menu denk mee beslis mee maak mee

Victorie!

Historisch spektakeltheater

Stichting Kaeskoppenstad
4 september 2017 tot 1 november 2017
erfgoed, theater
jongeren, kinderen, ouderen, volwassenen
€15.000

Dit project heeft subsidie ontvangen en is afgerond. Denk mee Beslis mee Maak mee

Bekijk de weblog van dit project

Recensie van de Theaterkrant

Door Mirella Doss op ma 29 okt

Mooie recensie van de Theaterkrant!

lees verder op de weblog

Ga direct naar de reacties

Victorie!

Historisch spektakeltheater

afbeelding van Mirella Doss

Ingediend door:

Mirella Doss

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
We zoeken naast figuranten, nog naar historische theatergroepen/reenactment die willen deelnemen. Met Victorie! brengen we erfgoed tot leven voor een breed publiek. Hoe kunnen we echter de deelnemers ook interesseren voor de historische gebeurtenissen

Wat ga je doen?: 

Victorie! wordt een historisch theaterspektakel met zowel professionele theatermakers als amateurs op een unieke historische erfgoedlocatie, tevens hét gezicht van Alkmaar: het Waagplein. Op 8 oktober viert Alkmaar jaarlijks het ontzet, maar het verhaal is velen onbekend. Dat is de aanleiding om met diverse instellingen, bewoners en bedrijven een gezamenlijke project te ontwikkelen. Cocreators zijn o.a. Karavaan, Artiance centrum voor amateurkunsten, 8 Octobervereniging en Kaeskoppenstad. Andere samenwerkingspartners zijn o.a. Regionaal Archief, Stedelijk Museum, Stadsarcheologen. Victorie! is een spectaculaire voorstelling die ons meeneemt naar de strijd, de angst en de samenwerking van toen. De basis wordt gevormd door een nieuw te schrijven stuk in een strakke regie. Amateurspelers spelen een belangrijke rol en daarin bestaat ook grote variatie. Van rollen met een kleine tekst tot figurantenrollen. Zij worden gecoacht in workshops. De instellingen krijgen door deze unieke samenwerking nieuwe deelnemers geïnteresseerd voor hun vakgebieden. Een professioneel spektakel theaterstuk voor de regio. Een nieuwe traditie om het erfgoed ‘Beleg van Alkmaar’ levend te houden.

Hoe ga je te werk?: 

Victorie! wordt een historisch theaterspektakel met zowel professionele theatermakers als amateurs op een unieke historische erfgoedlocatie, tevens hét gezicht van Alkmaar: het Waagplein. Een bijzonder verhaal dat niet de vaste historische ingrediënten laat zien, maar dat verbeelding creëert en uitvoerders en publiek inspireert.

Op 8 oktober viert Alkmaar jaarlijks het ontzet; in 1573 werden de Spanjaarden verjaagd. Maar het verhaal is velen onbekend. Dat is de aanleiding om met diverse instellingen, bewoners en bedrijven een gezamenlijke project te ontwikkelen. Ons idee voor Victorie wordt tot ons genoegen zeer breed gedragen in de stad.

De voorstelling wordt geen historisch theaterstuk waarbij er zo authentiek mogelijk de gebeurtenis wordt nagespeeld. Victorie! is een spectaculaire voorstelling die ons meeneemt naar de strijd, de angst en de samenwerking van toen. Een voorstelling over liefde, vertrouwen en verraad. Belangrijke personages laten je hun leven, hun keuzes en hun verhaal beleven. In de strijd tussen de Spanjaarden en de Alkmaarders volgen we de personages waarmee we ons identificeren. De basis wordt gevormd door een nieuw te schrijven stuk in een strakke regie. De tekst, regie, vormgeving, de (technische) productie, de special effects en het geluid zijn in handen van professionals. Ad de Bont, vermaard toneelschrijver, schrijft de tekst.

Amateurspelers spelen een belangrijke rol en daarin bestaat ook grote variatie. Van rollen met een kleine tekst tot figurantenrollen. Zij worden gecoacht in workshops en voor de rollen met een tekst worden audities georganiseerd. De instellingen krijgen door deze unieke samenwerking nieuwe deelnemers geïnteresseerd voor hun vakgebieden. De bezoekers zullen óók bestaan uit regio-bewoners die zich normaliter weinig interesseren voor cultuur en/of geschiedenis. Een nieuwe doelgroep dus voor alle deelnemers.

In het Victoriepark situeren we een kampement waarin korte scenes te zien zijn van historische gebeurtenissen in dezelfde tijd. Deze scenes/tableaus vivants worden verbeeld door amateurspelers en worden vormgegeven in een route. Publiek (en vooral ook families) kunnen dit kampement ook separaat van de voorstelling bezoeken. 

Samen maken en brengen we dus ‘Victorie!’. Een professioneel spektakel theaterstuk voor de regio. Een nieuwe traditie om het erfgoed ‘Beleg van Alkmaar’ levend te houden.

Met wie werk je samen?: 

Om een dergelijk project aan te pakken zal er op verschillende niveaus samengewerkt worden: 

Projectteam

Het projectteam bestaat uit de volgende organisaties:

 • Karavaan (artistiek leider, marketing en technisch producent)
 • DOSS event support (projectleider en coördinatie vrijwilligers)

Co-creatie

 • Artiance, centrum voor cultuureducatie (audities, amateurspelers, (co-)regie amateurspelers)
 • Stichting Kaeskoppenstad (thematiek, werving figuranten, (co-)regie figuranten)
 • 8 October Vereniging (thematiek, werving figuranten)
 • Alkmaar Marketing (verbinding en stadspromotie)

Partners

Daarnaast verbinden verschillende culturele partijen in Alkmaar zich aan dit project:

 • Regionaal Archief Alkmaar
 • Stedelijk Museum Alkmaar 
 • Stadsarcheoloog Gemeente Alkmaar
 • Historische Vereniging Alkmaar
 • Diverse (toneel)verenigingen
 • Bibliotheek Kennemerwaard
 • TAQA Theater de Vest

Figuranten werving
De figuranten worden in eerste instantie geworven via onze partners: Artiance, Kaeskoppenstad en 8 octobervereniging en historische re enactmentgroepen. Daarnaast zetten we hiervoor ook de regionale pers in en oproepen op social media.

Iets meer over deze partners:

Artiance
De instelling Artiance laat een brede groep mensen boven zichzelf uitstijgen door het aanbieden van kunsteducatie. Vanuit Artiance stromen bijvoorbeeld veel jongeren door naar professionele toneelopleidingen.

Kaeskoppenstad
Een evenement waarbij de prachtige Alkmaarse binnenstad wordt terug gebracht naar de 16e eeuw. Er werken meer dan 750 figuranten aan mee.

8 October Vereniging
De vereniging is gestoeld op het in stand houden van een belangrijke Alkmaarse traditie. Herdacht wordt dat Alkmaar op 8 October ontzet werd. De festiviteiten staan elk jaar in het teken van herdenken en vieren. Onderdeel van het programma is o.a. een optocht. Er werken jaarlijks honderden vrijwilligers mee.

Historische re enactmentgroepen
Er bestaan verschillende re enactmentgroepen (gespecialiseerd in de 16e eeuw) in Nederland die we kunnen benaderen. Ook zij zullen uitgenodigd worden voor de audities en workshops. We zijn met name geïnteresseerd in de groepen die op paarden rijden.
Vanuit Kaeskoppenstad hebben we immiddels lijsten gekregen van historische re enactmentgroepen. We praten momenteel met een 16e eeuwse groep die ons kan helpen met paarden en het kampement. Ook zijn er lokale theatergroepen en figurantengroepen van Kaeskoppenstad geinteresseerd om mee te werken aan Victorie. 

Regionaal Archief
Het regionaal archief geeft tips, aanwijzingen en advies aan de schrijver van het stuk (Ad de Bont). We zijn momenteel in overleg met het Archief over een verdere samenwerking. Datzelfde geldt voor het stedelijk museum. Ook zij zijn geïnteresseerd in een partnerschap. Ik denk dat voornamelijk aan een verbinding tussen de tentoonstelling 'Victorie' en ons theaterstuk

Training figuranten
Artiance stelt een spelregisseur voor de amateurspelers beschikbaar. Deze stelt voor de amateurspelers met name tekstbehandeling en spel centraal. Voor de figuranten zal vooral gerepeteerd worden op groepsdynamiek en bewegen, het op elkaar letten en reageren en het bewustzijn van de rol die gespeeld wordt. De regisseur van Artiance staat weer onder de hoofdregisseur van het totale project. 

Allereerst zullen er audities georganiseerd worden. In het stuk van Ad de Bont is er ruimte voor onervaren figuranten én amateurspelers.

Vervolgens zullen de deelgroepen uitgenodigd worden voor workshops en trainingen. Hier repeteren zij met de regisseur vanuit Artiance. Doordat er in deelgroepen wordt gewerkt krijgen de amateurspelers masterclasses en de figuranten de basistechnieken aangereikt.

Artiance werkt met diverse geïnteresseerde groepen:

 • Spelers die al bekend zijn bij Artiance en alleen gewend zijn aan kleine uitvoeringen > zij zullen gaan meespelen in een professionele locatievoorstelling in de openlucht
 • Geïnteresseerde amateurs vanuit Kaeskoppenstad en 8 October > dit zijn liefhebbers die veelal nog nooit theaterlessen hebben gehad
 • Re enactors > liefhebbers die veelvuldig in grote shows hebben gespeeld, maar niet perse toneelervaring hebben

Historisch besef figuranten
Ook willen we de figuranten een historische achtergrond meegeven zodat zij zich kunnen inleven in hun rol. Bijvoorbeeld door een bezoek aan de tentoonstelling ‘Victorie’ in het Stedelijk Museum Alkmaar, een gegidste rondleiding door de binnenstad van de stadsarcheoloog van Alkmaar, een bezoek aan het Regionaal Archief en een vragenuurtje over hun eigen personage met de historische vereniging Alkmaar. Dit geeft de spelers zelfvertrouwen door het inzicht en de kennis die zij verwerven. Daarnaast draagt het bij aan de kwaliteit van de voorstelling. 

Met deze aanpak geven we een grote impuls aan alle spelers, van beginnend tot meer ervaren. 

Wat is verder van belang om te weten?: 

Het project gaat een biënnale worden waarbij de samenwerking met de instellingen altijd onderdeel is. 

Victorie is een professioneel (buiten) spektakel. Door de samenwerking met vele figuranten is het toegankelijker voor een publiek wat zich normaal niet altijd interesseerd voor theater. Dan wordt extra versterkt door de samenwerking met Kaeskoppenstad en 8 october. Zij trekken (bewezen uit onderzoek) een publiek wat soms nooit in het theater komt.

Begroting is een samenvatting van de posten, de totale begroting is uiteraard ook beschikbaar.

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
6 Voorstelling 200 1.000
4 Kampement 75 1.000
       
       
       
       

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

Het project Victorie! is een unieke samenwerking tussen verschillende culturele partners. De combinatie van amateurs en professionals om zo gezamenlijk een professionele productie te creëren die toegankelijk is voor een breed publiek is uniek in de regio Alkmaar. Nooit eerder hebben amateurspelers de kans gekregen om in zo’n grootse spraakmakende productie mee te draaien in deze regio.

Ter verduidelijking een samenvatting van de belangrijkste partners over hun artistieke plan:
De verschillende partners hebben allen een eigen beleid waar dit project op eigen wijze inpast.
Bij Kaeskoppenstad gaat het over dat de historische taferelen zo authentiek mogelijk worden verbeeld, als in tableaux vivants. Het groepselement staat daarbij centraal. Daarbij is er voor iedereen plek om deel te nemen.
Karavaan ontwikkelt professioneel theater op locatie en werkt in specifieke projecten met amateurs waarbij hun onderdeel volledig geïntegreerd is in de voorstelling die door professionals wordt gemaakt. Met gerichte spel­ of muzikale coaching en gemengde repetities krijgen amateurs een wezenlijke rol in de voorstelling en werken samen met professionals. De voorstellingen hebben altijd een maatschappelijke context waarbij de locatie een grote rol speelt. Cocreatie met maatschappelijke en culturele instellingen is sinds 2014 een van de kernwaarden van Karavaan. Karavaan ontwikkelde ook o.a. het Karavaanorkest.
Artiance ontwikkelt (educatief) aanbod op basis van en liefst vooruitlopend op maatschappelijke ontwikkelingen en biedt kunsteducatie steeds op prikkelende wijze aan. Door verbindingen te realiseren met andere culturele en maatschappelijke partners ontstaan er nieuwe cross-overs. 

Begroting: 

De subsidie van FCP willen we besteden aan de amateurspelers en figuranten en de setting waarin zij zich presenteren. Hieronder valt bijvoorbeeld:

 • Werving en communicatie amateurspelers en figuranten
 • Audities amateurspelers en figuranten
 • Workshops en masterclasses amateurspelers en figuranten
 • Repetitieruimte amateurspelers en figuranten
 • (co) Regie amateurspelers en figuranten
 • Enscenering van het stuk
 • Geluidstechniek voor solo- en groepsscenes
 • Kostuums amateurspelers en figuranten
 • Coördinatie amateurspelers en figuranten
Locatie(s): 
Alkmaar

Uitslag Beslis mee

FCP33
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek43
max 50 / 86 gestemd
totaal76
75 is gehaald!
De stemperiode is voorbij.

Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Stefanie Weijsters

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Als project dat door verbinding met andere (kunstzinnige) domeinen historisch erfgoed levend(ig) houdt, heb ik waardering voor jullie inzet en originele aanpak. De samenwerking van de diverse betrokken partijen is niet-vanzelfsprekend en draagt bij aan de slagkracht van Victorie!. Dit geeft mij bovendien voldoende vertrouwen in de impact van het project op de deelnemers, organisaties en het culturele leven in en om Alkmaar. De artistieke of inhoudelijke waarde had echter hoger kunnen scoren, als het aandeel en de ontwikkeling van de vrijetijdsbeoefenaars in het theaterspektakel duidelijker aan bod was gekomen. De begeleiding van deze mensen in het maak- en uitvoeringsproces komt beperkt aan bod, zowel in de projectomschrijving als de begroting. Desalniettemin ga ik ervan uit dat Victorie! met de nodige aandacht voor de amateurspelers daadwerkelijk een geslaagd gezamenlijk project kan worden.

afbeelding van Anne Arninkhof

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Mooi dat jullie met deze nieuwe traditie het erfgoed ‘het beleg van Alkmaar’ levend willen houden. Dit doet denken aan het Draaksteken in Beesel; waar het gehele dorp zorg draagt voor het levend houden van deze middeleeuwse traditie. Jullie ambitie blijkt uit de opzet van het project, de vele samenwerkingspartners en de belofte dat dit een terugkerende biënnale wordt. Elk van jullie partners wordt in hun kracht en gezet en er zijn plannen voor de toekomst gesmeed. Dit geeft vertrouwen in een hechter Alkmaars cultuurnetwerk. Daarbij overtuigen jullie tezamen de middelen te hebben om een breed publiek en deelnemers te trekken. Wel had ik graag meer gelezen over de strategieën hiertoe. Ook een meer invloedrijke rol van de meewerkende re-enactment verenigingen had de plannen wellicht nog sterker kunnen maken. Desalniettemin belooft Victorie! in de huidige vorm een breed gedragen participatief erfgoedproject te worden. Ik wens jullie veel succes bij de uitvoering!

afbeelding van Nanette Elfring

Hi Mirella, heb je de Alkmaarse bedrijven verenigingen al geprobeerd? Het zou mooi zijn als je het zo weet te positioneren dat bedrijven hun klanten weer willen uitnodigen omdat je erbij 'moet' zijn. Denk aan de skybox bij voetbal. Dus denk niet alleen na over what's in it for you, maar ook what's in it for them. Het moet niet als een gunst voelen, maar een gemiste kans als ze er niet bij zijn. Verder hebben julie de gemeente al verbonden aan jullie. Zeker wethouders/burgemeester ed uitndodigen en vragen naar een liaison persoon binnen de gemeente die de ondernemers/middenstand kent. Wie weet kan die nog wat betekenen. Het zou mooi zijn als je dus anderen de werving voor jullie kan laten doen, maar dan moet jullie verhaal naar de sponsors toe echt pakkend zijn. Heel veel succes gewenst!

afbeelding van Anne Arninkhof

Hoi Mirella, nog één laatste vraag. Ik lees dat jullie ook een totale begroting hebben. Zou je deze naast de JMHM-begroting willen uploaden? Dat geeft ons net wat meer inzicht in de kosten/baten.

afbeelding van Mirella Doss

Ja natuurlijk, ik doe het nu gelijk. We horen graag weer van jullie.
Groet, Mirella

afbeelding van Anne Arninkhof

Ik kan de workshops en masterclasses zo snel niet terug vinden in de begroting. Kun je me op weg helpen?

afbeelding van Mirella Doss

Ja natuurlijk. Onder '5. Organisatie' staat een kopje 'coordinatie figuranten'. Dit bedrag wordt aan Artiance betaald voor de workshops en masterclasses voor de co-regisseur

De organisatie van de workshops (oproep audities, uitnodigingen, administratie) en de organisatie daarna valt onder 'projectleider' van hetzelfde hoofdstuk.

afbeelding van Mirella Doss

Ik heb het geupload en ingediend. We horen graag weer van jullie!

afbeelding van Mirella Doss

Hallo FCP coach,
Ik heb de aanvullende vragen beantwoord en verwerkt in de informatie. Bovendien heb ik de begroting aangepast naar jullie model. Ik ben benieuwd of wij door mogen naar de volgende fase. Ik hoor dan ook graag van jullie.
Met vriendelijke groet, Mirella Doss

afbeelding van Mirella Doss

Hoi Anne, een wat late reactie. Ik heb geen melding gekregen van jouw berichtje. Ik zal straks uitzoeken of ik dat kan aanpassen. 

Ik geef natuurlijk graag de informatie waar je naar vraagt. Ik zal dat bijvoegen bij de tekst. 

- Victorie is een professioneel (buiten) spektakel. Door de samenwerking met vele figuranten is het toegankelijker voor een publiek wat zich normaal niet altijd interesseerd voor theater. Dan wordt extra versterkt door de samenwerking met Kaeskoppenstad en 8 october. Zij trekken (bewezen uit onderzoek) een publiek wat soms nooit in het theater komt

- Het regionaal archief geeft tips, aanwijzingen en advies aan de schrijver van het stuk (Ad de Bont). We zijn momenteel in overleg met het archief over een verdere samenwerking. Datzelfde geldt voor het stedelijk museum. Ook zij zijn geïnteresseerd in een partnerschap. Ik denk dat voornamelijk aan een verbinding tussen de tentoonstelling 'Victorie' en ons theaterstuk

- Vanuit Kaeskoppenstad hebben we lijsten gekregen van historische re enactmentgroepen. We praten momenteel met een 16e eeuwse groep die ons kan helpen met paarden en het kampement. Ook zijn er lokale theatergroepen en figurantemgroepen van kaeskoppenstad geinteresseerd om mee te werken aan Victorie. 

Het project gaat overigens een biënnale worden waarbij de samenwerking met de instellingen altijd onderdeel is. 

Ik ken het format van de JMHM begroting niet maar ik zal de begroting omzetten. En deze antwoorden toevoegen bij de vragen. We hopen natuurlijk door te mogen naar de volgende fase :) 

afbeelding van Mirella Doss

Hallo Nanette, dank voor je reactie. We zijn inmiddels gestart met de sponsorcampagne en ook de andere aanvragen naar fondsen zijn verstuurd. Ook goed nieuws want zowel de gemeente alkmaar als het Victoriefonds hebben al toegezegd. Aan bartersponsoring is ook al een hoop toegezegd (er staat nu nog voor sponsoring een bedrag van € 20.200 open.

Op dit moment lopen we tegen een aantal punten aan: allereerst de financiële kant. Zoals je ziet is de medewerking van fondsen en sponsoren essentieel voor de doorgang van het project. En dat op een korte termijn. We proberen de sponsoring daarom ook te zoeken in bartering en viptickets. Als bedrijf zijnde kun je tickets kopen op de viptribune inclusief dekentje, verwarmd kussen en mand met lekkers. Zo'n kaartje is duurder (€50) en af te nemen vanaf 10 stuks. Heb je voor ons tips hoe we deze zakelijke kaarten zo breed mogelijk kunnen uitzetten? Alvast bedankt voor je reactie! 

afbeelding van Nanette Elfring

Hallo Mirella,Ten eerste, 'wat een mooi breed project'. Ik begrijp de vraag naar reïnactment groepen. Maar dat zal niet het enige zijn waar jullie tegenaan lopen. Kun je jullie knelpunten voor nu specificeren en aan ons richten. Mogelijk kunnen wij of van uit ons netwerk jullie nog beter ondersteunen.

Er staat een ruim bedrag begroot voor sponsoring. Zijn jullie al met werving begonnen en hoe loopt dit? Wat is de go, no-go grens.

Ik kijk uit naar jullie reactei, succes gewenst.

afbeelding van Anne Arninkhof

Hoi Mirella, ik heb je verzoek voor de Beslis mee-fase ontvangen. Maar aangezien dit de laatste kans is om het plan aan te passen heb ik nog een paar vragen. Ik lees dat jullie met dit project ook willen verbinden. Dus hoe willen jullie de inwoners bereiken die zich normaal minder interesseren voor cultuur/erfgoed? En hoe willen jullie de ontmoeting met de deelnemende instellingen bestendigen? Ook ben ik benieuwd welke rol jullie erfgoedpartners vervullen. Bewaken zij de historische correctheid? Of is dit het begin van een nauwere samenwerking? En kunnen jullie de kennis en ervaring van de re-enactment verenigingen misschien ook actief inzetten? Vergeet tot slot niet om de begroting te specificeren en het JMHM format te gebruiken. Succes met de laatste loodjes!

afbeelding van Mirella Doss

Hoi Joop, dank voor je bericht. Ik maak graag gebruik van jullie adviezen, dus ik zal zorgen dat ik uiterlijk morgen alle vragen heb beantwoord. Overigens heb ik ook nog goed nieuws voor het project: inmiddels hebben al twee belangrijke subsidienten toegezegd het project te ondersteunen!

afbeelding van Mirella Doss

Hallo Anne, dank voor je bericht. We zijn de afgelopen weken druk geweest met het inhoudelijk verder uitdenken van het project incl. begrotingen. Ik ga de antwoorden deze week nog invullen incl. begroting zodat we deze fase kunnen indienen. We kijken uit naar en volgend contact :) Groet, Mirella

 

Pagina's