menu denk mee beslis mee maak mee

Vrijplaats in de Bijlmer Bajes

Verbroedering door muziek, kunst en cultuur!

Vrijplaats
16 september 2017 tot 17 september 2017
animatie, dans, erfgoed, film
jongeren, kinderen, ouderen, volwassenen
check facebook
€7.826

Dit project heeft subsidie ontvangen en is afgerond. Denk mee Beslis mee Maak mee

Bekijk de weblog van dit project

Er is nog niets geschreven in de weblog.

Ga direct naar de reacties

Vrijplaats in de Bijlmer Bajes

Verbroedering door muziek, kunst en cultuur!

afbeelding van Patricia Weijman

Ingediend door:

Patricia Weijman

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Wij zoeken nog sing/songwriters, vrijwilligers, verhalenvertellers, poëet, Art Performance, kunstenaars, videografen, komedianten en exposanten

Wat ga je doen?: 

Vrijheid is niet voor iedereen vanzelfsprekend.
Wij Nederlanders zijn gewend aan de vrijheid waar de meeste van ons mee opgegroeid zijn maar hier bij de Lola Lik hebben wij van dichtbij kunnen zien wat vrijheid voor nieuwe Nederlanders kan betekenen. Mede door deze ervaring is het idee ontstaan voor dit inter-culturele festival waar we met elkaar de aandacht willen vragen voor de verschillende culturen van de nieuwe Nederlanders en de culturele vrijheid van creatievelingen, kunstenaars en performers.

Gedurende het weekend van 16 & 17 september staat 'Vrijplaats in de Bijlmer Bajes' centraal voor een kruisbestuiving van de diverse culturen-en culturele concepten die we met verschillende groepen mensen van verschillende achtergronden samen willen brengen. Tijdens het weekend wordt er gezamenlijk kunst- , toneel- en muziek gemaakt en kunnen bezoekers diverse workshops volgen. We willen de bezoekers stimuleren echt aan de slag te gaan, samen met de Nieuwe Nederlander(s) & kunstenaars / artiesten. Ons doel is elkaar beter leren kennen, van elkaar leren en met elkaar op weg naar een creatieve en culturele verbroedering.

Lola Lik is een culturele broedplaats in de voormalige Bijlmer Bajes. Sinds eind 2016 zijn hier veel verschillende creatieve ondernemers gevestigd. De Bajes ademt geschiedenis en dat is aan alle kanten voelbaar. De bijzondere locatie heeft er mede toe geleid dat kleine creatieve ondernemingen zich in deze nieuwe broedplaats hebben gevestigd.

De Lola Lik zorgt samen met het COA dat de nieuwe Nederlander(s) hun taalvaardigheden ontwikkelen, stage kunnen lopen bij de verschillende ondernemers binnen Lola en mogelijker wijze ook hieruit werk kunnen vinden. Het is een open broedplaats waarin alle ondernemers en nieuwe Nederlanders zich openstellen voor contact met elkaar.

Wij werken samen met het Asielzoekerscentrum, LOLA-Lik en divers instellingen. Samen met het AZC kijken we naar de 'performance' list en maken we onze programmering samen met hun. Daarnaast hebben we diverse kunstenaars en videografen aan elkaar gekoppeld om gezamenlijk een activiteit neer te zetten. Op deze manier kunnen we de culturen (nieuwe Nederlanders) en culturele activiteiten aan elkaar koppelen. In het weekend zelf stimuleren we de bezoekers (amateur-kunstenaars-voor-één-dag) samen met de nieuwe Nederlander(s) én artiesten/kunstenaars aan de slag te gaan. Het wordt een interactief festival, waar de voormalige Bijlmer Bajes wordt omgebouwd tot creatieve broedplaats voor jong en oud.

Het is een open evenement, de bezoekers kunnen een kijkje nemen, eten/drinken en deelnemen aan de culturele activiteiten met boodschap. De bezoeker betaald slechts €5,- voor een 'beker'. Op deze manier houden we het festival schoon, omdat de beker Recyclebaar is en kunnen we met de 'verkoop' van de bekers, onze vrijwilligers betalen. Lola Lik huurt de voormalige Bijlmer Bajes van de Rijksoverheid en is in bezit van een omgevings- en horecavergunning op de binnentuin –, loods- en kantoren. 

1.1 Visie
Dagelijks hebben wij zowel in de wereld als in Nederland te maken met onbegrip voor andermans cultuur of vrijheid van meningsuiting. Ons doel is elkaar beter leren kennen, van elkaar leren en samen met elkaar een aansluiting te vinden. Een connectie door muziek, een connectie door kunst of een connectie door een gesprek.

Een festival waar we onze vooroordelen buiten de poort achterlaten, en binnen verbroedering vinden. Muziek- en cultuur verbroederd. Iedereen danst op muziek: jong, oud, Moslims, Christenen, Atheïsten, Boeddhisten, hetero, homo of transgender. Een evenement waar het niet uitmaakt wat voor geaardheid, cultuur, nationaliteit, kleur of geloof je hebt. Binnen de poorten van de Bajes kunnen we deze vrijheid vinden. Door middel van onze uiteenlopende programmering willen we de bezoekers aan het denken zetten. Vertellen dat het op veel plekken in de wereld en Nederland niet zo vrij en vanzelfsprekend is. Samen kunnen we deze barrière doorbreken en een positieve boodschap Amsterdam en de rest van Nederland insturen.

Het festival is een toevoeging aan het huidige kunst- en culturele aanbod van Amsterdam. Naast het maatschappelijke impact en de boodschap, creëren we een divers en vernieuwende aanbod op kunst- en cultuur. Tijdens het festival wordt er gezamenlijk kunst gemaakt, in het breedste zin van het woord: schilderen, bouwen, kleien, muziek maken of een workshop volgen. Het programma voor de expositie stellen we samen door naar jong talent in Lola of AZC  te kijken en brengen deze in contact met ervaren kunstenaars vanuit de broedplaats. Op deze manier ontstaat er een spel tussen de verschillende kunstenaars en het aanbod voor de bezoekers. Naast kunst kan de bezoeker ook naar muziek luisteren of een voorstelling zien. Het festival is breder dan een musea, heeft een boodschap met toch een fijn gevoel achteraf.

1.2. Doelstellingen (kruisbestuiving, verbroedering, eindresultaat)
Het is onze doelstelling om een groter publiek kennis te laten maken met de succesvolle kruisbestuiving die de Lola Lik, zijn mede-gebruikers en de nieuwe Nederlanders met elkaar bereikt hebben. Doordat we de gecombineerde netwerken kunnen gebruiken van alle mede-gebruikers en vrijwilligers geloven wij met dit project een zeer groot en breed publiek te kunnen bereiken. Deze positieve en creatieve voortgang willen we met meer mensen delen, laten zien dat met diversiteit, verschillende achtergronden en een open mind vele mooie doelen te bereiken zijn en we daar met elkaar van kunnen leren en genieten.

Waarom verbroedering met kunst en cultuur?
- Omdat je door middel van kunst op vele manieren kan communiceren met publiek zonder taal te hoeven gebruiken;
- Omdat een andere cultuur leren kennen een verrijking is op je eigen cultuur;
- Omdat kunst openstaat voor verschillende interpretaties;
- Omdat verschillende culturen je nieuwe inzichten geven op een bestaande wereldvisie;
- Omdat iedereen van kunst kan genieten ongeacht achtergrond, religie, educatie, leeftijd of geaardheid;
- Omdat als we onze cultuur met elkaar delen we dichter tot elkaar komen;
- Omdat genieten van kunst en cultuur een verrijking is van onze gezamenlijke samenleving;

Voorafgaand van het project zijn we in gesprek gegaan met alle mede-gebruikers en de nieuwe Nederlander(s). We zijn opzoek gegaan naar de vraag. Gaandeweg hebben we gezamenlijk de boodschap gevormd en hierop de programmering aangesloten.

De creatievelingen hebben een speciale selectie uit eerder werk gekozen en/of nieuw werk gemaakt.
Samen met Dynamo en COA creëren we stageplekken en vrijwilligersplekken voor de nieuwe Nederlanders. Op deze manier kunnen ze sneller integreren en een verblijfsvergunning aanvragen.

Wij hebben de afgelopen maanden veel tijd geinvesteerd om alle lola-medegebruikers en alle AZC'ers te leren kennen en bijelkaar te brengen. Dit hebben we gedaan door brainstormsessies en bijeenkomsten te organiseren. Hierin stimuleren we de samenwerkingen en participaties tussen de beginnende artiesten of deelnemers, ervaren & Nieuwe Nederlanders. Samen met Refugee en LOLA kunnen we dit monitoren en stimuleren. Zodra er een GO is voor het project, zullen we de bijeenkomsten en brainstormsessies wekelijks uitvoeren tot aan het festival. Het project geeft een mogelijkheid voor de nieuwe Nederlanders om een stage of tijdelijke werkplek te krijgen.


Project: Vrijplaats in de Bijlmer Bajes. Verbroedering door muziek, kunst en cultuur!
Het is een interactief festival: De bezoeker (amateurs-artiest-voor-één-dag) wordt gestimuleerd en geprikkeld om zelf mee te doen. Daarnaast kunnen ze ook kunst/video exposities zien, een voorstelling volgen, speleltjes doen en/of lekker een drankje drinken. Kunst en cultuur is voor iedereen, als we 'kunst of cultuur' maken valt een taal- of leeftijdbarriere weg. 

Toekomstvisie: Als deze pilot succesvol is willen we het jaarlijks terug laten keren en gezamenlijk met Lola en COA de programmering neerzetten. Op deze manier kunnen we een podium bieden voor de boodschap van het vluchtelingenproblematiek, stage/werkplekken voor de nieuwe Nederlander(s) aanbieden én een podium voor zowel jong als ervaren creatief talent uit Amsterdam.

2.1 Activiteiten, workshops, kunstenaars, artiesten en creatievelingen

Acitviteiten/workshops voor-en door amateurs, nieuwe Nederlanders en kunstenaars:

Een belangrijk deel van onze culturele activiteiten en de kunst is de Ontmoetings kunst door de groep van Buro Janze. Deze groep van ervaren kunstenaars willen graag de art van het kunstmaken overdragen en delen met de nieuwe Nederlanders en de bezoekers van het festival.

De activiteiten die ze onder andere gaan verzorgen en faciliteren zijn de volgende 5 activiteiten:

Wat wil je niet kwijt?
Nettie Gelijsteen maakt ontmoetingskunst met bezoekers, ze vraagt: Vertel me wat je niet kwijt wil?
De bezoeker krijgt papier om daar in te stoppen of verwerken wat je niet kwijt wil, gedurende het gesprek of de interactie vormt zich het papier tot een uniek eindresulaat wat zal worden vereeuwigt.

Handdruk project
Maria Louise zal met haar handruk project mensen ontmoeten door middel van elkaar de hand te geven met afdruk klei ertussen. Terwijl de klei droogt vindt er interactie plaats tussen de kunstenaar en de amateur-kunstenaar. De ontmoeting tussen beide vormt het kunstwerk tot het eindresultaat.

Verhalend tekenen
Op een unieke locatie binnen de muren van de Bijlmer Bajes creeëren we een plek waar we de amateur-tekenaars verzamelen, daar gaan vertellen de kunstenaars over tekenen en dat het geheim daarvan zit het in het DOEN. De basics worden doorgenomen en dan gaat het over in het DOEN. Gezamelijk met de nieuwe Nederlanders worden verhalen verteld waarbij de mensen vrij mogen tekenen wat ze horen, over de verhalen of gewoon wat ze zouden willen of oefenen. Begeleiding is voor vragen of hulp bij het tekenen.

Van draadstaal tot kunst
Vanuit de binnentuin, wordt je naar een speciale ruimte begeleid, hier om gezamenlijk Draadstaal beelden te maken met de amateur-kunstenaar (bezoekers) tijdens het festival zelf. Deze activiteit word begeleid en gecoordineerd door een ervaren kunstenaar van bureau Janze met een nieuwe Nederlander vanuit AZC.

Binnenplaats Installatie
Buro Janze gaat met amateur-kunstenaars (bezoekers), nieuwe Nederlanders en de mede-gebruikers van Lola een levensgroot kunstwerk maken tijdens het tweedaagse festival. Het mogelijke onderwerp daarvan wordt “De afvalgoden” van items in en rondom gevonden in de Bijlmer Bajes en voorwerpen die verder gevonden of meegenomen zijn door iedereen. Gezamenlijk creeëren we een installatie, die we na het festival als kunstitem kunnen doneren aan het AZC of onder een bezoeker (amateur-kunstenaar).

Verdere workshops -en activiteiten
Improvisatie toneel activiteiten voor iedereen toegankelijk om mee te participeren in de wachtcellen die wekelijks ook georganiseerd worden in de COA. Verdere invuling volgt.

Grafiti & streetart activiteiten en workshop
Gedurende de 2 dagen zijn er verschillende grafiti en streetart projecten aan de gang. Waarvan één in het bijzonder met de bezoekers en nieuwe Nederlander(s), er is ruimte gemaakt om onder begeleiding van Favela Painting (een Lola Lik gebruiker) streetart en graffiti art te maken met elkaar.

Crea Bea's met textiel
Gedurende de bezoeken aan de creatieve workshops bij de COA werd vooral duidelijk dat er behoefte is aan het maken van functionele producten bij de nieuwe Nederlanders zoals ovenhandschoenen en gordijnen maken bij de textiel workshop. Nu willen we graag de creativiteit van iedereen naar voren laten komen door te experimenteren met creatief materiaal en daar functionele items van proberen te maken met een duidelijke arti look en feel.

Eritrean Coffee Cermony
Met de Eritreese gemeenschap in de COA richten we een koffiehoek in waar bezoekers de bijzondere Eritreese koffie cermony's kunnen bewonderen en van de koffie kunnen genieten. Een ideaal moment om elkaars cultuur wat beter te leren kennen.

Arabic Calligraphy workshop
Met de nieuwe Nederlanders van Refugee Company gaan we een Calligraphy workshop organiseren. De bezoekers krijgen meer te weten over deze tot kunst verheven manier van schrijven in het Midden Oosten en gaan deze beoefenen tijdens de workshop.

Mijn huis voor onze nieuwe stad
Mieke Vasse gaat samen met 2 Lola gebruikers een set-up creeëren waar mensen hun ideale huis voor de nieuwe stad kunnen boetseren met klei. Alle bezoekers, nieuwe Nederlanders, jongeren, ouderen en/of ondernemers kunnen dromen, maar hun droom in het klei-klein laten uitkomen.

Hieronder een overzicht van de artiesten en kunstenaars (Lola-gebruikers / en AZC):
Ageethe Groenendaal | Mode-ontwerper / Kunstenaar
Annebell Kamerbeek | Fine Art Kunstenaar
Irene Janse | Fine Art Kunstenaar
Diego Ospina Melo | Rietveld student / Film maker
Mieke Vasse | Beeldend kunstenaar
Lena Davidovisch | Visual artist / Kunstenaar
Gluklya Perschina| Kunstenaar
Mario Supa | Grafisch kunstenaar
Liesbeth Touw | Fine art kunstenaar
Maria Louise Vandenput | Fine art kunstenaar
Ida Voorthuis | Kunstenaar
Agnes Jasper | Performance Art (Medusa)
Karam Quasai | Grafisch ontwerper
Kaat Schulte | Beeldend kusntenaar
Diego Nicolas Rod | Muzikant / Vrijwilliger bij Stichting de Vrolijkheid
Tom Heringa | Radio / Muzikant
Yara Saeed | Artist (AZC)
Hala Namer | Visual Artist (AZC)
Rezan Hassan | Visual Artist (AZC) / Videograaf
Raffat Ballan | Artist (AZC)
Favela Painting | Schildersgroep & workshops (AZC)
Saeed AlHammad | Fotograaf (AZC)
Mohammed AlZoabi | Fotograaf (AZC)
Rami Said | Documentaire maker (AZC)
Joost Poppe Jan Rentema | Fotograaf (AZC)
Somar AlBish | Documentaire maker (AZC)
Dana Wit | Eritrean Coffee Cermony (workshop) (AZC)
Rahaf Issa | Make up artist (workshop) (AZC)
Reza and Saeed | Arabic Calligraphy (workshop)(AZC)
Saro | Make up artist (workshop) (AZC)
Anas Ayoub | Coffee Bean Shop Motion Movie (workshop) (AZC)
Ribal | DJ (AZC)
Manar | DJ (AZC)
Esta Polysta | DJ (AZC)
Jacintha Lucia | DJ (AZC)
Marion van Kampen | DJ (AZC)
Martien | DJ (AZC)
Thomas de Prinses | DJ (AZC)
Orchestre Partout Band | Live Band (AZC)
AMN Band | Live Band (AZC)
Nawras AlTaki | Live Band (AZC)
Waseem AlKhadra | Live Beatbox (AZC)
Raqs initiative | Oriental Pop (AZC)
Harmada | Rapper (AZC)
Jerry Afriyie | Rebel Poëet
Martine Bakker | Poëet / Komediant
Rogier Roeters | Kunstenaar / Visual Artist / Illusionist
** Tijdens het festival zullen we samen met de bezoeker(s) een installatie afbouwen. We vragen de bezoeker zijn/haar inbreng te geven. Een interactief stuk onder begeleiding van nieuwe Nederlanders.
***We hebben ook samenwerkingen tussen de verschillende artiesten.
Bijvoorbeeld tussen een videograaf (video-exposities) die muzikaal wordt ondersteund door de muzikale artiest Diego en zijn AZC muzikanten.
****Daarnaast hebben we ook meerdere kunstenaars aan elkaar gekoppeld, allen mede-LOLA-gebruikers en kunstenaars, die gezamenlijk een kunstroute samenstellen en een installatie afbouwen tijdens het evenement.
*****Ook de workshops zijn gezamenlijk samengesteld en de activiteit van Taartrovers voor de kinderen.
****** Een nieuwe Nederlander heeft zijn reismateriaal ter beschikking gesteld aan een audio-visual artist om samen een video-expositie hiervan te maken. De bezoeker krijgt een indruk van de Europa reis over land. 

Een algemene beschrijving van onze doelgroep is publiek dat geïnteresseerd is in kunst, culturele evenementen, activiteiten en de Bijlmer Bajes. Als we dit wat beter specificeren dan is onze doelgroep de geëngageerde mens, de breder geïnteresseerde en hoger opgeleide bezoeker vanaf ongeveer 18 tot 80 jaar oud wonende in Amsterdam en omgeving. Ze staan open voor nieuwe ervaringen en andere culturen, worden graag mentaal uitgedaagd en zijn open-minded. Voor de zondag is de doelgroep nog specifieker door ons in de dagprogrammering te focussen op families met jonge kinderen.
Bovenstaande bezoekers zijn de bezoekers waar we ons op focussen in de communicatie.

De doelgroep zullen we benaderen via website-, instagram-, persberichten-, facebook en posters (wellicht flyers). In de Bijlmer Bajes hebben we een centrale binnentuin. Alle activiteiten zullen hier beginnen en/of eindigen. Op deze manier is er een centraal punt en overzicht. Hier zullen we vrijwilligers rond laten lopen om uit te leggen wat er te doen is én waar de bezoeker nog 'aan mee kan helpen'. Daarnaast komt er een centrale installatie, die LIVE wordt afgebouwd. Omdat het centraal gelegen is én uitleg wordt gegeven, stimuleert dit de bezoeker om zijn/haar handen uit de mouwen te steken.

Het weekend staat centraal voor een kruisbestuiving van de diverse culturen – en culturele concepten. Van elkaar leren- en elkaar respecteren.

Het project onder leiding van Patricia, Tamara in samenwerking met Lola Lik, AZC, 
Lola-medehuurders, culturele instellingen en vrijwilligers én de bezoeker (amateur-kunstenaar)

Hoe ga je te werk?: 

Voorafgaand van het project zijn we in gesprek gegaan met alle mede-gebruikers en de nieuwe Nederlander(s). We zijn opzoek gegaan naar de vraag. Gaandeweg hebben we gezamenlijk de boodschap gevormd en hierop de programmering aangesloten. Het tweedaags festival staat voor vebroedering. Het samen creeëren, elkaar respecteren en van elkaar leren. Zowel voor de bezoeker, als voor de kunstenaar als voor de nieuwe Nederlander(s).

Samen met alle kunstenaars hebben we verschillende activiteiten en workshops gemaakt. De amateurs (bezoekers), nieuwe Nederlanders en kunstenaars gaan samen nieuwe dingen creeëren op de dag zelf. Er zijn activiteiten voor de kinderen zelf. Daarnaast hebben we verschillende routes / ruimtes: De creatievelingen hebben een speciale selectie uit eerder werk gekozen en/of nieuw werk gemaakt.

Samen met Dynamo en COA creëren we stageplekken en vrijwilligersplekken voor de nieuwe Nederlanders. Op deze manier kunnen ze sneller integreren en een verblijfsvergunning aanvragen.

We creëren een verbintenis en kruisbestuiving tussen nieuwe- en bestaande creatievelingen. Er zijn diverse brainstormsessies geweest om gezamenlijk tot een boodschap te komen.

Het project geeft een mogelijkheid voor de nieuwe Nederlanders om een stage of tijdelijke werkplek te krijgen.

Project: Vrijplaats in de Bijlmer Bajes. Verbroedering door muziek, kunst en cultuur!

Doelstelling:
Het is onze doelstelling om een groter publiek kennis te laten maken met de succesvolle kruisbestuiving die de Lola Lik, zijn mede-gebruikers en de nieuwe Nederlanders met elkaar bereikt hebben. Doordat we de gecombineerde netwerken kunnen gebruiken van alle mede-gebruikers en vrijwilligers geloven wij met dit project een zeer groot en breed publiek te kunnen bereiken. Deze positieve en creatieve voortgang willen we met meer mensen delen, laten zien dat met diversiteit, verschillende achtergronden en een open mind vele mooie doelen te bereiken zijn en we daar met elkaar van kunnen leren en genieten.

Waarom verbroedering met kunst en cultuur?
- Omdat je door middel van kunst op vele manieren kan communiceren met publiek zonder taal te hoeven gebruiken;

- Omdat een andere cultuur leren kennen een verrijking is op je eigen cultuur;

- Omdat kunst openstaat voor verschillende interpretaties;

- Omdat verschillende culturen je nieuwe inzichten geven op een bestaande wereldvisie;

- Omdat iedereen van kunst kan genieten ongeacht achtergrond, religie, educatie, leeftijd of geaardheid;

- Omdat als we onze cultuur met elkaar delen we dichter tot elkaar komen;

- Omdat genieten van kunst en cultuur een verrijking is van onze gezamenlijke samenleving;

Doelgroep
Een algemene beschrijving van onze doelgroep is publiek dat geïnteresseerd is in kunst,  culturele evenementen, activiteiten en de Bijlmer Bajes. Als we dit wat beter specificeren dan is onze doelgroep de geëngageerde mens, de breder geïnteresseerde en hoger opgeleide bezoeker vanaf ongeveer 18 tot 80 jaar oud wonende in Amsterdam en omgeving. Ze staan open voor nieuwe ervaringen en andere culturen, worden graag mentaal uitgedaagd en zijn open-minded. Voor de zondag is de doelgroep nog specifieker door ons in de dagprogrammering te focussen op families met jonge kinderen.
Bovenstaande bezoekers zijn de bezoekers waar we ons op focussen in de communicatie.

Wat maakt het bijzonder:
Het bijzondere is dat we een kruisbestuiving proberen te vinden tussen nieuwe culturen en tussen artistieke groepen. Het is een nieuw festival wat niet eerder in Amsterdam of Nederland is gedaan. De boodschap is 'Verbroedering' en het is een echte samenwerking tussen de verschillende groepen.

4. Publiciteitsplan
(Publiciteits) doelstellingen
- Een zo groot als mogelijk en divers publiek te trekken;
- Naamsbekendheid vergroten van alle participerende artiesten;
- Naamsbekendheid vergroten van de Lola Lik;
- Naamsbekendheid vergroten van alle mede-gebruikers van de Lola Lik;
- Duurzaam evenement generen voor culturele en artistieke uitwisseling;
- Interactief intercultureel, multidisciplinair programma aanbieden;
- Impact maken met een krachtige boodschap voor de bezoekers;

Communicatie
Ons evenement gaan we delen en promoten via verschillende kanalen waaronder:
Websites, facebook sites, twitter, instagram, posters, flyers, kranten, locale radio & tv.
Om van het netwerk van de mede-gebruikers en de vrijwilligers gebruik te kunnen maken faciliteren we kant-en-klare posts om te delen op de verschillende social media kanalen.

CJP (Culturele Jongeren Pas) & Knaek (studenten kortings pas):
CJP is al meer dan 55 jaar een platform om jongeren tussen de 12-30 jaar te informeren en activeren over culturele activiteiten. Via het CJP willen we hun blog en social media inzetten om de jongeren tussen de 13-30 jaar te bereiken. De jongeren krijgen korting op de toegang om zo het evenement laagdrempeliger te maken.

Marketing
Samen met onze vrijwilligers, mede-gebruikers en partners gaan we afspraken maken om het gezamenlijke project tot een groot succes te maken. Samen plannen we de online & offline marketing, publiciteit en acties en verwerken we deze in een planning.
Voor de planning zie bijlage2: Marketing & Communicatie planning.

Media publiciteit
Sociale media gaan we actief inzetten voor dit evenement, wekelijks gaan we de vorderingen delen door middel van foto's, berichten en video's. Op onder andere twitter, instagram en verschillende facebooksites
- Via de Facebooksite Vrijplaats in de Bijlmerbajes gaan we iedereen uitnodigen te komen naar het evenement. En plaatsen wekelijkse voortgang van het project, nieuwtjes en stellen we verschillende artiesten voor.
- YouTube video's die we maken van de voortgang van het evenement en zijn artiesten plaatsen we op social media waaronder de Facebooksite.
- Door middel van PERSberichten gaan we gericht digitale magazines zoals Bedrock, Mindshakes, Amsterdam weekend guide informeren van de activiteiten en de Bijlmerbajes als creatieve broedplaats.

Radio & Televisie
Landelijk, regionaal en plaatselijk
We gaan de regionale en lokale radio-omroep in te zetten om het evenement onder de aandacht van een grotere groep mensen te brengen. Wij hebben contacten met kleine lokale radio en televisiezenders.
Door middel van onze lokale radiozender Bajes Radio gaan we met Tom Heringa het evenement onder de aandacht brengen van de luisteraars. In een wekelijkse voorstel ronde komen de verschillende artiesten op bezoek in de radioshow waar ze wat over zichzelf en hun werk gaan vertellen.

Vormgeving
Drukwerk
Vormgeving /logo (wordt ontworpen door een participerend artiest);
Persberichten (geschreven door mede-gebruiker Lola Lik);
Affiches, folders, flyers, e-flyers (wordt ontworpen door een participerend artiest);
Mailing, uitnodigingen per brief, nieuwsbrieven (geschreven door mede-gebruiker Lola Lik)

Digitaal
Website en vermeldingen op andere websites;
Artikelen/ interviews in de (plaatselijke) online magazines & kranten;
Digitale nieuwsbrief;

 

Met wie werk je samen?: 

Project team en partners
Projectleider: Patricia Weijman 
Al sinds haar jongere jaren bezig met dans en muziek. Vanaf haar vierde heeft ze op de dansacademie van Amsterdam klassiek ballet en moderne dans gedanst. Toen ze op haar zestiende in verband met een rugblessure moest stoppen, heeft ze altijd haar interesse voor muziek, dans en kunst behouden. De afgelopen jaren heeft ze gewerkt bij de Culturele Jongeren Pas en diverse muziekevenementen georganiseerd. Momenteel werkt ze aan culturele evenementen in Amsterdam, Tilburg en Utrecht. Voor eind 2017 staat gezamenlijk met haar compagnon de opening van een nieuwe club op het programma. De club is doordeweeks geopend voor culturele programmering en in het weekend een dance-club.
Projectleider | 06-53544613
* Productieleider
* Contactpersoon leveranciers
* Verantwoordelijk voor draaiboek
* Verantwoordelijk voor calimiteitenplan

Projectleider: Tamara Lichtenberg 
Producer voor diverse audiovisuele en creatieve projecten voor o.a. DO Film en internationale independent producties. Voorheen werkzaam in verschillende commerciële functies waaronder bij de  Amsterdam RAI. Sinds 2013 en actief binnen de JCI Amsterdam (Jongeren kamer Amsterdam).
* Contactpersoon van alle activiteiten en kunstenaars;
* Invulling interactieve programmering met o.a. workshops & samen bouwen.
 

 

Wat is verder van belang om te weten?: 

Samenwerkingen en partners
Stichting Leegstandsoplosser: LOLA
Lola Lik is een broedplaats in het voormalige hoofdgebouw van de Bijlmerbajes, gelegen pal naast het Asielzoekerscentrum (Azc) waar in de torens tot 600 vluchtelingen komen te wonen. Amsterdam pioniert met het initiëren van een broedplaats naast een Azc, om juist in tijden van angst en verdeeldheid plek te bieden voor inspiratie en verbinding.

Creatief, ondernemend en initiatiefrijk Amsterdam wordt uitgenodigd om een plek te creëren die inspireert tot ontwikkeling, naar werk leidt, dromen aanjaagt en innovatie stimuleert. Lola Lik is een creatieve incubatieplek voor nieuwe en oude Amsterdammers. Samen met COA, de organisatie verantwoordelijk voor het opvangen en begeleiden van vluchtelingen, zoeken we naar creative manieren om bewoners van het Azc in hun kracht te zetten.

‘Lik’ verwijst niet alleen naar het Amsterdamse woord voor gevangenis, maar juist ook naar een lik verf. Ondernemers en initiatiefnemers worden uitgenodigd om ‘een lik’ te komen geven en hun idee of ambacht aan de broedplaats toe te voegen.

In de ruim 9000m² die beschikbaar is zijn onder andere creatieve professionals, sociale ondernemingen, ambachtslieden en programmamakers gevestigd. Veel van hen werken in co-creatie met bewoners van het Azc of bieden een leer-werktraject aan. Anderen leveren een bijdrage aan de broedplaats door het aanbieden van programma’s of het organiseren van evenementen. Het is een plek waar vluchtelingen en Amsterdammers, ondernemers en start-ups, werkzoekenden en werkverschaffers, en talent en aanjagers samen komen. Mensen zullen op hun krachten worden aangesproken en vinden handvaten waarmee zij hun dromen en ambities verder kunnen vormgeven.

Lola Lik is een publieke plek. Dat betekent dat de poorten open staan en heel Amsterdam welkom is om voor een kop koffie in het café van Refugee Company.

Amsterdamse aanpak statushouders
Amsterdam begeleidt statushouders (mensen van wie de asielaanvraag is toegekend) naar werk of opleiding. Als dit (nog) niet mogelijk is, volgt eerst begeleiding naar zorg en/of participatie. Doel is om statushouders zo snel en goed mogelijk mee te laten doen in de Amsterdamse samenleving. Daar heeft Amsterdam nieuwe innovatieve voorzieningen en werkwijzen voor ontwikkeld. De intensieve begeleiding naar werk en opleiding begint nu veel eerder in het proces dan voorheen, waar mogelijk al in het asielzoekerscentrum, zodra vluchtelingen hun verblijfsstatus hebben gekregen en aan Amsterdam zijn toegewezen. In afwachting van een woning start hier al de versnelde matching naar werk en opleiding. Ook stimuleert de gemeente Amsterdam activiteiten en initiatieven die de participatie en toeleiding naar werk en/of opleiding versnellen.

Over Lola
In opdracht van Gemeente Amsterdam-Oost ontwikkelt LOLA (leegstandoplossers Amsterdam) de broedplaats. LOLA creëert een kader waarbinnen energie zich kan nestelen en ontkiemen, en staat voor een organische en flexibele ontwikkeling waarin het proces en niet het eindbeeld leidend is. Het gaat om het faciliteren van de aanwezige energie, het leggen van verbindingen en het ruimte houden voor spontane ontwikkeling en nieuwe kansen die zich voor doen.

COA (azielzoekerscentrum)
De voormalige PI Overamstel (Bijlmergevangenis) is verbouwd tot een opvanglocatie (azc) voor maximaal 1.000 asielzoekers.
De eerste bewoners namen 8 augustus 2016 hun intrek in de voormalige kantoorgebouwen en torens.
De muur om de voormalige gevangenis is gedeeltelijk verlaagd of verwijderd. Hiermee is een nieuwe hoofdentree gecreëerd aan de kant van het station. De locatie is beschikbaar tot 1 januari 2018.

LAB20
Evenementenbureau van Peter Tiggelaven en Patricia Weijman. Kantoorhoudende in Lola. Organiseert diverse muziekevenementen, culturele evenementen en opent eind 2017 een nieuwe club.

Do film
In Nederland is DO Film als jonge starter voornamelijk actief als creative, video productie bureau voor commerciële bedrijven en ngo’s. Daarnaast maken ze independent (korte) films & documentaires in Colombia en Nederland en ondersteunen we media bedrijven bij producties in Latijns Amerika.

​​Refugee Company
Het is onze missie om vluchtelingen in staat te stellen zelfstandig te worden. Wij geloven dat werk het beste instrument is voor integratie; door middel van werk kunnen vluchtelingen in de maatschappij samenwerken en een nieuw zinvol leven in Nederland opbouwen. We versnellen integratie door kansen aan nieuwkomers te bieden bij aankomst om hun talenten opnieuw te gebruiken.

Wij creëren ruimtes waar vluchtelingen zich thuis voelen, kunnen netwerken met niet-vluchtelingen en waar ze kunnen laten zien waar ze goed in zijn. We helpen bij het opbouwen van een sterk netwerk, een portefeuille te ontwikkelen, werkervaring op te doen, klaar te zijn om een ​​bedrijf op te zetten of een betaalde baan te vinden. We doen dit door middel van een op maat gemaakte en holistische aanpak, waarbij we de persoonlijke behoeften van elke persoon aan het werk controleert.

Dynamo / Burenboulevard
Dynamo en de Buren Boulevard binnen de broedplaats naast het AZC in Amsterdam. Een receptie waar de Nieuwe Nederlander gekoppeld wordt aan diverse projecten, taalontwikkeling of stage(s). Ook voor kleine kinderen worden er veel dingen georganiseerd.

Stichting de Vrolijkheid
Stichting de Vrolijkheid verzorgt kunstzinnige en creatieve activiteiten voor en met de kinderen en jongeren in Nederlandse asielzoekerscentra. Op structurele wijze creëren we een veilige omgeving waarin kinderen weer kind kunnen zijn, positieve ervaringen op kunnen doen en hun talenten kunnen ontwikkelen. Onze activiteiten dragen bij aan de veerkracht van de kinderen die noodgedwongen in een AZC wonen.

CJP
Stichting CJP bestaat al 55 jaar in Nederland. De Culturele Jongeren Pas komt ten goede aan de bevordering van cultuur onder de jongeren (12-30jaar).

Kauwgomballenfabriek
Samenwerking met diverse kunstenaars van de culturele broedplaats Kauwgomballenfabriek in Overamstel.

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
4 Eritrean Coffee Cermony 10 80
4 Makeup workshop 10 80
4 Arabic Calligraphy workshop 10 80
4 Hair dressing & Makeup workshop 10 80
4 Coffee Bean Stop Motion Movie 10 80
4 Mijn Huis voor Onze nieuwe Stad  25 200
4 Handruk project 200 800
8 Film & audiovisuele art expositie 200 800
2 grafitie workshop 100 200
4 Taartrovers workshop  nog niet bekend  
6 Creative performances & toneel 25 300
4 Poezie en verhalen vertellers 10 80
10 verschillende muziek/DJ acts open open
  Totaal aantal bezoekers   2860 over twee dagen / verschillende tijden

 

De activiteiten die ze onder andere gaan verzorgen en faciliteren zijn de volgende 5 activiteiten:

Wat wil je niet kwijt?
Nettie Gelijsteen maakt ontmoetingskunst met bezoekers, ze vraagt: Vertel me wat je niet kwijt wil?
De bezoeker krijgt papier om daar in te stoppen of verwerken wat je niet kwijt wil, gedurende het gesprek of de interactie vormt zich het papier tot een uniek eindresulaat wat zal worden vereeuwigt.

Handdruk project
Maria Louise zal met haar handruk project mensen ontmoeten door middel van elkaar de hand te geven met afdruk klei ertussen. Terwijl de klei droogt vindt er interactie plaats tussen de kunstenaar en de amateur-kunstenaar. De ontmoeting tussen beide vormt het kunstwerk tot het eindresultaat.

Verhalend tekenen
Op een unieke locatie binnen de muren van de Bijlmer Bajes creeëren we een plek waar we de amateur-tekenaars verzamelen, daar gaan vertellen de kunstenaars over tekenen en dat het geheim daarvan zit het in het DOEN. De basics worden doorgenomen en dan gaat het over in het DOEN. Gezamelijk met de nieuwe Nederlanders worden verhalen verteld waarbij de mensen vrij mogen tekenen wat ze horen, over de verhalen of gewoon wat ze zouden willen of oefenen. Begeleiding is voor vragen of hulp bij het tekenen.

Van draadstaal tot kunst
Vanuit de binnentuin, wordt je naar een speciale ruimte begeleid, hier om gezamenlijk Draadstaal beelden te maken met de amateur-kunstenaar (bezoekers) tijdens het festival zelf. Deze activiteit word begeleid en gecoordineerd door een ervaren kunstenaar van bureau Janze met een nieuwe Nederlander vanuit AZC.

Binnenplaats Installatie
Buro Janze gaat met amateur-kunstenaars (bezoekers), nieuwe Nederlanders en de mede-gebruikers van Lola een levensgroot kunstwerk maken tijdens het tweedaagse festival. Het mogelijke onderwerp daarvan wordt “De afvalgoden” van items in en rondom gevonden in de Bijlmer Bajes en voorwerpen die verder gevonden of meegenomen zijn door iedereen. Gezamenlijk creeëren we een installatie, die we na het festival als kunstitem kunnen doneren aan het AZC of onder een bezoeker (amateur-kunstenaar).

Verdere workshops -en activiteiten
Improvisatie toneel activiteiten voor iedereen toegankelijk om mee te participeren in de wachtcellen die wekelijks ook georganiseerd worden in de COA. Verdere invuling volgt.

Grafiti & streetart activiteiten en workshop
Gedurende de 2 dagen zijn er verschillende grafiti en streetart projecten aan de gang. Waarvan één in het bijzonder met de bezoekers en nieuwe Nederlander(s), er is ruimte gemaakt om onder begeleiding van Favela Painting (een Lola Lik gebruiker) streetart en graffiti art te maken met elkaar.

Crea Bea's met textiel
Gedurende de bezoeken aan de creatieve workshops bij de COA werd vooral duidelijk dat er behoefte is aan het maken van functionele producten bij de nieuwe Nederlanders zoals ovenhandschoenen en gordijnen maken bij de textiel workshop. Nu willen we graag de creativiteit van iedereen naar voren laten komen door te experimenteren met creatief materiaal en daar functionele items van proberen te maken met een duidelijke arti look en feel.

Eritrean Coffee Cermony
Met de Eritreese gemeenschap in de COA richten we een koffiehoek in waar bezoekers de bijzondere Eritreese koffie cermony's kunnen bewonderen en van de koffie kunnen genieten. Een ideaal moment om elkaars cultuur wat beter te leren kennen.

Arabic Calligraphy workshop
Met de nieuwe Nederlanders van Refugee Company gaan we een Calligraphy workshop organiseren. De bezoekers krijgen meer te weten over deze tot kunst verheven manier van schrijven in het Midden Oosten en gaan deze beoefenen tijdens de workshop.

Mijn huis voor onze nieuwe stad
Mieke Vasse gaat samen met 2 Lola gebruikers een set-up creeëren waar mensen hun ideale huis voor de nieuwe stad kunnen boetseren met klei. Alle bezoekers, nieuwe Nederlanders, jongeren, ouderen en/of ondernemers kunnen dromen, maar hun droom in het klei-klein laten uitkomen.

Wat maakt het project bijzonder?: 

Wij, Tamara en Patricia, hebben zelf ervaren hoe het is om verschillende disciplines en cultueren bijelkaar te zien. Hier hebben wij het afgelopen jaar veel nieuwe inspiraties uit kunnen halen en heeft ons creatiever gemaakt. Waarom niet delen? Waarom niet samen doen? Dat was onze gedachten. Dat is de reden dat wij het project hebben opgezocht.

Het bijzondere aan het project is dat we de bezoeker (amateur-kunstenaar of amateur-artiest) samen brengen met creativilingen maar ook met nieuwe culturen uit de AZC. We willen overbrengen dat er geen grens is om kunst te maken, er geen grens is om over kunst te praten. Kunst/Cultuur is in alle delen van de wereld belangrijk. Het mooie is dat we ons zelf kunnen zijn en op de dag zelf samen kunnen doen!

Dagelijks hebben wij zowel in de wereld als in Nederland te maken met onbegrip voor andermans cultuur of vrijheid van meningsuiting. Ons doel is elkaar beter leren kennen, van elkaar leren en samen met elkaar een aansluiting te vinden. Een connectie door muziek, een connectie door kunst of een connectie door een gesprek.

Een cultureel festival waar we onze vooroordelen buiten de poort achterlaten, en binnen verbroedering vinden. Muziek- en cultuur verbroederd. Iedereen danst op muziek: Moslims, Christenen, Atheïsten, Boeddhisten, hetero, homo of transgender. Een evenement waar het niet uitmaakt wat voor geaardheid, cultuur, nationaliteit, kleur of geloof je hebt. Binnen de poorten van de Bajes kunnen we deze vrijheid vinden. Door middel van onze uiteenlopende programmering van beginnende tot bekende kunstenaars en artiesten willen we de bezoekers iets laten beleven en aan het denken zetten. Vertellen dat het op veel plekken in de wereld en Nederland niet zo vrij en vanzelfsprekend is om je te mogen uiten op persoonlijk en ook creatief vlak . Samen kunnen we deze barrière doorbreken en een positieve boodschap Amsterdam en de rest van Nederland insturen. 

Waarom verbroedering met kunst en cultuur?
- Omdat je door middel van kunst op vele manieren kan communiceren met publiek zonder taal te hoeven gebruiken;
- Omdat een andere cultuur leren kennen een verrijking is op je eigen cultuur;
- Omdat kunst openstaat voor verschillende interpretaties;
- Omdat verschillende culturen je nieuwe inzichten geven op een bestaande wereldvisie;
- Omdat iedereen van kunst kan genieten ongeacht achtergrond, religie, educatie, leeftijd of geaardheid;
- Omdat als we onze cultuur met elkaar delen we dichter tot elkaar komen;
- Omdat genieten van kunst en cultuur een verrijking is van onze gezamenlijke samenleving.

 

Begroting: 

De kosten die we maken en gemaakt gaan worden zijn onder andere om de diverse muziek installaties, materialen en beamer&scherm installaties van de artiesten- en kunstenaars te kunnen bekostigen. Alle artiesten en kunstenaars hebben aangegeven ‘vrijwillig’ te willen deelnemen aan het project. Wij willen vanuit de stichting zorgdragen dat alle materiaalkosten etc. kunnen worden bekostigd.

 

 

 

Locatie(s): 
Bijlmer Bajes, Amsterdam

Uitslag Beslis mee

FCP26
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek50
max 50 / 125 gestemd
totaal76
75 is gehaald!
De stemperiode is voorbij.

Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Sarah Haaij

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

In de voormalige Bijlmer Bajes zijn alle ingrediënten - en partijen - aanwezig om gezamenlijk een vernieuwend festival neer te zetten. Met Vrijplaats is er gekozen voor een creatief, vrij ontwikkelingsproces dat grotendeels in handen van de makers zelf ligt: de kunstenaars, broedplaatshuurders en AZC-bewoners. Dat iedereen in het aanloopproces daarbij vrij wordt gelaten om naar eigen expertise en behoefte artistieke dwarsverbanden en samenwerkingen aan te gaan is verfrissend. Gezamenlijk kunst maken staat voorop en daarmee worden labels als asielzoeker en kunstenaar, nieuwe Nederlander en amateur minder relevant. Tegelijkertijd zit in die vrijblijvendheid ook een kanttekening; het zicht op de artistieke ontwikkeling van de deelnemers blijft wat beperkt. In de aanloop naar het festival zou dat proces, van creatieve uitwisseling, ontwikkeling en begeleiding (over en weer) nog meer aandacht kunnen krijgen. Hopelijk zetten jullie hiermee dan een festival neer dat ook door bezoekers als een aanwinst voor het culturele aanbod wordt beschouwd; en dat we de komende jaren terug zullen zien.

afbeelding van Stefanie Weijsters

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Door de bijzondere combinatie van de creatieve broedplaats met kunstenaars en het AZC met talentvolle nieuwkomers vormt de voormalige Bijlmer Bajes een rijke voedingsbodem voor creativiteit en kunstbeoefening. Mooi om te lezen dat jullie hierop inspelen en met een festival mensen vanuit verschillende achtergronden en culturen dichterbij elkaar willen brengen. Doordat de lijntjes kort zijn en het project samen met het centrum en haar bewoners ontwikkeld wordt, is er voldoende vertrouwen voor het draagvlak en de afstemming op de behoeften vanuit de betrokkenen. Het tweedaagse evenement kan de binnen- en buitenwereld van het AZC verbinden en ontmoeting hiertussen stimuleren, al had dit in het plan verder geconcretiseerd mogen worden, ook om de impact op de langere termijn duidelijker in het vizier te krijgen. Een jaarlijkse terugkeer van het festival zou een mooi vooruitzicht zijn, zeker wanneer de bewoners van het AZC dit grotendeels zelf kunnen vormgeven. In hoeverre dit mogelijk is op deze locatie lijkt echter nog onzeker. Een idee over hoe deze aanpak ook voor andere asielcentra en creatieve broedplaatsen/culturele instellingen een voorbeeld kan zijn ontbreekt eveneens. Met deze eenmalige financiële impuls zijn jullie in staat om een nieuw creatief festival te realiseren met naar verwachting de nodige impact op de nieuwkomers, kunstenaars en omwonenden. Ik wil jullie echter extra aansporen om nu al aandacht te hebben voor de toekomstbestendigheid van het festival en de potentiële voorbeeldfunctie voor anderen.

afbeelding van Patricia Weijman

Hi Sarah,


We hebben de begroting aangepast. Zie bijlage. Daarnaast hebben we de activiteiten / workshops tussen de amateurs en kunstenaars beter toegelicht.

We zijn benieuwd. Nogmaals bedankt voor het advies. 

afbeelding van Sarah Haaij

Hoi,

We kunnen jullie nog niet toelaten tot de Beslis-mee fase omdat jullie modelbegroting nog niet dekkend is.
Daarbij wil ik je nog als tip meegeven om in die begroting en je projectplan te focussen op dat onderdeel van het festival waar je bij ons voor aanvraagt. Dat zijn amateurs die actief aan de slag gaan met kunst en cultuur. Het creatieve aspect van de workshops en de activiteiten met en tussen deelnemers/kunstenaars die actief cultuur beoefenen; dat blijft nu nog in begroting/plan onderbelicht. 
 

afbeelding van Sarah Haaij

Ha, ik reageer nog een keertje. En dat is omdat ik denk dat het goed is eerst het volgende helder te hebben:
Jij maakt het mee heeft eerder het project Tijdelijk Museum gesteund. Op welke manier onderscheidt Vrijplaats zich van dit project?
Via kunst en cultuur zijn hier al veel verbindingen gelegd tussen de bewoners van Lola en het AZC. Er is flink geïnvesteerd in creatieve samenwerking. Kunnen jullie dat verdiepen of daar op voortborduren? Misschien dat er een methodiek ontstaat? Ik kan me voorstellen dat de Bijlmer Bajes dan ook andere AZC-locaties kan inspireren en dat je het traject zo een stap verder brengt.

 

afbeelding van Patricia Weijman

Hi Sarah,

We hebben alle op-/en aanmerkingen verwerkt in het projectplan aan de linkerzijde. Bereik / begroting is ook toegevoegd.
Graag horen we of n.a.v. het antwoord + verwerkingen door mogen naar de volgende fase.


Groet

afbeelding van Patricia Weijman

Hi Sarah,

Bedankt voor de vraag. We begrijpen dat je gezien de locatie en het tijdelijke museum deze vraagt stelt. 

Vrijplaats is een cultureel evenement, een tweedaags festival met ook muziek en eten/drinken. Het tijdelijk museum is een museum in de Bijlmer Bajes. De bezoekers kunnen ook uit nieuwsgierigheid een 'kijkje' komen nemen en zelf op dat moment bepalen of ze willen deelnemen. Op deze manier hopen we ook bezoekers aan te trekken die bij het museum en/of onderwerp twijfels hebben. 

Het wordt een tweedaags evenement waar we elkaar kunnen leren kennen, met elkaar kunnen creeëren en elkaar respecteren. Het wordt een aangename leuke aankleding, workshops, muziek, eten/drinken met een andere dynamiek creert om elkaar makkelijk en beter te leren kennen (dan in een museum). 

Het verschil qua programmering / exposities zit in de organisatie. Vrijplaats wordt mét-en-door Lola Lik- gebruikers georganiseerd, het Tijdelijk museum wordt georganiseerd door de 60 layers of cake foundation, zij selecteren kunstenaars waarvan zij willen dat deze participeren. Wij willen graag een laagdrempeliger, divers en breder event neerzetten als Lola lik gebruikers met elkaar en de vluchtelingen samen. Ons programma wordt minder gestuurd, maar tijdens de brainstormsessies en bijeenkomsten gezamenlijk gecreëerd. Het is onze intentie dat iedereen mag deelnemen en/of gezamenlijk iets neerzetten. Wij brengen de deelnemers bijelkaar en bieden ze een ruimte / moment  waar ze deze succesvolle samenwerking kunnen vertonen. 

Wij hopen met deze pilot wellicht een brug te slaan voor andere locaties en/of nieuwe edities.

Groet

afbeelding van Sarah Haaij

Ha Patricia, ik denk in de laatste periode van de Denk mee-fase ook graag mee over jullie project plan. Goed dat jullie het plan deze week nog uitgebreide update hebben gegeven, inclusief lange lijst met mooie performances en workshops.

Hier op Jij maakt het mee zijn we zoals Willemijn en Anouk al aangaven, op zoek naar vernieuwende kruisbestuivingen waarbij ook amateurs worden betrokken. Ook met betrekking tot de performances ben ik dus erg nieuwsgierig naar kruisbestuivingen die daar wel/niet achter schuilgaan. Kan je daar meer over vertellen?

Je schrijft bijvoorbeeld dat jullie ‘kunstenaars en videografen aan elkaar koppelen net als nieuwe en ‘oude’ Nederlanders, zodat ze gezamenlijk een activiteit neer kunnen zetten. Welke samenwerkingen vinden er plaats? Op welke manier gaan de kunstenaars (uit AZC of Lola) bijvoorbeeld aan de slag met elkaar of met amateurs/deelnemers? Worden de amateurs/deelnemers van die dag uitgedaagd om te gaan maken, zich creatief te ontwikkelingen?

De doelgroep hebben jullie helder voor ogen. Laat ons ook weten hoe jullie die willen benaderen en laten participeren in september.

afbeelding van Patricia Weijman

Hi Sarah,

Bedankt voor jouw op-/ en aanmerkingen. Wij zullen het verwerken in het plan.

Wij hebben de afgelopen maanden veel tijd geinvesteerd om alle lola-medegebruikers en alle AZC'ers te leren kennen en bijelkaar te brengen. Dit hebben we gedaan door brainstormsessies en bijeenkomsten te organiseren. Vandaag staat er ook weer één op de agenda. Hierin stimuleren we de samenwerkingen en participaties tussen de beginners -, ervaren & Nieuwe Nederlanders. Samen met Refugee en LOLA kunnen we dit monitoren en stimuleren. Zodra er een GO is voor het project, zullen we de bijeenkomsten en brainstormsessies wekelijks uitvoeren tot aan het festival.

We hebben bijvoorbeeld een samenwerking tussen een videograaf (video-exposities) die muzikaal wordt ondersteund door Diego en zijn AZC muzikanten. Daarnaast hebben we ook meerdere kunstenaars aan elkaar gekoppeld, allen mede-LOLA-gebruikers en kunstenaars, die gezamenlijk een kunstroute samenstellen en een installatie afbouwen tijdens het evenement. Ook de workshops zijn gezamenlijk samengesteld en de activiteit van Taartrovers voor de kinderen.

De doelgroep zullen we benaderen via website-, instagram-, persberichten-, facebook en posters (wellicht flyers). Samenwerking met de Culturele Jongeren pas om ook jongeren tot 30 jaar te trekken naar het evenement. In de Bijlmer Bajes hebben we een centrale binnentuin. Alle activiteiten zullen hier beginnen en/of eindigen. Op deze manier is er een centraal punt en overzicht. Hier zullen we vrijwilligers rond laten lopen om uit te leggen wat er te doen is én waar de bezoeker nog 'aan mee kan helpen'. Daarnaast komt er een centrale installatie, die LIVE wordt afgebouwd. Omdat het centraal gelegen is én uitleg wordt gegeven, stimuleert dit de bezoeker om zijn/haar handen uit de mouwen te steken.

Groet Patricia

afbeelding van Patricia Weijman

Beste Anouk,

We hebben de opmerkingen/tips van de Coaches vewerkt in de aanvraag aan de linkerzijde. Komt het zo beter over?

 

Groet

afbeelding van Anouk Leeuwerink

Tip: voeg de extra info die je in de chatsessies geeft ook toe aan je projectplan aan de linkerkant van de pagina, want het fonds kijkt uiteindelijk alleen daar naar bij de beoordeling. Je kunt tekst (en foto's & filmpjes) toevoegen via Bewerken - Denk mee (meer projectinformatie).

afbeelding van Patricia Weijman

Beste Anouk,

Wij werken samen met het Asielzoekerscentrum, LOLA-Lik en divers instellingen. Samen met het AZC kijken we naar de 'performance' list en maken we onze programmering samen met hun. 

Daarnaast hebben we diverse kunstenaars en videografen aan elkaar gekoppeld om gezamenlijk een activiteit neer te zetten.

Op deze manier kunnen we de culturen (Nieuwe Nederlanders) en culturele activiteiten aan elkaar koppelen.

Groet

afbeelding van Anouk Leeuwerink

Hebben jullie deze 'performance list' al rond of moeten jullie nog mensen werven? En bieden jullie de gevormde koppels begeleiding bij het creëren van een gezamenlijke activiteit?

afbeelding van Patricia Weijman

Beste Anouk,

We hebben een grootdeel van de performance list hebben we rond. We hebben veel muzikanten, zowel DJ's als bandjes. Kunstenaars in Fine art, Houtbewerking, Visual art & beeldend. Videografen voor de videovoorstellingen en radio. We proberen nog wel mensen en acts te werven zoals verhalenvertellers, sing/songwriters, komedianten, dichters. 

afbeelding van Anouk Leeuwerink

Hai Patricia! Ik ben jullie coach in de Denk Mee-fase en ga je helpen bij het aanscherpen van je plan. Je schrijft dat een kruisbestuiving tussen de diverse culturen en culturele concepten tijdens het weekend centraal staat. Hoe willen jullie dat voor elkaar gaan krijgen?

Pagina's