Hallo Stefanie,
Ik zal mij even voorstellen. Ik ben Suzanne Sinay en een collega van Elise. Ik neem even het stokje over aangezien Elise voor mij heeft waargenomen.
Even terugblikkend op wat er al op dit forum geplaatst is over Studio M, is er inderdaad door de grote lap tekst wat verwarring ontstaan over onze vraag. Ik zal proberen het in een beknoptere versie weer te geven.
Project in het kort/ grote kader
Een laagdrempelige fysieke creatieve maakplaats (Studio M) voor jongeren uit Maastricht. Een plek in de stad, van jongeren, voor jongeren en door jongeren, waar ze zelf de regie kunnen pakken om te maken wat zij belangrijk vinden. Het is een plek waar jongeren graag willen zijn, onder leeftijdgenoten, waar ze uitgedaagd worden, kunnen experimenteren, waar ze gefaciliteerd worden en waar ze zelf de ideeën aandragen voor projecten en producties.
Aanleiding
In Maastricht zijn niet of nauwelijks voorzieningen voor jongeren met afstand tot cultuur. Financieel en sociaal zwakkere jongeren vallen op deze wijze buiten de boot. Daarnaast sluit het huidige cultuuraanbod niet aan bij een grote groep jongeren, waardoor ze niet deelnemen. De behoefte aan en fysieke, laagdrempelige plek in de stad van, voor en door jongeren wordt op diverse plekken gevoeld en uitgesproken.
Ook de gemeente Maastricht concludeert dat er in de stad een gemis is aan jongerenactiviteiten. De stad baseert zich op een enquête van de Jongerenraad (‘Grote Jongerenraad enquête Maastricht’, nulmeting 2016).
Tegelijkertijd wordt er geconstateerd dat de tweedeling in de Maastrichtse samenleving toeneemt en dat een gedeelte van de jongeren over de gehele lijn niet participeert en nauwelijks sociale relaties onderhoudt. De kloof tussen mensen, arm en rijk, the have's and have nots, de actieve en passieve jongeren groeit. Het aantal Maastrichtse jongeren (onder de 18) met jeugdhulp (12,6%) en van die met jeugdbescherming (1,6%) lag in 2014 hoger dan het gemiddelde in Limburg (respectievelijk 11% en 1,4%). In 2015 lag het aantal niet werkzame jongeren in Maastricht op 57,3% tegen een landelijk gemiddelde van 37,4%. Steeds meer jongeren met een kwetsbare achtergrond doen niet volwaardig mee in de samenleving en vereenzamen.
Wat maakt het uniek en vernieuwend?
Er wordt niet gewerkt vanuit een vast aanbod, maar volledig ingesteld op de wensen van 21-eeuwse jeugd, de jeugd die gewend is om alles nú te realiseren, wiens wensen en interesses instant gratification nodig hebben. Deze interesse vangen en prikkelen zolang deze nog op het hoogtepunt is, vorm de kern van de maakplaats. Een scala aan kunst en cultuur op (bijna) afroep dat niet onder doet aan Netflix, maar dan met een divers gezelschap waar contacten gesmeed worden, problemen op een ontspannen manier besproken kunnen worden en de algehele welzijn en identiteit van de jongeren los gekoppeld kan worden van een image of stereotype. Kunst en cultuur is hier grenzeloos, (vrijwel) kosteloos. Voor iedereen, door iedereen, met iedereen. En hier ligt de kracht van de maakplaats.
Wat kan je allemaal doen? The sky is the limit….
Wil je mode ontwerpen? Prima, gaan wij je helpen en de verbinding maken met FASHIONCLASH. Ga je je verdiepen in dj-en, poezie, breakdance, of schilderen? Of wil je liever teksten schrijven, toneel spelen of videoclips maken. Dat, en nog veel meer kan allemaal en uiteraard altijd met uitstekende professionele begeleiding op zowel artistiek als sociaal vlak.
Daarnaast heeft de maakplaats een grote sociale functie en is het een plek om te ontmoeten, te chillen en nieuwe netwerken op te bouwen. De focus ligt op hun persoonlijke kracht om competenties te ontwikkelen bijvoorbeeld op het gebied van teamwork, organisatie, ondernemerschap. Om werkervaringsplaatsen (vrijwilligers) te creëren en om diverse jongerengroepen bij elkaar te brengen (crossover subgroepen).
Doelgroep
Studio M is er in principe voor alle jongeren in de leeftijd 14-25 uit Maastricht en omgeving. Een van de doelen is immers ontmoeting creëren tussen diverse groepen jongeren. Jongeren die van huis uit gestimuleerd worden om deel te nemen aan kunst en cultuur of die een sterke intrinsieke motivatie hebben, zullen zelf hun weg kunnen vinden. Om die reden leggen we de focus op jongeren met afstand tot cultuur. Daarbinnen onderscheiden we een aantal specifieke subdoelgroepen.
• Jongeren uit de buurten en wijken. Zij komen van huis uit nauwelijks in aanraking met kunst en cultuur. De participatiegraad is om die reden laag.
• Nieuwkomers. Jongeren met een vluchtelingenstatus. TM heeft ervaring met deze doelgroep opgedaan in het eerder door TM ontwikkelde project Buiten de Lijnen 17 en heeft een netwerk opgebouwd in deze community.
• Zwerfjongeren, dit zijn jongeren die thuis- en/ of dakloos zijn en vaak kampen met gezinsproblematiek, armoede, schulden, alcohol/ en of drugsproblematiek of anders begaafd zijn.
• (Internationale) studenten die dikwijls niet de aansluiting vinden bij Maastrichtse netwerken/organisaties en vereenzamen.
Impact
Wij zien kansen en mogelijkheden voor een diverse groep jongeren om elkaar te ontmoeten, te verbinden en te versterken. De jongeren leren van elkaars verschillen in achtergrond, verhaal en cultuur en kunnen elkaar inspireren en motiveren. “Zwakke” en “sterke” jongeren komen op deze wijze met elkaar in contact zodat er nieuwe netwerken ontstaan.
Werkwijze/ activiteiten
Om richting te geven aan wat de maakplaats moet zijn en worden, willen we door middel van 3 pilotprojecten samen met jongeren onderzoeken hoe we daar vorm aan kunnen geven. (Action research) De pilots zijn zoals al eerder gesteld, tot stand gekomen vanuit de behoefte en de vraag vanuit de jongeren. Tout Maastricht koppelt deze vraag/ ieder project aan de juiste partijen en maakt de verbinding tussen enerzijds jongeren met afstand tot cultuur en anderzijds de professionele kunst- en culturele instellingen die Maastricht rijk is.
Pilot 1 Making the video; dit is een vervolg op Buiten de Lijnen 17, en is een initiatief vanuit de jongeren zelf.
Pilot 2 Making Your Story; een zoektocht naar wie je bent en jouw verhaal zelf kleur geven.
Pilot 3 Making your words; een poëzie project op basis van het bestaande project In2YourWords van In2yourPlace.
Pilot 1: Making the Video
In deze pilot gaan jongeren aan de slag met het maken van een videoclip. Jongeren die afgelopen zomer'17 meededen aan de Summerschool van Buiten de Lijnen gaven tijdens de terugkomdag aan dat ze graag een videoclip willen maken. Vanuit verschillende disciplines; dans, dj-en, video/multimedia, werken de jongeren in groepjes van 7 à 8 aan een deel van de clip. Uiteindelijk worden alle stukken bij elkaar gemonteerd in een videoclip en vindt er een presentatie plaats. De jongeren bedenken een concept en maken een storyboard, vervolgens schrijven ze een plan van aanpak en ten slotte voeren ze het uit. In dit hele creatieproces worden ze bijgestaan door docenten en workshop-begeleiders van de partnerinstellingen die tijdens Buiten de Lijnen'17 hebben meegedaan. In deze pilot werken we vraag-gestuurd en laten we de jongeren zelf op ontdekking gaan. Wij bieden materialen, faciliteiten en de expertise die zij kunnen gebruiken.
Tijdsduur? Het project omvat 4 bijeenkomsten van elk 4 uur.
Pilot 2: Making Your Story
Hoe weet een jongere die van huis uit nooit is gestimuleerd om verder te kijken dan zijn neus langs is, wat hij de wereld te bieden heeft? Veel jongeren blijven hangen in de voorbeelden die ze in hun directe omgeving zien en dat zijn niet altijd de beste. Voor kwetsbare jongeren ligt de inspiratie niet op straat. Hun talenten en mogelijkheden komen niet vanzelf tot wasdom. Om uit te zoeken wie ze zijn en wat ze kunnen hebben ze extra begeleiding en stimulans nodig. In het project Making Your Story gaan de jongeren onder begeleiding van een filosoof/verhalen verteller en een pedagoog op zoek naar wie ze zijn. Dat klinkt zwaar, maar dat is het niet. Door middel van speelse opdrachten die ze gezamenlijk of alleen moeten uitvoeren, dialoog en debat gaan ze in een veilige omgeving op zoek naar hun verhaal. Wie of wat willen ze zijn? Wie zijn hun helden? En waarom?
Wanneer het verhaal is gevonden, wordt er gezocht naar een vorm om dat verhaal recht te doen. Jongeren krijgen de kans om met een kunstenaar hun verhaal vorm te geven. Te denken valt aan fotografie, beeldende vorming, theater, muziek, dans, tekst, maar ook koken, houtbewerking, voetbal, circus of tuinieren kan een expressievorm zijn voor deze verhalen
Tijdsduur? 1 weekend
Met wie wordt er samengewerkt? Huis van verhalen, Kumulus, lokale jonge kunstenaars
Pilot 3: Making your words
Een aantal jongeren van In2yourplace ('zwerfjongeren') heeft in de oriënterende gesprekken aangegeven dat ze graag verder willen met poëzie. In2yourplace start zelf met het project In2yourwords waarbij ze hun emoties en gevoelens van zich afschrijven. Dit doen zij door middel van gedichten en poëzie. Als vervolg op dit project gaat TM met een 10-tal jongeren (richtlijn, afhankelijk vh animo) aan de slag om aan de hand van hun gedicht een creatieve vertaling te maken. De jongeren kiezen en bedenken het concept zelf. Bijvoorbeeld, het gedicht wordt vertaald in een poetry slam, of rapsong, een dans of een kunstwerk. Elke jongere wordt vervolgens gekoppeld aan de juiste kunstenaar en samen met hem/haar maken ze op basis van hun tekst/gedicht een performance. De jongeren kunnen ervoor kiezen om zelf het stuk op te voeren, maar mogen ook in de huid van de regisseur kruipen en het stuk laten opvoeren door anderen. Dit kunnen andere jongeren zijn, maar ook professionele/amateur acteurs, dansers, rappers, zangers, beeldend kunstenaars, enz.
Met wie wordt er samengewerkt? In2yourplace / In2yourwords en de culturele organisaties die betrokken zijn bij de maakplaats. Ook peer-to-peer coaches worden ingezet als begeleider.
Tijdsduur? Het project omvat 4 bijeenkomsten van ca. 4 uur. Tijdens de eerste bijeenkomst vragen we twee poetry-slammers om de eerste bijeenkomst te openen. Zij dienen ter inspiratie en kunnen de jongeren verder helpen met het uitwerken van hun concept. Gedurende de 2 volgende bijeenkomsten werken de jongeren samen met de kunstenaar aan hun performance. Tijdens de laatste bijeenkomst worden de stukken gepresenteerd aan elkaar en voor publiek.
Doelstellingen
Pilots
- Verbeeldingskracht en creativiteit worden gestimuleerd;
- Jongeren met verschillende achtergronden leren samen te werken aan een project;
- Vaardigheden zoals het maken van een concept, een storyboard en een planning worden geleerd;
- Jongeren verdiepen zich in diverse kunstdiciplines zoals dans, dj-en en video-editing en leren diverse technieken;
- Vergroten van het zelfvertrouwen en het eigen 'kunnen';
- Vraag-gestuurd werken.
Algemeen
- Talentontwikkeling: jongeren ontdekken en ontwikkelen hun talenten.
- Ontmoeting: jongeren met uiteenlopende achtergronden ontmoeten elkaar.
- Participatie: jongeren maken weer deel uit van en dragen bij aan een community.
- Inspiratie: Peers en professionals leren van elkaar en inspireren elkaar.
- Integratie: jongeren die weinig tot geen aansluiting hebben bij de maatschappij meer inbedding bieden.
- Emancipatie: kwetsbare jongeren verwerven een sterkere positie in de maatschappij.
- Sociale cohesie: jongeren voelen zich verantwoordelijk voor elkaar en hun community.
Bereik
aantal |
activiteit |
aantal deelnemers |
aantal bezoekers |
1 |
pilot |
30 |
120 |
2 |
pilot |
12 |
80 |
3 |
pilot |
15 |
120 |
Samenwerking
Om de artistieke en inhoudelijke kwailiteit te waarborgen werkt Tout Maastricht altijd nauw samen met de vele hoogwaardige artistieke instellingen die Maastricht rijk is. Tout heeft een verbindende rol en zet de juiste artistieke, maar ook sociale partijen bij elkaar. Naast de gevestigde culturele instellingen, zullen we ook kijken naar minder georganiseerde kunstenaars, jonge talenten die met hun frisse blik, de taal van de jongeren spreken.
Voor de pilotprojecten is op voorhand nog niet te zeggen welke culturele partners betrokken zullen zijn omdat de inhoud nog ingevuld moet worden door de jongeren. Maar te denken valt aan:
- Marres, huis voor hedendaagse kunst
- Bonnefantenmuseum
- Sally dansgezelschap Maastricht
- Cinesud
- Lumiere filmhuis
- Kumulus
- Van Eyck academie
- Toneelacademie
Het idee is dat de maakplaats als basecamp dient, en dat sommige cultuele instellingen als sateliet eromheen zweven. Mocht het nodig zijn voor het project gaan de jongeren ook op pad naar de verschillende instellingen zodat ze weer nieuwe netwerken opbouwen en nieuwe plekken leren kennen. Uiteraard vanuit de veilige haven. Dan kunnen de culturele instellingen ook werken volgens de bottom-up methode en brengen we de jonferen naar ze toe.
De partners op het gebied van welzijn zijn:
- Levanto/ In2yourplace
- Trajekt
- The Masters
- @Ease (Maastricht University)
- Koraalgroep
Duurzaamheid
De drie pilots zijn “testprojecten” en geven mede vorm aan de vorm en inhoud van de maakplaats. Zodra de maakplaats up and running is zullen er jaarlijks meerdere producties, zoals de pilots, gaan draaien. Volledig op het principe van vraag-gestuurd werken. Studio M is veel meer dan een enkel project, maar eerder een project magneet die groepen jongeren en activiteiten, projecten gaat aantrekken. Iets dat zeer aantrekkelijk is voor verschillende partijen en partners betrokken bij de maakplaats.
Het is niet ondenkbaar dat Studio M uitgroeit tot een organisatie met een ruim grotere omvang dan in de eerste twee jaren. Min of meer vergelijkbare initiatieven in andere steden hebben dit aangetoond. Mogelijk wordt een verzelfstandiging van die organisatie op dat moment een logische vervolgstap.
Dat je alles mag vertellen en er naar je geluisterd word, en vooral geantwoord wordt.
Subsidie
De subsidie van het FCP zal vooral geïnvesteerd worden in de opbouw van de samenwerking met de genoemde partnerorganisaties, die van essentieel belang is voor het slagen van dit type projecten. Daarnaast zal de subsidie dus met name ingezet worden voor de creatieve activiteiten van de pilots die de experts/partners gaan bieden. De partners investeren zelf ook in tijd en middelen, het is een wederzijds belang om dit project voor jongeren te laten slagen.
Ook voor andere doelgroepen en projecten willen we met dezelfde partners activiteiten gaan opzetten in de nabije toekomst, dus de basis voor een duurzame samenwerking wordt hier verder gelegd. De nadruk ligt op drempelverlaging van cultuur, waardoor iedere jongere kan deelnemen en zich mede eigenaar kan gaan voelen. Uitgaande van de gedachte dat ieder kind recht heeft op een brede ontwikkeling en persoonlijke ontplooiing. Stimulering van Cultuurparticipatie in de vorm van ons initiatief kan daar waardevol aan bijdragen.
(FCP)