menu denk mee beslis mee maak mee

Tourorkest Rotterdam

80 musici geven een spectaculair concert op een...

Stichting Geevers Muziek Producties
21 juni 2015 tot 5 juli 2015
muziek
jongeren, volwassenen
onze website / check facebook
€5.000

Dit project heeft subsidie ontvangen en is afgerond. Denk mee Beslis mee Maak mee

Bekijk de weblog van dit project

Kick-off Tourorkest Rotterdam!

Door Judith Geevers op ma 22 jun

Afgelopen weekend zijn de repetities van het Tourorkest Rotterdam gestart en wat was dat een geweldige kick-off!
Zowel de deelnemers als...

lees verder op de weblog

Ga direct naar de reacties

Tourorkest Rotterdam

80 musici geven een spectaculair concert op een unieke locatie!

afbeelding van Judith Geevers

Ingediend door:

Judith Geevers

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Wij zoeken suggesties voor een Rotterdamse artiest en voor te spelen repertoire.

Wat ga je doen?: 

Op 5 juli komt de Tour de France naar Rotterdam.
Ter gelegenheid van de doorkomst wordt een orkest samengesteld. Amateurmusici uit de hele regio die spelen op HaFaBra niveau diploma B of hoger kunnen zich opgeven om deel uit te maken van dit bijzondere project.
Het orkest zal een concert verzorgen in het hart van de festiviteiten die worden georganiseerd: op de Coolsingel, recht voor het Stadhuis!
De 80 musici zullen spelen voordat de reclamekaravaan voorbij raast, maar ook hierna en tijdens de doorkomst van de renners. Voor dit concert zal drie keer worden gerepeteerd onder leiding van een professionele dirigent. Ook zullen de deelnemers coaching ontvangen van studenten van Codarts. Deze coaches zullen ook meespelen tijdens het concert. Het te spelen programma sluit perfect aan bij de Tour de France en de stad Rotterdam. Ook zal een Rotterdamse artiest enkele songs zingen met dit orkest.

Dit project biedt amateurs de mogelijkheid om op een zeer bijzondere locatie op spectaculaire wijze de samenwerking aan te gaan met professionele musici. Dit alles binnen een sportevenement van wereldfaam. 

In dit project wordt samengewerkt met Rotterdam Topsport en Codarts.

Tourorkest Rotterdam

Hoe ga je te werk?: 

Met Tourorkest Rotterdam wordt een aantal doelen beoogd:

- Het organiseren van een eenmalig concert op een unieke locatie in de stad tijdens een mondiaal evenement om zodoende een onvergetelijke ervaring voor zowel deelnemers als toehoorders te realiseren.

- Het realiseren van een project dat kunstbeoefenaars in de vrije tijd in staat stelt om onderdeel uit te maken van een mondiaal evenement. Bij dit soort grote evenementen wordt al gauw gekozen voor een professioneel orkest, maar er wordt bewust voor gekozen om de amateurmusici in het middelpunt te zetten.

- Het bieden van een kijkje in de keuken van de professionals aan amateurs. De musici worden gecoacht en begeleid, maar spelen ook samen met de professionals in een orkest. Er wordt niet van de amateurs verwacht dat hun niveau vergelijkbaar is met dat van een professional. De coaches zijn er juist om het beste in de musici naar boven te halen.

- Musici uit de regio bij elkaar te brengen. Door het werken op projectbasis komen musici uit de hele regio bij elkaar. Hierdoor ontstaan nieuwe contacten en een grotere cohesie in de blaasmuziek-sector. In een sector die te maken heeft met krimp, is het van belang dat mensen voorbij de grenzen van hun eigen vereniging kijken.

- Inspelen op de veranderende behoefte binnen de sector. Binnen de sector amateurmuziek leeft de behoefte om enerzijds modern repertoire te spelen (popmuziek, lichte muziek) en anderzijds af te wijken van de standaard concertformule. Men zoekt naar nieuwe vormen om zich te presenteren: meer beleving, minder traditie.

Wervingsprocedure
- Het bezoeken van muziekverenigingen in de regio
- Benaderen van muziekdocenten in de regio
- Website/Facebook /Twitter
- Advertentie in vakbladen/locale media
- Persmoment via Rotterdam Topsport
 
Musici kunnen zich aanmelden via de website.

Met wie werk je samen?: 

Tourorkest Rotterdam is een bijzondere samenwerking tussen cultuur- en sportinstellingen.
Het is de eerste keer dat Rotterdam Topsport samenwerkt met culturele partners.

Rotterdam Topsport regelt de locatie, vergunningen, inrichting van het evenemententerrein, aankleding en de geluidsversterking.

Codarts biedt coaches, repetitieruimte, slagwerkinstrumenten, stoelen en lessenaars. Tevens verzorgt Codarts het vervoer van instrumenten en materialen. De coaches zullen werken met alle secties van het orkest. Amateurmusici krijgen les en ondersteuning van jonge professionals waar ze ook na dit project nog veel aan zullen hebben.

Extra Toelichting
Wat de musici enorm zal helpen is dat de coaches met hen in het orkest zitten en zelf meespelen. De coaches zullen tijdens alle repetities de musici begeleiden. Er wordt niet van de musici verwacht dat hun niveau vergelijkbaar is met dat van een professional. De coaches zijn er juist om het beste in de amateurmusici naar boven te halen. In de keuze voor repertoire wordt goed gekeken naar haalbaarheid voor amateurs. Een aantal arrangementen wordt voor dit orkest op maat geschreven. Wij hebben allebei een goed beeld van de orkesten hier in de regio en kunnen zodoende een reële inschatting maken van het niveau van de musici die zich aanmelden. De bladmuziek wordt ruim van tevoren opgestuurd. Het orkest heeft een vooraf vastgestelde bezetting waardoor in sommige secties meer aanmeldingen kunnen worden verwacht dan dat er plaatsen zijn. In dat geval moet er worden geselecteerd.

Wat is verder van belang om te weten?: 

Het oprichten van Stichting Geevers Muziek Producties is een initiatief van Jeroen Geevers en Judith Geevers-Kuipers.

Jeroen en Judith staan allebei met één been in de professionele wereld en met één been in het amateurcircuit. Zo staat Jeroen, naast zijn baan als slagwerker bij het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht, voor twee harmonieorkesten waar hij wekelijks werkt met amateurmusici. Judith is naast haar zeer uitgebreide lespraktijk ook actief als freelance musicus bij verschillende orkesten en ensembles en is als fluitiste en producent verbonden aan het TenToon Ensemble.

Doelstelling van Stichting Geevers Muziek Producties
Het organiseren van culturele evenementen met een professionele inslag, waarbij een nadrukkelijke rol is weggelegd voor amateurs, om zodoende expertise en bevlogenheid over en weer te bevorderen.

 

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
3 Repetities 80 n.v.t.
1 Concert op de Coolsingel 80 10.000
       
       
       
       

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

Dit project biedt amateurs de mogelijkheid om op een zeer bijzondere locatie op spectaculaire wijze de samenwerking aan te gaan met professionele musici. Dit alles binnen een sportevenement van wereldfaam. Op 5 maart jl. is zowel de website als de Facebookpagina gelanceerd. De reacties tot nu toe zijn overweldigend. Er zijn al 30 aanmeldingen (binnen een week) terwijl de echte werving nog moet beginnen. Dit is voor ons een duidelijk signaal dat er binnen de hafabra-wereld behoefte is aan meer uitdagende en bijzondere projecten.

In de keuze van repertoire wordt goed gekeken naar haalbaarheid voor amateurs. Een aantal arrangementen wordt voor dit orkest op maat geschreven. Deelnemers kunnen via de website suggesties geven voor het te spelen repertoire.

De meeste muziek die wordt gespeeld heeft te maken met de Tour de France, sport, fietsen, Frankrijk en Rotterdam. In het programma zullen o.a. de volgende stukken worden gespeeld:

Sportmuziek
- Trumpet Cross (muziek Radio Tour de France)
- Podiummuziek Tour de France
- Studio Sport Tune
- The Happy Cyclist (solo voor fietsbel)
Franse Muziek
- Les lacs du connemara
- Paris Montmartre (medley Franse Chansons)
- Chansons van Edith Piaff in soul-jasje (met R'damse Artiest: Shirma Rouse - o.v.v. financiering)
Rotterdam
- Rotterdamse liedjes Medley

Begroting: 

De subsidie wordt besteed aan o.a.:

- Aanschaf bladmuziek en de verspreiding hiervan (kopiëren, frankering etc.)
- Het maken van arrangementen speciaal voor dit orkest
- De professionals die meewerken aan dit project (ritmesectie, coaches, dirigent, artiest)
- Marketing en drukwerk
- Productiekosten

Enkele andere fondsen die worden aangeschreven:

- Stichting Volkskracht
- Verhagen Stichting
- Stichting Deltaport Donatiefonds
- Stichting Organisatie van Effectenhandelaren Rotterdam 

 

Locatie(s): 
Coolsingel Rotterdam, voor het Stadhuis

Uitslag Beslis mee

FCP25
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek50
max 50 / 117 gestemd
totaal75
75 is gehaald!
De stemperiode is voorbij.

Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Giovanni Campbell

Het Fonds beoordeelt het project op basis van de criteria kwaliteit, samenwerking en effect. Ik denk dat jullie activiteit een waardevolle impuls kan geven aan amateurmuzikanten uit de regio. De inhoudelijke koppeling met de Tour de France toont daarnaast de mogelijkheden vh  initiatief om de zichtbaarheid van amateurs te vergroten. Desondanks ben ik ook kritisch. Het komt vaker voor dat thematische gelegenheidsgroepen worden gevormd met amateurs. Daarin onderscheidt het project zich weinig. Wel zie ik dat dit experiment zicht kan bieden op hoe jullie in de toekomst op een uitdagende manier themagerichte activiteiten kunnen organiseren voor amateurs uit de regio Rotterdam.

afbeelding van Stefanie Weijsters

De samenwerking tussen sport en cultuur kan mooie resultaten opleveren! De komst van de Tour biedt op verschillende plekken in het land dan ook inspiratie voor culturele projecten. De deelname aan een dusdanig groots evenement zal een bijzondere ervaring opleveren. Door het niveau van de deelnemers zal de kwaliteit van het orkest voldoende zijn. In hoeverre het project daadwerkelijk artistiek uitdagend voor ze is, vraag ik me wel af. Het orkest heeft een vrij eenmalig karakter. De samenwerking kan verder versterkt worden door het ontwikkelen van langere lijnen met (meer) partners uit de eigen stad maar ook andere steden en uit de domeinen sport en cultuur. Ik geef het voordeel van de twijfel op de drie criteria kwaliteit, samenwerking en effect.

afbeelding van Giovanni Campbell

Nog een laatste opmerking bij jullie reactie over het repertoire. Het komt nog best eenzijdig over dat de dirigent beslist over de muziek. Het lijkt mij dat onder de deelnemers ook liefhebbers van wielrennen/sport zitten, die wellicht ook nog leuke muzikale suggesties (kunnen) hebben. Het zou jammer zijn als jullie het potentieel van de deelnemers in dat stadium niet zouden benutten en daardoor vrij aanbodgestuurd blijven in je aanpak. Probeer te voorkomen dat de opzet van het creatieve proces te regulier is en te weinig gericht is op experimentele toepassingen die amateurmuzikanten inhoudelijk uitdagen.

afbeelding van Judith Geevers

Beste Giovanni, we hebben over je suggestie nagedacht en het volgende in het plan aangepast: deelnemers kunnen nu via de website www.tourorkest.nl suggesties doen voor repertoire, onder het kopje programma. De eindverantwoordelijkheid blijft wel bij de dirigent, omdat die het overzicht heeft over het complete programma, het niveau van het orkest, de samenwerking met de artiest en de beschikbaarheid van geschikte arrangementen. We zijn erg benieuwd wat er vanuit deelnemers wordt geopperd, leuk!

afbeelding van John den Hollander

Een mooi en interessant concept! Ook mooi om te zien hoe de professionele wielersport gecombineerd word met jullie orkest.

Is het misschien een idee om enkele bekende tunes te spelen waar de Tour de France om bekend staat? Denk hierbij aan enkele tunes van Radio 1 en natuurlijk Franse nummers. 

afbeelding van Judith Geevers

Dankjewel voor je reactie John. Die titels staan zeker op de repertoirelijst. Muziek die alle sportliefhebbers kennen en die ook nog eens ontzettend gaaf is om te spelen!

afbeelding van Giovanni Campbell

Interessant dat jullie een projectorkest willen samenstellen voor een uitvoering tijdens de Tour de France. Daarmee kun je zeker de zichtbaarheid vd amateurs vergroten.

Wat ik me nog afvraag is hoe jullie de amateurs gaan werven en welke rol zij krijgen in het voortraject. Mogen zij bijv. ook al meedenken over de opzet vh proces en het repertoire? Daarnaast ben ik er nog benieuwd naar wat jullie met de uitkomsten van deze themagerichte en projectmatige aanpak gaan doen. Hebben jullie de ambitie om vaker activiteiten te gaan organiseren met een soortgelijke aanpak?

 

afbeelding van Judith Geevers

deel 2: 

Om de artistieke kwaliteit en haalbaarheid voor amateurs te waarborgen, wordt het programma door de dirigent samengesteld. 
Suggesties van deelnemers worden hierin meegenomen en getoets aan die criteria. 
Dit is ons eerste project, maar wij zijn in de toekomst zeker van plan om vaker dit soort projecten te organiseren, waarbij de samenwerking tussen amateurs en professionals voorop staat. 

afbeelding van Judith Geevers

deel 1:
Dag Giovanni, dankjewel voor je reactie. We werven de musici als volgt:

- Via Facebook (zie www.facebook.com/tourorkest ) en onze website
- Het bezoeken en aanschrijven van verenigingen uit de regio.
- Het aanschrijven van docenten in de regio
- Ons eigen inmiddels zeer grote netwerk in de amateurmuziek.

Sinds gisteravond 23u is de website en onze Facebookpagina online en we hebben al 15 aanmeldingen binnen! 

Voor de musici houdt het voortraject in, dat zij eerst de muziek thuis oefenen.  Vervolgens wordt er in secties en compleet gerepeteerd olv coaches en dirigent. 
 

 

afbeelding van Judith Geevers

Inmiddels hebben wij jullie vragen en aandachtspunten verwerkt in het projectplan. Fijn dat er met ons wordt meegedacht en dat wij worden geprikkeld om bepaalde zaken nog duidelijker te omschrijven of aan te stippen.
Wij denken er nu over om ons project eind deze week of begin volgende week door te schuiven naar de Beslis Mee - fase. Zien wij nog belangrijke zaken over het hoofd?

afbeelding van Stefanie Weijsters

Welkom op dit platform! De komende tijd ga ook ik graag online met jullie in gesprek over jullie concept. 
 
Een bijzondere ervaring voor de amateurmusici zal dit optreden tijdens de Tour in Rotterdam zeker zijn. Dit platform is bedoeld voor experimentele projecten die bijdragen aan de vernieuwing van kunstbeoefening in de vrije tijd door samen te werken met andere partijen. Kan je deze onderdelen - samenwerking en het experimentele/vernieuwende - in dit project nog iets verder toelichten? 
afbeelding van Judith Geevers

(deel 2)
Vernieuwende elementen in dit project:
-In de hafabra-wereld is men gewend om wekelijks een vaste avond te repeteren met einddoel na ongeveer een half jaar een concert. Bij Tourorkest R'dam worden de musici uitgedaagd om in een korte, intensieve periode toe te werken naar het concert.
-De musici worden per sectie (per instrumentgroep) gecoacht door professionals.
-Het individueel uitversterken van de musici is voor alle deelnemers een nieuwe ervaring.
-Met dit project spelen we zeker in op de veranderende behoefte binnen de sector. Binnen de amateurmuziek leeft de behoefte om modern repertoire te spelen (popmuziek) en af te wijken van de standaard concertformule. Men is veel meer op zoek naar een beleving dan een standaard concert.

afbeelding van Judith Geevers

(deel 1)
Dag Stefanie, leuk dat je ook meedenkt over ons project. We kunnen de onderdelen samenwerking en vernieuwing zeker toelichten.
​- Het is de eerste keer dat Rotterdam Topsport samenwerkt met Codarts en ons. Zowel sport als cultuur (muziek) is een verbindende factor in de maatschappij, maar deze twee sectoren worden juist vaak tegenover elkaar geplaatst. In Tourorkest Rotterdam werken deze twee sectoren nauw samen. 
-Normaal zal je bij dit soort grote evenementen snel een professioneel orkest inzetten, maar nu kiezen we er bewust voor om amateurmusici de kans te geven.
 

afbeelding van Anouk Leeuwerink

Dag Judith en Jeroen, welkom op Jij maakt het mee! Ik ben jullie coach tijdens de Denk mee-fase en ga je helpen je project nog verder aan te scherpen. Uit jullie plan spreekt veel enthousiasme, en het filmpje is erg uitnodigend!

Wat me opvalt is dat jullie maar drie keer gaan repeteren met de amateurmusici. Dat is niet veel. Jullie vragen dus een zeker niveau van de deelnemers, maar zoals ik het nu lees gaan jullie pas selecteren als jullie meer dan 80 aanmeldingen hebben. Hoe zorg je dat de amateurmusici het niveau van de professionals aankunnen en daarin voldoende worden begeleid?

Hartelijke groet,

Anouk Leeuwerink

 

afbeelding van Judith Geevers

(reactie deel 2)

Jeroen en ik hebben allebei een goed beeld van de orkesten hier in de regio en kunnen zodoende een reële inschatting maken van het niveau van de musici die zich aanmelden.
Verder wordt de bladmuziek ruim van tevoren opgestuurd naar de musici.
Er zijn inderdaad 80 plaatsen in het orkest, maar we hebben een vaste bezetting. Zo spelen er bijvoorbeeld twee hoboïsten, maar hebben we 24 klarinetten nodig. Het kan dus zo zijn dat er bij bepaalde secties meer animo is dan bij andere secties en er dus strenger geselecteerd zal worden.
Ik hoop dat ons plan nu duidelijker is. Het prikkelt ons in ieder geval om over elk punt heel goed na te denken. Is het zinvol om dit in het plan te verduidelijken? 
Hartelijke groeten, J & J

Pagina's