menu denk mee beslis mee maak mee

UTOPIA

Een fantasie over de ideale maatschappij

De Positieve Stad
1 januari 2019 tot 19 mei 2019

€7.500

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee

Ga direct naar de reacties

UTOPIA

Een fantasie over de ideale maatschappij

afbeelding van Sidney van den Berg

Ingediend door:

Sidney van den Berg

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Hoe kunnen we UTOPIA continueren na afloop van het project?

Wat ga je doen?: 

Na een bezoek aan bekende Britse street-artist Banksy’s ‘Dismaland’, enkele jaren geleden, is projectleider Sidney van den Berg nog steeds geïnspireerd door het project van de artiest. Toentertijd coördinator cultuur-educatie en sociaal-agogisch projectmaker bij stichting Cuttin’ Class; in de tussentijd 2 ½ jaar jongerenwerker in Kerkrade (Bleijerheide) geweest; en op dit moment flink in de weer om te inspireren, te verbinden, talenten te ontwikkelen en actieve participatie te vergroten als projectleider voor stichting-in-wording De Positieve Stad.

Creatieveling en doorzetter Stijn Mevis van stichting Ping Pong heeft na een anderhalf jaar durende zoektocht, een gebouw in het centrum van Heerlen tot de beschikking waar hij een levendige plek voor creatief talent wilt ontwikkelen. Samen met stichting De Positieve Stad zorgt project UTOPIA voor een concrete invulling hiervan.

Bijzonder zijn de ontwikkelingen van de afgelopen jaren op cultureel vlak in Heerlen, die de vrije geesten prikkelen en uitdagen om mee te doen. In Parkstad, met nadruk op Heerlen, zijn enorm veel jonge, gedreven creatievelingen die niet kunnen wachten met het uiten en tot nog hogere kwaliteit ontwikkelen van hun talent, in samenwerking met professionals en andere creative minds. Een peiling bij de bij ons bekende creatievelingen leverde na Dismaland in 2015, en nu nog steeds zoveel positieve reacties op, dat we aan de slag zijn gegaan om samen met de jonge creatievelingen in een kwalitatief opgezet project, te werken aan een tastbaar en verbluffend eindresultaat om de bewoners van Parkstad te inspireren.

Samen met de doelgroep van UTOPIA gaan we Banksy’s opzet van Dismaland nabootsen, op een wijze die aansluit bij de huidige ontwikkelingen in Parkstad en op de behoefte van de deelnemers. We gaan een bewustwordingsproces creëren voor de bezoekers door een expositie-event te maken die de nadelen van de huidige samenleving laat zien en de, naar het beeld van de deelnemers, ideale positieve samenleving inzichtelijk maken. De inspiratie die de bezoekers opdoen, geven hoop en positiviteit, wat hen in beweging zet. De bezoekers worden bij de expositie uitgedaagd om mee te doen. Dit organiseren de jonge kunstenaars niet alleen, maar in samenwerking met een aantal masters uit het vak, die zij zelf gaan uitkiezen. Opties zijn bijvoorbeeld Limburgse artiesten Joost van Barneveld, Arian Winterink en Vincent Lancee. Toon Hezemans, geniale creatieveling en ex directeur van kunstencentrum Signe, coacht de jongeren gedurende het ontwikkelingstraject richting de expositie.

We brengen vijftien jongeren in de leeftijd van 17 - 30 jaar bij elkaar. Gedurende 5 maanden worden zij gecoacht door de coach en de masters, waarbij zij werken aan hun eigen talent en gelijktijdig werken aan het expo-event van UTOPIA, waarin hun ontwikkeling te zien is als een fantastisch eindproduct midden in het centrum van de stad, waarmee ze hun belevingswereld meegeven aan de bezoekers. Bij Ping Pong wordt de creatieve broedplaats van de 15 deelnemers gevestigd. Ping Pong is op dit moment nog niet zichtbaar en is gevestigd op een zeer gunstige locatie. We creëren een plotse, unieke en bijzondere happening waar bezoekers van zullen opkijken en meer dan graag naar terug willen. De jongeren creëren een waar UTOPIA.


afbeelding van Alexander Klapwijk

Beste Sidney,

Welkom bij Jij Maakt Het Mee. De komende weken denk ik als adviseur van het fonds met je mee over je project en op welke onderdelen het eventueel aangescherpt kan worden om tot een kansrijke aanvraag te komen. 

Leuk dat er al verschillende mensen actief zijn op dit forum. 

Zoals Rob al schreef is je plan nu nog te beperkt. Je kan je plan aanvullen bij het tabblad 'Bewerken' -> Denk mee (meer projectinformatie).

Bedenk daarbij de Jij Maakt Het Mee vernieuwende projecten ondersteunt die de actieve cultuurbeoefening in de vrije tijd op een uitdagende en duurzame manier stimuleren en waarbij een innovatieve samenwerking centraal staat. Ik ben benieuwd naar je antwoorden op de vragen van Rob, ik heb dezelfde vragen. Succes!

afbeelding van Rob van Doggenaar

Beste Sidney,

Van harte welkom op Jij Maakt Het Mee. Ik ben aan je gekoppeld als coach, zal je project volgen en je waar mogelijk voorzien van tips en adviezen.

Ten eerste: een mooi idee om - geinspireerd door Dismaland - jongeren uit Heerlen hun creativiteit te laten ontwikkelen. 

Ik denk dat de projectbeschrijving nog te beperkt is om door te kunnen naar de volgende fase. Mijn advies is om het uit te breiden met informatie over de manier waarop je het gaat aanpakken. Hoe ga je de jongeren vinden en betrekken in het project? Hoe ga je de artistieke inspiratie en begeleiding van de jongeren organiseren? Welke gedachten heb je al over het eindproduct en de materialen en technieken die de jongeren kunnen gebruiken? Wat is je begroting? Hebben jullie al ervaring opgedaan met vergelijkbare trajecten? 

Als je dit soort informatie toevoegt wordt je plan sterker. 

Ik hoor graag van je. 

Hartelijke groet, 

Rob

afbeelding van toon hezemans

Het zou een opdracht kunnen zijn die de kunstenaars meekrijgen: hoe kunnen we UTOPIA continueren? Het kan zijn dat de groep zo hecht wordt dat ze samen een nieuw project willen doen, maar het kan ook zijn dat het project juist aanbevelingen en kritiekpunten oplevert, die de basis kunnen zijn voor een nieuw UTOPIA. Dus eigenlijk vind ik de vraag voorbarig. Alsof je aan Columbus voor zijn reis vraagt, waar hij in Amerika aan land zal gaan.

afbeelding van Rick Vechel

Persoonlijk ben ik een groot fan van ondernemende kwaliteiten bij kunstenaars. Wellicht is een kunstuitleen/pop-up shop een tof iets om toe te voegen aan deze 'levendige plek voor creatief talent'! Misschien ook als onderwerp binnen de Coaching?
Succes!