video exposities zien, een voorstelling volgen, speleltjes doen en/of lekker een drankje drinken. Kunst en cultuur is voor iedereen, als we 'kunst of cultuur' maken valt een taal- of leeftijdbarriere weg.
Toekomstvisie: Als deze pilot succesvol is willen we het jaarlijks terug laten keren en gezamenlijk met Lola en COA de programmering neerzetten. Op deze manier kunnen we een podium bieden voor de boodschap van het vluchtelingenproblematiek, stage/werkplekken voor de nieuwe Nederlander(s) aanbieden én een podium voor zowel jong als ervaren creatief talent uit Amsterdam.
2.1 Activiteiten, workshops, kunstenaars, artiesten en creatievelingen
Acitviteiten/workshops voor-en door amateurs, nieuwe Nederlanders en kunstenaars:
Een belangrijk deel van onze culturele activiteiten en de kunst is de Ontmoetings kunst door de groep van Buro Janze. Deze groep van ervaren kunstenaars willen graag de art van het kunstmaken overdragen en delen met de nieuwe Nederlanders en de bezoekers van het festival.
De activiteiten die ze onder andere gaan verzorgen en faciliteren zijn de volgende 5 activiteiten:
Wat wil je niet kwijt?
Nettie Gelijsteen maakt ontmoetingskunst met bezoekers, ze vraagt: Vertel me wat je niet kwijt wil?
De bezoeker krijgt papier om daar in te stoppen of verwerken wat je niet kwijt wil, gedurende het gesprek of de interactie vormt zich het papier tot een uniek eindresulaat wat zal worden vereeuwigt.
Handdruk project
Maria Louise zal met haar handruk project mensen ontmoeten door middel van elkaar de hand te geven met afdruk klei ertussen. Terwijl de klei droogt vindt er interactie plaats tussen de kunstenaar en de amateur-kunstenaar. De ontmoeting tussen beide vormt het kunstwerk tot het eindresultaat.
Verhalend tekenen
Op een unieke locatie binnen de muren van de Bijlmer Bajes creeëren we een plek waar we de amateur-tekenaars verzamelen, daar gaan vertellen de kunstenaars over tekenen en dat het geheim daarvan zit het in het DOEN. De basics worden doorgenomen en dan gaat het over in het DOEN. Gezamelijk met de nieuwe Nederlanders worden verhalen verteld waarbij de mensen vrij mogen tekenen wat ze horen, over de verhalen of gewoon wat ze zouden willen of oefenen. Begeleiding is voor vragen of hulp bij het tekenen.
Van draadstaal tot kunst
Vanuit de binnentuin, wordt je naar een speciale ruimte begeleid, hier om gezamenlijk Draadstaal beelden te maken met de amateur-kunstenaar (bezoekers) tijdens het festival zelf. Deze activiteit word begeleid en gecoordineerd door een ervaren kunstenaar van bureau Janze met een nieuwe Nederlander vanuit AZC.
Binnenplaats Installatie
Buro Janze gaat met amateur-kunstenaars (bezoekers), nieuwe Nederlanders en de mede-gebruikers van Lola een levensgroot kunstwerk maken tijdens het tweedaagse festival. Het mogelijke onderwerp daarvan wordt “De afvalgoden” van items in en rondom gevonden in de Bijlmer Bajes en voorwerpen die verder gevonden of meegenomen zijn door iedereen. Gezamenlijk creeëren we een installatie, die we na het festival als kunstitem kunnen doneren aan het AZC of onder een bezoeker (amateur-kunstenaar).
Verdere workshops -en activiteiten
Improvisatie toneel activiteiten voor iedereen toegankelijk om mee te participeren in de wachtcellen die wekelijks ook georganiseerd worden in de COA. Verdere invuling volgt.
Grafiti & streetart activiteiten en workshop
Gedurende de 2 dagen zijn er verschillende grafiti en streetart projecten aan de gang. Waarvan één in het bijzonder met de bezoekers en nieuwe Nederlander(s), er is ruimte gemaakt om onder begeleiding van Favela Painting (een Lola Lik gebruiker) streetart en graffiti art te maken met elkaar.
Crea Bea's met textiel
Gedurende de bezoeken aan de creatieve workshops bij de COA werd vooral duidelijk dat er behoefte is aan het maken van functionele producten bij de nieuwe Nederlanders zoals ovenhandschoenen en gordijnen maken bij de textiel workshop. Nu willen we graag de creativiteit van iedereen naar voren laten komen door te experimenteren met creatief materiaal en daar functionele items van proberen te maken met een duidelijke arti look en feel.
Eritrean Coffee Cermony
Met de Eritreese gemeenschap in de COA richten we een koffiehoek in waar bezoekers de bijzondere Eritreese koffie cermony's kunnen bewonderen en van de koffie kunnen genieten. Een ideaal moment om elkaars cultuur wat beter te leren kennen.
Arabic Calligraphy workshop
Met de nieuwe Nederlanders van Refugee Company gaan we een Calligraphy workshop organiseren. De bezoekers krijgen meer te weten over deze tot kunst verheven manier van schrijven in het Midden Oosten en gaan deze beoefenen tijdens de workshop.
Mijn huis voor onze nieuwe stad
Mieke Vasse gaat samen met 2 Lola gebruikers een set-up creeëren waar mensen hun ideale huis voor de nieuwe stad kunnen boetseren met klei. Alle bezoekers, nieuwe Nederlanders, jongeren, ouderen en/of ondernemers kunnen dromen, maar hun droom in het klei-klein laten uitkomen.
Hieronder een overzicht van de artiesten en kunstenaars (Lola-gebruikers / en AZC):
Ageethe Groenendaal | Mode-ontwerper / Kunstenaar
Annebell Kamerbeek | Fine Art Kunstenaar
Irene Janse | Fine Art Kunstenaar
Diego Ospina Melo | Rietveld student / Film maker
Mieke Vasse | Beeldend kunstenaar
Lena Davidovisch | Visual artist / Kunstenaar
Gluklya Perschina| Kunstenaar
Mario Supa | Grafisch kunstenaar
Liesbeth Touw | Fine art kunstenaar
Maria Louise Vandenput | Fine art kunstenaar
Ida Voorthuis | Kunstenaar
Agnes Jasper | Performance Art (Medusa)
Karam Quasai | Grafisch ontwerper
Kaat Schulte | Beeldend kusntenaar
Diego Nicolas Rod | Muzikant / Vrijwilliger bij Stichting de Vrolijkheid
Tom Heringa | Radio / Muzikant
Yara Saeed | Artist (AZC)
Hala Namer | Visual Artist (AZC)
Rezan Hassan | Visual Artist (AZC) / Videograaf
Raffat Ballan | Artist (AZC)
Favela Painting | Schildersgroep & workshops (AZC)
Saeed AlHammad | Fotograaf (AZC)
Mohammed AlZoabi | Fotograaf (AZC)
Rami Said | Documentaire maker (AZC)
Joost Poppe Jan Rentema | Fotograaf (AZC)
Somar AlBish | Documentaire maker (AZC)
Dana Wit | Eritrean Coffee Cermony (workshop) (AZC)
Rahaf Issa | Make up artist (workshop) (AZC)
Reza and Saeed | Arabic Calligraphy (workshop)(AZC)
Saro | Make up artist (workshop) (AZC)
Anas Ayoub | Coffee Bean Shop Motion Movie (workshop) (AZC)
Ribal | DJ (AZC)
Manar | DJ (AZC)
Esta Polysta | DJ (AZC)
Jacintha Lucia | DJ (AZC)
Marion van Kampen | DJ (AZC)
Martien | DJ (AZC)
Thomas de Prinses | DJ (AZC)
Orchestre Partout Band | Live Band (AZC)
AMN Band | Live Band (AZC)
Nawras AlTaki | Live Band (AZC)
Waseem AlKhadra | Live Beatbox (AZC)
Raqs initiative | Oriental Pop (AZC)
Harmada | Rapper (AZC)
Jerry Afriyie | Rebel Poëet
Martine Bakker | Poëet / Komediant
Rogier Roeters | Kunstenaar / Visual Artist / Illusionist
** Tijdens het festival zullen we samen met de bezoeker(s) een installatie afbouwen. We vragen de bezoeker zijn/haar inbreng te geven. Een interactief stuk onder begeleiding van nieuwe Nederlanders.
***We hebben ook samenwerkingen tussen de verschillende artiesten.
Bijvoorbeeld tussen een videograaf (video-exposities) die muzikaal wordt ondersteund door de muzikale artiest Diego en zijn AZC muzikanten.
****Daarnaast hebben we ook meerdere kunstenaars aan elkaar gekoppeld, allen mede-LOLA-gebruikers en kunstenaars, die gezamenlijk een kunstroute samenstellen en een installatie afbouwen tijdens het evenement.
*****Ook de workshops zijn gezamenlijk samengesteld en de activiteit van Taartrovers voor de kinderen.
****** Een nieuwe Nederlander heeft zijn reismateriaal ter beschikking gesteld aan een audio-visual artist om samen een video-expositie hiervan te maken. De bezoeker krijgt een indruk van de Europa reis over land.
Een algemene beschrijving van onze doelgroep is publiek dat geïnteresseerd is in kunst, culturele evenementen, activiteiten en de Bijlmer Bajes. Als we dit wat beter specificeren dan is onze doelgroep de geëngageerde mens, de breder geïnteresseerde en hoger opgeleide bezoeker vanaf ongeveer 18 tot 80 jaar oud wonende in Amsterdam en omgeving. Ze staan open voor nieuwe ervaringen en andere culturen, worden graag mentaal uitgedaagd en zijn open-minded. Voor de zondag is de doelgroep nog specifieker door ons in de dagprogrammering te focussen op families met jonge kinderen.
Bovenstaande bezoekers zijn de bezoekers waar we ons op focussen in de communicatie.
De doelgroep zullen we benaderen via website-, instagram-, persberichten-, facebook en posters (wellicht flyers). In de Bijlmer Bajes hebben we een centrale binnentuin. Alle activiteiten zullen hier beginnen en/of eindigen. Op deze manier is er een centraal punt en overzicht. Hier zullen we vrijwilligers rond laten lopen om uit te leggen wat er te doen is én waar de bezoeker nog 'aan mee kan helpen'. Daarnaast komt er een centrale installatie, die LIVE wordt afgebouwd. Omdat het centraal gelegen is én uitleg wordt gegeven, stimuleert dit de bezoeker om zijn/haar handen uit de mouwen te steken.
Het weekend staat centraal voor een kruisbestuiving van de diverse culturen – en culturele concepten. Van elkaar leren- en elkaar respecteren.
Het project onder leiding van Patricia, Tamara in samenwerking met Lola Lik, AZC,
Lola-medehuurders, culturele instellingen en vrijwilligers én de bezoeker (amateur-kunstenaar)
(FCP)