menu denk mee beslis mee maak mee

Superjam Studio Sessions

Drummer vs DJ vs MC

Stichting Gebouw 52 (financiële en inhoudelijke verantwoording)
28 april 2015 tot 7 juni 2015
muziek
jongeren, volwassenen
onze website / check facebook
€5.000

Dit project heeft subsidie ontvangen en is afgerond. Denk mee Beslis mee Maak mee

Bekijk de weblog van dit project

Superjam Studio Session #2 is online!

Door Max van Winkelhof op wo 10 feb

De tweede sessie is net ook online gegaan, met rapper ReaZun als gast! Zie hier de video:

...

lees verder op de weblog

Ga direct naar de reacties

Superjam Studio Sessions

Drummer vs DJ vs MC

afbeelding van Max van Winkelhof

Ingediend door:

Max van Winkelhof

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
De voornaamste doelgroep van dit project is het hiphop publiek, hoe kunnen wij toch ook buiten deze sector de zichtbaarheid vergroten?

Wat ga je doen?: 

SUPERJAM STUDIO SESSIONS
Met Superjam Studio Sessions wilen we een nieuw platform creeëren voor nieuwe talenten uit de Nederlandse rapscene waarin DJ DNS en drummer Maximus Prime rappers uitnodigen om samen een studiosessie te doen. Iedere week komt er nieuw beeldmateriaal online waarin rappers te zien zijn in combinatie met live drums en live turntablism. Rappers worden tijdens de sessies uitgedaagd om zo creatief mogelijk met deze setup om te gaan wat zal leiden tot de meest verrassende video’s.
Denk aan sessies zoals te zien bij 101barz gecombineerd met live drums, live scratches, interactie tussen rappers en muzikanten en gezamenlijke sessies met rappers waarvan je nooit dacht ze samen op één beat te horen.

Na de eerste reeks van video’s maken we een selectie van rappers waarmee we een live show gaan doen op het E-moves festival in Eindhoven. Om meer aandacht te genereren en de liveshows een extra impuls te geven gaan we samenwerkingen aan met dansers en streetartists. De liveshow wordt ook gefilmd en later gebruikt om deelnemers te werven voor een volgende editie van het project. 

Decks 'n Drums - "Bang Bang" Mix (DJ DNS & Maximus Prime)

Hoe ga je te werk?: 

De Sessies
De rappers die uitgenodigd worden gaan met DJ DNS en Maximus Prime de studio in, schrijven ter plekke en werken zo samen naar het eindresultaat toe. Vantevoren zullen de deelnemers kort geïnterviewd worden om een indruk te geven van de betreffende rapper. Zoals in de video op deze pagina te zien is worden de DJ/Drums sets niet beperkt tot alleen hiphopbeats. De rappers zullen uitgedaagd worden om buiten hun comfortzone te treden en creatief om te gaan met beats die zij niet gewend zijn (denk aan bijvoorbeeld rock/dance/drum&bass invloeden).
Producers
Er zijn veel talentvolle producers en beatmakers in Nederland. Ook zij zullen aandacht krijgen tijdens de Superjam Studio Sessions.  Voor iedere sessie wordt er een Nederlandse producer of beatmaker gevraagd om een beat aan te leveren die wij verwerken in de opnames. In de video die online komt zal duidelijk te zien zijn welke producer of beatmaker verantwoordelijk is voor de beat. Op deze manier krijgen ook zij de aandacht die ze verdienen.
Live Show
Na de eerste reeks van video’s maken we een selectie van rappers waarmee we een live show gaan doen op het E-moves festival in Eindhoven. Om het experimenteler te maken en de aandacht te vergroten gaan we tijdens deze liveshow samenwerkingen aan met andere disciplines die vertegenwoordigd worden op het festival (bv: dansers, streetartists). Deze liveshow zal worden gefilmd en gebruikt worden om deelnemers te werven voor een vervolg op dit project. Het E-moves festival staat verder los van de Superjam Studio Sessions en biedt slechts een podium voor de winnaar van de sessions.

Met wie werk je samen?: 

Om deelnemers te werven en selecteren gaan we samenwerkingen aan met organisaties als Dynamo's HIPHOPLAB 040 en Buro Cement, een welzijnsinstelling uit Eindhoven Noord waarmee is afgesproken om in de wijken te zoeken naar talent. Ook krijgen we hulp van docenten van de Rap afdeling van de Rockacademie in Tilburg en de Herman Brood Academie in Utrecht. Zo kunnen we verschillende deelnemers uitnodigen die nog niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Om het bereik te vergroten van het project zijn we in gesprek met een urban/skate kledingmerk om een samenwerking aan te gaan. Zij zullen dan via hun kanalen ook de video's verspreiden. 
Ook het E-moves festival zal bijdragen aan de zichtbaarheid van het project, zij zullen ons ook helpen met het verspreiden van de video's via hun kanalen. 

NIEUWE TOEVOEGING (reactie op Lidian Fleers (FCP)): Het klopt inderdaad dat we binnen onze doelgroep een groot bereik hebben. Dat koesteren we natuurlijk, maar begrijpen ook jullie insteek. Ik heb contact gehad met de diverse onderdelen die het E-Moves festival rijk is en hier kwamen heel interessante ideeën naarboven. Naast de Hip Hop (muziek) liefhebber is ons de mogelijkheid geboden om tijdens twee danscompetities het drum en dj element toe te voegen als vorm van showcase. Dansers vanuit diverse stijlen zullen dan de interactie aangaan met de drummer en de dj.

Daarnaast is er de mogelijkheid om in de weken voorafgaand aan het festival op diverse plekken in de stad spontane pop up shows te gaan verzorgen. Hier sluiten we aan bij bijvoorbeeld buurtinitiatieven en druk bezochte momenten in de binnenstad. Hierin zijn reeds gesprekken gaande met de middenstand in de stad. Op deze manier verras je een publiek die van te voren niet wist dat ze met ons in aanraking zouden komen.

Hoop dat deze initiatieven de vraag over vernieuwing in samenwerking en doelgroep beantwoorden.

Wat is verder van belang om te weten?: 

DJ DNS
Meervoudig draaitafel kampioen DJ DNS (o.a Winnaar Redbull Thre3style en finalist Redbull Thr3estyle Worldwide in Chicago, USA), staat bij velen bekend om zijn opvallende manier van draaien. Zijn sets zijn gevarieerd, creatief en worden door zijn “turntablism” achtergrond altijd subtiel aangevuld met funky scratches en strakke dj tricks. Daarnaast is hij DJ voor artiesten zoals Extince en Diggy Dex en werkt hij samen met verschillende muzikanten.

Maximus Prime
Max van Winkelhof a.k.a. Maximus Prime is in 2011 afgestudeerd aan de pop-afdeling van het Rotterdams conservatorium. Hij is voornamelijk actief in de hiphop-scene en is de vaste drummer van o.a. de Kleine Jongens Tour (met Def P  e.a.), Diggy Dex en Skiggy Rapz. Samen met DJ DNS doet hij DJ/Drums shows en zo zijn zij ook in te zetten als “band” voor artiesten. Op deze manier hebben zij met verschillende artiesten voorprogramma’s verzorgd van bijvoorbeeld Snoop Dogg en Nas.

Stichting Gebouw 52

Stichting Gebouw 52 ondersteunt initiatieven op het gebied van Urban Culture en Hiphop. 

 

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
6 studiosessies 16 9000 (online)
1 liveshow 8 450 (fysiek)
       
       
       
       

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

Met dit project willen wij een nieuw platform creeëren voor talentvolle rappers in Nederland. Na overleg met eerder genoemde docenten van muziekopleidingen (Herman Brood Academie, Rockacademie) en organisaties als HIPHOPLAB040, Buro Cement en Mad Skills zijn we tot de conclusie gekomen dat er te veel talenten in Nederland zijn die niet de kans en de exposure krijgen die ze verdienen (bij bijvoorbeeld 101Barz). Wij willen deze talenten een mogelijkheid bieden om zichzelf zowel op internet als live te laten zien door middel van de studiosessies te combineren met een of meerdere liveshows.  

Na overleg met Mad Skills in Eindhoven hebben wij te horen gekregen dat bij hen een ruimte kunnen huren. Deze ruimte kunnen wij dan ook in de toekomst gebruiken voor een vervolg op dit project en op deze manier creeëren we een plek waar artiesten samen kunnen werken. Dit zou voor ons een ideale uitkomst zijn omdat we dan dicht bij het vuur zitten wat betreft culturele projecten en evenementen binnen onze doelgroep. We zouden dan een ruimte huren op Strijp S, het creatieve en culturele hart van Eindhoven. Naast de producers die ook bij Mad Skills gevestigd zitten is de link zo ook snel gelegd naar alle andere creatieve en culturele ondernemers in Eindhoven. Dit zou betekenen dat wij nog meer mogelijkheden hebben om aandacht te genereren en samenwerkingen aan te gaan met andere partijen. 

Begroting: 

De subsidie wordt besteed aan o.a.:

- Huur van studioruimte voor de sessies
- Vergoedingen voor studio engineers
- Huur techniek
- Vergoedingen voor camerateam
- Vergoedingen voor deelnemers

Uitslag Beslis mee

FCP30
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek50
max 50 / 108 gestemd
totaal80
75 is gehaald!
De stemperiode is voorbij.

Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Giovanni Campbell

We beoordelen het project op basis vd criteria kwaliteit, samenwerking en effect. Samenspel tussen rappers en live muzikanten is niet nieuw, maar wel een relatief nieuw terrein voor de hiphopsector. Jullie concept vind ik stimulerend en actueel. Door het beeldmateriaal is het daarnaast mogelijk dat de resultaten voor een grotere groep zichtbaar worden gemaakt. Desondanks mis ik nog een uitdagend out-of-the-box idee om de resultaten op termijn breder dan alleen binnen de hiphopsector te bestendigen. Een samenwerking met een technische organisatie, een mediapartner of met niet-alleen-op-hiphopgerichte festivals zou het innovatieve en duurzame karakter van het concept in de toekomst kunnen versterken. Ook mbt het vinden van meer (financieel) draagvlak bij instellingen en publiek.

afbeelding van Lidian Fleers

In de Beslis mee fase beoordelen wij jullie project op basis van de volgende drie criteria; kwaliteit, samenwerking en effect. De Superjam sessies zijn voldoende gericht op een behoefte in de sector en jullie bieden een kwalitatieve en creatieve invulling. In de afgelopen weken hebben jullie ook gewerkt aan het verstevigen van het plan door de samenwerkingspartners zichtbaarder te maken en voldoende nieuwe verbindingen aan te gaan. Voor deze subsidieregeling is het echter van belang dat jullie opzet een vernieuwend effect heeft op  de sector en daarvoor vindt jullie project helaas nog teveel plaats binnen de eigen en reeds bekende doelgroep met geen vernieuwende samenwerking. Jammer, dit zou nieuwe kansen kunnen creëren. Wellicht ontstaat dat nog. Veel succes!

afbeelding van Hanneke Wiersma

Beste Max, ik vind dat jullie heel goed en bewust bezig zijn met het vormgeven van het project. In de laatste weken van de denk-mee fase is het denk ik goed om alle tips én acties die jullie hebben ondernomen te verwerken in jullie projectvoorstel hier links. Ik denk ook dat de meedenk-vraag inmiddels een heel andere is geworden dan de vraag waarmee jullie gestart zijn, toch? Zoals je aan de opmerkingen van Giovanni en Lidian ziet, zoeken we naar nieuwe, nog onbekende samenwerkingsverbanden die het project naar een ander niveau tillen. Vertel dus in de linkerkolom wat jullie concreet hebben gedaan of gaan doen met onze tips. Anders blijft het bij het opsommen van mogelijkheden en dat zou jammer zijn. En het festival is immers al begin juni? Succes! 

afbeelding van Max van Winkelhof

Hoi Hanneke, ik heb zojuist een hoop aangepast en verwerkt in de omschrijving en alle toelichtingen!

afbeelding van Giovanni Campbell

Bedankt voor jullie snelle reacties en uitgebreide toelichtingen. Wat me opvalt is dat het plan nogal in zichzelf gekeerd is en alleen nog de zichtbaarheid zoekt binnen een bekend (hiphop)netwerk. Via dit platform willen we juist projecten ondersteunen die iets meer de randjes opzoeken. De samenwerking zoals jullie die presenteren vinden we nog niet perse experimenteel. De uitdaging van jullie plan zit volgens mij ook in het vergroten van de zichtbaarheid buiten de hiphopsector OF om te experimenteren met verschillende muzikale uitstapjes, met muzikanten uit andere stijlen (rock, klassiek, fanfare, etc), waardoor onverwachte vormen kunnen ontstaan die een nieuwe impuls kunnen geven aan hoe kunst interdisciplinair beoefend kan worden. Hoe kijken jullie hier tegen aan?

afbeelding van Max van Winkelhof

Hoi Giovanni, ik heb net het een en ander aangepast en er ook nog even bij gezet dat wij onze DJ/Drums sets (zoals in het filmpje) nooit beperken tot puur en alleen hiphopbeats, dat had ik nog niet echt duidelijk gemaakt. We willen op deze manier ook rappers uitdagen om buiten hun comfortzone te treden en creatief om te gaan met beats die zij niet gewend zijn, denk hierbij aan rock/drum&bass/dance/funk/jazz invloeden.

afbeelding van Max van Winkelhof

Het is inderdaad fijn om buiten de hip hop scene aandacht te genereren maar dit project is juist wel echt op hip hop gebaseerd. Het voordeel hierbij is wel dat hip hop natuurlijk verschillende elementen heeft welke allemaal voorbij komen tijdens het E-moves festival. Na jullie tips hebben we contact gehad met de E-moves organisatie en besproken dat er voor de liveshow samenwerkingen kunnen worden aangegaan met breakdancers/streetartists/BMX'ers/skaters (bij die laatste 2 zijn natuurlijk ook weer links te maken naar de punk en rock cultuur). Op deze manier betrekken we een hoop mensen erbij waardoor we meer aandacht genereren, maar toch zoals ieder project een doelgroep (in dit geval een hele grote) voor ogen hebben. 

afbeelding van Giovanni Campbell

De uitgangspunten van jullie plan zijn helder. Wat me opvalt is dat jullie je vooral op de eigen hiphopsector blijven richten, waardoor de uitstraling zich nog wat beperkt. Je beschrijft bijvoorbeeld het vb van 101Barz. Wat ik me dan afvraag is of jullie hiervoor een voorportaal willen worden of wil je een ander, nieuw platform ontwikkelen waarin muzikale en theatrale uitstapjes mogelijk zijn? Bijv. het betrekken van regisseurs, graphic designers of theatermakers bij de ontwikkeling van de live shows om het een professionele impuls te geven Zien jullie kansen voor iets als dat laatste?

afbeelding van Max van Winkelhof

De bedoeling is inderdaad om een ander, nieuw platform te ontwikkelen, zeker geen voorportaal van 101Barz. Uiteindelijk zouden wij het zeker uit willen breiden, de liveshows het liefst zo groots mogelijk willen maken en daar meerdere partijen (evt regisseurs en theatermakers inderdaad) bij willen betrekken, maar we weten niet of dat in deze eerste editie al mogelijk is. Tijdens het E-Moves festival, waar we de eerste liveshow willen doen, vindt wel ook de Wereld finale van de World BBoy Classic plaats. Dit zou voor ons natuurlijk de perfecte mogelijkheid zijn om ook in contact te komen met bijvoorbeeld dansers en choreografen die we er in de toekomst ook bij kunnen betrekken (zowel voor de studiofilmpjes als voor de liveshows).

afbeelding van Lidian Fleers

Tussen droom en daad...ik zou jullie adviseren om jullie bovenstaande wensen (zoals het betrekken van die theatermakers, regisseurs, dansers etc.) niet uit te stellen, maar actie te ondernemen. Dit project biedt jullie de kans om die samenwerking op te zoeken en omdaarmee ook het project bij een breder publiek onder de aandacht te brengen. Kijk ook eens naar festivals als STRP en GLOW.

De samenwerking kan ook op andere vlakken. Zouden jullie de doelgroep wat concreter kunnen omschrijven? Op welke manier gaan jullie de deelnemers werven en selecteren? Eindhoven telt verschillende organisaties die zich op jongeren richten, betrekken jullie die hier ook bij? 

afbeelding van Max van Winkelhof

We hebben contact gehad met de E-moves organisatie en inderdaad besproken om samenwerkingen aan te gaan met dansers, maar ook streetartists/evt skaters &bmx'ers om meer aandacht te genereren. Ook hebben we gesproken over samenwerkingen met organisaties en er zijn mogelijkheden bij bijvoorbeeld Dynamo's Hiphoplab 040 en Buro Cement, daar willen we een aantal deelnemers zoeken en uitnodigen. Daarnaast hebben we goede contacten (oa. docenten) bij de Herman Brood Academie en de rap afdeling van de Rockacademy, zij willen ons ook helpen en samen een selectie maken van eventuele deelnemers.

afbeelding van Lidian Fleers

Dag Max, volgens mij beschikken jullie over genoeg enthousiasme om dit project naar een nog hoger plan te tillen en ik denk graag mee. Zijn het individuele studiosessies of is er in het project ook ruimte voor onderlinge uitwisseling tussen de verschillende (amateur) rappers? En werken jullie nog samen met uitdagende partners van buiten de culturele sector om het bereik van het project te kunnen vergroten? Wat zijn jullie ideeën hierover?

afbeelding van Max van Winkelhof

Hallo Lidian, bedankt voor de reactie. In verband met de uiteindelijke liveshow met de 'winnaars' ligt de focus op de individuele sessies, maar omdat we van plan zijn meerdere sessies per dag op te nemen willen we wel ook proberen om inderdaad verschillende rappers met elkaar samen te laten werken. Het mooiste zou dan zijn om rappers die qua stijl van rappen eigenlijk niet bij elkaar passen samen laten te werken, dat zou wel voor een verrassingseffect zorgen. Wat betreft partners van buiten de culturele sector hebben we wel contacten bij een skate/urban kledingmerk waarmee we proberen om een samenwerking aan te gaan, maar daarnaast staan we natuurlijk open voor ideeën! 

afbeelding van Hanneke Wiersma

Jullie hebben een interessant project dat jullie goed beschrijven. Ik ben een beetje op zoek naar waar de vernieuwing of verdieping in jullie project zit ten opzichte van de "normale" jamsessies. Wat er vernieuwend is aan het organiseren van een live jamsessie tussen een rapper, drummer en dj met videobeelden? Waar zit de artistieke "schepping" in, als je snapt wat ik bedoel, met name van de rapper die meedoet? 

Je kunt je antwoorden verwerken in de onderbouwing van het project. Zo krijg ik een goed beeld en kan ik met je meedenken. 

 

afbeelding van Max van Winkelhof

Hoi Hanneke, bedankt voor de reactie. Wat sowieso vernieuwend is is de combinatie DJ/Drummer/Rapper, dit gebeurt namelijk niet veel. Onze ervaring is dat daar wel heel enthousiast op gereageerd wordt omdat het een vernieuwende combinatie is tussen DJ en livemuzikanten. Het worden geen live jamsessies, maar live opnamesessies (studiosessies) waarin we opnemen wat we samen met de rappers in elkaar gezet hebben. Op deze manier willen wij talentvolle rappers, waar er veel van zijn in Nederland (bijvoorbeeld studenten van de Rap afdeling van de Rockacademie in Tilburg), een kans bieden om zich van hun beste kant te laten zien tijdens onze opnamesessies en uiteindelijk de beste sessies live te presenteren op het E-moves festival.

Pagina's