menu denk mee beslis mee maak mee

"Vergeten helden"

Minderjarige asielzoekers zonder ouders...

Stichting Metafoor/Sam Yazdanpanna
12 november 2016 tot 1 april 2017
animatie, beeldend 3D, film, fotografie
jongeren, kinderen
onze website
€5.000

Dit project heeft subsidie ontvangen en is afgerond. Denk mee Beslis mee Maak mee

Bekijk de weblog van dit project

Voortgang Vergeten Helden!

Door Sam Yazdanpanna op wo 22 feb

Beste stemmer, 

Excuus dat we zo lang niets van ons hebben laten horen maar we hebben zeker niet stil gezeten! We zijn inmiddels vol in de...

lees verder op de weblog

Ga direct naar de reacties

"Vergeten helden"

Minderjarige asielzoekers zonder ouders vertellen hun verhaal in de vorm van bewegende tekeningen. Animatie (multimedia) als overlevingsmechanisme.

afbeelding van Sam Yazdanpanna

Ingediend door:

Sam Yazdanpanna

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Hoe creëer ik een sublieme wereld binnen het AZC voor een minderjarige asielzoeker zonder ouders met als doel het ontwikkelen van diens talent? Minderjarige vluchteling zonder ouders een gezicht en een stem geven en waarbij diens kind-zijn centraal staat.

Wat ga je doen?: 

Project ‘vergeten helden’  is een samenwerking tussen professionals en minderjarige jongeren in azielzoekerscentra en bestaat uit een aantal workshops waarin verschillende animatie-technieken worden verworven, zoals stop-motion, teken- en computeranimatie. De jongeren ontwikkelen hun persoonlijke verhaal d.m.v. het maken van tekeningen en stop-motion animaties tijdens workshops, die uiteindelijk online worden gepubliceerd. We willen we AMA jongeren in AZC uit hun isolement halen door hen kennis te laten maken met de culturele sector. We dagen ze uit om hun talent te ontwikkelen en tegelijk maken we hun identiteit zichtbaar. Dit project is een geweldige kans voor kwetsbare doelgroepen op participatie in/rondom de kunst- en cultuursectoren.
We willen met behulp van hun persoonlijke verhalen in animatievorm een brug slaan tussen deze kwetsbare jongeren en de maatschappij, alsmede met professionals uit de media industrie. Achter elk verhaal gaat een wereld van pijn, verdriet, angst, spanning, en doorzettingsvermogen schuil. Zodoende willen we de verborgen kwaliteiten van deze jongeren kenbaar maken, zodat ze zich kunnen ontwikkelen binnen de soms uitzichtloze situaties van het AZC.

Teaser short animation 'To say goodbye'

Hoe ga je te werk?: 

‘Vergeten helden’ is een initiatief van filmmaker Sam Yazdanpanna Met ondersteuning van Stichting Metafoor wordt een interactief animatie project gemaakt op basis van verhalen van minderjarige Asielzoekers zonder ouders uit AZCs.
We nodigen (AMA) jongeren tussen de 12 en de 18 jaar uit om onder begeleiding van mijzelf en Stichting Metafoor workshops te volgen die uiteindelijk zullen resulteren in de publicatie van korte animatieverhalen op internet en festivals. De keuze om internet als podium te gebruiken is dat de animaties overal vertoond kunnen worden, ze voor iedereen toegankelijk zijn, en zodoende een groot bereik hebben.
Tijdens de workshops vertellen kinderen over hun leven en hun dromen, en zelfs hun vlucht ervaringen en hun identiteit. Wij kiezen samen met hun een paar van die verhalen uit en daar gaan we mee aan de slag. Die verhalen worden omgezet in een reeks korte animatie films.
Omdat ik zelf gevlucht ben als een minderjarige asielzoeker, op mijn 17de, heb ik een persoonlijke band met deze doelgroep. Ik denk dat het vertrouwen hebben in elkaar belangrijk is voor dit project. Ik vertel daarom tijdens de introductie mijn eigen verhaal. Hiervoor heb ik een visueel beeld ontwikkeld, een trailer van mijn eigen vluchtverhaal, dat als ingang dient om op een gelijkwaardige basis met elkaar samen te gaan werken.

Inhoud wokshops:

Verhaal vertelling, Schrijven door David Henrichs Scenarist
Hoe ontstaat een verhaal
Workshop; Animatietekening wordt gegeven door verschillend tekenaars.
Hoe maak je van tekeningen een bewegende beeld
Stop-motion animatie
Hoe kan je met reeks fotos en beelden en animatie verhaal maken
wat is een Flash animatie?
Hoe werkt een computer animatie bijvoorbeeld overtrek techniek op flash programma en interactive animatie, geluid, post productie
Hadoken Audiovisueel bedrijf. (Manny Nickpour)
Aftereffecs programma wat is een motion animatie?
Hadoken Audiovisueel

Met wie werk je samen?: 

Met de workshops willen we vanuit animatie media samen met jongeren een interactie creëren tussen hun levenservaringen en hun beleving. Tegenwoordig is animatie en internet een belangrijke beeldtaal voor veel jongeren. Voor alle partijen is dit een experimenteel project om gebruik maken van multimedia disciplines. Jongeren komen in contact met de technische en creatieve kant van animatie media en internet. Een creatief proces is het belangrijkste element voor dit project, dat als doel heeft het stimuleren van deze jongeren met het oog op duurzame participatie in culturele initiatieven en integratie in de Nederlandse samenleving. We beogen deze jongeren met trots hun persoonlijke verhalen, in kunstvorm gegoten, te tonen  aan de samenleving.
Voor professionals uit de media industrie is dit een unieke kans om hun kennis met een nieuwe doelgroep te delen en een nieuwe ervaring op te doen met jongeren. Professionals krijgen de kans om bijzondere verhalen vorm te geven d.m.v. een interactieve samenwerking. Multimedia workshops is een nieuwe media vorm om mee te experimenteren binnen een sociaal-cultureel plan.
Voor mij al kunstenaar  is dit een nieuw proces om samen met jonge amateurkunstenaars nieuwe verhalen en beelden te ontwikkelen vanuit een collectief proces i.p.v. op basis van een reeds bestaand, bedacht verhaal. Met dit project hoop ik een basis te leggen voor een duurzaame samenwerkinng tussen jongeren binnen de AZCs en profescionals binnen multimedia.

Ik wil de minderjarige vluchteling zonder ouders een gezicht en een stem geven en waarbij diens kind-zijn centraal staat.

 

Wat is verder van belang om te weten?: 

Metafoor is gespecialiseerd in het gebruik van theater-methodieken in sociaal-artistieke projecten. Doel van deze projecten is veelal maatschappelijke participatie; de binding van minderjarige asielzoekers met de samenleving.
Regisseur: Sam Yazdanpanna is een Iraans-Nederlandse filmmaker, met een voltooide Master opleiding aan de Nederlandse Film Academie. Met zijn films onderzoekt hij identiteitstransformatie: liquide identiteit. Hij heeft vaker met jongeren gewerkt op gebied van cinema en theater.
Scenarist: David Henrichs, afgestudeerd aan de London Film School, is een scenarist die zich voornamelijk op sociaal-realistische verhalen richt. Maatschappelijke betrokkenheid is voor hem een belangrijk element voor films
Hadoken production is een audiovisueel bedrijf gevestigd in Amsterdam. Hadoken houdt zich bezig met artistieke en comerciele opdrachten, Hadoken is een multidisciplinair media bedrijf gespecialiserd in animatie en motion montage. Hadoken wil het technische gedeelte van het project 'Vergeten helden’ op zich nemen.  Hadoken zal de vormgeving van korte animatie van jongeren op zich nemen.
Stichting Vluchteling heeft ook belangstelling getoond in dit project. We willen graag met deze stichting samenwerken teneinde de toenadering tot onze doelgroep te versnellen en te consolideren.

 

Bereik: 

 

aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
2 teambuilding workshops 150  
4 verhaal vertellig workshops 150  
12 Animatie workshops 150  
20 presentatie verhalen verschillend AZC en festivals   2000
1 Premieres   200
       

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

Met dit plan willen we een interactie creëren tussen animatie, nieuw media internet en AMA jongeren binnen de AZCs. De AMA jongeren op hun betrokkenheid, hun onbevangenheid en hun ervaringen. De professionals zullen reflecteren op het werken met deze onbevangen individuen. Op deze wijze hopen we een nieuwe doelgroep te creëren voor participanten, die op hun beurt weer een ander publiek zouden kunnen trekken. De amateur maakt , de professional ziet, selecteert en verwerkt. Het hele creative proces van teken en animatie workshops van jongeren en uiteindelijk het resultaat in een reeks interactive animatie en kort animatie te zien is een uniek proces voor ons allemaal. Ik ben er van overtuigd dit proces voor alle partijen erg vernieuwend en leerzaam zal zijn.

We willen bij één AZC beginnen en daar een cyclus workshops houden. We denken aan ongeveer 3-5 sessies. Daarna willen we het project op een aantal andere locaties herhalen. Dit lijkt ons uit productioneel oogpunt praktischer.Uiteindelijk wordt het resultaat omgezet in een reeks korte animaties. Deze animaties worden gepubliceerd in twee verschillende formats: één in interactieve vorm op een website en een ander als een reeks korte films.

Activiteiten vinden plaats in AZC Oisterwijk, AZC Ermelo, AZC Den Helder, AZC Utrecht. wij hebben met deze AZCs contact gehad en zij willen met ons samen werken.

Begroting: 

De begroting is opgebouwd uit de vergoedingen voor docenten en begeleiders, reiskosten en catering. Daarnaast is er budget beschikbaar gemaakt voor eventuele aanschaf en huur van materialen en apparatuur.  Wij hebben twee begrotingen online gezet. Eentje is de modelbegroting zoals jullie die hanteren en eentje is een excellbegroting waarin we specifiek laten zien wat welke kosten maken voor het aangevraagde bedrag van 5000,-. Beide begrotingen laten ook de totale projectkosten zien

Locatie(s): 
Noord Nederland, Midden Nederland, Zuid Nederland AZCs
Oisterwijk, Ermelo, Den Helder, Utrecht

Uitslag Beslis mee

FCP35
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek41
max 50 / 81 gestemd
totaal76
75 is gehaald!
De stemperiode is voorbij.

Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Willemijn in 't Veld

Het Fonds beoordeelt een plan adhv de criteria kwaliteit, samenwerking en effect. De afgelopen jaren is uitgebreid gediscussieerd over de maatschappelijke waarde van cultuur. Via The Art of Impact is geïnvesteerd in het zichtbaar maken van de waarde van verbindingen tussen cultuurmakers en andere maatschappelijk domeinen. Met dit eigentijdse initiatief laten jullie zien hoe vanzelfsprekend en inspirerend de verbinding kan zijn tussen artistieke en persoonlijke ontwikkeling, tussen educatieve vaardigheden opdoen en leren je thuis te voelen in een nieuwe wereld. De samenwerkingspartners vullen elkaar mooi aan, zodat een brede expertise beschikbaar is. Iets meer feitelijke informatie over data en plaatsen zou goed zijn geweest, maar de opzet van dit plan biedt voldoende vertrouwen.

afbeelding van Lidian Fleers

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Afstand nemen van een onderwerp is soms nodig om dichtbij te kunnen komen. De intrinsieke waarde van dit project zit in het bieden van ruimte aan AMA jongeren om zich te uiten, zelf te creëren en hun eigen talenten te ontdekken. De juiste begeleiding van zo'n kwetsbaar proces is onontbeerlijk. Mooi dat Sam Yazdanpanna, Hendrik Henrichs, Hadoken en Metafoor hierin samen optrekken met COA en Vluchtelingenwerk. Hierdoor verwacht ik dat het project experimenteel zal zijn en dat tegelijkertijd dat de artistiek-inhoudelijke kwaliteit goed gewaarborgd wordt. De opbouw is zorgvuldig en realistisch, door kleinschalig te beginnen. Tegelijkertijd zal het online publiceren van de animaties voor de nodige zichtbaarheid en inspiratie zorgen bij een nieuwe doelgroep. Veel succes!

afbeelding van Sam Yazdanpanna

We hebben nu twee nieuwe begrotingen toegevoegd. Eentje is de modelbegroting zoals jullie die hanteren en eentje is een excellbegroting waarin we specifiek laten zien wat welke kosten maken voor het aangevraagde bedrag van 5000,-. Beide begrotingen laten ook de totale projectkosten zien. Hopelijk is het bij deze allemaal duidelijk:)

afbeelding van Bas Broertjes

Metafoor zal het gehele project op het productionele vlak begeleiden en managen. Hiervoor zal Metafoor ook de hulp inroepen van filmproductiebedrijf Kaliber Film. Voornamelijk omdat de workshops ook eventueel gaan leiden tot korte animatiefilmpjes. Het werkproces wat hier bij komt kijken is bekend terrein voor Kaliber Film en de eerder samenwerking bij Korps is goed bevallen. 

afbeelding van Hendrik Henrichs

Sam en David hebben mij gevraagd om mee te denken over dit project. Met name omdat ik (bijna gepensioneerd universitair docent geschiedenis en cultuureducatie, Universiteit Utrecht) ervaring heb met het opzetten van een onderwijsprogramma of een cursus, en met onderwijs geven.

En natuurlijk ook omdat ik vind, dat vluchtelingen, en zeker vluchtelingen kinderen zonder ouders, positieve aandacht verdienen!

Ik zal dus graag meedenken met de voorstellen van Sam en David, ze graag adviseren en ze op alle andere mogelijke manieren helpen!

Ik vind dit een erg sympathiek en creatief project. Veelbelovend!

afbeelding van Sam Yazdanpanna

Beste Willemijn ,

ik denk dat iets is mis gegaan. Ik heb de modelbegroting nog een keer online  gezet. 

Dank

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Kijk er nog even goed naar. Ik kan de begroting nu wel lezen, maar het lijkt alsof jullie geen tekort hebben, waardoor de noodzaak van subsidie ontbreekt. Vergeet daarna niet voor vrijdag het verzoek te doen om naar de Beslis mee-fase te gaan. Succes met de laatste aanvullingen.

afbeelding van Sam Yazdanpanna

Beste Willemijn, 

 

Bedankt voor de tip. Ik heb een nieuw begroting online gezet. ik had in ons vorige begroting niet  de totaal kosten van het project mee gerekend. Alleen de totaal kosten van de workshops. Ik hoop dat deze begrotig juist is. Als u nog vragen heeft, dan hoor ik dat graag

afbeelding van Linda Storm

Hadoken zal alle technische animatie aspecten van project "vergeten helden" op zich nemen. Voor ons als bedrijf zijn AMAs een interessant doelgroep om samen mee te verwerken. Wij hopen om ons technische vaardigheiden te kunnen overbrengen aan jongeren in asielzoeker centrum. Wij zijn ook overtuigd dat AMAs met hun verhalen een groot inspiratie bron voor ons zouden kunnen zijn.

Voor Hadoken is dit een bijzonder project om deel aan te nemen en een nieuwe ervaring om met amateur jongeren te verweken.

Met vriendelijke groet,
HADOKEN

afbeelding van Sam Yazdanpanna

Beste Coaches , 

Ik heb jullie tips en feedbacks toegevoegd aan onse project plan. ik heb jullie feedback verwerkt  bij Motivatie voor bijdrage FCP.

Taal:

David Henrichs heeft als profesioneel tolk gewerkt in verleden en hij is een van docenten van onse workshops. Ik spreek zelf farsi en wij zullen een Arabisch tolk / docent toevoegen aan onse workshops. 

afbeelding van Sam Yazdanpanna

Beste Willemijn ,

onse begroting staat nu online. Ik heb twee model begrotingen gemaakt.

 Wij hebben nog geen concrete data. Activiteiten vinden plaats in AZC Oisterwijk, AZC Ermelo, AZC Den Helder, AZC Utrecht. wij hebben met deze AZCs contact gehad en zij willen met ons samen werken. 

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Zou je de begroting nog kunnen specificeren, met uren en tarieven, aantallen? Graag de modelbegroting gebruiken. Het formulier is nu nog leeg, dus ik vrees dat er bij het opslaan van de gegevens iets mis is gegaan.

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Met het einde van de Denk mee-fase in zicht wordt het tijd om inzicht te bieden in de financiële opzet van dit plan. Zou je een modelbegroting willen uploaden, zodat wij daar eventueel nog feedback op kunnen geven? Zo mogelijk zou je ook concrete data en plekken kunnen noemen waarop de activiteiten gaan plaatsvinden.

afbeelding van Bas Broertjes

Beste Coaches, 

Namens stichting Metafoor wil ik zeggen dat wij erg enthousiast zijn om met Sam dit project aan te gaan. na de eerdere succesvolle samenwerking voor Korps is dit een volgende stap die we graag met Sam willen maken. Juist deze kwetsbare groep een podium geven om hun verhaal te kunnen doen lijkt ons heel belangrijk. De connecties die er al zijn gemaakt via COA en Stichting Vluchtelingenwerk geven ons voldoende mogelijkheden dit plan te realiseren. Daarnaast kan Stichting Metafoor ook haar netwerk inzetten om op die manier mee te helpen de resultaten aan een groter publiek te tonen.

afbeelding van David M Henrichs

Beste Anouk,

Ik ben David, scenarist en participant bij dit mooie project. Toevallig besprak ik laatst met Sam het probleem van de taalbariere. Een van de opties die ik aangaf was inderdaad het betrekken van een of meerdere tolken. Ik gaf toen al aan een Syrische jongen, een werknemer van het restaurant waar ik manager ben, bij dit project te willen betrekken. Hij heeft zelf ook in verschillende azc's gezeten en is begaan met het project. Op deze wijze zouden we ons in ieder geval kunnen toespitsen op drie talen: Engels, Farsi en Arabisch. 

Verder rest mij nog te zeggen dat ik erg enthusiast ben over dit project. Ik zie enorm uit om samen met Sam de verhalen van deze jongeren aan de hand van workshops tot uiting te brengen. 

Pagina's